Loverboy door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Loverboy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 4075 woorden
  • 1 mei 2004
  • 766 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
766 keer beoordeeld

Boekcover Loverboy
Shadow
Loverboy door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1) de titel van het boek is Loverboy
2) Het boek is geschreven door Theo Hoogstraten
3) Het boek is verschenen in 2003
4) De naam van de uitgever is Sjaloom

Ik heb voor dit boek gekozen omdat de titel me aansprak. Over het onderwerp hoor je steeds meer en laatst kregen we zelf ook een waarschuwing van mevrouw van de Velden .
Ze vertelde ons dat er jongens in de buurt probeerde om emotioneel kwetsbare meisjes te versieren door middel van gladde praatjes en mooie cadeau’s.
Zodat deze meisjes afhankelijk van hen worden en na al die luxe willen ze wel wat terug en daarom moeten de meisjes voor hen werken in de prostitutie

Ook wilde ik weten wat de badkamer op de kaft te maken had met loverboy’s.

Op de straat naast het schoolplein stopt op een dag een mooie BMW. De volume knop wordt opengedraaid en de vriendinnen Floor, Joke,Marlene en Ellen staan nog wat te kletsen voordat ze naar huis gaan. Wie zijn die jongens? En waar halen ze die dure auto vandaan die zullen ze wel niet eerlijk verdiend hebben. Het zijn ook nog allochtonen zeiden Joke, Floor en Ellen tegen elkaar. Maar Marlene niet, ze doet niet mee aan al die discriminatie. Als dan de bestuurder uitstapt zegt hij dat hij Anwar heet en hij vraagt hen een vuurtje. Floor,Ellen en Joke hebben de truc meteen door maar Marlene vind de jongen wel leuk en ze rijd met hen mee in de mooie auto.
Rechercheur Tom Speelman buigt zich over de badkuip in hotel Breevoorts en bestudeerde het koord waarmee de plastic tas om de hals van het dode meisje was gebonden. Mart Frederiks de vader van Joke heeft het moeilijk met de situatie omdat het dode meisje van dezelfde leeftijd is als zijn dochter.
Zou de Hotelbaas hier meer van weten? Hotel Breevoort is een familie bedrijf en verhuurt ook kamers aan bedrijven zoals leisure Holding. Ze betalen vooruit en de namen van de gasten komen niet in het gastenboek.
Marlene wordt weer opgehaald door Anwar. Hij scheurt met zijn auto door de bochten. Ze moeten naar Amsterdam iets ophalen en dat doen ze door middel van de vluchtstrook en de rode stoplichten.
Mart Frederiks kan niet begrijpen dat er geen ouders zijn die het meisje als vermist hebben opgegeven. Er moet die avond iets gebeurt zijn zou er een ruzie uit de hand gelopen zijn?
Ze moeten snel de dader vinden voordat er meer slachtoffers vallen.
Marlene is bij Anwar ze voelt zich helemaal bij hem op haar gemak en hij geeft haar allemaal leuke cadeautjes. Als ze bij zijn appartement komen ontdekt Marlene de luxe van de badkamer en ondertussen dat Anwar een pizza haalt neemt ze een bad. Als ze in bad zit komt er in eens een vreemd meisje binnen. Ze stapt bij haar in bad en vertelt haar dat ze Ebru heet en dat ze de zus van Anwar is. Dan vraagt Ebru haar of ze zin heeft in een mix. Ze stapt uit bad ,na het drinken van de mix wordt ze duizelig en valt ze flauw. Nadat ze is bijgekomen stelt ze tot haar verbijstering vast dat Ebru haar bewust heeft gedrogeerd. Overstuur verlaat zij het appartement.
Wat Marlene niet weet is dat Anwar (zijn echte naam is Achmed), Fouad en Ebru handelen in opdracht van een crimineel. En dat is de werkelijke eigenaar van het appartement. Die heeft onder de fictieve naam van Leisure Holding in een hotel een dubbele kamer ingericht waar in het geheim, via doorkijkspiegels opnames worden gemaakt van seksuele escapades. De eigenaar van het hotel, de heer Brevord zit in het complot. Anwar en Achmet proberen het vertrouwen te winnen van jonge meisjes die zij vervolgens door sturen naar het pornocircuit van hun opdrachtgever. Het modellenbureau van hun zus dient daarbij als dekmantel. Als Anwar haar rozen stuurt,ontdooit Marlene en ze besluit hem persoonlijk te bedanken. Aangekomen bij diens appartement, treft ze echter een vreemd meisje aan. Anwar is haar niet bekend. Diezelfde nacht treffen ambulancemedewerkers, na een anonieme melding, in de lift van het appartementencomplex het lichaam van het meisje aan. In comateuze toestand wordt ze overgebracht naar het ziekenhuis. De combinatie van alcohol en pillen is de vijftienjarige Natascha Stelling, het vriendinnetje van Fouad teveel geworden. De politie stelt een onderzoek in ook deze wordt geleid door Mart Frederiks en zijn collega Tom Speelmaan.Mart Frederiks raadt Marlene telefonisch aan op haar hoede te zijn voor Fouad en Anwar. Marlene besluit eigenhandig op onderzoek uit te gaan. Ze achterhaalt het adres van Anwar en zoekt hem op in een flatgebouw. Fouad doet open. Met een list lokt hij haar mee naar de kelderverdieping en sluit haar op in een geluidsdichte ruimte. Ze slaagt erin met haar mobieltje Frederiks te bereiken, maar voordat ze haar verblijfplaats kan onthullen, is de batterij van het toestel leeg. Fouad toont Marlene een naaktfoto die gemaakt is op het moment dat zij in het appartement buiten bewustzijn verkeerde. Hij dreigt de foto openbaar te maken, tenzij Marlene hem helpt de politie op een dwaalspoor te zetten. Via Samir, een vriend van Joke, komen Frederiks en Speelman aan het adres van de familie van Anwar. Daar aangekomen wordt Fouad na een mislukte vluchtpoging in de boeien geslagen. Op het bureau slaat hij door en bekent in opdracht samen met zijn broer jonge meisje af te leveren bij het hotel van Breevoort. Op verzoek van de politie bevrijd Fouad Marlene.


1) fictie en werkelijkheid

Dit boek is een heel goed voorbeeld van een realistisch verhaal. Het is een onderwerp waar je vooral de laatste jaren veel van hoort en leest. Vroeger gebeurde prostitutie en moorden alleen in de stad en kon je erover lezen in de krant of je hoorde het op tv. Maar nu worden wij zelf ook gewaarschuwd voor jongens die van alles beloven en er goed uitzien en die proberen om je afhankelijk van hen te maken. En daarom heb je weinig verbeeldingskracht en inlevingsvermogen nodig om het verhaal te begrijpen. Wel is het moeilijk om je in de daders van het verhaal te verplaatsen omdat je niet begrijpt waarom iemand deze verschrikkelijke dingen doet. Dit boek is geen autobiografie van de schrijver maar ik denk dat de schrijver voor het onderwerp gekozen heeft omdat je er de laatste tijd steeds meer over leest en hoort. Hij heeft als doel om de lezer aan het denken te zetten over het onderwerp zodat de lezer gewaarschuwd wordt voor de problemen van deze tijd. De schrijver kruipt in de huid van de verschillende personen en ook in die van de volwassenen waardoor je een brede kijk op de gebeurtenissen krijgt.

2) spanning en openplekken

De belangrijkste openplekken in dit verhaal zijn:

Heeft Anwar iets te maken met de moord van het meisje in de badkuip?
Wat wil Anwar van Marlene?

Als je verder in het verhaal leest worden er steeds kleine “stukjes van de sluier opgelicht” en kom je steeds meer te weten over hoe Anwar in elkaar zit. Helemaal op het einden als de broer van Anwar genaamd Fouad opgepakt en ondervraagt wordt worden er antwoorden gegeven op deze vragen.
In het verhaal wordt er steeds informatie achtergehouden door over te schakelen op een andere verhaallijn. Je wilt weten wat er verder met Marlene gebeurt en dan lees je ineens weer over de rechercheurs en hun onderzoek. Op deze manier ontstaan er spanningsbogen en wordt het verhaal dus aantrekkelijk om te lezen.

3) Personages

Omdat dit boek twee verhaallijnen heeft zijn er ook twee hoofdpersonen.

De belangrijkste is Marlene, een zestienjarig meisje dat in de eindexamenklas zit.

