Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 893 woorden
  • 9 november 2007
  • 2941 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
2941 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie …

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen d…

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Ineens komt de oorlog heel dichtbij...

Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens
Titel: Oorlogsgeheimen
Auteur: Jacques Vriens
Uitgegever/jaar: 2007 Van Holkema & WarendorfGenre: Oorlogsdrama.

Verklaring titel: Blz 13 T/M 23, Als Maartje en Tuur hun geheimen aan elkaar gaan vertellen.

Beschrijving de hoofdpersoon/hoofdpersonen:
Tuur Ramakers: een normale jongen totdat de oorlog begint, begint hij steeds meer te ontdekken wat de Duitsers allemaal doen en wanneer hij het geheim van Maartje hoort loopt hij zelf ook nog gevaar.
Leo Ramakers: De broer van Tuur, die ook bij het verzet zit, net zoals zijn vader.

Maartje Holtermans: Een normaal meisje maar met een groot geheim, zij wordt verliefd op Tuur en vertelt het geheim ook aan hem door.
Burgemeester Nijkens: De burgemeester van het dorpje en hij is lid van de NSB.
Lambert Nijkens: De zoon van burgemeester Nijkens.

Waar speelt het verhaal zich af:
Het verhaal speelt zich af in een Zuid-Limburgs Dorpje.

Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af :
De gebeurtenissen spelen zich af in Zuid-Limburg, Najaar 1943.

Wat is het belangrijkste probleem van het boek:
Het belangrijkste probleem in het boek is de oorlog. De Duitsers hebben Nederland bezet dus ook het kleine dorpje in Zuid-Limburg. Tuur Ramakers een normale jongen uit dat kleine dorpje ontmoet een meisje genaamd Maartje uit IJmuiden. hij begint verliefd op haar te raken en zij ook op hem. Op een gegeven moment vertelt Maartje een groot geheim, dat ze joods is en dat ze niet uit IJmuiden komt maar uit Amsterdam en dat ze hier onderduikt voor de Duitsers. Leo de broer van Tuur krijgt op een dag een brief dat hij zich moet melden bij een wapenfabriek in Duitsland. De vader van Tuur weet Leo onder te laten duiken in De Mergelgrot bij hen in de buurt.

Hoe verloopt de tijd in het verhaal:
Chronologisch,


Thema: Oorlog, Onderdrukking.

Hoe begint het verhaal: het verhaal begint wanneer Tuur in zijn bed ligt en hij wakker schrikt van de sirenes. Dat betekent dat er weer Engelse bommenwerpers in aantocht zijn om Duitse fabrieken neer te schieten. Tuur gaat snel zijn bed uit en samen met de rest van het gezin gaan ze naar de buurman Nijskens omdat hij een schuilkelder heeft.

Hoe loopt het verhaal af: .Het boek loopt af wanneer Maartjes geheim wordt ontdekt door de Duitsers en dat zij afgevoerd wordt naar Duitsland. De volgende dag schiet Leo een Duitse soldaat neer en dat zorgt voor rep en roer in het dorp, ze vluchten snel het bos in en gaan naar de Mergelgrotten, daar wachten ze totdat Nederland is bevrijd.

Samenvatting:
Het boek Oorlogs-Geheimen gaat over de 11 jarige Tuur die woont in een klein Zuid-Limburgse dorpje. In 1940 valt Hilter Nederland binnen dus ook in het dorpje waar Tuur en zijn familie woont. Op een dag wordt Tuur wakker van de sirenes, hij en de rest gaan snel naar de buurman Nijskens, want hij heeft als enige in het dorpje een schuilkelder onder zijn huis. Als ze in de kelder zijn, horen ze opeens een geluid dat steeds dichter bij komt. En dan horen ze ineens een enorme knal. Ze schrikken zich rot van angst. Als de rust weer een beetje is terug gekeerd gaat de vader van Tuur samen met Leo op onderzoek uit wat er gebeurd is.

De volgende ochtend loopt hij samen met Maartje naar school. Maartje en Tuur zijn nieuwsgierig wat er gisterenavond is gebeurd. Ze rennen snel naar het bos om te kijken wat daar is gebeurd. Als ze daar aan komen zien ze een enorm vliegtuig die is neergestort. Na een tijdje gekeken te hebben renden ze verder naar school.

Als Tuur ’s middags thuis huiswerk zit te maken hoort hij opeens gerommel op de zolder. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en hij besluit een kijkje te gaan nemen. Als hij op de zolder aankomt ziet hij een Engelse piloot staan. De piloot zegt dat hij het zijn mond moet houden, en hij gaat weer weg.

