The great Gatsby door Francis Scott Fitzgerald

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover The great Gatsby
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 505 woorden
  • 25 april 2002
  • 312 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
312 keer beoordeeld

Boekcover The great Gatsby
Shadow

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby - jong, knap en verschrikkelijk rijk - lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de…

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en ove…

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby - jong, knap en verschrikkelijk rijk - lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.

The great Gatsby door Francis Scott Fitzgerald
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Nick Carraway besluit om van het Westen van de VS naar het Oosten te verhuizen, naar West Egg om precies te zijn. Een nicht van Nick, Daisy, woont samen met haar man Tom in West Egg en Nick wordt uitgenodigd om langs te komen. Daar ontmoet hij Jordan, een knappe golfspeelster. Jordan vertelt hem dat ze vermoedt dat Tom een relatie heeft (Tom heeft ook een relatie met Myrtle Wilson) en als ze hoort waar Nick woont, vraagt ze of hij Gatsby kent, de man in het enorme huis naast Nick. Nick kende Gatsby niet en Jordan zei dat hij eens bij hem langs moest gaan. Later ging Nick vaak naar feestjes van Gatsby en hij ging meer met Jordan om. Niemand wist precies wie Gatsby was en Nick werd steeds nieuwsgieriger. Langzaam leert Nick Gatsby kennen. Gatsby had vijf jaar geleden een relatie met Daisy en dankzij Nick pikken ze deze relatie weer op. Op een gegeven moment gaan Nick, Jordan, Tom, Daisy en Gatsby naar New York. Tom ontdekt de relatie tussen Daisy en Gatsby en dwingt haar te kiezen. Daisy kan niet kiezen, maar gaat met Gatsby in de auto van Tom naar huis. Nick, Jordan en Tom volgen later en zien onderweg dat er een ongeluk is gebeurd. Myrtle Wilson is aangereden door Gatsby en Daisy. De man van Myrtle is buiten zinnen en hij is vastbesloten om de eigenaar van de auto te vermoorden. Door een misverstand doodt hij Gatsby en vervolgens zichzelf. Nick regelt de begrafenis van Gatsby, maar er komt bijna niemand. Daisy en Tom zijn spoorloos. Nick breekt met Jordan en besluit om terug te gaan naar het Westen. Mening over het boek Ik vond het een heel erg mooi boek om te lezen Het boek had een beetje een aparte sfeer. Tijdens het lezen waande je je helemaal in de wereld van Gatsby, met alle feesten, mooie auto’s en luxe. Je werd ook, net als de personages in het boek, ontzettend nieuwsgierig naar Gatsby. Toen ik begon het lezen van het boek, wist ik nog weinig over het verhaal. Ik had het boek gekozen omdat het een klassieker is en ik vond dat ik deze toch echt wel moest lezen. Al was het alleen maar om te weten waar ze het over hebben in die Amerikaanse high schoolseries.
Personages Gatsby is mijn favoriete personage, omdat hij erg mysterieus is en een dromer. Gatsby sprak mij ook aan omdat hij ondanks zijn succes alleen was. Nick, die hij pas een paar maanden kende, was zijn beste vriend. Ik voelde met hem mee, eerst met zijn stille liefde voor Daisy, zijn droom, en daarna met zijn onbeantwoorde liefde, toen Daisy voor Tom koos. Tom vond ik het meest achterbaks en huichelachtig. Eerst heeft hij het over trouwen met zijn minnares en bedriegt hij Daisy. Daarna veroordeelt hij de relatie tussen Gatsby en Daisy en wil hij perse verder met haar in plaats van met Myrtle. Tom gebruikt mensen en Daisy ziet dat niet. Quote Top DrieBegin en einde van het verhaal
Het verhaal begint met een advies dat Nick van zijn vader heeft
gekregen. Zijn vader zei dat wanneer je commentaar op iemand had, moest je onthouden dat niet iedereen het zo makkelijk heeft gehad als jij. Het verhaal eindigt met Nick die concludeert dat iedereen maar doorgaat met het leven, ondanks alles wat er gebeurt, omdat we allemaal hoop hebben op een dag die beter is. Nick gaat in het begin van het verhaal naar het Oosten en aan het einde weer terug naar het Westen. In die tussentijd heeft hij het een en het ander geleerd. Ik vind het begin en het einde op zich wel mooi, maar ik vind niet dat ze echt veel met elkaar te maken hebben.

REACTIES

-.

-.

Nick verhuist naar East Egg, niet naar West Egg. hij gaat immers van het westen naar het oosten.

14 jaar geleden

H.

H.

Je kan het ook gewoon zeggen als je het verhaal helemaal niets vind. Wat een redens bij mening van het boek... Maarja ik vond het boek ook niet veel hoor. Wel erg toevallig dat ze elkaar allemaal tegenkomen. Ik heb de eerste helft van het boek gelezen, zonde was helemaal niets in gebeurd, de andere helft alleen maar onzin die erg on-realistisch is.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The great Gatsby door Francis Scott Fitzgerald"