Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1577 woorden
  • 22 augustus 2007
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
144 keer beoordeeld

Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij er…

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te …

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij ernaar gewoon samen met haar te zijn en elkaar zacht te strelen en te beminnen, maar had dat andere genot hem daarvan afgesneden. In Een Goede Dag voor de ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers. Krabbés haarscherpe inzicht in menselijke relaties, zijn doeltreffende taalgebruik en zijn veelgeroemde vermogen om een kristalhelder verhaal te componeren, staan garant voor een literaire gebeurtenis van de eerste orde.

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Een goede dag voor de ezel Tim Krabbé

Samenvatting:
Het gaat over een moord die gepleegd is door Mischa Koreman op een scholier genaamd Bas Meeuwse. Deze moord was eigenlijk bedoeld op zijn ex-vriendin Lydie.
Mischa Koreman schiet deze jongen neer vanwege een openbare belediging op Esther Fechter. Bas Meeuwse deed mee bij een groepsverkrachting van een 15-meisje genaamd Esther Fechter. (dat weet Mischa trouwens niet hor) Ester Fechter houdt deze groepsverkrachting geheim, want ze durft het niet te vertellen aan haar vader Wybren Fechter. Wybren Fechter is alleenstaande vader (want zijn vrouw is overleden) en advocaat en ontdekt dat zijn dochter ‘Viskutje’ wordt genoemd. Uiteindelijk onthult Esther Fechter de groepsverkrachting en dat ze ‘Viskutje’ wordt genoemd. Wybren besluit een wereldreis te maken en voorgoed uit Zuiverloon te vertrekken met zijn dochter. Wybren wil deze graag vermoorden, maar doet het niet, want dat zou hij de gevangenis in moeten. Mische Koreman beseft wat hij gedaan heeft en vlucht naar Sydney waar hij Lynda ontmoet. Na een tijd wil Mische bekennen dat hij een moordenaar is, maar dit gebeurt niet, want hij ontmoet Esther Fecther in Sydney (die met haar vader op wereldreis is en langs Sydney komt). Als ze elkaar ontmoet delen ze hun verhaal en ervaring met elkaar uit. Mischa wordt bedankt voor de moord en zegt niks tegen Lynda. Esther is tevreden en weet het motief van de dader en bedankt hem voor de moord op Bas Meeuwse.

Hoofdpersonen:
Mischa Koreman:
Mischa Koreman is de moordenaar. Hij wilde eerst zijn ex-geliefde Lydie doodschieten, omdat ze ontrouw was geweest. Mischa is eigenlijk een lafaard, want tijdens het oefenen van het schieten op een boom durft hij Lydie niet meer te vermoorden. En hij durft ook niets te zeggen tijdens de openbare belediging in de bus. Hij heeft Bas Meeuwse eigenlijk vermoord in een soort trance. Pas als het gebeurt is, beseft hij wat hij heeft gedaan en vlucht dus naar Sydney. In Sydney ontmoet hij Lynda en trouwt met haar, maar durft niet te vertellen dat hij een scholier heeft vermoord, terwijl hij eigenlijk zijn ex-vriendin Lydie wilde vermoorden.
Wybren Fechter:
Wybren Fechter is een alleenstaande vader, zijn vrouw is overleden. Wybren is in mijn ogen een heel goede vader, hij wil zich niet te veel met zijn dochter Esther bemoeien. Hij geeft haar de ruimte en vertrouwt haar, maar hij is ondertussen heel bezorgd om haar. Hij leeft eigenlijk alleen nog voor Esther. Op een gegeven ontdekt hij dat zijn dochter ‘Viskutje’ wordt genoemd. Na een tijdje verteld Esther dat ze meerde malen verkracht is door Bas Meeuwse en zijn vrienden. Wybren Fechter wil Bas Meeuwse vermoorden, maar beseft dat Esther naast haar moeder ook haar vader zou verliezen. Hij zou de gevangenis in moet en zij zou naar en verpleeggezin moeten. Hij besluit met Esther een wereldreis te maken zodat zij deze groepsverkrachtingen kan vergeten en de pijn doen laten verdwijnen.
Esther Fechter:
Esther Fechter is een 15-jarige meisje die heel aantrekkelijk is. Ze wordt verliefd op Bas Meeuwse en houdt ervan dat Bas Meeuwse zoveel durf heeft en een hoge status op school heeft. Ze vrijt meerde malen met Bas. Maar Bas is onbetrouwbaar en laat mensen meekijken tijdens zijn vrijpartij met Esther. Esther is hier niet blij mee, maar ze is zo gek op Bas. Maar Esther wordt slachtoffer van een groepsverkrachting. Esther durft niks te doen, want ze zou op school uitgelachen worden. Haar vader ontdekt dat ze voor ‘Viskutje’ wordt uitgemaakt. Ze ontkent maar een tijdje bekent ze alles en laat haar pijn zien die ze voelt. Als ze een wereldreis maken en weet dat Bas dood is wordt ze het vrolijke meisje die haar vader altijd al wilde zien.
Bas Meeuwse:
Bas Meeuwse is een jongen met blond haar met een Duitse hakenkruis op zijn schooltas. Hij houdt van Esther en misbruikt haar, omdat hij zoveel lef heeft en alles ervoor over heeft om stoer over te komen op zijn vrienden. Hij is gewoon door en door slecht.