De volgende dag gaat Tuur naar Maartje als ze een beetje zitten te praten vertelt Tuur dat hij verliefd op haar is, Maartje zegt hetzelfde. Ze besluiten om verkering met elkaar te krijgen. Als Maartje haar geheime kamer laat zien vertelt ze haar geheim dat ze joods is en dat zij niet uit IJmuiden komt maar uit Amsterdam. Tuur valt bijna van verbazing van de stoel. Nu moet hij een geheim vertellen. Hij vertelt dat ze een Britse soldaat op de zolder hebben.

Diezelfde avond stopt er een vrachtwagen in het dorp, Tuur wordt er wakker van. Hij ziet dat ze bij Maartje aankloppen en dat de soldaten Maartje meenemen. Tuur wordt woest. Hij rent naar beneden maar voor hij de deur uit kan vluchten houdt z’n vader hem tegen.

Op een dag krijgt Leo een brief dat hij zich moet melden in Duitsland om daar te werken. Maar het verzet weet hem toch te verstoppen en op een dag schiet hij zelfs een Duitser neer, als de familie dit hoort pakken ze snel hun spullen en gingen naar de grotten. Daar wachtten ze net zo lang totdat Nederland bevrijd werd van de Duitsers. Tuur heeft Maartje nooit meer terug gezien. Waarschijnlijk is zij in een concentratiekamp om het leven gekomen, in een gaskamer.

Eigen mening over het boek:
Spannend
Omdat: het best wel spannend is om te lezen hoe Tuur en Maartje steeds moeten oppassen voor de Duitse soldaten, en de angst om ontdekt te worden.

REACTIES

J.

J.

dit is echt een leuk boek.ik heb het zelf al 2 keer gelezen en hou er zelfs mijn boekbespreking over.

13 jaar geleden

I.

I.

en word er op het einde niks meer over maartje gezecht ??

9 jaar geleden

R.

R.

het is een heeeeeeeeel leuk boek(L)(L)(L)(L)(L)()(L)()(L)(L)(L)(L)(L)

13 jaar geleden

J.

J.

een heel leuk boek! moet 5 woorden er over schrijven wat ik ervan vind. niet "leuk" en niet "niet leuk"'. kheb al 1. Spannend
2. Grappig
3. Ontroerend
4. Oneerlijk

Zou "interessant" een goeie zijn??? snel antwoord pleazze!

13 jaar geleden

N.

N.

mischien wel want je leert er wel wat van

10 jaar geleden

E.

E.

heel mooi boek, spannend, doe er mijn boekverslag over,

Groetjes

13 jaar geleden

N.

N.

ik ook alleen dan een presentatie

7 jaar geleden

F.

F.

ik vindt het een heel leuk boek! ik heb hem nu voor de 4de keer gelezen, en mag eindelijk mijn boekverlag er over houden!!!!

13 jaar geleden

M.

M.

Het is echt een topp boek, maar ik moest wel huilen toen maartje dood ging!

13 jaar geleden

M.

M.

hoe heet de 'oom' van maartje?

13 jaar geleden

J.

J.

ik weet niet wat die Manooon loopt te lullen maar maartje gaat niet dood in het boek, !
(knakworst)

13 jaar geleden

N.

N.

ze gaat dood hoor -_- ze is vergast met haar ouders door de duitsers

10 jaar geleden

T.

T.

wat is de naam van de moeder van Tuur????

13 jaar geleden

T.

T.

die ' oom' heet bart

13 jaar geleden

S.

S.

janbos se gaat wel dood.

13 jaar geleden

S.

S.

ik vind het wel een leuk boek :$.

13 jaar geleden

S.

S.

de moeder van tuur heet de moeder van tuur ze is naamloos :) .

13 jaar geleden

L.

L.

itsnicee.
zeer aanbevolen!
x

wel lezen hè menseee. :)

13 jaar geleden

T.

T.

Tuur zat niet op een stoel maar op een bed

13 jaar geleden

T.

T.

JOden, dit is echt een geweldig boek, vriend. En ik hou van wezels, vriend.

13 jaar geleden

X.

X.

hoe heet de vader van Tuur?

13 jaar geleden

S.

S.

janbos jij moet niet lullen,
heb jij da boek wel eens gelezen?
op laatst word verteld dat maartje dood was gegaan.

13 jaar geleden

M.

M.

IK HOU VAN DIT BOEK. (:

13 jaar geleden

T.

T.

Hoe heet de dochter van Nijskens ook al weer? Die ene die moffenhoer wordt genoemd in het boek.

13 jaar geleden

D.

D.

Rosa

9 jaar geleden

K.

K.

supperrrrr leuk boek

13 jaar geleden

J.

J.

SU-PER

12 jaar geleden

G.

G.

echt een super leuk boek! ik heb hem al 3 keer gelezen.

12 jaar geleden

S.

S.

dit is echt een super vetcool boek terwijl het ook romantisch en zielig is.

