Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Obsessie door Joost Heyink

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Obsessie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1782 woorden
  • 16 oktober 2004
  • 340 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
340 keer beoordeeld

Boekcover Obsessie
Shadow

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht da…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Obsessie door Joost Heyink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.1 Het genre van het boek “Obsessie.”

Het genre van het boek “Obsessie” is liefde. Dit haal ik bijvoorbeeld uit het volgende stukje: “ ‘Hmm.’ Even wat is het stil. Lekker stil. ‘Paul?’ ‘Wat is er?’
‘Doe je het?’ ‘Wat?’ ‘Voor me zingen. Zachtjes. Alleen voor mij.’ Zijn hele lijf schreeuwde: Ja! Ik wil voor je zingen, voor je spelen, ik wil naar je kijken, ik wil je zien lachen, je vasthouden, ik wil helemaal in je duiken. ” Eigenlijk is het tegelijk ook een thriller. Want Kim, de liefde van Paul, die doet zich heel lief voor maar is eigenlijk een moordlustige dame. Dus het is een combinatie van liefde en een thriller.

1.2 De titelverklaring.

De titel “Obsessie” houdt in dat je ergens onophoudelijk aan moet denken en/of dat je onder dwang wordt gehouden. Dit gebeurt bij Paul in het boek. Ik vind dit dan ook een hele goeie bijpassende titel. Paul denkt namelijk in het begin ontzettend veel aan haar, dat kan ik bijvoorbeeld uit het volgende stukje op bladzijde 27 halen: “En toen kwam het langzaam opzetten. Onweerstaanbaar onvermijdelijk. Een tekst. Een paar flarden nog, niet meer dan een paar zinnen, maar een begin. Het begin van een nieuwe song. De mooiste die hij ooit zou schrijven. Over Kim. Voor Kim. Eén been op de grond. Ik wankel even. Je ogen, je mond. Ik wankel. Maar vallen kan ik niet.” Dat in dwang gehouden worden kan ik uit de volgende zin halen op bladzijde 73: “Paul had totaal geen verweer.” En uit het volgende stukje wat op de achterkant van het boek staat: “Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo’n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.” Dit is zo’n beetje mijn verklaring over de titel.


1.3 De hoofdpersonen van het boek “Obsessie.”

De hoofdpersonen uit het boek “Obsessie” zijn Paul en Kim. Ik vind hun de hoofdpersonen omdat het verhaal om hum draait. Want als er iets gebeurt zijn hun of één van de twee er bij betrokken.
- Uiterlijk.
Paul: Het uiterlijk van Paul kon ik niet erg goed uit het verhaal halen. Maar wel een aantal dingen. Paul heeft vaak een T-shirt aan met een bepaalde tekst erop, dat haal ik uit de volgende zin op bladzijde 40: “Er liep een bejaard stel langs. Ze keken naar Paul, toen naar elkaar en begonnen ingehouden te lachen. Vrolijk stel, dacht Paul. Oh ja, mijn T-shirt, dat zal het zijn . Hij had voor de feestelijke gelegenheid een feestelijke tekst uitgekozen, DAT WORDT ……… VANAVOND! stond op zijn rug.” Voor de rest heeft Paul geblondeerd plukhaar en is hij lang en mager. Voor de rest kon ik niet veel informatie uit de tekst over zijn uiterlijk vinden.
Kim: Ook het uiterlijk van Kim kon ik niet goed ontdekken in het boek. Maar wel een aantal dingen. Kim heeft grote blauwe ogen en een heel knap gezicht. Ze heeft blond warrig haar en ze is vrij lang en een beetje mager. Voor de rest draagt ze vaak een leren jack dat haal ik uit het volgende stukje op bladzijde 20: “ Kim straalde. Ze had een glanzend kort leren jasje aan en stak haar armen omhoog.”
- Karakter.
Paul: Paul is een hele serieuze jongen die veel met zijn gedachte bezig is. Hij houd ook wel van lachen. Ook is hij in het midden van het boek erg ongelukkig. Ook is hij op zich wel een eerlijke jongen want hij vertelt aan Berber, een meisje wat later in het boek voorkomt, alles over wat er met Kim gebeurde en wat hem de hele tijd al dwars zat. Dit is ongeveer het karakter van Paul.
Kim: Kim is een meisje die iemand kan verleiden en dan heel lief tegen die persoon gaan doen maar eigenlijk is ze hartstikke gek in haar hoofd. Hierdoor heeft ze geen controle over haar zelf. Ook is Kim een heel erg zelfverzekerd persoon omdat ze heel erg goed weet wat ze wil. Ook is het een gemeen meisje. Dat komt omdat als iemand niet doet wat ze wil of wat niet in haar plan ligt dan pakt ze die terug op een geheel verkeerde manier. Dit is zo’n beetje wel het karakter van Kim.

1.4 De bijpersonen in het boek.

Hieronder volgen de bijpersonen met hun karakter en bijzondere eigenschappen als ze die hebben.

- Flip: Flip is een jongen die rare pilletjes (wat later drugs blijkt te zijn) slikt waardoor hij soms helemaal door het lint gaat. Ook is hij heel erg eigenwijs, omdat hij nooit naar zijn vrienden wil luisteren als het gaat om het stoppen met die pilletjes slikken. Flip kent Paul van de band. Paul heeft namelijk een band met nog 2 jongens. Flip is in de band de drummer.
- Beertje: Beertje is een jongen waarvan ik het karakter niet zo goed kan omschrijven. Hij is een rustige jongen maar ook een hele ontspannen jongen. In het boek laten ze niet echt zijn karakter zien. Ook Beertje zit bij Paul in de band. Hij speelt de Bas.
- Willem: Willem is een jongen waarvan het karakter ook niet echt duidelijk is. Willem is een zorgzame en ook een zachtaardig jongen. Hij trekt zich ook niet zo erg veel van zich aan. Hij laat het allemaal wel een beetje langs zich heen gaan. Behalve dan dat Flip die pilletjes slikt, daar is hij niet zo erg blij mee. Ook Willem zit in de band van Paul. En hij speelt gitaar waarvan de snaren altijd stuk gaan.
- Berber: Berber is een heel zachtaardig meisje en kan erg goed luisteren. Dit meisje de zus van Willem. Zij komt een keer mee naar de repetitie van de band. Hierdoor kent Paul haar en krijgen ze een relatie.
- Paul zijn Moeder: Paul zijn moeder is een zorgzame vrouw die altijd bezorgt is om Paul. Omdat ze bang is dat hem ooit wat zal overkomen omdat het haar eigen zoon is.
- Paul zijn Vader: Het karakter van de vader van Paul weet ik niet omdat hij iet erg vaak in het boek voorkwam. Wat ik wel weet is dat hij een hele drukke baan heeft en nog al snel ruzie heeft met zijn ouders.
- John van Hulst: John van Hulst is de producer van Jupiter productions. Deze man is zo’n beetje de baas over de Jupiter productions en hij wil niet graag de band die een van zijn medewerkers ontdekt heeft aannemen maar geeft ze toch een kans. Hij is heel erg zorgzaam voor zijn auto. Hij kan er dan ook absoluut niet tegen als iemand net iets te lang naar zijn auto kijkt of wijst.
- Kees van Oven: Kees van Oven is een van de medewerkers van Jupiter productions. Deze man heeft de band ontdekt en wil hun graag een contract aanbieden. Hij is een zeer makkelijke man die zich niet te veel van iets aantrekt.