Genre:
Het is psychologische roman. Het heeft ook wat weg van een drama met een goede afloop.

Opbouw:
Het boek heeft twee verhaallijnen. Die van Mischa Koreman en Wybren Fechter.
Het verhaal is chronologisch verteld, af en toe wordt er een beetje over het verleden verteld.
De verhaallijnen komen elkaar tegen in Hoofdstuk 3 en 4. In het midden van het boek. Het boek begint gelijk met een handeling (je zit gelijk in het verhaal) en het boek heeft een gesloten einde. De vertellers (Mischa en Wybren) komen elkaar tegen in de laatste 2 hoofdstukken.

Motief:
Toeval: Mischa zit heel toevallig in de bus waar het meisje wordt beledigt. Wybren wenst de jongen een dood toe en daar zorgt Mischa bij toeval voor.
Mischa en Esther komen elkaar heel toevallig tegen in Sydney.
Vader-dochterrelatie: De band tussen Wybren en Esther was minder goed geworden en de wereldreis brengt hen weer bij elkaar, zeker nadat Esther Mischa ontmoet heeft en hem heeft kunnen bedanken voor de moord
Seksualiteit: De relatie van "Viskutje" met Bas
De groepsverkrachtingen
Liefde en haat:De relaties tussen Mischa enerzijds en Lydie en Lynda anderzijds. De relatie tussen Esther en Bas. Esther is verliefd op Bas, maar haat Bas voor wat hij heeft gedaan.
Misdaad: De moord op Bas Meeuwse
Schuldgevoel: Esther voelt zich toch als slachtoffer schuldig aan de ondergane groepsverkrachting
Mischa voelt zich schuldig tegenover zijn vrouw, dat hij zijn ex wil vermoorden en toch met haar getrouwd is.
Mischa voelt zich ook schuldig voor de moord op de scholier, totdat Esther hem bedankt, dat weet hij dat het goed zit.

Thema:
Evenals in Krabbes bekendste roman "Het gouden ei" draait het in deze roman om de motieven van een moordenaar. Raymond Le Morne in de eerste roman vraagt zich af of hij in staat is een moord en dan nog wel een perfecte moord te plegen. Toevallig was Saskia in de buurt en wordt zij het slachtoffer van zijn experiment.