Samen met haar vriendinnen maakt ze veel plezier en komt ze vrolijk over. Toch heeft ze het niet makkelijk thuis omdat haar ouders gescheiden zijn en haar moeder een nieuwe vriend heeft. Ze werken allebei en hebben niet veel tijd voor Marlene, ze moet leren om voor zichzelf op te komen.
Haar vriendinnen kennen haar thuissituatie en proberen haar te steunen en te beschermen. Marlene is knap maar naïef, ze op valt een bepaald type jongens. Aan de vooroordelen die haar vriendinnen hebben over Marokkaanse jongens in mooie BMW’s doet ze niet mee. Ze kan niet tegen discriminatie, daarom komt ze op voor Anwar een jongen die meteen misbruik maakt van de situatie. Door zijn lieve gedrag en mooie praatjes wordt Marlene voor hem een makkelijke prooi. Ze is gelukkig en voelt zich veilig bij hem. Maar door Anwar komt Marlene in de problemen. Hij brengt haar in contact met mensen die niet eerlijk zijn en slechte bedoelingen hebben. In het begin van het verhaal merkt ze dit zelf niet omdat ze onderdanig was.
Wel is ze bezorgd en in paniek wanneer ze in de luxe badkamer geconfronteerd word met de zus van Anwar. Ze heet Ebru. En als zij haar een drankje geeft en ze flauw valt begint ze aan Anwar te twijfelen. Maar hij weet haar vertrouwen weet terug te winnen door een bosje bloemen.
Als haar vrienden Joke en Samir haar vertellen dat Anwar leeft van de verkoop van drugs en vrouwenhandel wordt Marlene boos. Ze wil weten of ze de waarheid spreken en gaat op onderzoek uit. In het flatgebouw komt ze erachter dat ze is beetgenomen en nu echt in de problemen zit, toch verliest ze haar verstand niet en verstopt haar telefoon. Dit wordt haar redding want ze kan nog net naar de vader van Joke bellen en zeggen dat ze is opgesloten dan is haar beltegoed op. Als ze weer vrij is gaat ze in de douche, ze wil alle ellende van zich af wassen. Thuis is er niemand die aan haar vraagt waar ze zo lang gebleven is en niemand heeft haar gemist. Marlene heeft wel veel doorzettingsvermogen nodig omdat ze weet dat ze alleen verder moet en dat ze geluk heeft gehad omdat Anwar eigenlijk heel andere bedoelingen met haar had.

Mart Frederiks is gelukkig gehuwd en vader van een zestienjarige dochter Joke. In de eerste plaats is hij de bezorgde vader die eraan moet wennen dat zijn dochter ouder wordt, meer vrijheid wil, zelf wil beslissen wat goed en fout is en zelf ook vriendinnen kiest die in Mart zijn ogen niet altijd deugen.
Zijn beroep is rechercheur en hij moet samen met zijn collega’s de moord in de badkuip oplossen. Eigenlijk wil hij zijn werk niet mee naar huis nemen, maar omdat het vermoorde meisje van dezelfde leeftijd is als zijn dochter laat het hem niet los. Mart gaat nauwkeurig en snel te werk hij let op ieder detail zowel de plaats van het misdrijf als het slachtoffer neemt hij onder de loep. Hij probeert een motief te vinden waarom iemand zo’n jong meisje zou vermoorden, maar ook denkt hij aan de ouders. Waarom is er nog niemand vermist opgegeven? Hij denkt daarbij aan hoe ongerust hij is als zijn dochter 5 minuten te laat thuis komt. Thuis probeert hij via Joke erachter te komen of er bij haar op school ook in drugs gedeald wordt. Hij waarschuwt zijn dochter voor donkere jongens met mooie auto’s die mooie praatjes verkopen en cadeau’s uitdelen, maar vervolgens de meisjes bang en afhankelijk maken zodat ze gedwongen worden om in prostitutie te gaan werken.
Hij wil de daders van de moord zo snel mogelijk achter slot en grendel zetten. Maar wanneer zijn dochter vertelt dat ze uit wil met een Marokkaanse jongen Samir komt hij erachter dat er ook in deze bevolkingsgroep goede mensen zijn, omdat Samir hem nuttige tips geeft waardoor hij de zaak tot een goed einde kan brengen.

Anwar een Marokkaanse jongen lijkt door zijn goede uiterlijk een heel betrouwbaar persoon.
Met zijn mooie auto en zijn stoer gedrag probeert hij de aandacht te krijgen van mooie meisjes.
Hij heeft snel in de gaten wie voor hem valt en wie niet en wie de zwakkere zijn. Voor deze meisjes is hij hoffelijk, lief en hij overlaat hen met cadeau’s. Hij geeft ze het idee dat ze samen veel gemeen hebben, over alles met elkaar kunnen praten en dat hij heel geïnteresseerd in hen is. Hij komt heel betrouwbaar over maar als de meisjes meegaand zijn en niet meer zonder hem kunnen worden ze gedwongen om voor hem te gaan werken in de prostitutie. Dan komen ze erachter hoe gemeen de jongens echt zijn en als het eenmaal zover is zal hij niet zomaar over zich laten lopen en laat hij ze niet meer gaan. Hij is dus helemaal niet geïnteresseerd in de meisjes zelf maar in hun lichaam.
Anwar is een schuilnaam want in werkelijkheid heet hij Achmed en hij is de broer van Fouad en Ebru. Ze hebben alledrie zijn geen diploma’s en toch vinden ze dat ze slim zijn. Werken als schoonmakers willen ze niet en de normen en waarden die wij kennen zoals respect voor elkaar hebben negeren ze totaal. Door dat gedrag ontstaat er discriminatie onder de mensen omdat ze denken dat alle Marokkaanse mensen zo zijn.


4) Opbouw

Dit verhaal verloopt in de logisch chronologische volgorde omdat de gebeurtenissen beginnen bij het begin en eindigen bij het einde (ab ovo) Wel zijn er twee verhaallijnen en deze wisselen op het begin van het verhaal steeds af maar deze voegen zich later samen.
Zie hier de volgorde van a tot n.
Verhaallijn 1 verhaallijn 2
a. Marlene ontmoet Anwar a. rechercheurs ontdekken
dood meisje in badkuip
b. Marlene rijd mee met hoffelijke Anwar
c. Marlene komt bij Anwar in het hotel b. rechercheurs zoeken motief
en ontmoet zijn zus Ebru. c. Mart ondervraagt Joke
d. Marlene twijfelt aan Anwar na conflict met Erbu d. rechercheurs ondervragen h hotelbaas
e. Anwar wint vertrouwen van Marlene terug e. Mart hoort van meisje in lift

f. Marlene hoort rare dingen over Awar op school f. Joke vertelt Mart over
Anwar en Marlene

g. Politie ontdekt link tussen meisje in badkuip en lift
en vreest voor Marlene.
h. Rechercheur belt Marlene voor informatie en waarschuwt.

Verhaallijn 1
i. Marlene zoekt het echte huis van Anwar.
j. Marlene wordt opgesloten door Fouad.



k. Marlene belt rechercheur
l. Politie pakt Fouad op
m. Fouad laat Marlene vrij
n. politie handelt zaak verder af

5). Tijd

Dit verhaal speelt zich af rond deze tijd dit merk je aan de manier van taalgebruik zoals chicks, bitch en forget it.
Maar je merkt het ook aan het onderwerp loverboys. Vroeger was prostitutie iets wat alleen voor kwam in de grote steden of je zag het op tv. Maar tegenwoordig komt het overal voor ook in de kleinere plaatsen. De vertelde tijd van het verhaal is ongeveer ander halve maand. In het begin van het verhaal lees je dat Marlene Anwar leert kennen daarna gaat ze een paar keer met hem mee en ontdenkt de goede en de slechte kanten van hem. En aan het einde van het verhaal laat de slechte kant van Anwar zich zien en slaat hij toe. De verteltijd is korter dan de vertelde tijd omdat dit boek 156 bladzijde heeft en hier doe ik ongeveer twee weken over. In het verhaal wordt niet zo heel veel tijd gemanipuleerd maar in de gedachtes van de rechercheurs lees je wel vooruit en terug verwijzingen. Als ze in het hotel waar het meisje in de badkuip dood gevonden is onderzoek doen denken ze natuurlijk terug aan wat er die avond gebeurt kan zijn. Er komen vooruitblikken als ze denken aan wat er kan gebeuren als de zaak niet snel opgelost wordt . Eerst het meisje in de badkuip daarna in de lift en wie zal de volgende zijn. In het verhaal staat geen letterlijke tijdsprong maar omdat er twee verhaallijnen zijn en deze zich steeds afwisselen is het moeilijk te zien of de tijd is stop gezet of is doorgegaan. Eerst lees je bijvoorbeeld dat Marlene boos naar huis rent, dan lees je over de rechercheurs die naar een motief zoeken en dan lees je weer dat Marlene op haar kamer zit en probeert haar huiswerk te maken. Op deze manier zijn er dus wel tijdsprongen maar je merkt ze niet echt omdat je tussendoor een andere verhaallijn leest. Een tijdverdichting en versnellen of vertragen komen niet voor in dit verhaal.

Ik heb gekozen voor opdracht 25. Aan het eind van het boek blikt de hoofdpersoon of een van de bijpersonen in zijn/haar dagboek terug op de gebeurtenissen. Schijf de dagboekbladzijden.

Zie hier de dagboekbladzijde van Marlene na de dag van de opsluiting.

Lief Dagboek

Wat ik vandaag mee gemaakt heb wil ik zo snel mogelijk vergeten. Dat ik me zo in iemand heb kunnen vergissen. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan. Mama en Frits liggen al in bed en ze hebben niet eens gemerkt dat ik nu pas thuis ben gekomen. Stel dat ik vannacht daar nog gezeten had, dan zouden ze het niet eens gemerkt hebben. Ik weet niet meer hoe ik verder moet, ik heb helemaal niemand meer. Op mijn vriendinnen hoef ik ook niet meer te rekenen, had ik ze maar geloofd. Ik hoop dat ik dit jaar slaag voor mijn examen, zodat ik volgend jaar snel nieuwe vrienden kan maken op een nieuwe school. Maar hoe moet ik nu weten wie ik kan vertrouwen en wie niet?. Een ding weet ik zeker Marokkanen moeten uit mijn buurt blijven omdat zij dus niet te vertrouwen zijn. Anwar wil ik ook nooit meer zien met zijn gladde praatjes! Ik hoop dat ze hem zo snel mogelijk straffen zodat er niet nog meer slachtoffers vallen.

Groetjes,
Marlene

Het boek Loverboy’s vind ik interessant omdat het over meisjes van mijn leeftijd gaat. Wel wordt snel duidelijk dat het over meisjes gaat waar de thuis situatie verschillend is, waardoor het karakter en de manier waarop zij op bepaalde gebeurtenissen reageren heel anders is. De vriendinnen van Marlene komen uit een gewoon gezin waar ze beschermd en gewaarschuwd worden voor al het gevaar wat er in deze maatschappij op ons af kan komen. Wat voor mij ook herkenbaar is in het boek is de strijd van ouder en kind over hoe laat je thuis moet zijn. Ook de vriendin Joke krijgt na een gesprek de vrijheid om zelf te bepalen met wie ze omgaat en hoe laat ze thuis komt omdat haar ouders haar vertrouwen.
Dit merk ik thuis ook, er worden regels opgesteld en als je je daar aan houdt dan kan erover gepraat worden. Begrijpelijk is dat de vriendinnen nadenken als er een mooie sportwagen voor de school stopt, hoe komen deze jongens aan al dat geld? Moeten ze niet werken of naar school? Omdat ze gewaarschuwd zijn trappen ze niet in de mooie praatjes. Maar Marlene die thuis aandacht en liefde mist vind de aandacht van de jongens wel fijn. Soms twijfelt Marlene
aan Anwar maar als haar klasgenoten hem dan discrimineren neemt ze het meteen weer voor hem op. Waardoor de jongens meteen in de gaten hebben dat ze bij de zwakkere hoort. Als ik dit verhaal lees zet het me zeker aan het denken. Gebeurt dit echt, zouden er bij ons op school ook van die jongens zitten die zoiets doen?
Over het onderwerp Loverboy’s wordt ook in kranten veel geschreven En ook daarin lees je dat het meestal Marokkanen of Turken zijn die zoiets doen Maar in mijn boek laat Theo Hoogstraten toch merken dat er ook goede Marokkanen zijn en daarom is het ook heel leerzaam. Omdat je door dit boek dit leert dat je mensen niet te snel in een hokje moet stoppen maar ze de kans moet geven om hun goede kant te laten zien. Het is ook een origineel verhaal omdat er nog niet zo veel boeken zijn met dit onderwerk en ook omdat het thema zo bij deze tijd past.
Het boek blijft spannend vooral door de twee verhaallijnen. Maar het is ook shockerend als je je gaat bedenken hoe snel je in de problemen kunt komen en dat je er niet zomaar uitkomt.

Zoals bij Marlene ze wilde gewoon iemand die van haar hield en daarmee kwam ze behoorlijk in de problemen en zonder de politie had het ook heel anders af kunnen lopen. Een voorbeeld van iets Onbegrijpelijk in het verhaal is als je leest dat de daders in de gaten krijgen hoeveel schade ze hebben aangericht maar niet inzien dat ze fout zijn. Ze vinden het een hele normale zaak om zo aan je geld te komen. Ik vind dat je geld zelf moet verdienen en er eerlijk voor moet werken.
Een ander voorbeeld van een onbegrijpelijke situatie vind ik dat de ouders van Marlene zo weinig om haar geven. Maar die situatie is voor mij gelukkig onherkenbaar. Geef mij maar die regels van op tijd thuis zijn en met geen vreemde mensen mee gaan. Dan ben ik er in ieder geval voor gewaarschuwd.

Auteur

1) korte levensbeschrijving

Na de middelbare school ging Theo Hoogstraaten naar de Pedagogische
Academie. Hij ging op een basisschool werken en studeerde in de avonduren voor leraar Nederlands en geschiedenis. Tegenwoordig geeft hij les aan een scholengemeenschap in Alkmaar: Nederlands, geschiedenis en maatschappijleer. Hij Theo Hoogstraaten woont in Westknollendam.

2) wat voor soort boeken schrijft deze auteur vooral?

Theo hoogstraten schreef eerst studieboeken en schoolboeken en dat beviel hem zo goed dat hij jeugdboeken begon te schrijven. Die schrijft hij in de schoolvakanties. En dat doet hij nu nog steeds.

3) wat voor soort boeken schrijft de schrijver vooral?

Theo Hoogstraaten vindt het belangrijk dat een verhaal spannende gebeurtenissen bevat, met vaart geschreven is en over onderwerpen gaat waarin jongeren van twaalf tot vijftien jaar zichzelf kunnen herkennen. 'Boodschapverhalen' vindt hij achterhaald. Wel houdt hij jongeren een spiegel voor en snijdt hij onderwerpen aan die hen tot nadenken stemmen.
Naast het hoofdverhaal, waarin het thema wordt uitgewerkt, bevatten de boeken van Theo Hoogstraaten soms een tweede verhaal waarin de vriendschap tussen een jongen en een meisje een grote rol speelt. De verhaallijnen beïnvloeden elkaar en worden gaandeweg met elkaar vervlochten, waardoor er samenhang ontstaat. In vrijwel ieder boek wordt een beeld gegeven van het leven van jongeren op school, hun relaties met leeftijdsgenoten en met hun ouders. Theo Hoogstraaten gaat lugubere en enge situaties niet uit de weg. Wel probeert hij door het beschrijven van de reacties van de verhaalpersonen op die situaties, de lezer te laten ervaren hoe wreed of onmenselijk de situaties zijn. De gebeurtenissen worden nooit vanuit één persoon bekeken. De verteller kruipt in de huid van verschillende personen, ook in die van volwassenen, waardoor je een brede kijk op de gebeurtenissen krijgt.


4) wat vinden boekbesprekers van zijn boeken?

Het boek Het Nerthusmysterie heeft in 1991 een Tip gekregen van Nederlandse kinderjury van kinderen van 13 tot en met 16 jaar. Dit boek lijkt me dus ook een heel geschikt boek voor mijn leeftijd. En ook Blind date heeft een tip gekregen van de jonge jury. Maar verder zijn er nergens andere reacties over het boek loverboy’s te vinden omdat het boek in 2003 pas is uitgebracht. Ik weet wel dat de boeken Blind date en Hot spot heel bekende boeken van hem zijn en dat deze ook veel gelezen worden door kinderen van mij leeftijd.