1.5 De plaats en tijd van het boek.

Het is een verhaal van deze tijd. Omdat de schrijver woorden gebruikt van nu en argumenten beschrijft wat vandaag de dag nog gebeurt. De verteltijd is zo ongeveer 3 à 4 maanden alleen dit weet ik niet zeker omdat ze het niet heel erg over tijdsduur hebben in het boek. Want ze hebben het niet zo erg De belangrijke plaatsen zijn de tuinen in het boek, de boomhut van Kim, de oefenruimte van de band en de Zapata ( een soort bar). De tuinen zijn het belangrijkst omdat Paul en Kim elkaar eerst elke keer ontmoeten en gingen wandelen en in één van de tuinen hebben ze voor de eerste keer met elkaar gevreeën. De boomhut van Kim is belangrijk omdat Paul daar wordt opgesloten en net aan de dood ontsnapt samen met Berber. De oefenruimte van de band is belangrijk omdat dat de plek is die veel voorkomt in het boek. Ook is dit de plek waar Paul Berber ontmoet. En als laatste de Zapata is belangrijk omdat als Paul en Kim samen zijn geweest in de tuinen gaan ze daarna altijd nog even naar de Zapata.

1.6 De samenvatting van het boek “Obsessie.”

Paul is de zanger bij een bandje met nog 3 jongens,Willem,Flip en Beertje. Bij hun eerste optreden komt er een knap meisje naar Paul toe, Kim. Ze zien elkaar steeds vaker. Dan merkt Paul dat Kim hem in haar macht heeft. Als hij het uitmaakt met Kim blijft Kim maar mailtjes sturen naar Paul waarin ze hem chanteert. Ondertussen heeft de band een contract gekregen bij Jupiter productions. Paul wordt helemaal gek van Kim. Dan ontmoet hij Berber, de zus van Willem. Zij is een heel aardig meisje en kan goed luisteren. Paul vertelt aan haar alles wat er is gebeurd tussen hem en Kim. Kim begint ondertussen de naarste streken uit te halen. Ze probeert Berber aan te rijden met haar scooter, ze heeft een stukje van Paul zijn oor afgebeten. Dan nodigt ze Paul uit om naar haar boshut te komen om te praten. Als Paul daar is bind ze hem vast aan een stoel. Dan komt Berber. Ze probeert Paul los te maken maar dat lukt niet. Dan komt Kim weer en bind Berber ook vast. Dan gaat ze weer weg. Dan begint het te knetteren. Ze heeft haar boomhut brand gestoken. Berber zich net op tijd los maken en kunnen ze beiden net ontsnappen. Ze hebben het overleeft. Kim wordt opgesloten en Paul en Berber zijn heel gelukkig samen.


1.7 Mijn mening over het boek “Obsessie.”

Ik vond het boek een heel mooi en geloofwaardig verhaal omdat het heel goed is geschreven is. Ook was het heel boeiend want als ik aan het lezen was kon ik het boek nauwelijks wegleggen, maar ja ik moest wel. De opbouw van het boek vond ik zeer goed want hij hield het elke keer spannend. Ook schreef hij heel vaak de volgende zin waardoor het spannend bleef: “Onder de boom aan de overkant stond iemand te schuilen” alleen nu weet ik nog niet wie die persoon was. Daarom bleef het ook spannend. Ook denk ik dat het chanteren van iemand via e-mail en iemand bedreigen ook nu nog in de werkelijkheid gebeurd. Dus ik vond ook de relatie tot de werkelijkheid heel goed. Even samengevat vond ik al met al het boek het lezen waard. Ik vond het echt een heel goed boek. Dat komt omdat een boek mij in het verhaal moet trekken zodat ik eigenlijk het niet meer weg wil leggen. Dan vind ik het echt een heel goed boek.

REACTIES

D.

D.

Uhm, Moet de beschrijving van John niet verwisseld worden met die van Kees?

13 jaar geleden

D.

D.

Heey,
Je hebt Kees van Oven en John van Hulst omgedraaid.
Verder is 't goed. :)

12 jaar geleden

J.

J.

Heey,heeft kim niet toevallig een stuk van zijn Oor gesneden, ipv. Gebeten?

12 jaar geleden

-.

-.

Ze heeft hem begeten. Dus het klopt wel. :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"