Motto:
Er is geen motto

Perspectief:
De roman heeft een meervoudig perspectief. Er zijn twee personale vertellers (hij-vertellers).
In hoofdstuk 1, 3 en 5 is het Mischa Koreman.
In hoofdstuk 1 is de moordenaar Mischa Koreman, op weg om te oefenen voor een moord op zijn ex-geliefde Lydie een situatie meemaakt, waarna hij het vuur opent op een scholier, die een meisje in het openbaar kwetst.
In hoofdstuk 3 is die moordenaar naar Sydney gevlucht en vraagt hij zich af of hij de moord moet opbiechten aan zijn nieuwe vriendin Lynda met wie hij een huwelijk wil beginnen en kinderen wil krijgen.
In hoofdstuk 5 vertelt hij toch niet aan zijn vrouw, om deze reden hij ontmoet Esther die hem bedankt voor de moord.

In de hoofdstukken 2 en 4 is Wybren Fechter aan het woord.
In hoofdstuk 2 is hij advocaat en de vader van het meisje Esther dat het slachtoffer is geworden van een groepsverkrachting. Hij wil de dader vermoorden.
In hoofdstuk 4 neemt hij zijn dochter mee op een wereldreis en in Sydney ontmoet Esther Mischa Koreman.

Beide vertellers vertellen in de o.v.t. (achterafvertellers) en hun ervaringen, gevoelens worden van binnenuit beschreven.

Tijd en Plaats
Het decor wordt duidelijk genoemd. In het oosten van het land (dicht bij de Duitse grens) liggen de twin city's Zuiverloon en IJperloo (fictieve namen). Dichtbij is het Doemsterveen, (symbolische naam) waar de moord op Bas wordt gepleegd.
Hoofdstuk 3, 4 en 5 spelen in de wereldstad Sydney waarheen Mischa is gevlucht en Wybren en zijn dochter als toeristen komen.

Wat de tijd betreft zijn er niet zulke directe aanwijzingen te vinden. Het verhaal speelt zich waarschijnlijk wel af in de laatste jaren van de vorige eeuw of in de beginjaren van deze eeuw, maar er zijn geen concrete gegevens voor data te vinden. Slechts op bladzijde 56 staat als tijdgegeven vermeld dat Esther en Bas wellicht computerspelletjes op zolder hadden gespeeld.

Met de onduidelijkheid van plaats (fictieve namen) en tijd kan Krabbe wellicht willen benadrukken dat het niet zozeer om de moord zelf als wel om de motieven van de dader erachter gaat.

Titelverklaring
De voor een roman vreemde titel is terug te vinden in hoofdstuk 3 en 4 van de roman. In Sydney staan op de boulevard enkele menselijke standbeelden. Een daarvan verbeeldt een ezel. Voorbijgangers gooien muntjes in een doos voor de artiesten. Op de bewuste dag gooit Mischa 100 dollar in de doos van de ezel: hij wil daarmee als het ware een soort noodlot afkopen. Hij wil namelijk aan zijn vriendin Lynda opbiechten dat hij een moordenaar is.
Het menselijke standbeeld profiteert dus van zijn houding.
Op dezelfde dag is Esther Fechter in Sydney: zij heeft ook sympathie voor het menselijke standbeeld. Zij geeft 10 dollar en ze ziet op dat moment dat er ook een briefje van 100 dollar in de doos zit. Wybren Fechter zegt daarop op bladzijde 97, dat de ezel een goede dag heeft.
De ezel brengt de twee personages Mischa en Esther weer samen en zij kan Mischa dan bedanken voor de moord. Zo komt alles weer goed. In feite is het dan ook een goede dag voor Mischa (die toch eigenlijk een onverklaarbare moord heeft gepleegd) en voor Wybren (die constateert dat zijn dochter Esther er weer gelukkig uit ziet na de verschrikkingen die ze heeft moeten ondergaan.) De band met haar is weer verstevigd, want hij had haar als pubermeisje toch een beetje uit het oog verloren, omdat hij teveel bezig was met zichzelf en het verwerken van het verdriet om zijn overleden vrouw. Het is derhalve "Een goede dag" voor drie "ezels".

REACTIES

W.

W.

Het is Bart Meeuwse. Niet Bas Meeuwisse.

13 jaar geleden

P.

P.

Het is Doemerveen. Niet Doemsterveen.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé"