Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Le roman de Tristan et Iseut door Joseph Bedier

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Le roman de Tristan et Iseut
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 495 woorden
  • 29 juli 2004
  • 180 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
180 keer beoordeeld

Boekcover Le roman de Tristan et Iseut
Shadow
Le roman de Tristan et Iseut door Joseph Bedier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting : Tristan moet op zoek naar een vrouw, voor de koning, want die wil trouwen. Na een zoektocht vindt hij Yseut la Blonde, de ‘belle’met het gouden haar, ze komt uit Ierland en zij is heel knap en het lijkt Tristan wel een goede huwelijks kandidaat voor zijn koning. Op de boot, onderweg naar koning Marc de Cornwallis drinken Tristan en Yseut per ongeluk van een liefdesdrank, de liefdesdrank zorgt ervoor, dat Tristan en Yseut hopeloos verliefd worden en niet meer zonder elkaar kunnen. Maar Tristan kan het niet aan om de belofte aan zijn koning te verbreken en hij brengt Yseut naar koning Marc. Maar Tristan en Yseut kunnen niet zonder elkaar en blijven elkaar toch zien, ondanks Yseut’s verbintenis aan de koning. Dat kon natuurlijk niet goedgaan, koning Marc komt achter de liefdes relatie van Tristan en Yseut en laat ze beide ter dood veroordelen. Tristan kan echter ontsnappen door van een hoge rots te springen. Hopeloos verliefd en dodelijk bezorgd over Yseut’s lot wil hij haar gaan redden, en natuurlijk lukt hem dat. Hij redt Yseut uit de handen van een grote groep bewakers. Ze besluiten dat het verstandiger is om uit elkaar te gaan, maar blijven contact met elkaar houden. Ondertussen raakt Tristan bevriend met Kaherdin. Die schenkt Tristan zijn zus als bruid, Yseut avec les manches blanches. Maar zijn liefde voor Yseut la Blonde is nog steeds zo sterk, dat hij spijt krijgt van zijn verraad tegen Yseut la Blonde, en hij besluit geen vinger uit te steken naar Yseut avec les manches blanches, uit respect voor de andere Yseut. Dan wordt Tristan ernstig ziek, zo ziek, dat hij denkt dat hij dood gaat, zijn laatste wens is om Yseut la Blonde nog een keer te zien. Hij vraagt Kaherdin om Yseut te gaan zoeken. Ze spreken af om een wit zeil te hijsen als Kaherdin Yseut la Blonde wel gevonden is, en aan boord is, en een zwart zeil te hijsen als dat niet het geval is. Maar vergeet Yseut avec les manches blanches niet, zij is heel jaloers. Als het schip met Kaherdin terug komt, vraagt Tristan Yseut 2 welke kleur het zeil heeft, ze ziet een wit zeil, maar ze zegt dat het een zwart zeil is.Tristan is zo bedroeft, want hij denkt nu dat Yseut hem niet wil zien, of dood is, hij zucht zijn laatste adem uit, sterft. Maar Yseut 1 is natuurlijk wel aan boord en als ze weet dat Tristan dood is, is ze zo bedroeft, dat ze zelfmoord pleegt. Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen, in en rond Engeland, Bretagne en Ierland. Het is le courtoisie tijd, de literaire stroming. Het is waarschijnlijk dat het verhaal zijn oorsprong vind in een van de Keltische legendes, van daaruit is het overgebracht naar de hoven in Schotland, Wales en Ierland. Van de oudste geschreven versies is veel verloren gegaan. De eerste versies waarvan we daadwerkelijk fragmenten hebben , dateren van rond 1170.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le roman de Tristan et Iseut door Joseph Bedier"