Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The Landlady door Roald Dahl

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover The Landlady
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 764 woorden
  • 12 juni 2002
  • 749 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
749 keer beoordeeld

Boekcover The Landlady
Shadow

The Landlady is a brilliant gem of a short story from Roald Dahl, the master of the sting in the tail.

In The Landlady, Roald Dahl, one of the world's favourite authors, tells a sinister story about the darker side of human nature. Here, a young man in need of room meets a most accommodating landlady...

The Landlady is a brilliant gem of a short story from Roald Dahl, the master of the sting in the tail.

In The Landlady, Roald Dahl, one of the world's favourite authors, tells a s…

The Landlady is a brilliant gem of a short story from Roald Dahl, the master of the sting in the tail.

In The Landlady, Roald Dahl, one of the world's favourite authors, tells a sinister story about the darker side of human nature. Here, a young man in need of room meets a most accommodating landlady...

The Landlady door Roald Dahl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens: Naam: Tom Schuurman
Klas: V4B
Auteur: Roald Dahl
Titel: The Landlady Samenvatting: Het verhaal begint met Billy Weaver, een 17 jaar oude jongen uit Londen, Hij is op weg naar het plaatsje Bath en zoekt een goedkoop hotel om te overnachten. Hij krijgt te horen dat er bij “The Bell and Dragon” misschien nog wel plaats is en besluit daar maar heen te gaan. Onderweg valt hem een bord op waarop staat “Bed and Breakfast”. Hij besluit om maar even naar binnen te kijken en vind dat alles er wel mooi uitziet. Toch denkt hij dat het bij “The bell and Dragon” wel gezelliger zou zijn en hij wil daar toch eerst maar even kijken. Maar als hij weer naar het bord kijkt heeft hij het idee dat elk woord als een groot zwart oog naar hem kijkt en voor hij weet wat hij doet loopt hij al naar de deur en belt hij aan. Meteen wordt de deur door een vrouw van 45-50 jaar opengedaan en dat verbaast hem wel. De vrouw geeft hem een warm ontvangst, de kamer staat al klaar voor hem. Hij komt er al gauw achter dat het heel goedkoop is. Het valt hem op dat er aan de kapstok verder helemaal geen andere jassen en hoeden hangen en dat het wel heel rustig is. Ook merkt hij dat alle dieren die er zijn opgezet zijn. De vrouw zegt hem dat hij nog wel even in het gastenboek moet schrijven en dat doet hij dan maar ook. Als hij het gastenboek dan ook even doorleest valt het hem op dat er maar 2 namen instaan, namen van personen die hem bekend voorkomen en als hij verder leest ziet hij dat de laatste er 2 jaar geleden is geweest en de andere 3 jaar geleden. In de rest van het verhaal praten zij over de 2 personen die Billy zo bekend voorkomen. Het verhaal eindigt met de vraag van Billy of er de afgelopen 2-3 jaar niemand anders langs is geweest en dan zegt de vrouw: ”Nee, alleen jij”. En hier eindigt het verhaal. Personen: Billy Weaver is een 17 jaar jongen op zoek naar werk in Bath. Hij is een nette jongen want hij draagt een nieuw pak. Ook is hij niet wantrouwend maar goedgelovig omdat hij alles geloofd wat die vrouw zegt en geen argwaan krijgt. Ook is hij beleefd want hij zegt niks brutaals tegen die vrouw en spreekt haar niet tegen. The landlady is de eigenaar van de “Bed and breakfast”. Het lijkt net alsof ze Billy al verwachte en ze doet wel heel erg vreemd. Ze heeft de afgelopen 3 jaar nog maar 2 andere gasten gehad en die wonen daar nog steeds terwijl het een hotel is voor maar 1 overnachting. Ze lijkt een hele aardige en goede vrouw, is ook heel rustig. Misschien wel een beetje te aardig en rustig waardoor je argwaan krijgt. Ook is ze volgens mij eenzaam omdat er verder niemand is in dat hotel en ze de deur direct opendoet en heel sociaal en aardig is.
Verhaaltechniek: Het verhaal is verteld door een alwetende verteller. Er wordt goed beschreven hoe alles eruit ziet en je leest het verhaal niet door de ogen van een bepaald persoon. Het speelt zich af ergens in Engeland bij het plaatsje Bath. Het is in chronologische volgorde verteld en er is een open einde. Thematiek: Het thema van dit verhaal is denk ik geheimzinnigheid. Dit om angst en spanning op te roepen. De hoofdpersoon is goedgelovig, de landlady is iets te aardig en ook een beetje eigenaardig, de omgeving vind ik ook een beetje eigenaardig, die roept ook weer spanning op, zoals het hotel, de opgezette dieren en de lege kapstok. Het verband tussen het thema en de hoofdgedachte lijkt me vrij duidelijk. De Landlady is de geheimzinnige eigenares van het hotel Bed and Breakfast. Eigen mening: Ik vond het wel een leuk verhaal. Als je begint met lezen denk je van wat een saai verhaal maar als die vrouw in het verhaal verschijnt, wordt het toch wat geheimzinniger en spannender vond ik. Het te aardig zijn van die vrouw en de opgezette dieren, de lege kapstokken en maar twee namen in het gastboek die al lang geleden er neer zijn geschreven maken het verhaal een stuk spannender. Wel vond ik het einde wat flauw. Er gebeurt uiteindelijk helemaal niks. Wel ga je zelf nadenken hoe het verhaal afloopt met zo’n open einde. Verder vond ik het verhaal ook niet echt moeilijk om te lezen, de zinnen en de woorden waren goed te begrijpen en het las makkelijk weg.

REACTIES

A.

A.

Je hebt het goed samengevat! alleen, er zat een leidraad in het verhaal en volgens mij heb je niet echt door wat er ging gebeuren verder... Wel bekijk deze als je wilt ;) http://www.youtube.com/watch?v=fEz39MfsLXQ
Dit is de Engelse versie van het verhaal. Op het einde gebeurt er meer. Ze laten zien wat eigenlijk de leidraad was. enjoy ;)

11 jaar geleden

A.

A.

deze short story is duidelijk een te hoog leesniveau voor jou aangezien je geen flauw idee hebt wat er gaat gebeuren na afloop. toch nog een beoordeling van een 7.2. niet verdiend.

10 jaar geleden

K.

K.





Je schrijft alleen het begin en het einddeel.. waar is het middenstuk gebleven.. We hebben er dan ook niks aan als je niet genoeg informeert.

10 jaar geleden

F.

F.

Het einde mist nog een stapje doordenken. De thee die naar amandelen smaakt....
Waarom ruikt de vrouw naar ziekenhuis?
Wat doen die opgezette dieren daar en waarom spreekt ze over de andere gasten alsof ze er nog zijn....

Smaaakt de thee?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Landlady door Roald Dahl"