Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Pijnstillers door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Pijnstillers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1953 woorden
  • 22 oktober 2001
  • 1824 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
1824 keer beoordeeld

Boekcover Pijnstillers
Shadow

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vad…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laat…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Pijnstillers door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De zakelijke gegevens:

Naam van het boek: Pijnstillers
Naam van de schrijfster: Carry Slee
De uitgeverij: van Holkema & Warendorf
Jaar van de uitgave:1997
Bekroond door de Nederlandse kinderjury in 1998.
Bekroond door de Jonge Jury in 1999.

Door Carry Slee zijn nog meer boeken geschreven en ze kreeg er prijzen voor.
Spijt: bekroond door de Nederlands kinderjury in 1997.
Bekroond door de Jonge Jury in 1998.

Afblijven: bekroond door de Nederlandse kinderjury in 1999

Bekroond door de Jonge Jury in 2000.

Kappen!: getipt door de Nederlandse kinderjury.

De samenvatting:

Pijnstillers gaat over een jongen genaamd Casper. Een jongen die bij zijn moeder woont, zijn ouders gescheiden en hij heeft zijn vader nog nooit gekend. Al een half jaar denkt hij aan zijn vader en hij besluit hem op te zoeken en met succes, hij vindt hem. Er zijn meerdere problemen in dit boek beschreven, dit is één van.

Casper is ook heel erg muzikaal. Hij speelt keyboard en is daar goed genoeg in om in een orkest mee te kunnen spelen. Om in het orkest te kunnen mogen mee spelen moet hij eerst auditie doen met Anouk, (wordt hij later nog verliefd op) zij zingt terwijl Casper keyboard speelt. Vlak voor de auditie komt Casper te horen dat zijn moeder een tumor in haar buik heeft. Casper ziet het niet meer zitten, hij wil met alles stoppen wat hem lief is. Maar zijn moeder zegt dat hij dat beter niet kan doen en gewoon doorgaan met spelen. Anouk weet wel raad met de moeder van Casper, zij wijst Casper erop om met haar moeder naar alternatieve arts te gaan. Na verloop van tijd lijkt het beter te gaan met de moeder van Casper (de tumor wordt kleiner)

Casper heeft ook nog een ander probleem: Sofie (beste vriend van Casper) heeft verkering met een Surinaamse jongen, Roy. Maar nadat Sofie’s vader zijn promotie niet heeft gekregen en een andere man wel (een Surinaamse toevallig) wel, deugen alle Surinamers opeens niet meer. Dus Casper moet doen alsof hij het vriendje van Sofie is.

Na weer een tijd gaat het weer steeds slechter met zijn moeder en ze is niet meer te genezen. Nu Sofie alles heeft verteld aan haar ouders begrijpen ze het wel en het is wel weer goed tussen de Surinamers en haar vader. Roy mag haar vriendje blijven. Ondertussen wordt Casper’s moeder steeds slapper en dunner en sterft ook later. Casper wil alles opgeven, hij wil zelfs zijn dierbare keyboard wegdoen!! Met steun van zijn vrienden, zijn vader en zijn lievelingstante stopt hij zijn verdriet weg en begint weer te spelen. Casper en Anouk zijn de beste uit de auditie en mogen mee met het orkest, ze hebben nu ook verkering.

TITEL:

Uitleg+verklaring van de titel

De titel “Pijnstillers” heeft te maken met de tumor van Casper’s moeder. Zijn moeder gebruikt pijnstillers om de pijn te verzachten. Eigenlijk krijgt zij ook al een soort pijstiller van Casper, hij speelt zo mooi keyboard, zijn moeder vergeet dan even dat ze ziek is.

SOORT VERHAAL:

Tot welk genre behoort boek

Het boek heeft 160blz. dus het lijkt me dat het tot een drama-roman is. Ik heb wel meerdere boek van Carry Slee gelezen en die waren allemaal zo rond de 100 à 200 blz. Het is een roman.

Is het een jeugdboek of een literair boek

Dit is een jeugdboek. Dat kun je heel duidelijk merken aan het taalgebruik dat erin voorkomt en aan het onderwerp dat er aan de pas komt. Het is heel realistisch. Een jongen van ongeveer 15 jaar verliest zijn moeder door een tumor.