12 jaar geleden

M.

M.

ik vind het echt een super cool boek en Sanne heefd echt gelijk! mischien houd ik mijn boekbespreking wel over!

12 jaar geleden

A.

A.

ik heb dit boek echt honderde keren gelezen. het is ook echt tof dat ik dezelfde nam heb als Tuur (hij heet ook Arthur maar Tuur is zijn roepnaam)

12 jaar geleden

M.

M.

k'doe mijn boekverslag hier ook over

12 jaar geleden

N.

N.

janbos,
Maartje gaat wel dood!

12 jaar geleden

T.

T.

ik vond het een leuk boek ik gebruik de samenvatting voor mn boekverslag

12 jaar geleden

T.

T.

janbos ze gaat wel dood

12 jaar geleden

E.

E.

Ik vind dit boek super alleen hoe heet de broer van lambert?

12 jaar geleden

A.

A.

die heet Roeland

8 jaar geleden

T.

T.

was dat niet leo of was dat de broer van tuur???

12 jaar geleden

T.

T.

ik heb het nagezocht en lamberts broer blijkt roeland te heten

12 jaar geleden

E.

E.

Bedankt! Haha XXxx

12 jaar geleden

T.

T.

graag gedaan

12 jaar geleden

S.

S.

Dit is echt zo'n goeie site ik hoop echt een tien te krijgen!

THANX

xXx

12 jaar geleden

H.

H.

hoi
dit is een super mieterse site
doei

12 jaar geleden

J.

J.

zo stoere site is dezze

12 jaar geleden

J.

J.

hahaa dankje voor diegene die dit boekverslag gemaakt heeft, ik lees namelijk geen boeken dus

xxx

12 jaar geleden

L.

L.

Veel voldoendes door kopieeren van deze site naar Word!!! xDD

12 jaar geleden

I.

I.

echt stom... :( wij moeten het via mail doorgeven. dan kunnen ze zien of ik gekopieerd heb of niet...

12 jaar geleden

M.

M.

dan verander je het toch (in je eigen woorden)

9 jaar geleden

J.

J.

SUPER SITEEEEE...

12 jaar geleden

S.

S.

Sick dankzij deze site sta ik op nederlands 8.9

12 jaar geleden

T.

T.

goed gedaan jongen!!

12 jaar geleden

I.

I.

cool!!!!

12 jaar geleden

B.

B.

Cjil als ik deze samenvatting uit me hoofd leer haal ik morgen zkr een 8 of hoger

12 jaar geleden

P.

P.

Goed gedaan, ik ga hem gebruiken zodat ik een goed cijfer haal!

12 jaar geleden

L.

L.

Deze is slecht man, die samenvatting klopt van geen kanten..

12 jaar geleden

A.

A.

sommige dingen kloppen niet helemaal, maar toch is het wel handig!
ik ben niet zo goed in boekverslagen enzo...

12 jaar geleden

I.

I.

altijd handig. minder zelf uitvoeren :P

12 jaar geleden

L.

L.

Goed verslag alleen niet alles klopt.

12 jaar geleden

E.

E.

het klopt wel want de boek is apart dan de film

8 jaar geleden

D.

D.

Baas! :)

12 jaar geleden

P.

P.

handig!!!XD

12 jaar geleden

J.

J.

bedankt ik heb een 5 en een half gekregen

12 jaar geleden

M.

M.

kut ik heb een 1 ze zagen dat het van internet was.

11 jaar geleden

I.

I.

heey mike,
ik zit in groep acht en ik weet niet in welke groep jij zit maar hierboven hebben ze zelfs geschreven LET OP JE LEERAAR WEET OOK DAT DEZE SITE BESTAAT.

11 jaar geleden

M.

M.

Heey mike, het staat inderdaad hierboven aangegeven. en ik heb 2 boekverslagen gemaakt via deze site en ze hebben mij nooit gesnapt en voor alle 2 de boekverslagen een voldoende

11 jaar geleden

K.

K.

Prima verslag, alleen is het misschien handiger je zinnen wat korter te maken, dus niet wat ik nu aan het doen ben.

11 jaar geleden

P.

P.

oorlogsgeheimen is echt een cool boek

11 jaar geleden

M.

M.

@manooon, nou ik lachte maartje uit stomme... ik stond aan de kant van de duitsers in het boek

11 jaar geleden

S.

S.

leuk boek hou ik van xxxxxxx

10 jaar geleden

N.

N.

ik doe ook mn boekbespreking over en het is echt een gaaf boek

10 jaar geleden

L.

L.

hoeveel hoofdstukken heeft dit boek

10 jaar geleden

Y.

Y.

ik weet nie moet je het boeklezen en tellen XD

10 jaar geleden

J.

