Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De garnalenpelster door Nilgun Yerli

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De garnalenpelster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3032 woorden
  • 19 februari 2002
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
94 keer beoordeeld

Boekcover De garnalenpelster
Shadow

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan haar moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier om extra geld te verdienen waarmee ze de boodschappen kon betalen. Zielsveel hield Yerli van haar moeder, een wijze en intelligente vrouw, die altijd overal een antwoord op leek te hebben. …

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan haar moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier…

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan haar moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier om extra geld te verdienen waarmee ze de boodschappen kon betalen. Zielsveel hield Yerli van haar moeder, een wijze en intelligente vrouw, die altijd overal een antwoord op leek te hebben. Alleen bij haar moeder voelde ze zich veilig toen het gezin op Yerli's tiende vanuit Turkije in Nederland terechtkwam. Een land waar alles anders was: mensen, gewoonten, eten, waarden en normen. Haar moeder gaf haar steeds weer het gevoel dat alles goed zou komen.
Langzaam werd echter duidelijk dat de machtsverhoudingen binnen het gezin volledig scheef lagen. De moeder offerde zich op, terwijl de vader het ervan nam. De vertelster ziet zich voor de moeilijke vraag gesteld of haar moeder, ondanks haar wijsheid en inzicht, niet een fundamentele fout heeft gemaakt. Het kan toch niet goed zijn zo met je te laten sollen? Loyaliteitsgevoelens, liefde en vrijheidsdrang strijden om de voorrang. Hoe de vertelster zich een weg baant door dit woud van tegenstrijdige gevoelens en zich leert handhaven in het niemandsland tussen twee culturen, leert deze ontroerende autobiografie.

De garnalenpelster door Nilgun Yerli
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. SAMENVATTING

Het boek is een autobiografie. Het verhaal gaat over het leven van Nilgün Yerli. Ze is geboren in Turkije en heeft twee oudere broers en zussen. Nilgün heeft een hele moeilijke jeugd gehad. Op vijfjarige leeftijd wordt haar broer Nusret opgepakt. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij een man in elkaar heeft geslagen. Nusret beweert echter dat hij die man in elkaar heeft geslagen omdat die man een meisje probeerde te verkrachten. Het meisje is volgens Nusret weggerend. Daarna is ze spoorloos verdwenen. De man die in elkaar is geslagen, is een rijke generaal. Hij heeft waarschijnlijk de rechters omgekocht zodat Nusret dertien jaar gevangenisstraf krijgt. De arrestatie wordt een schandaal voor de hele familie. Sinds de dag van de arrestatie is Nilgün’s moeder nooit meer zo vrolijk geweest als dat ze daarvoor altijd was.

Als Nilgün tien jaar is, verhuist ze met haar ouders, een broer en een zus naar Nederland want haar vader krijgt daar een baan. Ze missen Turkije vreselijk. Ze missen de Turkse gewoontes en hun familie. Ze begrijpen niet veel van de Nederlandse gewoontes bijvoorbeeld kerstmis en sinterklaas en de taal vinden ze allemaal heel moeilijk. Vooral Nilgün’s moeder en zus missen Turkije heel erg. Nilgün’s enige zus die is meegegaan naar Nederland keert al gauw terug naar Turkije. De vader van Nilgün heeft er niet zo veel problemen mee om in Nederland te wonen en vindt dat zijn vrouw zich aanstelt. Nilgün leert al snel redelijk goed Nederlands, omdat ze het enige Turkse kindje in de klas is. Ze krijgt daarnaast nog les van haar vader. Dat vindt ze verschrikkelijk, want haar vader is vreselijk streng. Op school wordt Nilgün vaak gepest en ze voelt zich eenzaam want ze heeft bijna geen vrienden. Nilgün heeft het altijd erg goed met haar moeder kunnen vinden. Nilgün heeft veel vragen en haar moeder geeft haar altijd een wijs antwoord. Nilgün voelt zich veilig bij haar moeder. Haar moeder geeft haar het gevoel dat alles goed zal komen

.
Langzamerhand komt Nilgün erachter dat de machtsverhoudingen binnen het gezin volledig scheef liggen. Haar moeder offert zich vaak op terwijl haar vader het ervan neemt. Nilgün komt erachter dat haar vader, haar moeder meerdere malen heeft bedrogen met andere vrouwen. Ze komt er ook achter dat haar vader zich met geweld aan haar moeder vergrijpt. Op een avond hoort ze dat haar vader, haar moeder verkracht. Toch wil haar moeder niet scheiden. Ze wil niet toegeven dat haar huwelijk is mislukt. Ze accepteert de situatie. Eigenlijk is haar moeder heel zwak. Nilgün heeft nooit begrepen waarom haar moeder niet ging scheiden.

