Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Nachtlopers door Mieke van Hooft

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Nachtlopers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 7 | 1024 woorden
  • 7 april 2006
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
8 keer beoordeeld

Boekcover Nachtlopers
Shadow
Nachtlopers door Mieke van Hooft
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Nachtlopers
Auteur: Mieke van Hooft
Genre: Fantasie / probleem / drama / speurdersboek

Samenvatting:
Gerard, Toon, Ivo en Ubbe gaan vaak naar Annie’s snackbar. Maar op een dag, als Annie op vakantie is, brandt de hele snackbar af. De jongens vinden dat vreselijk en ze willen proberen om er achter te komen wie dat heeft gedaan.
Nu ze niet meer naar Annie kunnen gaan ze maar naar de sigarenzaak van meneer Mulder om kauwgomballen uit de automaat te trekken. Maar vaak komt de buurman, genaamd meneer de Bok naar buiten en schreeuwen dat ze rustig moeten doen en dat ze maar moeten oprotten. De jongens vinden dat hij niet zo moet zeiken.
Ze hebben een nieuw plek gevonden om daar een beetje te kaarten en moppen te vertellen. Het is een oud wit huis dat al jaren leeg staat. Het lukt uiteindelijk om erin te komen door een ruitje in te slaan. Ze komen nu daar bijna elke avond maar ze doen wel voorzichtig want eigenlijk is het verboden. Ze merken wel dat waar ze ook komen de Bok ook ‘toevallig’ opeens langsloopt, ze vinden dat eigenlijk niet leuk en ze willen hem eens flink laten schrikken.

Na nieuwjaar heeft Gerard nog vier rotjes over. Ze lopen alle vier achter de Bok, maar wel zodat hij hen niet ziet. Ze krijgen van Gerard alle drie een rotje. Ze gooien ze alle vier tegelijk naar de Bok en rennen daarna heel snel weg. Na tien minuten stoppen twee agenten voor ze als ze naar huis aan het lopen zijn. Ze vragen of de jongens nog vuurwerk hebben. De jongens laten zien dat ze niks meer hebben, maar ze weten allebei dat de Bok hen gezien had en de politie heeft geroepen.
Gerard zit voor zijn raam en hij ziet een politieauto aankomen. Die stopt voor zijn raam en hij denkt: ‘ze zullen toch niet komen voor dat vuurwerk’. Zijn moeder doet open en de agenten vragen of ze een paar vragen aan Gerard mogen stellen. Gerard komt beneden en ze vragen of hij wel eens in het witte huis komt. Zijn vader komt net binnen en stuurt de politie meteen weg nadat hij had gehoord wat ze vroegen. Zijn vader gaat zitten en Gerard vertelt dat de jongens samen bijna altijd in het witte huis komen. Zijn vader geeft hem geen straf, hij vindt het niet zo erg want hij had vroeger met een paar jongens een illegale boomhut en daar zat hij ook heel vaak.
De vier jongens komen bij elkaar en Gerard vertelt wat er is gebeurd. Ze schreeuwen en zeggen allemaal dat de Bok hen heeft verraden. Ze denken dat hij de brand heeft gesticht en maken een plan om zijn huis van binnen te bekijken of er misschien lucifers of een doek of zo ligt. Ze bedenken een smoes dat ze voor school de straten vegen en dat gaan ze dus ook doen. Monica, een erg brutaal en stoer meisje die ze van school kennen, moet de Bok aan de praat houden.
Het is Gerard gelukt om in het huis van de Bok te komen. Monica staat nog steeds met de oude man te praten en Gerard zoekt het huis door, maar hij kan niets verdachts vinden. Even later komt Monica en de oude man binnen en Gerard gaat snel onder een bank liggen. De man had hem bijna gezien maar Monica zegt vlug dat ze weer moet gaan, dus gelukkig loopt dat goed af. Maar helaas heeft hij helemaal niks heeft gevonden dus zijn ze helemaal niet verder gekomen. Wie heeft dan de branden gesticht denken ze allemaal.
In een nacht wordt Gerard wakker van sirenes en schreeuwende mensen. Hij rent snel naar buiten en ziet de hele straat ook naar buiten rennen. Zijn moeder zegt dat er een brandende lap bij de familie Simons, die twee deuren verder woont, naar binnen is gegooid maar de brandweer is er gelukkig snel bij. Hij merkt dat Peter er niet is. Het is hem de laatste tijd opgevallen dat Peter in de nacht weg is. Hij is toch niet de pyromaan? Hij stapt op zijn fiets en rijdt door alle straten om Peter te kunnen vinden. Maar dat lukt niet en hij rijdt maar weer naar huis. Als hij thuis komt staat zijn moeder te schreeuwen want ze is vreselijk ongerust. Ze waren op zoek naar hem want Peter heeft een ongeluk gehad, hij is van een viaduct gevallen. Ze rijden snel naar het ziekenhuis want daar ligt Peter. Nu weet Gerard het helemaal niet meer. Als ze bij het ziekenhuis aan komen krijgen ze koffie en Gerard cola. De dokter vraagt of ze willen praten met een jongen die bij Peter was tijdens de valpartij. De jongen vertelt dat ze bij een milieuorganisatie zitten en in de nacht etiketten op viaducten plakken, toen ze dat deden is Peter gevallen. Gerard is nu eigenlijk wel een beetje opgelucht want dan kan Peter dus niet de pyromaan zijn. Maar wie is dan de brandstichter?
Als ze thuis komen ziet Gerard een man buiten staan, het is de Bok. Hij wil snel naar buiten rennen maar er wordt een brandende lap naar binnen gegooid. Hij schreeuwt en trapt hem snel uit. Daarna rent hij naar buiten en de Bok wijst naar een jongen die het heeft gedaan. Gerard kent hem, het is Arnout van Doorn. Hij kwam regelmatig in Annie’s snackbar. Heeft hij het gedaan?
Even later zitten de politieagenten en de buren in de huiskamer van Gerard. Arnout is gearresteerd door de politie. De vader vindt het gek dat hij de brandende lap bij hun door de brievenbus gegooid want hij had een speciaal plankje gemaakt om de brievenbus af te dichten. Maar moeder zegt dat ze was vergeten het plankje neer te zetten toen de brand bij de Simons was. De Bok zegt dat hij de jongen wel vaker had gezien. Waar ook een brand was hij stond er met zijn neus boven op. Hij stond ook boven aan zijn lijstje met verdachten die misschien de branden kunnen gesticht hebben. De politie lacht omdat de Bok een verdachtenlijstje had gemaakt. Gelukkig is alles goed afgelopen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nachtlopers door Mieke van Hooft"