Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 438 woorden
  • 15 november 2001
  • 238 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
238 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens: Schrijver: Jan Terlouw Titel: Oorlogswinter Uitgeverij: Lemniscaat, Rotterdam 50e druk 1999 Genre: oorlogsverhaal Samenvatting en beschrijving van de inhoud: Michiel is een jongen van 15 jaar die samen met zijn familie in Vlank woont waar zijn vader burgemeester van is. Zijn buurjongen heet Dirk hij is 18 jaar en zit in het verzet. Na een overval op het distributiekantoor wordt Dirk gevangen genomen door de Duitsers. Michiel had voor de overval een geheime brief gekregen die hij aan Bertus (een verzetsstrijder) moest geven als er wat met Dirk gebeurde. Door allerlei omstandigheden kon hij de brief niet afgeven, waarin stond dat er een gewonde Engelse piloot (Jack) in het bos zat en hulp nodig had. Hij vertelde dit alleen aan zijn zus Erica en samen verzorgde ze hem. De Duitsers hadden een dode Duitse soldaat in de bossen gevonden. Als voorbeeld doden de Duitsers 6 gijzelaars waaronder de vader van Michiel. Er moest een verrader zijn! Michiel komt zelf in het verzet en helpt twee Joden. Hij vertelt alles aan oom Ben, die later een NSB er bleek te zijn en door het verzet wordt opgepakt. Wie is de hoofdrolspeler? Michiel is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is een jongen van ongeveer 15 jaar, 1.70 meter lang.
Waar spelen de gebeurtenissen zich af? Het speelt zich af in en rond het dorp de Vlank en dan vooral in de schuilplaats van Jack. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af? Het verhaal speelt zich af in de geschiedenis. In de winter van 1944/'45 in de Tweede Wereldoorlog. Hoe begint het verhaal? In het begin van het boek zit je aan het begin van opeenvolgende gebeurtenissen. Er is geen inleiding het is een opening midden in een gebeurtenis. Hoe loopt het verhaal af? Het boek heeft een gesloten eind. Er is een eind gekomen aan een lange belevenis. De oorlog is ten einde. Waarop slaat de titel? De titel Oorlogswinter is gekozen omdat het verhaal zich afspeelt in de winter van 1944/'45 toen het oorlog was. Mijn mening Ik vond het een leuk, spannend en ontroerend boek. Het boek komt geloofwaardig over en ik vond dat ik er ook nog wel iets van het geleerd, want doordat het vrij realistisch is, besef je dat oorlog eigenlijk nooit meer mag voorkomen. De hoofdpersoon is een aardige jongen en helpt andere mensen wanneer het nodig is. Zo heeft Michiel bijvoorbeeld de Engelse piloot Jack geholpen toen hij met een gebroken been in een ondergronds hol ondergedoken zat. Ik kan iedereen het boek aanraden omdat het spannend is en je leest het daarom snel uit, het boek was goed geschreven, alleen het einde was een beetje afgeraffeld.

REACTIES

A.

A.

Goeie samnvatting wel een beetje kort en er waren niet 6 gijzelaars, het waren er 10!!!

12 jaar geleden

A.

A.

Een groot stuk van je mening komt van de mening van dit boekverslag:
http://www.scholieren.com/boekverslagen/2175

12 jaar geleden

B.

B.

Kut mensen hier

7 jaar geleden

B.

B.

Ze doden 5 gijzelaars

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"