Nilgün’s moeder pelt garnalen zodat ze wat extra geld heeft om boodschappen te doen. Nilgün’s vader heeft veel geld. Hij geeft het echter uit aan zijn minnaressen en aan gokken. Nilgün schaamt zich er verschrikkelijk voor dat haar moeder garnalen pelt.

Op vijftienjarige leeftijd gaat Nilgün met haar familie naar Turkije op vakantie en op bezoek bij haar familie. Nilgün slaapt bij haar zus. ‘s Avonds laat wordt er aangebeld. Iedereen slaapt al behalve Nilgün. Ze doet de deur open en ziet haar broer Nusret, die jarenlang in de gevangenis heeft gezeten. Hij vertelt Nilgün over zijn leven in de gevangenis. Als je veel geld had kon je aan alles komen. Zo niet, dan was je een knecht van de afdeling en moest je alles doen wat er werd gezegd.

Hij vertelt dat hij veel geld van zijn moeder kreeg opgestuurd. Zo komt Nilgün erachter dat moeder helemaal geen garnalen pelt om boodschappen te doen maar dat ze het deed voor haar broer. Haar moeder leed namelijk verschrikkelijk onder het feit dat haar zoon vast zat. Nusret is helemaal in de war. Hij is lichamelijk maar vooral geestelijk gemarteld. Hij heeft ze niet helemaal meer op een rijtje. Iedereen is erg verdrietig.

Ze gaan terug naar Nederland. Daar willen ze Nusret laten opnemen in een psychiatrische inrichting. Ze gaan met twee auto’s terug naar Nederland. Nilgün zit bij haar broer Nihat in de auto. Nusret zit bij zijn moeder en vader in de auto. Ze hebben op de grens afgesproken omdat Nilgün’s vader eerst nog een visum voor Nusret moet halen. Nadat Nilgün en Nihat twee dagen op de grens hebben gewacht, komen ze erachter dat Nilgün’s vader en moeder en Nusret een ongeluk met de auto hebben gehad. Nilgün’s vader ligt in coma. Haar moeder is overleden. Nusret is spoorloos verdwenen. Nilgün is vreselijk verdrietig. Na de begrafenis gaat ze terug naar Nederland.

Ze komt terecht in een studentenflat in Steenwijkerswold waar ze de havo gaat volgen. Dat is de wens van haar moeder. Nilgün’s vader, die in coma ligt, wordt overgevlogen naar Nederland. Haar broer Nihat moet in dienst. Nilgün is dus helemaal alleen. Vier maanden later komt haar vader uit coma. Hij is veranderd van een macho in een zielige man. Hij hertrouwt met een drieënveertig jaar jonger meisje en gaat in Turkije wonen. Dus ook Nilgün’s vader laat Nilgün voorgoed in de steek. Nilgün heeft het in die tijd heel erg moeilijk. Ze krijgt het financieel heel erg moeilijk. Haar vader laat nooit meer iets van zich horen.

Nilgün is op zoek naar liefde. Ze wil begeerd worden. Ze krijgt veel vriendjes. Ze komt in die tijd veel bij psychiaters. Langzamerhand leert ze accepteren dat haar moeder er niet meer is. Haar grootste liefde wordt schrijven. Ze gaat columns schrijven voor onder ander Het Parool. Ze gaat ook optreden als cabaretière in de stadsschouwburg.

B. ANALYSE

* Thema
Ik vind het moeilijk te zeggen wat het thema van dit boek is. Het is denk ik het leven van Nilgün zelf omdat daar in feite het hele boek om draait

* Motieven
Twee zeer belangrijke motieven in dit boek zijn denk ik liefde en haat. Nilgün is op een constante zoektocht naar liefde. Haat komt naar voren in de relatie van haar moeder met haar vader en haar eigen gevoelens naar haar vader toe.


* Structuur
Het verhaal is opgebouwd uit 93 hoofdstukken die alleen worden aangegeven door getallen. Als eerste heb je het voorwoord. Dan de 93 hoofdstukken. Daarna komt het dankwoord gevold door een foto van Nilgün’s moeder. Als laatste in het boek worden allemaal recepten gegeven, die gemaakt werden door haar moeder.

* Personages
Er komen veel verschillende personages voor in het boek. Hieronder staan de vier belangrijkste, die in het verhaal voorkomen.

