Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Holes door Louis Sachar

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Holes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 752 woorden
  • 18 februari 2008
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 7
89 keer beoordeeld

Boekcover Holes
Shadow

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. …

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley…

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. There is no lake at Camp Green Lake. But there are a awful lot of holes.

It doesn't take long for Stanley to realize that Camp Green Lake isn't what it seems. Are the boys digging holes because the Warden is looking for something? But what could be buried under a dried-up lake? It's up to Stanley to dig up to truth.

Holes door Louis Sachar
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Holes: een vergelijking tussen boek en film

Het boek is verschenen in 1999. De Nederlandse vertaling is gemaakt door Marja Waterman.

Het boek begint zo…
Over het (niet meer bestaande) meer van Camp green lake.

Maar de film zo…
Stanley loopt onder een viaduct door en krijgt een paar schoenen op zijn hoofd. Daarna rent hij ermee weg en wordt hij aangehouden.
De Film is dus anders dan het boek.

Ook het uiterlijk in de film van Stanley is anders dan in het boek. In het boek zou die heel dik zijn, maar in de film was die niet dik. In de Film woont hij met zijn Vader,Moeder en zijn Grootvader, dit heb ik niet in het boek gelezen in het boek woonde hij met zijn vader en Moeder.

In de film word het vaak onderbroken,omdat vroeger er een verhaal af speelde, wat met het verhaal te maken heeft. Bijvoorbeeld de scène dat de school van juffrouw Catherine in de brand wordt gestoken. De schrijver doet dit ook maar minder vaak. Hier is een voorbeeld van een scène dat Sam achterna wordt gezeten door een motorboot en dat hij neergeschoten wordt.


Als een verhaal niet in de juiste tijdsvolgorde wordt verteld noemen we dit niet – chronologisch.

De eerste ontmoeting met de directeur is speciaal gefilmd. Omdat iemand iets heeft gevonden komt ze speciaal naar ze toe. Niet vaak vind iemand wat en daarom komt ze naar hun toe.

De geschiedenis in de film en in het boeken verschillen wel wat van elkaar. Ik kan hier geen voorbeeld van noemen want het zijn maar kleine dingen.

Kissing Kate is een vrouw die in de geschiedenis leefde van Green lake. Ze was een lerares totdat ze Sam (de uienverkoper) een zoen gaf. Er was een jaloerse man die veel macht had. Hij stak haar school in de brand en schoot Sam neer. Katherinne (Kissing Kate) ging naar de sheriff toe, maar die wou eerst een kus dan pas zou hij helpen. Katherine was zo boos. Dat ze de sheriff de volgende dag neerschoot en een kus gaf. Vanaf toen is ze een overvalster geworden. En iedereen die ze ombracht gaf ze een kus. De overgrootvader van Stanley was een rijk man en was overvallen door haar.

Er zijn drie verhaallijnen in het boek.
1. Het verhaal van Stanley
2. De vloek van mevrouw Zeroni
3. Kissing Kate Barlow

Het verhaal van Stanley
Hoe hij er is terechtgekomen. Hoe hij het er heeft wat hij doet enz. .
De vloek van Mevrouw Zeroni
Zijn overgrootvader was verliefd op een meisje er was nog een man die om haar hand had gevraagd. Een varkensboer. Wie het vetste varken zou geven mocht haar hebben. Elya (de overgrootvader) ging naar mevr. Zeroni om hulp te vragen. Ze zei :’’Pak 1 van mijn varkens til hem elke dag de heuvel op, laat hem drinken van de rivier en zing een lied. Als het varken groot genoeg is geworden moet jij mij de berg optillen en mij laten drinken zodat ik weer sterk wordt. Elya had een groot varken en ging terug naar het meisje en gaf haar het varken. De 2 varkens waren even zwaar. Ze moest kiezen, maar ze wist niet wie ze moest kiezen. Toen is Elya boos geworden en naar Amerika vertrokken wat Madam Zeroni aangeraden had. Maar hij was vergeten madam Zeroni op de berg te dragen. En toen heeft ze een vloek uitgesproken over de hele familie Yelnats. Stanley ontmoet dan ook ene jongen in het kamp Hector Zeroni. Hector loopt weg bij het kamp en Stanley gaat hem zoeken. Wanneer Hector niet meer kan tilt hij hem de heuvel op. De vloek is opgeheven. Omdat iemand van de Yelnat’s een Zeroni op de berg heeft gedragen.
Kissing Kate Barlow
Kissing Kate is een vrouw die in de geschiedenis leefde van Green Lake. Ze was een lerares totdat ze Sam (de uienverkoper) een zoen gaf. Er was een jaloerse man die veel macht had. Hij stak haar school in de brand en schoot Sam neer. Catherine (Kissing Kate) ging naar de sheriff toe, maar die wou eerst een kus dan pas zou hij helpen. Catherine was zo boos. Dat ze de sheriff de volgende dag neerschoot en een kus gaf. Vanaf toen is ze een overvalster geworden. En iedereen die ze ombracht gaf ze een kus. Dat verhaal heeft zich afgespeeld op de plek waar nu Camp Green lake is en Kate Barlow heeft daar een schat verstopt en de directeur willen dat de jongens graven om die schat te vinden.

REACTIES

T.

T.

Dus Catherine en Kissin' Kate Barlow zijn tzelfde?????

12 jaar geleden

K.

K.

dus dit is een boekverslag? over welk boek ?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Holes door Louis Sachar"