Stichting Schoolinfo vraagt zich af: hoe digitaal is jouw school? Zij zijn benieuwd wat jij vindt van het gebruik van ICT in de klas. Kunnen jouw leraren er mee omgaan, of gebruiken jullie het smartboard hooguit eens per maand? En leren op je eigen niveau en tempo, kan dat bij jou op school? Help Schoolinfo jouw onderwijs verbeteren en vul de vragenlijst in! Kost je ongeveer 5 minuutjes.
Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Jan Terlouw

1972

169

Nederlands

onderbouw

1 uit 5

5.1 / 10
2e klas vwo
  • robinfunass
  • NL
  • 294 woorden
  • 4694 keer
    11 deze maand
  • 28 oktober 2006
Jan Terlouw

Info van het boek

De titel van het boek is Oorlogswinter. Het boek is geschreven door Jan Terlouw.

Titel en genre
Ik heb dit boek gekozen omdat het mij een spannend boek leek en omdat het over de tweede wereld oorlog ging. Mijn favoriete genres zijn detectives en oorlogsverhalen. Het boek Oorlogswinter behoord volgens mij tot het genre oorlogsverhalen. Ik vind de titel goed gekozen omdat het over de oorlogswinter van 1944/1945 gaat en wat de hoofdpersoon daarin allemaal meemaakt. Een andere goeie titel voor het boek zou misschien ‘de laatste winter in de oorlog’ of ‘de hongerwinter’.


Vorm
Het boek wordt verteld in het hij/zij perspectief. Het effect van het hij/zij perspectief is: dat de personen in het verhaal zinnen zeggen die de schrijver verzonnen heeft.

Personen
In het verhaal is Michiel de hoofdpersoon. Aan het begin van het verhaal gaat Michiel zijn vriend(die bij het verzet zit) een overval plegen op een distributiecentrum en wordt daarbij opgepakt door de Duitsers. Als dat zou gebeuren zou Michiel een brief naar een vriend van zijn vriend brengen. Maar die is ook opgehaald. Dus Michiel opent de brief en daar staat in dat er een geheime schuilplaats is waar een gewonde Engelse piloot zit. Michiel gaat zorgen voor die piloot. Later is de piloot hersteld en als de oorlog voorbij was dan zou de Engelse piloot weer naar zijn vaderland gaan.
Het uiterlijk van de hoofdpersoon werd niet goed beschreven. De uiterlijke kenmerken: In het verhaal staat dat hij over het algemeen redelijk zelfstandig en volwassen.
Citaten:
Erica zegt: ‘Op het ene moment is het een volwassene en op het andere lijkt het nog net een kind’.

Ik zou, als ik zo’n situatie net zoals de hoofdpersoon zat wel op hem willen lijken omdat de hoofdpersoon in het verhaal (Michiel) heel dapper is.

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Mearten de Weerd 7.6
Alex 2e klas havo7.5
Frank 2e klas vwo7.4
sjoerd 2e klas vwo7.4
anoniem3e klas vmbo7.3
Meer verslagen ›

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

1117

reacties