J.

wat is dé illustrator please

10 jaar geleden

T.

T.

de illustrator is henk kneepkens

9 jaar geleden

I.

I.

er is geen illustrator in dit boek, want dit boek heeft geen plaatjes of foto's. xD

9 jaar geleden

K.

K.

Lijkt mij heel leuk om eens als een film te zien :o we gaan er heen met schoolverlatersweek 4 juli (?) Kan niet wachten?

9 jaar geleden

H.

H.

dankjewel ik heb een 7,5

9 jaar geleden

L.

L.

echt een leuk boek!

9 jaar geleden

L.

L.

top :)

9 jaar geleden

K.

K.

ik vind dit een leuk boek om te lezen echt supper

9 jaar geleden

L.

L.

wat gebeurt er nou met maartje

9 jaar geleden

P.

P.

{let op, deze info kan je dit boek vertelle}
Maartje wordt uiteindelijk opgepakt omdat Lambert tegen zijn vader had verteld dat Maartje een JOOD was, Maartje overleed uiteindelijk in een kamp in AUSHWITZ {lol}

9 jaar geleden

N.

N.

geweldig boek. ik ben nu bezig met een boekverslag...
Iemand nog tips?? :-)

9 jaar geleden

P.

P.

Weet iemand welke bladzijde Maartje haar geheim zei tegen Tuur??

9 jaar geleden

L.

L.

heeft het boek plaatjes???????????????/

9 jaar geleden

J.

J.

ja 2 vlgns mij

9 jaar geleden

J.

J.

Tuur's echte naam is Arthur Btw
en Tuur's vader's naam is Sjef

9 jaar geleden

K.

K.

valt het jullie ook op dat er hilter staat in plaats van hitler

8 jaar geleden

H.

H.

toppie

8 jaar geleden

Y.

Y.

Er staat bij hoe het verhaal begint "Om Duitse fabrieken neer te schieten"
Ik dacht dat ze werden gebombardeerd. Om nou met zo'n lullig pistooltje tegen een gebouw te schieten lijkt me niet erg effectief ;D

8 jaar geleden

A.

A.

Ik had een 10!!!

8 jaar geleden

J.

J.

Wij hebben deze film gezien op school en nu moeten we er een verslag over schrijven

8 jaar geleden

D.

D.

ik moet er een verslag van maken voor mavo 2 maar ik kan hier geen wijs uit

8 jaar geleden

I.

I.

Ik vind het een super verhaal. Maar hoe oud zijn de hoofdpersonen want dat moet ik ook in mijn boekverslag doen maar ik kan het nergens vinden kunnen jullie mij helpen. xxx Isa

8 jaar geleden

S.

S.

tuur is sws 11. want dat staat er namelijk;)

7 jaar geleden

O.

O.

Het is een leuk boek!!! ook een goede samenvatting....... :/

8 jaar geleden

J.

J.

wat voor geloog heeft de meester

8 jaar geleden

J.

J.

geloof sorry

8 jaar geleden

L.

L.

Hey ik ben lola ik maak een boekverslag over oorlogsgeheimen en een super boek maar ik heb haast en wil graag weten op welke bladzijde maartje vertelt tegen tuur dat ze joods is weet iemand dat xxx lola

8 jaar geleden

Y.

Y.

leuk maar te veel stukjes waarin het verhaal wordt uitgesteld, maakt de lezer zoals normaal niet nieuwsgierig maar eerder zorgt het ervoor dat mensen ongeintresseerd worden.

8 jaar geleden

P.

P.

echt een slecht verslag

7 jaar geleden

D.

D.

hey leuke onderwerp en mooi cijfer

7 jaar geleden

J.

J.

Er word toch ook uiteindelijk gezecht dat tuur zijn dochter Tamar heet?

7 jaar geleden

S.

S.

ja

7 jaar geleden

A.

A.

het is een superleuk boed

7 jaar geleden

A.

A.

boek*

7 jaar geleden

R.

R.

leuk boek super leuk

7 jaar geleden

?.

?.

ik vind het wel een leuk boek en daarom ga ik er ook een boekpresentatie over doen

6 jaar geleden

D.

D.

mooiee boekk

6 jaar geleden

G.

G.

leuk

6 jaar geleden

T.

T.

Thanks

6 jaar geleden

P.

P.

Heel goed boek moet je lezen omdat het gwn goed is

6 jaar geleden

B.

B.

echt super onhandig ik heb er niks aan

6 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het een interessant boek, en best wel spannend.

6 jaar geleden

H.

H.

Ik vind dat je hier veel info kunt vinden over he tboek oorlogsgeheimen

5 jaar geleden

J.

J.

ik kopieer en plak gewoon alles :D

5 jaar geleden

H.

H.

er staat veel handige info in voor boekbespreking

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens"