Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The great Gatsby door Francis Scott Fitzgerald

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover The great Gatsby
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1438 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
36 keer beoordeeld

Boekcover The great Gatsby
Shadow

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby - jong, knap en verschrikkelijk rijk - lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de…

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en ove…

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby - jong, knap en verschrikkelijk rijk - lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.

The great Gatsby door Francis Scott Fitzgerald
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting

In het eerste hoofdstuk verhuist Nick Carraway van West VS naar het oosten van de VS, naar het plaatsje West Egg. Er wordt ook verteld hoe Nick ,Daisy en Tom Buchanan elkaar kennen. Daisy is het achternichtje van Nick en Tom is een goede vriend, die hij kent van vroeger op de universiteit. Daisy stelt Nick een keer voor aan een vriendin van haar Jordan baker. Van haar hoort Nick dat Tom al een tijdje vreemd gaat.
Tom laat hem een keer het Meisje zien waar die vreemd meegaat. Dat meisje blijkt ook getrouwd te zijn. Samen met Tom en zijn vriendin gaat Nick mee naar hun flat, die Tom speciaal voor zijn vriendin Myrtle Wilson gehuurd heeft. In hoofdstuk 3 komen we meneer Gatsby tegen, hij is de buurman van Nick en hij nodigt Nick uit voor een feest. Op het feest komt Nick, Jordan weer tegen. Een groot gedeelte van de avond blijft hij bij haar. Via haar ontmoet Nick ook weer veel nieuwe mensen. Van iedereen hoort hij weer een ander verhaal over het verleden van Gatsby. De een zegt dat hij ooit een man vermoord heeft, de ander zegt dat hij in de WO1 een spion was voor de Duitsers en de ander zegt weer dat. Niemand kent het verleden van Gatsby. Wel weet iedereen dat Gatsby iedere vrijdag een enorm feest organiseert en dat iedereen welkom is.

Op een keer verteld Jordan aan Nick dat Daisy en Jay voor de oorlog wat met elkaar gehad hebben, maar na de oorlog had Jay Gatsby geen geld meer en had Daisy het uitgemaakt. Toen is Daisy met Tom getrouwd en ze hebben samen een kind gekregen. Ook vertelt ze dat Gatsby, Daisy opnieuw wil ontmoeten en dat hij nu met zijn huis en met zijn geld indruk op haar wil maken. Daarom vraagt Gatsby via Jordan aan Nick of hij Daisy een keer wil uitnodigen om zo weer in contact te komen met haar. Nick nodigt Daisy dan een keer uit en Jay en Daisy zien elkaar vanaf nu weer regelmatig. Omdat Jay aan Daisy merkt dat ze niet zo van die wilde feesten houd stopt hij met feesten geven en ontslaat al zijn oud personeel. Zo wil hij voorkomen dat ze zullen verraden dat Daisy bijna iedere dag naar zijn villa komt.
Dan worden Nick en Tom een keertje bij de familie Buchanan op de koffie gevraagd. Er hangt een gespannen sfeertje en Tom begint ruzie te maken met Gatsby. Gatsby verraad dan dat hij een soort affaire met Tom’s vrouw heeft. Ook al heeft Tom, Daisy ook bedrogen pikt hij dit niet van haar en probeert haar terug te krijgen door te verteel hoe Jay echt aan zijn Geld komt. Als hij dat dan verteld raakt Daisy een beetje geschokt. Tom laat Daisy met Gatsby vooruit rijden met de gele wagen. Daisy rijdt tijdens de rit een vrouw dood maar rijd gewoon weer door. Later blijkt die vrouw Myrtle Wilson te zijn. Mevrouw Wilson was wanhopig naar de gele auto gerend omdat ze dacht dat Tom daarin zou zitten. Ook haar man had haar verhouding met Tom betrapt. Haar man wou daarom met haar naar het Westen gaan verhuizen. Iedereen denkt dat Gatsby achter het stuur zat maar alleen Nick weet dat, dat niet zo is. De volgende dag wordt Gatsby dood gevonden bij zijn huis. Even verderop ligt het lijk van George Wilson, die zelfmoord gepleegd heeft.
Tom had Wilson verteld dat de gele auto waardoor zijn vrouw om het leven was gekomen van Gatsby was.
Op de begrafenis die Nick geregeld heeft, komt alleen Gatsby’s vader opdagen.
Daisy blijft toch trouw aan Tom en Nick gaat uiteindelijk weer terug naar het Westen

Over de schrijver

Francis Scott Key Fitzgerald (24 september 1896 - 21 december1940), was een Amerikaans schrijver.
Hij werd geboren in Saint Paul in de staat Minnesota, en wordt gezien als een van de grootste Amerikaanse schrijvers uit de 20ste eeuw. Hij was de woordvoerder voor de Verloren Generatie, Amerikanen die geboren waren in de laatste 10 jaar van de 19e eeuw, en die volwassen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij schreef vijf boeken en een groot aantal korte verhalen met thema's als jeugd, depressie en leeftijd met een bijzondere emotionele eerlijkheid. Zijn helden - knap, met veel zelfvertrouwen maar gedoemd - branden helder voor de explosie, zijn heldinnen zijn mooi en ondoorgrondelijk.
Hij stond bekend als Scott Fitzgerald, ging in 1913 naar de Princeton universiteit en raakte bevriend met toekomstige critici en schrijvers als Edmund Wilson en John Peale Bishop. Doordat zijn universitaire carrière maar moeizaam verliep besloot hij in 1917 het leger in te gaan, toen de VS troepen inzette in de Eerste Wereldoorlog. De oorlog hield al snel daarna op, en hij werd ontslagen zonder ooit naar Europa te zijn gegaan.