5) andere boeken van de auteur

1988 De ramp (Sjaloom / 2e druk 2003)
1989 In verzet (Sjaloom)
1990 Het Nerthusmysterie (Sjaloom / 2e druk 1994)
1991 IJzige poppen (Sjaloom / 2e druk 1994)
1992 De sprong van de jaguar (Sjaloom)
1993 De verdwenen grenadier (Sjaloom)
1994 Het verraad loert (Sjaloom)
1995 Tussen twee vuren : mijn oorlog op Texel (Sjaloom)
1996 Blind date (Sjaloom)
1996 De spiegelvrouw (Sjaloom)
1997 De liftster (Sjaloom)
1998 Verraderlijke vrienden (Sjaloom)
1999 Het oog van de duivel (Sjaloom)
2000 Hot spot (Sjaloom)
2001 De toren van de zeven verdiepingen (Sjaloom)
2002 De vuurmeester (Sjaloom)

2003 Loverboy (Sjaloom)
2004 Victorie! (Lemniscaat)

6) nominatie of literatuurprijs?

De enige prijzen die de schrijver ooit ontvangen heeft zijn:
1991 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Het Nerthusmysterie
1999 Tip van de Jonge Jury voor Blind date
Maar ik geloof niet dat u dit bedoelt met echte prijzen of nominaties.

1. Zakelijke gegevens: staan in het boek zelf
2. keuze van het boek: eigen mening
3. samenvatting: uit het boekje Jeugdliteratuur in de basisvorming, de samenvatting uit het uittreksel boek volgt nog omdat het door Kitty bestelde boek en nog niet is.
4. verhaalaspecten: komen uit het boek zelf en uit het boek Op niveau plus 3vwo Basisboek.
5. de Verwerkingsopdracht: uit het boek zelf
6. eigen menig: uit kranten berichten, uit het op niveau plus 3vwo basisboek en natuurlijk mijn eigen mening.
7. informatie over de auteur: de
www-adressen: www.theohoogstraaten.nl, http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/thoogstr.htm, http://www.sjaloom.com/auteurs/theo-hoogstraaten.html

REACTIES

K.

K.

toen ze opgesloten was en haar mobiel had verstopt was haar beltegoed niet op maar haar batterij was leeg

16 jaar geleden

".

".

hee,

er staan wat spelfouten in maar.. deze was heel opvallend: in de recensie 5e zin van onder staat: Simar maar het is Samir

Groetjes Anne

18 jaar geleden

L.

L.

Er is nergens de voorkaft van het boek te vinden van Theo Hoogstraaten, op internet of jullie site.

18 jaar geleden

H.

H.

je heb gelijk het boek is echt intressant ik heb het boek gelezen en het is gewoon niet normaal wat ze allemaal doen met die jonge meiden........ ze hebben het recht niet om zo vreselijk te doen. het gebeurt in deze tijd heel vaak dus de meiden moeten dit gewoon echt dit boek lezen om er wat van te begrijpen

vriendelijke groet,
hilal

19 jaar geleden

A.

A.

Ik wil je bedanken voor je boekverslag want ik heb er veel aan gehad en ik heb er een 8 voor gekregen:D

19 jaar geleden

M.

M.

heej annio,
ik vind het een goed boekverslag!!


groetjes, merel

19 jaar geleden

S.

S.

eej annjo..:)

ik vind da je n leuk uitreksel over dit boek hebt gemaak,, en ik had er zeker wat aan..!!
groetjes sharina

19 jaar geleden

L.

L.

heej annjo,,

ik wil je heel erg bedanken voor dit goede uittreksel. Alles staat er werkelijk waar in. ik hoop dat je een zeer goede waardering hebt gekregen maar dat zal zeker wel anders snap ik der ook niks meer van.......

bedankt, Lissy

19 jaar geleden

K.

K.

ik doe kader dus ik moest de moeilijk woorden ff aan passen maar voorde rest een goed verslag :)

13 jaar geleden

S.

S.

Kan iemand mij asjeblieft een stukje spanning sturen over dit boek???

12 jaar geleden

A.

A.

onderaan staat de naam Simar maar het moet Samir zijn. waarom gebruik je eigenlijk de naam Martin niet? dit is namelijk de naam van de "crimineel".

12 jaar geleden

H.

H.

Fantastische , geweldadig en spectaculair .
Super gaaf !!! Tof !!!
Doei xxxxxxx

10 jaar geleden

L.

L.

bedankt voor je verslag ik had er echt geen tijd voor want speel bij jong oranje van waterpolo, ik heb er een 9,2 voor gehaald dus heel erg bedankt

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboy door Theo Hoogstraaten"