Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De beschermgeest door Tais Teng

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De beschermgeest
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1039 woorden
  • 23 januari 2008
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
43 keer beoordeeld

Boekcover De beschermgeest
Shadow
De beschermgeest door Tais Teng
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Waarom ik dit boek heb gekozen:
Ik heb dit boek gekozen omdat het me wel een leuk boek leek om te lezen en aan de titel te zien leek het me heel leuk. Ik houd wel van spannende boeken. Er stonden niet heel veel boeken in de bieb. Toen ik de achterkant las vond ik het boek leuk.

I. Wat is het belangrijkste probleem in het boek?
Het belangrijkst probleem in het boek is dat Frank veel gepest wordt en daar iets aan wil doen.

II. Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon in het boek is Frank, hij is een normale jongen met een normaal lichaam. Hij is 14 jaar en zit in de 1e klas van de middelbare school. Frank is eigenlijk een hele bange jongen die niks terug durft te doen tegenover de jongen die hem pest. Maar later in het verhaal wordt dat anders. Als hij de geest opgeroepen heeft en wensen kan doen.


III. Wie zijn de belangrijkste bijfiguren in het boek?
Een van de belangrijkste bijfiguren in het boek is Eric. Eric is de jongen die Frank altijd pest samen met zijn hond Kinzo die later in het boek Killer heet. Eric is een dikke jongen met een kaal hoofd.

Het 2e bijfiguur is Lianne, zij is de allerbeste vriendin van Frank. Een mager meisje met blonde haren en altijd een spijkerbroek aan. Zij helpt Frank ook bij het zoeken van de spullen voor de bezwering. Later in het boek worden Lianne en Frank verliefd.

Het 3e bijfiguur is Sergei, hij is de beste vriend van Frank en help ook bij de bezwering. Verder wordt er over het uiterlijk van Sergei niks verteld. Ik denk zelf dat het een buitenlandse jongen is aan zijn naam te zien.

IV. Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich meerdere keren af in het huis van Frank, het huis van Frank staat in een niet al te groot dorpje en maar een klein aantal inwoners. Verder speelt het verhaal zich af op school en op het kerkhof, ook speelt het verhaal zich af in de keet van Semmy de gothic.

V. A. Wanneer speelt het verhaal zich af?
Je kan niet echt zien in welk jaar het verhaal zich afspeelt. Wel weet je dat het in een beetje moderne tijd is want jongens lopen met mp3 speler op en een radio.

B. Hoelang duurt het verhaal?
Ik denk dat het verhaal een aantal weken duurt, omdat ze eerst nog dingen op school doen, dingen die met de brand te maken hebben, en de spullen bij elkaar moeten zoeken. Dat doe je natuurlijk niet in 1 dag.
Dan nog de bezwering en een hele tijd er na.

VI. Hoe loopt het boek af?
Het boek loopt goed af. Frank en zijn vrienden vinden een tegen bezwering om de vloek tegen te gaan. Eric is verhuist naar een ander dorp en naar een andere school gegaan. Frank en Lianne worden verliefd op elkaar en niets komt meer tussen de vriendschap van de drie vrienden in.


VII. Verklaar de titel.
De titel de Beschermgeest is een goede titel voor dit boek, want Frank roept eigenlijk een bescherm geest op. Maar dat de bescherm geest een slechte geest is kan Frank ook niks aan doen. Dus ik vind de titel er wel goed bijpassen.

VIII. A. genre: Griezelboek

B. Aantal bladzijden:
123 bladzijden

C. Aantal hoofdstukken:
24 hoofdstukken

I. Onderwerp.
Ben je door het lezen van dit boek anders over het onderwerp gaan na denken?
Nee ik ben niet anders over het onderwerp gaan nadenken. want had er zelf nog nooit aan gedacht. En het is een Fantasie boek. Ik zou er ook nooit aan gaan denken om een geest of iets dergelijks op te roepen.

II. Gebeurtenissen.
Kunnen de gebeurtenissen jou voldoende boeien.
Nee ik vind dat de gebeurtenissen niet boeiend genoeg zijn. de gebeurtenissen in het boek ook heel raar, soms gebeuren er dingen die je niet kunt snappen om dat het in een keer komt en niet met een soort aanloopje. plus nog de dingen die gebeuren kan ik me zelf ook niet echt in leven om dat ik het boek niet echt goed snap . doordat de dingen zonder aanloopje komen en in een keer overgaan naar een ander onderwerp.

III. Verhaalfiguren.
Wat vind ik van de manier waarop de hoofdpersoon zijn probleem probeert op te lossen ? zou jij dat anders doen ?
Ik vind het wel goed hoe de hoofd persoon zijn problemen oplost. Bijvoorbeeld als hij op internet gaat zoeken over de geest en daar door meer te weten komt en zijn problemen op te lossen. Ik had het zelf niet anders gedaan op het internet staat tegenwoordig toch alles. Of in een boek op zoeken.


IV. Opbouw van het verhaal.
Is de opbouw van het verhaal ingewikkeld of juist niet.
Ik vind de opbouw van het verhaal heel moeilijk. Omdat er soms dingen worden gezegd die ik niet begrijp. En er heel vaak in het verhaal ineens word begonnen met een ander onderwerp. En dat is best moeilijk om het verhaal dan nog te kunnen volgen. voor de rest was het boek goed.

V. Taalgebruik
Past het taalgebruik bij de verhaalfiguren en bij het onderwerp ?
Ik vind dat het Talgebruik wel bij de figuren past. het zijn natuurlijk jongens en meisjes van 14 en die gaan geen dingen zeggen die ze niet kennen. Verder zijn er wat dingen die je niet kan lezen omdat ze in het Arabisch staan geschreven om dat dat een wens was van frank dat hij Arabische taal kon lezen maar dat was niet echt lastig.

Auteur
Tais Teng is in Den Haag geboren en had daar een mooie jeugd, hij leefde in een streng Calvinistische gezin. In de jaren tachtig begon hij met het schrijven van boeken voor de jeugd. Zijn eersteling “Als de cactussen zachtjes fluiten”, een sprookjesachtig SF verhaal, kwam in 1982 uit. Inmiddels heeft Teng meer dan negentig boeken geschreven voor kinderen en volwassen. Hij heeft een voorkeur voor griezelverhalen en SF, maar schrijft tevens detectives en historische romans. Ook was hij, samen met bekende schrijvers als Paul van Loon en Bies van Ede lid van het Griezelgenootschap, een groep schrijvers die uitsluitend griezelverhalen voor kinderen schreef en in 2003 uit elkaar ging.

Bron :
www.wikipedia.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.