Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Batman can't fly door David Hines

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Batman can't fly
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 991 woorden
  • 30 juli 2004
  • 345 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
345 keer beoordeeld

Boekcover Batman can't fly
Shadow
Batman can't fly door David Hines
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens Titel: Batman kan niet vliegen
Schrijver: David Hines
Aantal blz.: 86 Genre(s) De genres van het boek zijn armoede, misbruik en geweld. David krijgt in dit verhaal met de bittere werkelijkheid te maken. Zijn moeder wordt misbruikt en krijgt vaak te maken met geweld en later in het verhaal krijgt David met ernstige armoede te maken. Inhoud Gebeurtenissen David is een jongen van 13 die met zijn moeder bij zijn oma, opa, oom en tante in huis woont. Zijn moeder doet erg achterdochtig over haar werk en David vindt steeds weer puzzelstukjes die erop wijzen dat zijn moeder een prostituee is. Ze is vaak lange tijden weg en komt dan zwaar mishandeld thuis. Als Davids oma overlijdt moet David en zijn moeder het huis verlaten. Aan David wordt de keuze gelaten of hij met zijn moeder meegaat of dat hij bij zijn familie blijft. David en zijn moeder verhuizen naar een bouwvallig huisje. Zijn moeder is nu weer voor een lange tijd weg en David leeft nu thuis in grote armoede. David gaat niet meer naar school en moet zijn eten stelen. Als een vreemde man hem aanbiedt om mee te gaan eten kan David dit aanbod niet weigeren. David wordt dronken wakker in het appartement van de man. De man zit aan David maar David wil zo snel mogelijk weg. De enige uitweg is uit het raam springen in een boom. (174) Personen Hoofdpersonen

David: Davids uiterlijk wordt niet beschreven. David is een rustige jongen die zich maar steeds door die moeilijke tijden heen probeert te slaan. Davids moeder: Haar naam of uiterlijk wordt niet beschreven in het boek. Ze is wel erg lief voor David en wil hem niet kwetsen. Daarom vertelt ze hem ook niets over haar beroep. Davids moeder ontloopt vaak ruzies met de familieleden voor David. Bijpersonen Oom Mike: Oom Mike houdt zich erg op de achtergrond nadat hij wordt verdacht van rotzooien met Davids moeder. Zijn uiterlijk wordt niet beschreven. Tante Enid: In het boek wordt haar uiterlijk niet beschreven maar ze gedraagt zich erg jaloers tegenover Davids moeder. Oma: Een lieve vrouw die erg veel van David houdt. Ze wil graag dat David en zijn moeder bij haar wonen. Haar uiterlijk wordt niet beschreven. Opa: Een gemene oude man. Zodra oma overlijdt, zet hij David en zijn moeder uit huis. Hij wilde niets liever dan dat hij Davids moeder bij de geboorte al had laten verzuipen. Zijn uiterlijk wordt niet beschreven. Plaats Het verhaal speelt zich af in een onbekende plaats. Er worden geen plaatsen of landen genoemd behalve dan dat Davids moeder fantaseert over een mooie boottocht naar China. Het verhaal speelt zich in ieder geval dus niet af in China. Ik denk dat het verhaal zich afspeelt in Amerika. Tijd Het verhaal speelt zich rond deze tijd af. Het verhaal is erg modern maar er wordt geen tijd in genoemd. De gebeurtenissen en problemen in het boek zijn erg actueel. De vertelde tijd is ongeveer een jaar. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Begin Het verhaal begint op het begin van alle gebeurtenissen als David langzamerhand achter het beroep van zijn moeder komt. Probleem en afloop De afloop van het verhaal heeft een open einde. Als David de sprong maakt luidt de laatste zin: “Ik haalde diep adem, en het werd de sprong van mijn leven.”Je zou hieruit kunnen uithalen dat hij hiermee zelfmoord pleegt maar dit wordt niet bevestigd in deze laatste zin. Ook zou je de afloop uit de titel kunnen halen, dat hij hiermee dus weer bewijst dat Batman niet kan vliegen. Perspectief Het verhaal is in de ik-perspectief geschreven. Je weet alleen over de ik-persoon (David) zijn gevoelens en gedachtes.
Titelverklaring De titel van het boek is afgeleid van het begin van het verhaal als David aan zijn moeder wil bewijzen dat hij kan vliegen. Aan het einde moet David zich redden uit een appartement met een gekke man. De enige uitweg is dan uit het raam springen en bewijzen dat Batman kan vliegen… Thema Het thema van het boek is de bittere werkelijkheid. Er komen erg veel problemen in het boek voor waarin David zich moet zien te redden. Ik denk dat dit de paar woorden zijn waar het verhaal over gaat. Beoordeling De genres van het boek spreken mij niet echt aan. Meestal houd ik erg van boeken met misdaad en detective als genre maar dit boek sprak mij ook erg aan. Het verhaal is heel erg aangijpend en daarom vind ik hem ook erg leuk. De gebeurtenissen in het boek zijn erg ingrijpend maar het wordt maar moeilijk duidelijk waar het verhaal nou om draait. Er worden veel gebeurtenissen uit Davids leven beschreven maar de achterliggende gedachte vind je pas op het einde. Ik vind de titel van het boek te ver gezocht. De titel geeft absoluut niet aan wat voor problemen met de bittere werkelijkheid zijn. Ik vond het boek erg saai omdat er, vooral in het begin, veel langdradige beschrijvingen zijn van wat er nou op dat moment gebeurde. Pas op het einde komt er flinke spanning als je weet dat David opgesloten zit in het appartement. Het verhaal is erg origineel. Er zijn maar weinig boeken met zo een tragisch verhaal erin. De gebeurtenissen zijn goed in detail beschreven en Davids gedachten laten zien hoe hij dit meemaakt. Er is heel erg goed beschreven hoe David langzamerhand achter het beroep van zijn moeder komt. Ik vind het erg goed van het boek dat het in de ik-perspectief is geschreven. Er gebeuren zoveel aangrijpende dingen dat je wel moet weten hoe David hier nu doorheen komt. Ik vind het erg mooi dat er van een open einde gebruik is gemaakt. Je weet niet of David het nu heeft overleeft of niet. Er wordt gezegd: “Dit was de sprong van mijn leven”. Is hij nu verlost uit deze moeilijke situaties door zelfmoord of heeft hij nu eindelijk kunnen bewijzen dat Batman kan vliegen?

REACTIES

K.

K.

Het klopt niet dat hij in een boom springt, en hij blijft leven. Hij springt enkel door het raam en gaat met verwondingen naar het ziekenhuis als ik me niet vergis. Groetjes!

15 jaar geleden

A.

A.

nee dat klopt niet want er staat alleen dat hij uit het raam springt naar een boom

9 jaar geleden

Q.

Q.

verschenen in 1998

17 jaar geleden

H.

H.

Het verhaal speelt zich af in Engeland, ergens op trein afstand van Londen, aangezien hij met de trein naar Londen gaat voor de prijsuitreiking.

13 jaar geleden

H.

H.

Kestrin, op het moment dat hij va het balkon afspringt is het boek uit. Je weet niet wat er met hem gebeurd.

12 jaar geleden

I.

I.

hallo, ik heb het boek in het engels gelezen en wordt hij echt uit huis gezet bij het overlijden van zijn oma?

12 jaar geleden

D.

D.

ik, ja hij word het huis uitgezet maar hij mag kiezen of hij bij zijn oom en tante wilt wonen of hij bij z'n moeder wilt wonen.

12 jaar geleden

N.

N.

Het is sowieso niet Amerika en inderdaad zoals er eerder is gezegd in Engeland. Ergens in het boek verteld David aan zijn moeder dat hij naar Australië wil gaan verhuizen omdat hij bang was dat de politie hem zou bakken nadat hij werd misbruikt in het zwembad. Terwijl haar moeder zij dat David altijd al naar Amerika wilde, dus zijn ze daar niet.

11 jaar geleden

B.

B.

jullie kunnen mij niet beschrijven gvd dit is mijn boek

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Batman can't fly door David Hines"