Nilgün Yerli
Nilgün Yerli is geboren op 11 november 1969 in Turkije. Ze woont daar samen met haar familie op het platteland. Nilgün heeft twee oudere broers en twee oudere zussen. Als Nilgün tien jaar is, vertrekt ze met haar familie naar een dorpje in Friesland. Nilgün gaat daar naar de basisschool. Ze wordt daar veel gepest vanwege haar afkomst. Ze heeft een paar goede vriendinnen en af en toe heeft ze een vriendje. Na de basisschool gaat Nilgün naar de havo. Als Nilgün 13 jaar is, overlijdt haar moeder bij een auto-ongeluk in Turkije. De vader van Nilgün gaat dan weer in Turkije wonen met zijn nieuwe vriendin. Nilgün blijft in Nederland om haar opleiding af te maken. Haar moeder heeft namelijk altijd gewild dat Nilgün een goede opleiding heeft.
Nilgün gaat in een studentenflat in Steenwijkerswold wonen. Dit is een flat waarin 64 meisjes wonen. Er is een non die op hen past. Op haar achttiende gaat ze op kamers wonen in Haarlem.

Nilgün is altijd op zoek naar liefde. Ze heeft vaak vriendjes. Meestal zijn deze vriendjes ouder dan zij. Waarschijnlijk omdat ze eigenlijk op zoek is naar vaderliefde. Ze ontvangt niet veel liefde van haar vader. Als de moeder van Nilgün is overleden, laat hij haar vrijwel helemaal in de steek.

Nilgün is een erg vastberaden persoon. Ze voelt de plicht om een opleiding te volgen omdat haar moeder dat zo graag wilde. Ze gaat alleen in Nederland wonen als haar moeder is overleden om te kunnen studeren. Dit bewijst haar vastberadenheid.

Familie is erg belangrijk voor Nilgün, met name haar moeder. Haar moeder geeft haar heel veel raad en geeft Nilgün antwoorden op vragen die ze heeft. Ze weet dat haar moeder graag wil dat het met iedereen goed gaat in de familie. Nilgün wil dat haar moeder gelukkig is en vindt mede daardoor dat het belangrijk is dat het goed gaat met haar familie. In Turkije gaat de familie van Nilgün erg veel met elkaar om. Tantes, ooms en grootouders wonen allemaal bij elkaar in de buurt. In Nederland komt er niet vaak bezoek over de vloer.


Nilgün is niet erg zeker van zichzelf maar wanneer ze cabaretière en columniste wordt straalt ze van zelfvertrouwen. Naarmate Nilgün ouder wordt, gaat ze ook meer leven zoals ze dat zelf wil. Ze houdt vanaf dan de raad van haar moeder wel in haar achterhoofd maar neemt haar besluiten zelf.

Güngör Baran-Yerli
Zij is de moeder van Nilgün Yerli. Ze houdt erg van haar kinderen en wil graag dat ze zelfstandig en gelukkig zijn. Ze wil dat Nilgün een goed opleiding krijgt zodat ze later een onafhankelijke vrouw kan zijn. Wanneer ze in Turkije woont kan ze niet weg bij haar man omdat ze financieel afhankelijk van hem is. Haar man mishandelt haar ook en hij neemt alle beslissingen binnen het gezin. Ze gaat vaak tegen zijn besluiten in maar ze wordt hier later meestal voor gestraft. In Nederland gaat ze niet weg bij haar man terwijl ze dat wel kan doen omdat ze een uitkering kan krijgen in Nederland. Waarschijnlijk doet ze dit niet omdat ze bij haar man wil blijven voor haar kinderen.

Güngör pelt in Nederland nachtenlang garnalen om geld te verdienen dat ze opstuurt naar haar zoon die in een gevangenis in Turkije zit. Haar zoon heeft veel geld nodig om niet als slaaf zijn gevangenisstraf uit te zitten. De mensen zonder geld worden in de gevangenis misbruikt en mishandeld.

In Nederland mist ze haar vaderland Turkije. Ze voelt zich erg alleen. In Turkije kwamen er elke dag buren en familie op bezoek. In Nederland is dit echter niet het geval. Haar man vindt dat ze zich niet moet aanstellen.

Vader Yerli
De vader van Nilgün werkt als leraar in Nederland. Hij geeft les in wiskunde en natuurkunde aan Turken die gebrekkig Nederlands spreken. Hij geeft ze ook Turkse les en brengt ze algemene kennis over Turkije bij.

