De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 857 woorden
  • 22 april 2005
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
14 keer beoordeeld

Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry bes…

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De gelukkige huisvrouw
Schrijver: Heleen van Royen, haar echte naam is Helena Margaretha Kroon. Biografie: Heleen van Royen wordt op 9 maart 1965 als Helena Margaretha Kroon geboren in Amsterdam. In 1992 trouwt ze Heleen met Ton van Royen. Ze schrijft in 2000 het boek ‘de gelukkige huisvrouw’ en 3 jaar later schrijft ze ‘de godin van de jacht’. Uitgever: Vassallucci
Plaats: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2000
Motto/opdracht: 1e : Dit boek is voor jou. Toen ik het schreef, heb ik steeds aan je gedacht. Misschien heb je het geleend, misschien heb je het cadeau gekregen, misschien heb je het gekocht. Ik hoop het laatste. Hoe dan ook, het is van jou. Je mag ermee doen wat je wilt. Het bestaat uit 80962 woorden. Ik zou het op prijs stellen als je ze allemaal leest. Het verhaal begint op bladzijde 7. 2de: sommige mensen geloven in God, Ik geloof in Ton, Hij bestaat echt. Ton is mijn man.
Fabel: Het verhaal gaat over Lea Meyer - Cornelissen, ze vindt dat ze gelukkig is met haar man en haar huishouden. Op een dag beslist Harry dat hij een kind wil. Lea stemt toe. Na een hectische bevalling met schaar, pomp en tangen halen ze Harry junior op de wereld. Door de zware bevalling en doordat alle aandacht naar Harry junior gaat en Lea totaal verwaarloosd wordt. Beland ze in een postnatale depressie en ontspoord volledig. Ze prent zich in dat ze een belangrijke boodschap heeft en denkt dat ze de tweede Jezus is. Dan probeert ze Harry junior te vermoorden. Daardoor wordt ze opgenomen in een inrichting. Ze gaat daar naar een psychiater, die zegt dat haar depressie komt doordat ze het overlijden van haar vader niet heeft verwerkt. Om dit te verwerken moet Lea gaan rouwen. Hiervoor moet ze verschillende fases doorlopen. In de laatste fase verbeeldt ze zich dat ze haar vader hoort. Ze gaat naar de plaats waar haar vader zichzelf had verdronken. Ook zij gaat het water in. Dat was het slot van het verhaal. Structuur: Het boek bestaat uit 42 hoofdstukken, bij ieder hoofdstuk staat een klein tekstje met de datum er boven. Het zijn stukjes tekst uit het baby boekje van de schrijfster. Perspectief: Het boek wordt verteld in het ik perspectief, je kijkt dus door de ogen van Lea Meyer-Cornelissen. Tijdsverloop: Het verhaal speelt zich af in ongeveer 2 jaar. Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het begin van het verhaal is een flashback van dat ze in de isoleercel zit. Daarna gaat het verhaal over hoe ze beter wordt en hoe ze op den duur thuis komt te wonen. Flashbacks: Het verhaal heeft veel flashback, ik denk dat de belangrijkste is die van het begin. Hoe ze in de inrichting terecht kwam en wat ze voelt en wat ze daar voor allemaal heeft mee gemaakt. Thema: Het thema gaar over het verwerken van het overlijden van de vader, want dat speelt de grootste rol in het boek. Want daardoor maakt Lea dit allemaal mee, doordat ze vroeger het overlijden van haar vader niet heeft verwerkt.
Titelverklaring: Lea zegt in het begin dat ze een gelukkige huisvrouw is, want ze heeft een kind en een man die veel geld verdient, terwijl ze het wel sterk afkeurt. Want ze houdt niet van huisvrouwen die de hele dag maar binnen zitten en verder niet veel doen. Ze zegt het wel steeds maar ik denk dat ze het echt pas is aan het eind van het verhaal na dat ze de dood van haar vader heeft verwerkt. En dat ze dan pas echt gelukkig is en verder met haar leven kan gaan. Personages: Lea Meyer - Cornelissen: ze is een 31 jarige ‘kakmadam’ uit Aerdenhout. Ze is egoïstisch en arrogant, maar later in het verhaal leert ze zich zelf meer kennen en dan wordt ze een sympathieke vrouw. Harry Meyer: hij is de man van Lea. Hij is een succesvolle zakenman in het vastgoed. Als Harry junior wordt geboren schenkt hij Lea geen aandacht meer
Harry junior: hij is de zoon van Lea en Harry. Harry junior is belangrijk in het verhaal maar niet als persoon zelf, want daar word niet veel over verteld. De vader van Lea: de vader van Lea wordt niet bij zijn naam genoemd. Hij wordt in het verhaal beschreven als een man die zijn gezin jaren lang heeft geterroriseerd. Lea hoort allemaal verhalen van haar moeder die haar vader slecht maken. Eigen mening: Ik heb dit boek gekozen omdat me moeder het had aan geraden, want ze had de godin van de jacht gelezen, ook van Heleen van Royen en dat vond ze een heel leuk boek. Ik vind het boek heel leuk geschreven, het was iets heel anders dan wat ik normaal lees. Ik vind de schrijfstijl iets te grof, ik houd er niet zo heel veel van maar afwisseling kan nooit kwaad. Ik vond het op zich een makkelijk boek om te lezen, het was zo een doorlees boek waar je ook echt in blijft hangen, totdat je het uit hebt. Ik denk dat ik ‘de godin van je jacht’ ook nog ga lezen, wanneer dat weet ik niet maar het zal er ooit van komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen"