Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Paddy Clarke Ha Ha Ha

Roddy Doyle

1993

288

De 6 beste plekken om te chillen na de examens!
Je laatste toetsen en examens zitten er (bijna) op. De langste zomervakantie van je leven staat voor de deur. Dat moet gevierd worden, tijd voor een goed feestje! BOS zet voor jou de 6 beste hotspots op een rij: van stadsstrand tot beachclub. Check hier waar je deze zomer sowieso heen moet.
5.6 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 530 woorden
  • 12219 keer
    53 deze maand
  • 20 januari 2002
C. Titelbeschrijving

De titel van het boek is Paddy Clarke Ha Ha Ha, het boek is geschreven door de Ierse schrijver Roddy Doyle. Het exemplaar dat ik las was de achtste druk, de eerste druk was in 1993. Het exemplaar dat ik las had 282 bladzijden.

D. Inhoud

Patrick Clarke is een tienjarige jongen , hij woont in Ierland, in het dorpje Barrytown. Samen met zijn vrienden vermaakt hij zich, de leraren op zijn school zijn streng en de leerlingen worden er geslagen. Hij gaat veel om met zijn beste vriend Kevin. Hij heeft een hekel aan zijn broertje Francis, die ze Sinbad noemen. Na een tijd van rust krijgen de ouders van Patrick steeds meer ruzie, Patrick vindt dit heel erg en blijft ’s avonds wakker om te horen of zijn ouders ruziën , zijn klas en de leraren weten dat er iets mis is als hij tijdens de les in slaap valt. Hij sluit vrede met zijn Francis en komt erachter dat hij van hem houdt.

In Barrytown worden de z.g.n. Corporation houses gebouwd, er komen twee jongens uit die huizen in hun klas. Patrick haat de kinderen uit de Corporation houses. Een van de Corporation boys, Charles Leavy, trekt zijn aandacht als hij, wanneer Patrick en Kevin vragen of ze mee mogen voetballen, antwoordt met “Fuck Off”. Charles heeft geen echte vrienden, hij is altijd alleen. Het lijkt hem niet te kunnen schelen. Hij rookt, niet in gezelschap, maar alleen; hij is hardcore. Patrick is onder de indruk van Charles en wil net zo zijn als hij, hij vindt Kevin niet meer aardig. Hij raakt in gevecht met Kevin, een gevecht met bloed en woede, anders dan gevechten die ze gewend waren. Patrick loopt weg als Kevin op de grond blijft liggen. Zijn oude vrienden staan allemaal achter Kevin. Patrick is alleen, maar dat maakt hem niet uit, hij gaat toch weglopen. Hij kan de situatie thuis met de ruzies tussen zijn ouders niet meer aan. Hij is echter al te laat, zijn vader gaat weg, de dag voor kerst komt zijn vader op bezoek.

E. De interpretatie en het thema

De titelverklaring

De titel, Paddy Clarke Ha Ha Ha” verwijst naar een stukje tekst aan het eind van het boek, vlak nadat zijn vader is vertrokken. De jongens joelen hem na:

“Paddy Clarke
Paddy Clarke
Has no da (dad word da in het Ierse accent)
Ha ha ha!”

Het thema

Ik denk dat het thema van het verhaal Liefde is, maar niet in de zin van verliefdheid, maar de liefde die je hebt met je beste vriend en je vader, Patrick Clarke verliest ze allebei.

Motieven

De motieven uit het verhaal zijn:

Vriendschap
De vriendschap tussen Patrick en Kevin

School
De tijd in het verhaal die zich in school afspeelt

Ontwikkeling
De manier waarop Patrick zich ontwikkelt tot wie hij wil zijn

F. Technische aspecten

Fictie en non-fictie

Het verhaal is fictie, want de schrijver heeft het verhaal en de personen verzonnen.

Tijd en volgorde

Het is moeilijk te zeggen hoeveel tijd er verstrijkt tijdens het verhaal, wel weet je dat het minder dan een schooljaar is, omdat ze dezelfde schoolmeester houden. Ik denk dat er bijna een heel schooljaar verstrijkt, omdat er veel gebeurt in het verhaal.

Omdat je het verhaal beleeft vanuit de tienjarige Patrick Clarke kome

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4711

reacties

dit boek verslag er niet volledig op lijkt te staan
door nicole (reageren) op 22 november 2005 om 22:44

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem5.6
Susan van Maarseveen 4e klas vwo3.6
Meer verslagen ›

Het drinken van een energiedrankje helpt je om je examens door te komen. Feit of fabel?