Vader Yerli wil graag dat de buitenwereld hem als een welgesteld persoon ziet. Als hij bijvoorbeeld met zijn gezin uit eten gaat, geeft hij ontzettend veel geld uit. Thuis is hij erg zuinig met geld en krijgt de moeder van Nilgün een maandelijks bedrag waar ze eten van moet kopen. Dit bedrag is niet erg groot waardoor Güngör altijd krap zit en elk dubbeltje moet omdraaien. Vader Yerli wil ook geen hulp van mensen buiten zijn gezin. De buitenwereld moet denken dat hij een geweldige man is die al zijn problemen zelf oplost.

Vader Yerli gaat vaak vreemd om zich nog machtiger te voelen. Na de dood van zijn vrouw krijgt hij een nieuwe vriendin. Zij is veel jonger dan hij. Hij wil waarschijnlijk een jongere vriendin om te laten zien dat hij nog wel wat waard is.


Nusret Yerli
Dit is de broer van Nilgün Yerli. Hij is 18 jaar als hij in Turkije wordt opgepakt door de politie. Hij wordt verdacht van diefstal. Ondanks dat hij het ontkent, wordt hij voor tien jaar in de gevangenis gestopt. Als hij uit de gevangenis komt, is hij heel erg in de war. Hij is heel erg mishandeld in de gevangenis en heeft daar een groot trauma aan over gehouden. Zijn familie is in Turkije als hij wordt vrijgelaten. Hij denkt dat Nilgün zijn vriendin is in plaats van zijn zusje. Zijn moeder wil hem daarom onderbrengen in een instelling in Nederland waar hij kan worden geholpen. Hij rijdt met zijn ouders mee naar Nederland als ze onderweg een auto-ongeluk krijgen. Vanaf dat moment is Nusret spoorloos verdwenen.

* Tijd
Het boek wordt niet in chronologische volgorde verteld. Je springt in het boek continu heen en weer tussen het heden en het verleden. Die tijd die het boek bestrijkt is ongeveer 25 jaar. Het begint namelijk als ze 5 is en eindigt als ze ongeveer 30 is.

* Perspectief en verteller:
Het boek is een autobiografie en het verhaal wordt door Nilgün zelf vertelt. Het verhaal is dus geschreven in ik-perspectief.

* Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Turkije totdat Nilgün tien jaar is. Dan verhuist Nilgün met haar familie naar Nederland, naar een dorpje in Friesland. Verder speelt het verhaal zich af in Steenwijkerswold, waar Nilgün, na haar moedrs overlijden, haar havo-opleiding gaat doen en in Haarlem als ze gaat studeren. Ook komt Nilgün in plaatsen als Amsterdam, Londen, Parijs en Ankara als ze op vakantie gaat. Een belangrijke gebeurtenis in het verhaal is dat Nilgün met haar ouders naar Nederland verhuist. Je merk veel verschil tussen Nederland en Turkije. De plaats waar het verhaal zich afspeelt, is van groot belang.

C. LEESEVARING VERSLAG

* Het onderwerp (thema)
Het onderwerp is voor mij zeer duidelijk. Ik vind het ook een interessant onderwerp. Nilgün heeft een raar maar boeiend leven gehad dat zeer de moeite waard is om over te lezen. Ze heeft haar levensverhaal ook zo weten te vertellen dat je aandacht werkelijk geen moment verslapt.

Op sommige punten is het verhaal van Nilgün wel te herkennen. Maar er zijn ook een heleboel gebeurtenissen in haar leven waar ik niet een over na zou willen denken laat staan dat het ook daadwerkelijk met mij zou gebeuren.
Het onderwerp heeft me niet echt aan het denken gezet. Ik ben door het lezen van dit boek ook niet bepaald van mening verandert over een onderwerp.
Het onderwerp, haar leven, is diepgaand behandelt. Naast de gebeurtenissen in haar leven vertelt ze ook veel over haar gevoelens en gedachtes bij die bepaalde gebeurtenissen.

