Mosje en Reizele door Karlijn Stoffels

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Mosje en Reizele
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1337 woorden
  • 13 december 2004
  • 107 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
107 keer beoordeeld

Boekcover Mosje en Reizele
Shadow
Mosje en Reizele door Karlijn Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens Titel: Mosje en Reizele Schrijver: Karlijn Stoffels
Datum verslag: 24 oktober 2004
Genre: Liefde en oorlog Samenvatting Wanneer Mosjes ouders gestorven zijn moet Mosje naar een weeshuis. Daar ontmoet hij Reizele. Vanaf de eerste dag vindt Mosje het maar niets in het weeshuis. Hij besluit al snel dat hij weg wil. Wanneer iedereen het weeshuis uitmoet besluit Mosje een baantje te zoeken en wordt koerier. Van zijn baas Tadeusz krijgt hij een nieuwe naam Marek Jankowsky. Hij krijgt een opdracht van Dokter Korczak: hij moet bladmuziek ophalen. Hij wil de bladmuziek naar Reizele brengen, maar moet daarvoor een lange reis afleggen. Hij vertrekt vanuit Krakau en komt op het platteland tussen Krakau en Warschau terecht. Daar kan hij overnachten in een boerderij waar een meisje woont genaamd Kasia. Vlak nadat Mosje op de boerderij aankomt ontdekt Kasia dat hij niet Joods is en dan vlucht Mosje verder en komt hij soldaten tegen. Dan vlucht hij weer verder. Opeens komt hij Joodse militairen tegen en zij helpen Mosje om naar Polen te komen waar hij Reizele kan zoeken. Hij weet waar hun nieuwe weeshuis is en gaat daar zoeken naar Reizele. Mosje komt in een heel erg arme buurt terecht, waar sommige kinderen op straat leven. Wanneer hij in een studio komt om het verhaal te vertellen, herkent hij Reizele aan haar lange grijze vlecht en haar verkleurde lintje in haar lange, grijze vlecht! Personen Mosje is de hoofdrolspeler van 14 jaar. Nadat zijn ouders zijn gestorven komt hij terecht in een weeshuis. Mosje krijgt van Gebirtig bladmuziek en dat wil Mosje naar Reizele brengen ( en het ook aan haar persoonlijk geven ). Reizele helpt Mosje zich in het weeshuis thuis te voelen en samen beleven ze veel plezier. Mosje en Reizele vinden elkaar ook wel erg leuk. Mosje helpt bladmuziek naar Reizele te brengen, want dat is de opdracht van Dokter Korczak. Dokter Korczak is de eigenaar van het weeshuis en helpt alle Joden tijdens de oorlog. Om de oorlog goed door te komen spreekt Dokter Korczak hun moed in. Hij steunt ook iedereen en helpt de weesjes aan een ander weeshuis ( te komen ) wanneer ze moeten vertrekken uit hun weeshuis. Tadeusz helpt Mosje om aan het werk te kunnen als koerier, maar omdat Mosje een Jood is krijgt Mosje van Tadeusz een nieuwe naam namelijk Marek Jankowsky. Kasia woont in Krakau. Dat ligt op Mosjes weg wanneer hij in de richting van Warschau gaat. Kasia biedt Mosje een slaapplaats aan. En zij zorgt voor hem samen met haar ouders. Dan wordt Kasia verliefd op Mosje. Op een avond ontdekt Kasia dat Mosje een Jood is en Mosje vlucht verder. De joodse soldaten helpen Mosje om naar Warschau te komen. Gebirtig geeft aan Mosje de bladmuziek die Mosje ( ook zocht ) en aan Reizele wil geven.
Plaats Het speelt zich af in Polen en Israël. Het eerste hoofdstuk speelt zich af in Warschau in het weeshuis. De wezen gaan minstens één keer per jaar op kamp naar een boerderij in Goclawek. Na het kamp gaan ze weer terug naar hun weeshuis in Warschau. Tijdens de herfst moeten de weesjes uit hun weeshuis vertrekken, omdat het in beslag wordt genomen door de Duitsers. Mosje wordt koerier en komt ergens in Krakau terecht, ver van Warschau af. Hij reist en komt op het platteland terecht tussen Krakau en Warschau. Toen hij verder in de richting van Warschau ging, zag hij Joodse soldaten en zij brachten hem ( dan ) naar Warschau. Op het einde is hij dan in Tel Aviv ( Israël ) in een studio om alle weesjes die zijn overleden, te herdenken. Tijd Het verhaal speelde zich af in de Tweede Wereldoorlog en ook vlak ervoor ( 1939 ). De Duitsers stonden op het punt Polen binnen te vallen in 1939 en wilden alle Joden uitroeien. Dat gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de kopjes in het boek stonden ook jaartallen en het verhaal begon in 1939 en