Kladwerk door Anke de Vries

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Kladwerk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1311 woorden
  • 30 oktober 2001
  • 297 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
297 keer beoordeeld

Boekcover Kladwerk
Shadow
Kladwerk door Anke de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A Zakelijke gegevens Titel: Kladwerk
Auteur: Anke de Vries
Aantal bladzijde: 183
Jaar uitgave: 1999
Uitgeverij: Lemniscaat, Rotterdam
Geïllustreerd: Dirk van der Maat B Titel van het boek Kladwerk: Jerry, Bram, Linda en Hassan komen de school binnen…Alles is overhoop gehaald en er staan op de muren allerlei verschillende valse leuzen tegen buitenlanders geverfd. “Wie zou dit hebben kunnen gedaan?” denken de kinderen. Ze gaan samen met de meester en de rest van de klas alles opruimen. Alles is opgeruimd maar naar een paar weken gebeurt er hetzelfde. De school vindt dit heel raar en Jerry, Bram, Linda en Hassan gaan samen op onderzoek uit. Bram houdt bij in een schrift wanneer er wat gebeurt. De kinderen komen er langzamerhand achter wie dit allemaal doet. Linda had een knoop gevonden waarop een kop van een adelaar opstond, ze had die knoop toen aan Hassan gegeven want die houdt van kleine spulletjes. Toen de school een markt gaf om geld in te zamelen, tekende Hassan gezichten van mensen naar. Twee mannen wilden ook hun gezicht laten na tekenen. Hassan zag dat deze mannen allebei een knoop hadden van een zelfde adelaars kop die Linda aan hem had gegeven. Hassan tekende allebei de gezichten naar maar deed dit zo dat de mannen de tekeningen niet mooi vonden. Hassan bewaarde deze tekeningen en liet deze aan Linda, Jerry en Bram zien. Zo konden zij gemakkelijk de daders op sporen. F Realistisch of niet-realistisch ‘Kladwerk’ is een realistisch boek (zoals de meeste boeken van Anke de Vries.) Anke vertelde dan ook bij dit boek dat ze, voor dat ze dit boek had geschreven, bij een school was langs geweest waar die avond daarvoor was ingebroken. Daar had ze vooral van afgekeken.
H Mening Ik heb verschillende meningen over dit boek want een boek is bijna nooit alleen maar ‘grappig’ alleen maar spannend of ‘droevig’. Ik vind het boek spannend omdat ze bijvoorbeeld zeggen: ”Blijf staan of ik schiet.” Ook zijn stukjes grappig bijvoorbeeld: Jerry gaat bij Achmed logeren en Achmed bij Jerry. Al snel merken de moeders dat er iets niet klop als Jerry’s moeder bij Achmed’s moeder komt omdat Jerry zijn pyjama heeft vergeten. Ook zet het boek me aan het denken. Hoe kunnen mensen elkaar toch zo discrimineren? We zijn tenslotte toch allemaal hetzelfde? En als je een ander niet kan uitstaan of erg haat, dan hoef je dat die gene dan toch nog niet te laten merken? Verder gebeuren er dingen die je helemaal niet verwacht bijvoorbeeld: Linda wil het huis van iemand anders gaan doorzoeken om een bewijsmateriaal te vinden. En plotseling staat de eigenaar van het huis voor haar neus. Het is erg vlot geschreven waardoor het ook erg duidelijk wordt. C Hoofdrolspelers Jerry: Jerry is elf jaar en zit in groep zeven bij Bram, Linda en Hassan in de klas. Hij komt uit het buitenland net als een paar andere kinderen uit zijn klas. Jerry kan wel gewoon Nederlands. Hij durft gemakkelijk zijn mond open te doen en vindt het heel vreemd en erg dat mensen een school vernielen omdat er ook buitenlanders opzitten. Ook speelt Jerry voetbal, zijn club moet een finale spelen tegen een andere oneerlijke club. Bram: Bram is erg geleerd en weet bijna alles. Hij gebruikt dan ook vaak moeilijke woorden waardoor andere hem niet begrijpen. Thuis verzamelt hij krantenknipsels die hij in een schrift opplakt. Ook hield hij bij wanneer er een inbraak in zijn school was of in een andere school (wat later erg goed van pas kwam). Linda: Linda wordt vaak gepest omdat ze erg dik is. Ze wordt dan verlegen maar probeert zich daar niks van aan te trekken. Toch is ze erg moedig, ze moest namelijk in iemands anders huis rondsnuffelen om