* Gebeurtenissen (intrige, plot)
Het verhaal heeft geen strakke verhaal lijn. Zoals ik zei springt het verhaal voortdurend naar verschillende tijden. Het verhaal is desondanks nog wel zeer helder door de manier waarop Nilgün schrijft.
De gebeurtenissen komen allemaal logisch uit elkaar voort en zijn niet moeilijk met elkaar in verband te brengen.
Sommige van de gebeurtenissen zijn erg dramatisch. Bijvoorbeeld de dood van Nilgün’s moeder of de terugkeer van haar broer uit de gevangenis. Nilgün heeft ze wel zo weergegeven dat ze niet zwaarwichtig zijn.. Zelf de kleinste gebeurtenissen zijn erg boeiend geschreven in dit boek.
Ze hebben me niet echt aan het denken gezet.
Sommige gebeurtenissen hebben wel bepaalde gevoelens in me opgeroepen. Vooral gevoelens van afkeer eigenlijk en misschien van medelijden voor Nilgün.
Ik vind het einde zeer bevredigend want ik ben gek op verhalen met een goed en gesloten einde.
Ik kan niet echt zeggen dat het boek zich in een bepaalde sfeer afspeelt.
Vooral de situatie rond de terugkeer van haar broer, de dood van haar moeder maakte en de gebeurtenissen daar om heen maakte veel indruk op me.
Het verhaal beschrijft meerdere onaangename gebeurtenissen.

Het boek heeft me van begin tot eind heel erg geboeid.

* De bouw (compositie, structuur, samenhang)
Er zit meteen veel vaart in het verhaal. Het verhaal komt meteen snel op gang.
Alles hangt in dit verhaal met elkaar samen. Ik zie dus niet echt losstaande stukken die zeer van de hoofdlijn afwijken. Maar ik denk ook dat als je, je levensverhaal vertelt zelfs kleine dingen van belang zijn, want zelfs kleine dingen kunnen je leven veranderen.
De bouw is op zich redelijk ingewikkeld door de sprongen in tijd maar het boek wordt door de schrijf stijl makkelijk leesbaar gehouden.
Het is niet moeilijk om de stukken met elkaar in verband te brengen.
Het verhaal bestaat niet uit veel losse korte scènes maar ze komen wel in het verhaal voor. Ik denbk dat het effect hiervan is dat het verhaal je niet snel gaat vervelen.
Er lopen niet verschillende verhaallijnen door elkaar.
Er zitten ontzettend veel terugblikken en herinneringen in het verhaal. In feite is het hele boek natuurlijk één herinnering omdat Nilgün haar levensverhaal vertelt.

* De personages
De personages kwamen voor mij wel tot leven. Sommige van hun handelingen en reactie waren wel herkenbaar, daarentegen andere weer absoluut niet.
Ik raakte wel betrokken bij de personages maar me echt in leven in hun rol lukte me niet omdat hun leven er zeer anders uitziet dan die van mij.
Ik kon me het best meeleven met Nilgün. Dit kwam doordat het verhaal door haar ogen werd vertelt.

Ik vind niet dat alle personages zich gedragen zoals het hoort. Van sommige kan ik niet zeggen of er een bepaalde manier is om te reageren als je, je in zo’n situatie zou bevinden.
Ik ben niet beïnvloed door hun gedrag of ideeën.
Ik vind het gedrag van Nilgün vader tegen over haar moeder vaak raar en onbegrijpelijk. Ook manier waarop haar moeder op haar vader reageert vind ik vaak te passief.
Ik kan niet echt zeggen of de personages voorspelbaar reageren of niet omdat ik in veel van de situaties in het boek niet zou moeten weten hoe je zou moeten reageren.
Ik vind Nilgün en haar moeder sympathiek overkomen. Haar vader daarentegen niet.
Je komt het meest te weten van Nilgün omdat zij haar levensverhaal vertelt.

* Het taalgebruik (stijl)
Ik had geen moeite met het begrijpen van het taalgebruik.
Het verhaal was zo beeldend geschreven dat ik de gebeurtenissen voor me zag.
Er zijn me niet specifieke eigenaardigheden opgevallen in het verhaal.
Er is een plezierige verhouding gevormd tussen beschrijving, dialoog en weergave van gedachten.
Ik vind de manier van schrijven noch te wijdlopig, te uitgesponnen of te hoogdravend.
Het boek bevat redelijk veel beeldspraak en symbolische verwijzingen. Dit leverde voor mij geen problemen.

REACTIES

I.

I.

Hartelijk bedankt voor je boekverslag over de Garnalenpelster, ik heb het wel gelezen, maar ik had weer eens geen tijd om een verslag te maken, dus ik kon dat van jou erg goed gebruiken.
Het is een erg goed en netjes afgewerkt verslag.

Groeten Ies

22 jaar geleden

B.

B.

Ik vind het echt een goed verslag

Perfect je had zeker een heel hoog cijfer

doeeeg

20 jaar geleden

G.

G.

egt een goed verslag
als jullie er niet waren.....

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De garnalenpelster door Nilgun Yerli"