Welke kenmerken van jeugdboeken bezit het

De kenmerken van jeugdboeken is het meest het taalgebruik, taalgebruik is makkelijk. De leeftijd van de hoofdpersoon (15) en hij zit in de 3e klas. Daarom is het jeugdboek, de meest gebruikelijke kenmerken.

Kenmerken van literaire boeken bevat het helemaal niet. Zoals ik daarvoor al typte is het jeugdboek en het kan dan toch geen kenmerken van literaire boeken bevatten.

GEBEURTENISSEN:

Wat is het probleem van de hoofdpersoon

De hoofdpersoon van dit boek heeft meerdere problemen. Kom je niet vaak voor. Het eerste probleem is dat hij zijn vader wil vinden.
Het tweede probleem is dat hij het vriendje van Sofie moet voorstellen.
Het derde probleem is: daar draait het allemaal om, dat zijn moeder een tumor in haar buik heeft.

Schets de hoofdlijn van het verhaal in zes stappen

Casper is een heel gewone jongen in de 3e klas. Hij wil heel graag zijn vader ontmoeten. Casper speelt keyboard en is daar heel erg goed. Casper komt erachter dat zijn moeder een tumor in haar buik heeft. Het gaat steeds slechter met zijn moeder en sterft ook even later. Casper wil alles opgeven maar met steun van zijn vrienden, vader en tante begint hij weer te spelen.

Wat voor soort begin heeft het verhaal

Het verhaal begint dat Casper al meteen op zoek gaat naar zijn vader. Hij vindt hem ook, maar alleen iets later in het verhaal. Er komen eerst nog wat problemen zoasl met Sofie en met zijn moeder.


Wat voor soort eind heeft het verhaal

Het verhaal eindigt heel triest. Zijn moeder is toch nog overleden maar, hij is wel in het orkest gekomen. Ze hebben de auditie gewonnen. Alleen je maakt het orkest zelf niet mee. Ze praten er al wel over, het eindigt als de auditie is afgelopen. Het heeft een open eind, je hebt nog wel wat vragen.

Is het een spannend verhaal
Ik vind het verhaal helemaal niet spannend. Het is gewoon meer zielig en triest dat die moeder toch nog sterft aan het einde van het verhaal.

Er zit geen spanning in dit verhaal dus kan het ook niet door iets veroorzaakt worden.

PERSONEN:

Welke personen komen erin voor:

De personen die erin voorkomen zijn: Casper van Lier: de hoofdpersoon.
Mevrouw van Lier: moeder van Casper.
Bob van Laren: vader van Casper.
Sofie,
Anouk,
Roy: die Surinaamse vriend van Sofie,
Pim: de vriend van Casper.
Pien: de muzieklerares van Casper en Anouk.

Wie zijn de hoofdpersonen en wie zijn de andere personen

De hoofdpersoon is Casper, mevrouw van Lier.
De bijpersonen zijn: Bob van Laren, Sofie, Anouk, Roy en Pim.

Welke personen zijn round characters, welke zijn flat characters

De round characters zijn: Casper, mevrouw van Lier en Bob van Laren.

De flat characters zijn: Sofie, Anouk, Roy, Pien en Pim.

Bespreking van de hoofdpersonen

Casper:

Casper is 15 jaar en zit in de 3e klas. Hij woont alleen met zijn moeder en denkt heel veel aan zijn vader. Zijn favoriete hobby is keyboard spelen. Hij is erg aardig en spontaan.

Mevrouw van Lier:

Mevrouw van Lier is een vrouw die echt altijd wil doorwerken. Ze geeft niet zo makkelijk op. Ze gunt haarzelf nauwelijks vrije tijd. Als vrij is, werkt ze altijd door. Ze is advocate en heeft er veel voor over om echt ver te komen in haar werk. Ik vond het knap hoe makkelijk ze over haar tumor met Casper kon praten.

Bob van Laren:

De vader van Casper, hij is fotograaf en ook muzikaal aangelegd. Hij is ook erg spontaan en was heel verrast dat Casper hem kwam opzoeken. Hij is natuurlijk wel blij. Samen kunnen ze het goed vinden, zo vader zo zoon. Hij heeft Casper ook goed geholpen om zijn verdriet te verwerken van de dood van zijn moeder.

TIJD:

Wanneer speelt het verhaal zich af

Het verhaal speelt zich gewoon in deze tijd af. Dat kun je merken aan de beroepen die erin voorkomen, advocate en fotograaf. Ze hebben het ook even over een bepaalde voetballer nl. Patrick Kluivert. Een heel goede voetballer uit deze tijd.

Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en tussen het eind van het verhaal

De tijd die ertussen verloopt is iets minder dan een heel schooljaar. Dat kun je niet precies uit het verhaal opmaken. Het verhaal begint al als de school is begonnen. Wanneer het eindigt kun je ook weer niet precies zeggen. Casper en Anouk gaan mee met het orkest naar Praag het weekend. Of er dan nog school is of niet, kun je er niet echt uit opmaken.


Is het chronologisch of niet-chronologisch verteld verhaal

Aan de ene kant wel chronologisch en aan de andere kant ook weer niet. Het verhaal loopt de hele tijd in verschillende delen over. Bijv: toen het beter met de moeder van Casper ging, ging het verhaal meteen met een ander gedeelte verder. Toen het weer slechter ging, kwam het weer terug naar de moeder van Casper.

Bevat het verhaal terugblikken

Dit verhaal bevat geen terugblikken. Als het echt veel terugblikken zou bevatten, is het zo saai. Je wilt natuurlijk weten wat er verder allemaal gaat gebeuren en niet wat er allemaal van te voren is gebeurd. In dit verhaal is dat dan niet geval.

Bevat het verhaal veel terugverwijzingen of vooruitverwijzingen

Het verhaal bevat geen terugverwijzingen of vooruitverwijzingen.

Zijn er veel sprongen in de tijd

Er zijn geen sprongen in de tijd. Meer kan ik niet over vertellen.

VERTELWIJZE:

Door wiens ogen beleven het verhaal

We beleven we het verhaal door de ogen van de schrijfster. De namen worden de hele tijd gezegd, zoals Casper dit en dat.

Is er een alwetende verteller

Er is een alwetende verteller. Je beleeft dit verhaal door de ogen van de schrijfster. Casper vertelt zijn eigen verhaal niet, dat doet de schrijfster/verteller. Het is geen ik-verhaal en ook geen personale vertelsituatie.

RUIMTE:

Waar speelt het verhaal zich af

Het verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte af bij Casper thuis, bij zijn moeder. De kleinere gedeeltes worden afgespeeld op school, bij Sofie thuis en bij de muzieklerares Pien.


Oefent de omgeving invloed uit op de gebeurtenissen

De omgeving oefent niet echt invloed uit op de gebeurtenissen. Als er iets gebeurtenis komt heeft de omgeving er niks mee te maken

In hoeverre bepaalt de ruimte de sfeer van het verhaal

De ruimte bepaalt de sfeer van het wel een beetje. Zodra ze in een andere ruimte komen verandert de sfeer van het verhaal altijd wel een beetje.

THEMA:

Wat is thema van het verhaal

Het thema van het verhaal is de ziekte van Casper’s moeder.

Welke motieven kun je aanwijzen

Dat is duidelijk genoeg. Het gaat gewoon om de ziekte van Casper’s moeder.

BEDOELING/BOOSCHAP VAN HET VERHAAL

Heeft de schrijfster volgens jouw een bedoeling met dit verhaal

De schrijfster heeft zeker wel een bedoeling met dit verhaal. Je moet even goed nadenken dat dit iedereen kan overkomen. De meeste jongeren denken daar nooit overna, totdat ze zoiets zelf meemaken.

Heb je een boodschap kunnen ontdekken

De schrijfster heeft ook wel een boodschap met dit verhaal. Ze wil iets naar de lezer overbrengen dat dit gewoon iedereen onverwachts kan overkomen.


Heeft dit verhaal je aan het denken gezet

Dit verhaal zal iedereen aan het denken zetten die dit verhaal leest. Zelfde verhaal weer als bij de vorige twee vragen. Je moet er even heel goed bij stilstaan en goed nadenken dat dit geval iedereen kan overkomen.

TAAL:

Vond je het taalgebruik makkelijk, moeilijk of normaal? Waarom?

Het taalgebruik was wel makkelijk. Dat mag ook wel, want het is een jeugdboek. Het is een heel realistisch verhaal, de meeste jongeren moeten daar leren mee omgaan, hoe dat is enzo.

Bevat het verhaal veel beschrijvingen

Het verhaal bevat misschien één beschrijving. Het woord “alternatieve arts” wordt uitgelegd. Het boek is ook niet echt dik.

Bevat het verhaal veel dialogen

Het verhaal bevat wel wat dialogen. Ook weer niet al te veel. Als Casper en zijn moeder praten over de tumor van haar. Zulke dialoogjes komen erin voor.

MENING:

Ik vond het een heel mooi boek. Het is wel heel triest, maar gewoon heel mooi. Het is ook heel realistisch. De ziekte kanker komt helaas nog veel voor. Toen die moeder toch nog sterft, denk je er meteen aan dat je het zelf ook zo kan overkomen. Dan weet je wat een verdriet hij allemaal heeft.

REACTIES

P.

P.

leuk boek dus nie:(

17 jaar geleden

V.

V.

er staat Wie zijn de hoofdpersonen en wie zijn de andere personen

De hoofdpersoon is Casper, mevrouw van Lier.
De bijpersonen zijn: Bob van Laren, Sofie, Anouk, Roy en Pim.
maar het moet zijn Wie zijn de hoofdpersonen en wie zijn de andere personen

De hoofdpersonen zijn Casper, mevrouw van Lier.
De bijpersonen zijn: Bob van Laren, Sofie, Anouk, Roy en Pim.

mogenlijke spellings fout dus let op !!

17 jaar geleden

D.

D.

hey wouter!!
super bedankt voor het maken van dat geweldige werkstuk!!!kei bedankt he!!
kusjes denise

22 jaar geleden

P.

P.

He Wouter. Bedankt voor het uittreksel. Het is een goed boekverslag en heb het goed kunnen gebruiken. Nogmaals bedankt.

Pim

22 jaar geleden

Y.

Y.

Ik moet binnenkort een boekverslag inleveren. Ik vind Carry Slee boeken leuk, en pijnstillers ken ik nog niet. Ik kies jouw samenvatting omdat die de hoogste beoordeling heeft, alvast bedankt! groetjes yvon (13)

22 jaar geleden

K.

K.

een hele mooie boekverlag doei groetjes kristel

22 jaar geleden

R.

R.

Hier en daar bevat het boekverslag veel schrijffouten

22 jaar geleden

F.

F.

hallo ik wil graag met jou in contact komen. ik hou van uitreksels schrijfen dus email a.u.b terug.

22 jaar geleden

M.

M.

dit was een hele goeie boekverslag. ik heb er veel aan gehad. hartstikke bedankt! met jou informatie heb ik er een 9 voor gekregen. echt, heel erg bedankt!

22 jaar geleden

L.

L.

erug mooi boek verslag!, nu hoef ik er zelf geen te maken:)

22 jaar geleden

A.

A.

He Wouter
Ik, Abdullah en een vriend Roeland, moeten een boekverslag maken voor nederland over het boek pijnstillers. We waren op internet aan het zoeken naar verslagen en vonden dat jij een heel mooi verslag had geschreven!
Wij hebben er wat info uitgehaald waar we veel aan hebben. We bedanken jou hartstikke.

Groetjes Abdullah en Roeland

22 jaar geleden

K.

K.

ik vind dat je het uitreksel snel hebt afgeranseld
ik moet zelf ook een uitreksel makenik was daar voor hier aan het kijken .
jouw verhaal kan ik jammer genoeg niet gebruiken.
sorry andere keer beter
groeten kim

22 jaar geleden

C.

C.

heY wouter het is ene mooi uitreksel en eggt bijna allles klopt ik heb het verhaal zelf ook gelezen het is ee eggte realistische boek en heeeel zielig als die casper zijn ma verliest en dan alles wil opgeven maar door de stun van AnOuK het toch niej opgeeft (en ook van pim en sofie) maar jah ik hou nou op ik ken zo nog wel een heel verhaa; schrijfen maar de doek niej.

doei xxxies cindy

22 jaar geleden

J.

J.

hey wouter.

Echt een goeie uitreksel!!!!!
ik had er op school een 9.5 voor
gehaald echt tof!!!!!

Groetjes joyce

22 jaar geleden

D.

D.

hallo wouter je verslag was een toppertje
echt klasse

22 jaar geleden

I.

I.

jij pannekoek
mijn boekverslag is beter.
want jij hebt de helft niet opgeschreven ja!

22 jaar geleden

N.

N.

Heej!

Je boekverslag was goed te gebruiken..ik weet mijn cijfer dan nog niet maar toch!!
-xxx- Lien

22 jaar geleden

M.

M.

Ik vind dat je een goed boekverslag hebt gemaakt. Ik heb er denk ik wel veel aan. Bedankt!!!!!!
groeten
micky uit 3mavo

22 jaar geleden

R.

