Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Helen Vreeswijk

2007

327

Nederlands

Personages
Floor Kloostermans: Meisje van 15 jaar oud, zij wordt misbruikt samen met haar vriendin Marcia.
Marcia Janssens: Meisje van 15 jaar oud, zij wordt misbruikt samen met haar vriendin Floor
Erik: De vriend van Marcia, ze kent hem via internet (chatbox)
Mevrouw & Meneer Kloostermans: Zij zijn de ouders van Floor, ze hebben een eigen Banketbakkerij.
Mevrouw & Meneer Janssens: Zij zijn de ouders van Marcia, ze staan op het punt van scheiden.
Teunis Johannes Moersel: Hij doet zich voor als Hans Groesbeek, de baas van een goedlopend modellenbureau, en zijn doel is op internet meisjes vinden die voor hem uit de kleren gaan en het te verkopen voor veel geld.

Mevrouw Moersel: Ze is de vrouw van Teunis Johannes Moersel maar doet zich voor als Sabrina en model van ‘Hans Groesbeek’ en geeft de meisjes aanwijzingen. Mevrouw Moersel vindt het eigenlijk helemaal niet leuk wat ze doet maar haar man praat haar om door haar veel geld te beloven.
Rob van Buren: Hij is politie agent, en heeft de leiding over de zaak van Marcia en Floor.

Plaats

Het verhaal speelt zich af in de Provincie Gelderland. Er staat geen plaatsnaam beschreven in het boek. Het meeste speelt zich af in de huizen van Marcia en Floor en bij hen op school.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Er zijn mobieltjes, computers en webcams.
Het verhaal speelt zich af rond de zomer, want er komt een paar keer in het verhaal voor dat Floor & Marcia in hun bikini in de tuin gaan liggen.
Het verhaal duurt ong. 2 maanden.

Perspectief
Het is verschillend door wiens ogen je het verhaal leest want soms lees je een stuk door de ogen van Marcia, en dan weer door de ogen van Floor maar ook af en toe door de ogen van Teunis, de politie en de ouders van de 2 meisjes.
Je komt over iedereen iets te weten.

De titel: Chatroom, past goed bij het boek, want daar draait het hele verhaal om.

Onderwerp
De onderwerpen internet, chatten, vriendschap, misbruik, bedrog en liefde komen aan bod.

Samenvatting
Marcia en Floor zijn al beste vriendinnen sinds de eerste dag op de middelbare school. Marcia is een meisje die veel om haar uiterlijk geeft maar Floor boeit het uiterlijk niet zoveel. Marcia zit ook veel op chatsites en doet ook gewaagde dingen voor de webcam bij jongens, ze raad het Floor aan om ook een profiel aan te maken op een chatsite. Floor heeft zich nog maar net aangemeld of de berichtjes stromen binnen, vooral of ze uit de kleren wil voor de webcam, maar daar is Floor helemaal tegen! Dan opeens krijgt Floor een berichtje van een modellensite die haar wel ziet zitten en ze vragen of ze een over een week tijd heeft voor een fotoshoot in een park. Ze vindt het helemaal geweldig en laat het haar moeder lezen. Haar moeder vindt het ook helemaal geweldig en raadt Floor aan om op zijn afspraak in te gaan. Floor schrijft een bericht terug en verteld dat ze nog een mooie vriendin heeft die ook graag mee zou willen gaan. Floor verteld alles aan Marcia en die is helemaal door het dolle heen! Na die fotoshoot maakten ze weer een afspraak nu in de studio van de fotograaf (Teunis) maar al snel moeten ze in een bikini, en al gauw vraagt de ‘fotograaf’ of ze het bovenstukje uit willen doen terwijl ‘Sabrina’ zegt dat een echt model ook zulk werk moet doen. Al snel heeft Marcia de kleren uit, Floor gaat dit te ver en ze wil weg. Sabrina stelt voor om even een pauze in te lassen en iets te gaan drinken. Marcia en Floor vinden het goed, niet wetende dat er drugs in hun drinken worden gedaan. Ze worden gedrogeerd en allerlei dingen worden op de foto gezet en uiteindelijk worden ze bij een bushalte gedumpt. Ze worden bewusteloos gevonden en onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Rob van Buren moet de zaak oplossen met nog 3 agenten. Na een lang onderzoek word de dader Teunis Johannes Moersel opgepakt voor zijn daden. Maar het is wel te laat, de foto’s zwerven al op het internet rond, maar hij krijgt nooit weer de kans om hetzelfde bij een ander meisje te doen.

Mening
Ik vond het een mooi boek want het is heel veel realistisch, want je weet dat zoiets wel eens gebeurd met kinderen van je eigen leeftijd. Daardoor leef je helemaal mee met de personen uit het boek, en het is heel mooi geschreven omdat het niet steeds over 1 persoon gaat. De boeken zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen.

De schrijfster van het boek is Helen Vreeswijk. Ze is een Nederlandse jeugdauteur maar haar boeken worden uitgegeven door een Belgische uitgeverij (Manteau). Ze begon als vingerafdrukdeskundige en schrijfster van de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche Infodienst, en is nu schrijfster van zeven jeugdboeken en assistent rechercheur bij de Nederlandse recherche.

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Omdat je geen profiel hebt kan je stem niet aangepast worden.
Maak hier een profiel aan.

Bezig met je boekverslag, maar is spelling niet je sterkste kan? Check dan eens onze video's van docent Nederlands Arnoud Kuijpers. Hij legt je moeiteloos alle spellingsregels uit.

Hoge waardering

Anna vmbo7.6
a nouk 1e klas vwo7.6
MRLL 3e klas vmbo7.0
frans 4e klas vmbo7.4
Dylan 3e klas havo/vwo7.7
Meer verslagen ›

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

1877

reacties

Beste scholieren.com ik heb bij dit boekverslag veel gekopieerde dingen van een ander boekverslag gevonden.
door Linda (reageren) op 2 oktober 2010 om 19:00
er wordt wel een plaatsnaam genoemd namelijk Elst.
door doei (reageren) op 16 juni 2011 om 16:20
dit boek heeft veel bladzijdes
door gaat je niks aan (reageren) op 17 oktober 2012 om 14:02
Ook de namen Den Haag, Antwerpen en Elst komen er in voor!
door anoniem (reageren) op 17 november 2012 om 13:24
ik heb het boek ook gelezen echt een super leuk boek je leert er ook veel van je moet niet met iemand chatten die je niet kent
door samantha (reageren) op 12 oktober 2013 om 10:53