Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De brief voor de koning door Tonke Dragt

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De brief voor de koning
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 615 woorden
  • 27 oktober 2005
  • 537 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
537 keer beoordeeld

Boekcover De brief voor de koning
Shadow

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat aan hem wordt gedaan blijkt een gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreige…

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal…

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat aan hem wordt gedaan blijkt een gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven...

De brief voor de koning door Tonke Dragt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De brief voor de koning
Schrijfster: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold
Aantal blz.: 449

Waarom heb ik dit boek gekozen:
Mijn vader zij dat het een leuk boek was. Ook omdat het de “Griffel der Griffels” had gekregen.

Hoofdpersonen:
Tiuri: Hij is 16 jaar en is niet heel erg groot en heeft zwarte haren. Hij is een dappere jongen die altijd opkomt voor zijn vrienden. Hij is ook slim en heel geduldig. Ook is hij een beetje verlegen en bang dat hij iets fout doet en dat hij het niet kan. Hij kan goed omgaan met anderen en maakt daarom veel vrienden op zijn reizen. Aan het eind van het verhaal is hij minder verlegen en is hij een stuk wijzer geworden van zijn reizen.

Samenvatting:
Tiuri wordt in zijn riddernacht gewekt door een man. Hij mag niet opendoen maar doet het toch omdat de man in nood leek te zijn. Hij brengt Tiuri bij De Ridder met het Witte schild die door de rode ridder oneervol werd vermoordt. Van hem krijgt hij een brief voor koning Unauwen en een ring. Na een paar dagen reizen komt hij in kasteel Mistrinaut. Daar wordt hij gevangen genomen, maar later toch weer vrij gelaten door de Grauwe Ridders. De Grauwe Ridders brengen hem een eind weg. Dan moet hij de bergen over, samen met Piak en Jaro, een spion die gestuurd is door de rode rider die de brief wil onderscheppen. Maar later vindt hij zijn eigen te zwak, en geeft hem informatie over Slupor, een andere spion. Als zij over de bergen zijn wil piak met hem mee de wereld voorbij de bergen zien. Als ze in Dangria aankomen, een stad na de bergen, worden ze gevangen genomen. Maar na een list van Tiuri kunnen ze ontsnappen. Dan komen ze bij de Regenboogrivier waar ze moeten betalen om er over te komen. Ze proberen het eerst met een boot maar als Tiuri de ring laat zien, mogen ze door. Dan komen ze bij koning Unauwen en die verteld na een paar dagen wat er in de tekst stond. Het ging over oorlog met een buurland, Eviellan. De broer van koning Unauwen is daar de baas en wil het rijk van Unauwen ook. Weer thuis aangekomen mag Tiuri toch nog ridder worden en wordt piak zijn schild knaap.


De ruimte waar het verhaal zich afspeelt.
Het speelt zich in een andere wereld die bijna gelijk is aan onze middeleeuwen. Hij rijst door bossen en dwaalt door kastelen en bergen. Hij zit in het rijk van koning Dagonaut en dat van Unauwen.

Titel verklaring:
De titel het de brief voor de koning omdat er een belangrijke brief is die van het rijk van Dagonaut naar dat van Unauwen moet. Daar gaat het hele boek over dus vind ik het een logische titel.

Bedoeling auteur:
De bedoeling van de auteur was denk ik dat je je vermaakt en zo meer zin in lezen krijgt. Dat was bij mij het geval wel.

Mijn beoordeling:
Ik vond het een heel mooi boek. Het was vooral spannend, vooral bij de stukken waarin Slupor voorkwam en met de Grauwe Ridders. Wel vond ik het niet al te leuk, dat het boek zo dik is. Als je achteraan bent, weet je niet meer wat er vooraan precies gebeurd is. Dan is het ook heel moeilijk een samenvatting te maken. Het boek was best makkelijk te lezen. Dat kwam omdat er achter in het boek een kaartje zat waar de belangrijkste plaatsen in voorkwamen. Ik raad dit boek aan want ik las het in 2 weken uit. Het is niet zoon boek dat je neerlegt en het volgen de jaar verder gaat lezen. Dat komt denk ik door de constante spanning.

REACTIES

L.

L.

De broer van koning Unauwen is de koning van Evielan niet! Het is de kluizenaar Menaurus die in de bergen woont samen met Piak. De broer van de eerste zoon van koning Unauwen is de heerser van Evielan.

14 jaar geleden

D.

D.

in het boekverslag staat dat de broer van koning Unauwen het rijk van Evielan bestuurt. dat klopt niet het is zijn zoon die dit bestuurt

15 jaar geleden

A.

A.

In het verslag: de brief voor de koning van Tonke Dragt staat onder de kop: hoofdpersonen het laatste woord verkeerd gespeld. Dit staat met lange ij, dit moet met ei. Groetjes.

15 jaar geleden

C.

C.

je hebt helemaal gelijk over die boek
een superleuk boek.
maar als je het zo snel uitlees dan weet je toch waar het over gaat??

14 jaar geleden

S.

S.

Het is een super leuk boek!
Het is jammer dat het zo dik is.

13 jaar geleden

D.

D.

hoooi
ik doe ook m'n boekbespreking over de brief voor de koning :D

13 jaar geleden

P.

P.

Nou ik vond het een goede samenvatting en het is zeker moeilijk om van een dik boek een samenvatting te kunnen maken. Ik hou zelf ook mijn boekenkring over de brief viir de koning maar er zitten wel een paar foutjes in bijv. : zoon,(zo een) enz maar het maakt niet uit niemand is perfect.. maar ik vind het goed dat je zelf je mening durft te uiten. Ga zo door 10+ als cijfer Gr. Paolo.

13 jaar geleden

R.

R.

superleuk boek heeft erg geholpen met mij boebespreking samen met conall heb er een 7,5 voor gehaald

12 jaar geleden

J.

J.

ik heb door dit boek een mooie 10 gehaald voor mijn boekverslag van Nederlands. XD.

12 jaar geleden

S.

S.

het is een goede samenvatting

12 jaar geleden

M.

M.

moet morgen boekverslag doen over dit boek hopelijk een 9

12 jaar geleden

S.

S.

handig, ik heb ook een boekverslag hierover

THANX

12 jaar geleden

M.

M.

ik doe mijn boekbespreking hier over op 21 maart,hopelijk lukt het

12 jaar geleden

E.

E.

goed boekverslag

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De brief voor de koning door Tonke Dragt"