Hij was er zeker van dat hij in de oorlog zou blijven, en wilde een literaire erfenis achterlaten. Hij had snel een boek geschreven met de titel The Romantic Egotist toen hij als officier in training in verschillende trainingskampen in Alabama verbleef. Zijn boek werd goed ontvangen, maar afgewezen door een uitgever. Tijdens zijn training ontmoette hij ook Zelda Sayre, de "top girl" in zijn woorden van de jeugdgroep in Montgomery, Alabama. Hij verloofde zich met haar in 1919, en hij verhuisde naar een appartement in New York City om een leven met Zelda op te kunnen bouwen. Hij werkte in een reclamebureau en schreef korte verhalen, maar kon Zelda er niet van overtuigen dat hij in haar onderhoud kon voorzien. Ze verbrak de verloving en Scott ging terug naar zijn ouderlijk huis in St. Paul om The Romantic Egotist te herzien. Hernoemd tot This side of paradise werd het geaccepteerd door een uitgever, en Zelda en Scott hernieuwden hun verloving. Het boek werd op 26 maart 1920 uitgegeven, en werd een van de belangrijkste boeken van het jaar, en het definieerde de Flapper generatie. In de week erop trouwde het stel in de St Patrick's kathedraal in New York. Hun dochter en enige kind, Frances werd geboren op 26 oktober 1921.
Alhoewel Fitzgeralds passie het schrijven van boeken was, verkochten deze nooit genoeg om te kunnen voorzien in de opulente levensstijl die hij en Zelda hadden geadopteerd. Daarom begon hij met het schrijven van korte verhalen voor bladen als de Saturday Evening Post en Esquire, en verkocht hij de filmrechten van zijn boeken en verhalen aan de studio's van Hollywood. Hij zat constant in financiële problemen, en leende vaak van zijn literair agent en redacteur.
De 20er jaren bleken de meest invloedrijke tijd te zijn in Fitzgeralds ontwikkeling. Zijn tweede boek, The Beautiful and Damned (1922), laat een indrukwekkende ontwikkeling zien na het in vergelijking onvolwassen This Side of Paradise. The Great Gatsby, het boek dat door velen gezien wordt als zijn meesterwerk, werd uitgegeven in 1925.
Fitzgerald maakte een aantal beroemde excursies naar Europa, met name naar Parijs en de Franse Rivièra in de 20er jaren, en raakte bevriend met veel Amerikanen die daar woonden, met name Ernest Hemingway.
Fitzgerald begon aan zijn vierde boek te werken aan het eind van de 20er jaren, maar werd afgeleid door financiële moeilijkheden (waardoor hij korte verhalen moest schrijven) en de schizofrenie van Zelda. Haar emotionele gezondheid bleef zorgelijk voor de rest van haar leven. In 1932 werd zij opgenomen en Scott huurde een huis in de buitenwijk van Towson om aan zijn boek te werken. Het boek beschrijft de opkomst en teloorgang van Dick Diver, een veelbelovend jong psychoanalyticus en zijn vrouw Nicole, die ook een van zijn patiënten is. Het boek werd in 1934 uitgebracht met de titel Tender is the Night. Critici beschouwen dit als een van zijn beste werken.
Het tweede deel van de 30er jaren verbleef Fitzgerald in Hollywood, en werkte aan commerciële korte verhalen, scripts voor Metro-Goldwyn-Mayer, en zijn vijfde en laatste boek, The Love of the Last Tycoon, gebaseerd op het leven van de filmproducer Irving Thalberg. Zelda en hij raakten van elkaar vervreemd, zij verbleef in instellingen aan de oostkust, hij woonde samen met Sheilah Graham in Hollywood.
Fitzgerald kreeg 2 hartaanvallen aan het eind van 1940, en overleed aan de tweede op 21 december 1940 in Sheilah Grahams appartement in Hollywood. Zelda kwam om in een brand in het Highland instituut in Asheville, North Carolina in 1948. Ze liggen begraven in Saint Mary's Cemetery in Rockville, Maryland.
Hij heeft nooit zijn laatste boek af kunnen maken. Zijn aantekeningen voor het boek werden geredigeerd door zijn vriend Edmund Wilson en het werd in 1941 gepubliceerd als The Last Tycoon. Er is nu academisch bewijs dat Fitzgerald zijn boek The Love of the Last Tycoon wilde noemen, en dit wordt ook in latere edities toegepast.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The great Gatsby door Francis Scott Fitzgerald"