een bewijsmateriaal te vinden. En dat had ze gevonden ook! Hassan: Hassan is ook een buitenlander maar kan nog maar een heel klein beetje Nederlands. Hij kan goed gezichten van mensen natekenen en dat komt ook nog erg goed van pas. Dingen die hij op straat vindt of ergens anders vindt bewaart hij en verzamelt hij dus. Verder kan Hassan erg goed met Linda opschieten. D De tijd De tijd speelt zich af wanneer je het boek leest. Dus begin je nu in het boek te lezen dan speelt het boek zich in het nu af. Het is niet zo dat het boek zich in de toekomst af speelt of in het verleden afspeelde. Het verhaal speelt zich in het nu af. E De plaats Het speelt zich vooral op school af. Daar worden de daders opgepakt. De kinderen houden op het schoolplein een markt, om geld in te zamelen voor de vernielingen die er zijn aangebracht. I Over de auteur Anke de Vries
Getrouwd: Ja
Kinderen: Een zoon en twee dochters
Hobby: Schrijven
Geboortejaar: 05-12-’36
Geboorteplaats: Selling
Toen Anke de Vries de middelbare school had afgemaakt, ging ze op reis naar Griekenland en Frankrijk. Frankrijk werd haar lievelingsland. Ze leerde dan ook daar haar vriend kennen. Ze trouwde met hem en nu wonen ze in Den Haag. Toen ze nog in het buitenland woonde schreef ze veel brieven naar haar familie en vrienden. Haar man vond haar zo leuk schrijven dat hij haar aanmoedigde hiermee door te gaan en het echt serieus aan te pakken. Zo werkte ze mee aan de kinderbladen, Jippo en Taptoe. Waarom Kladwerk? Op school spijbelde Anke veel en ze vond school vreselijk. Toch kreeg ze het idee om Kladwerk op een school te laten afspelen. Anke was op bezoek op een school waar die avond ervoor was ingebroken. Er was van alles vernield en dit bracht haar op het idee om Kladwerk te schrijven.
K Vragen 1. Heeft u een schrijver als voorbeeld voor u zelf? Nee, ik schrijf op mijn eigen manier maar ik vind Roald Dahl en Jaque Vriends. 2. Bent u al met een nieuw boek bezig? Ja, maar het is nog lang niet af en ik kan er nog niet zo veel over zeggen. 3. Leest u uw eigen boeken nog wel eens door en zou u er dan nog iets aan willen veranderen? Nee, ik lees mijn boeken niet meer door. Als het boek net uit is gegeven dan lees ik het wel door en kleine zinnetjes zou ik dan nog wel willen veranderen. 4. Waarom schrijft u vaak droevige verhalen? Ik houd daar wel van, die boeken raken mij diep en ik kan mezelf dan beter als de hoofdpersoon inleven. 5. Hoe gaan uw kinderen om met de situatie dat u schrijfster bent? Mijn jongste dochtertje durfde het niet in de klas te vertellen. Ze dacht dat de kinderen uit haar klas het helemaal geen leuk boek vonden. De meester heeft het boek toen in de klas voor gelezen. De kinderen uit haar klas vonden het zo’n leuk boek dat ze het toch durfde te vertellen. G Mijn beste stukje Ik vind dit stuk erg goed omdat dit de hoofdzaak is van het hele boek; racisme. Verder merk je in dit stuk dat Bram een slimme jongen is en dat kinderen hem niet begrijpen door zijn moeilijke taalgebruik. Wat dan trouwens ook erg grappig wordt opgevat. Je merkt ook in dit stuk hoe erg het is als je iemands anders zijn spullen kapot maakt. Je voelt zelf hoe deze mensen zich dan voelen en hoe machteloos ze hier over zijn. Het ergste is dat dit ook in het echt gebeurt. Mensen denken nu nog steeds dat zwarte en blanken zo veel verschillen terwijl ze precies gelijk zijn. Zwarte zijn daar van de dupe omdat de meerderheid blank is. Net alsof blanken zo goed zijn! Ieder mens moet je kunnen respecteren, of het nou blank of zwart is, lelijk of mooi of een invalide. Want je kunt er niks aan doen hoe je eruit ziet. Het gaat tenslotte om je innerlijk. Maar weinig mensen denken daar zo over!

REACTIES

J.

J.

het aantal blz is 126 bij mij

15 jaar geleden

D.

D.

ja weet ik is ook bij mij

10 jaar geleden

G.

G.

het moet 126 blz. zijn, want er staat 183.


17 jaar geleden

J.

J.

Wat is het probleem in het boek?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kladwerk door Anke de Vries"