eindigde is 1995. De vertelde tijd is zesenvijftig jaar. Mijn verteltijd is een maand. Dat kwam doordat ik in Mosje en Reizele was begonnen en verder las in andere boeken. Als je de tussentijd niet meetelde dan was het maar drie dagen. Er werd een chronologische volgorde gebruikt, omdat het van 1939 naar 1995 loopt. Er kwam ook een flashback aan de orde, want het liep van 1995 naar 1939. Toen Mosje, Reizele weer zag moest hij aan de tijd in het weeshuis terug denken. Begin Het verhaal begint wanneer Mosje over de straten loopt naar het weeshuis. Hij loopt langs de huizen en ziet hoe vervallen en kapot die huizen zijn. Hoe verder hij loopt hoe mooier de huizen worden. Het is ook een opening van het verhaal, omdat je aan het verhaal gaat beginnen. Probleem Het grootste probleem is dat de ouders van Mosje zijn overleden en dan moet Mosje naar een weeshuis wat niet erg makkelijk voor hem is. Iedereen in het weeshuis vindt hem maar raar en stom. Maar Reizele helpt hem zich thuis te voelen. Dan vallen de Duitsers Polen binnen en moeten de wezen naar een ander gebouw verhuizen. Mosje ziet een kans en komt daar weg. Hij wordt koerier en krijgt bladmuziek die hij naar Reizele moet brengen wat hem niet erg gemakkelijk gemaakt wordt. Hij krijgt daarbij ook nog allerlei problemen omdat hij Joods is. Afloop Mosje ontmoet Reizele weer in hun nieuwe weeshuis en ze gaan naar een studio waar ze hun verhalen kunnen vertellen over de Tweede Wereldoorlog en daar herdenken ze ook de weesjes die zijn overleden in de Tweede Wereldoorlog. Het is een goed einde, want na lange tijd zien ze elkaar weer, maar het is ook een slecht einde, want het gaat niet meer zo goed met Mosje. Het is een gesloten einde, omdat je weet waarom ze naar de studio moesten komen, maar ook een open einde, want je weet niet hoe het verder loopt met Mosje na 1941, want tussen 1941 en 1995 is een groot “gat” en daar wordt niet verteld hoe het met Mosje afloopt.
Perspectief Ik heb het verhaal door de ogen van Mosje bekeken. Ik leefde me helemaal in in de rol van Mosje. Ik kon me zo ook beter voorstellen hoe Mosje zich zou voelen. Hier wisselt het perspectief ook niet, want als je het perspectief door andere ogen gaat kijken dan wordt het minder duidelijk. Mosje is de hoofdpersoon en het makkelijkste is om het verhaal dan door zijn ogen te kijken. Titel Het boek heet Mosje en Reizele, omdat Mosje en Reizele de hoofdpersonen zijn. Het hele verhaal draait dan ook om hen. Beoordeling In het begin was het ook saai en daardoor had ik helemaal geen zin meer om erin verder te lezen. Het begin was heel erg verwarrend wat het daardoor ook heel erg saai maakte. Daardoor begreep je het in het begin helemaal niet, omdat alles zo door elkaar liep. Het verhaal begon gewoon in een studio terwijl je niet wist waarom ze in een studio waren. Het was daardoor niet te volgen, omdat je het pas snapte aan het einde. Daar werd alles heel goed uitgelegd. Na dat eerste hoofdstuk begon ik het verhaal wel leuk te vinden, omdat ik Tweede Wereldoorlog wel boeiend vind. Ook op school vind ik de Tweede Wereldoorlog leuk. Daarom was dit boek wel iets voor mij ook al was het begin zo saai. Het was ook spannend, omdat je niet wist hoe het zou gaan zou lopen, want dan kwamen bijvoorbeeld Duitse soldaten en dan dacht je, nu wordt Mosje betrapt. Maar dat gebeurde juist niet het bleef goed doorlopen en je snapte het op het einde ook goed. Het was ook erg realistisch, omdat het net was alsof je erbij stond te kijken en het zich als een video voor je afspeelde en dat kwam, doordat alles zo realistisch was uitgelegd en ook precies tot in de details. Doordat het zo werkelijk leek kon je je ook veel makkelijker in de hoofdpersoon inleven. Door de werkelijkheid wist je ook hoe het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog was. Dat zorgde ervoor dat het zo werkelijk leek!

REACTIES

M.

M.

heej ikkuh tnx voor t uittreksel wel handi ik ben vergeten het boek zelf tel ezen enk heb er morge pw over :S maja greetz machiel

19 jaar geleden

S.

S.

Je verslag was echt superrr je amg er wel meer op deze site zetten!

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mosje en Reizele door Karlijn Stoffels"