R.

Hey wouter
thnx voor je verslag
hey mzzls he
laterz

22 jaar geleden

R.

R.

dit verslag zuigt. Het zuigt heel erg.

groeten r.

21 jaar geleden

O.

O.

Hej Wouter.
Vet man... heb je dit naslag helemaal zelf geschreven. Maar toch is het een goed verslag en het heeft me goed geholpen dus dank je...

de Groeten Terminator

21 jaar geleden

L.

L.

Hoi Wouter,
Ik vond het verslag van je boek 'Pijnstillers' erg goed!
Ik heb er heel veel aan gehad voor mijn eigen verslag!
Ik zelf vind het een heel goed en mooi boek.
Groetjes Lotte

21 jaar geleden

S.

S.

eej Wouter..
ik heb je boekenverslag gebruikt....ik heb er een 8,5 voor.....bedankt;)
-xxx-susan

21 jaar geleden

R.

R.

eejh wouter leuk verslagje ik heb er veel aan gehad.ik moets namelijk een dag van te vooren dit verslag inleveren.dankzij jou is die missie nu voltooid dankje wel en ga zo door,

groetjes Rick bijvoet.
uit alkmaar

21 jaar geleden

I.

I.

eey, het boek heeft bij mij 176 blz joh! :S

majah.. boeiuh

mzzl

20 jaar geleden

S.

S.

ik vond het supper

mail je ff teruf xxx sanne

20 jaar geleden

G.

G.

heeyz bedankt voor je verslag je hebt me hierdoor erg geholpen:D

20 jaar geleden

A.

A.

hey dit is wel een goed boekverslag ken je nie meer boekverslagen maken voor mij

20 jaar geleden

E.

E.

ik vindt dit de slechtste boekverslag ooit die ik heb gelezen als ik jou was zou ik er geen een meer maken dus donder nu maar op.

20 jaar geleden

M.

M.

bedankt!!!!
goed verslag man, ik had een 7,8

xxx jes

19 jaar geleden

M.

M.

ik heb jou uitreksel gelezen en ik vond hem erg goed. Ik ga hem zeker gebruiken voor mijn boekverslag.

19 jaar geleden

M.

M.

HayY! Mooi boekverslag man,, nu benk lkkr snel klaar :P dankjee! (K)

19 jaar geleden

F.

F.

Heey,
vet leesdossier!
veel aangehad!

laterz frank

18 jaar geleden

K.

K.

ik wil je wat vragen heb je vrijgevochten gelezen want ik vind het moeilijk om de round characters, flat characters en de typen te verdelen als jij dit weet stuur me snel terug

18 jaar geleden

K.

K.

ik heb hier dus echt nks aan he wnt het staat door elkaar heen probeer het eerst een beetje in een verhaal lijn te zetten

13 jaar geleden

O.

O.

Dit is zo vaag ik zoek iets maar het is niet goed op volgorde gezet. :/

13 jaar geleden

F.

F.

dit is echt een super verslag en ook een super site. eigenlijk moeten er ook verslagen in staan over engelse boeken.... maar deze site is super(K)

12 jaar geleden

I.

I.

heeijj wouter,

Erg mooij verslag ik heb er egt veel aan gehad!! thanxx!!

groetjes....

12 jaar geleden

J.

J.

je kan dit boekverslag goed gebruiken maar het staat allemaal door elkaar heen dat is wel jammer

12 jaar geleden

I.

I.

hee ! heel erg bedankt !! :) je hebt me erg goed geholpen :)

12 jaar geleden

M.

M.

Dit is echt geniaaal!!!!

12 jaar geleden

P.

P.

thnx had ik net nodig

11 jaar geleden

H.

H.

thanx voor de mooie 7.5 had zelf geen zin om boek te lezen

11 jaar geleden

M.

M.

danku had het nodig omdat ik een toets over het boek krijg xx

11 jaar geleden

K.

K.

Echt heeeel erg bedank voor je verslag. Heeeft me heel goed geholden !! (:

10 jaar geleden

K.

K.

kon dit ook maar bij de examens heb door jouw sammenvatting wel ff mooi een 9.3
top.

10 jaar geleden

A.

A.



Het is een fijne site ik heb er bijna niks van over geschreven want ik wil het liever zelf doen. Maar ik heb er kleine dingen uit kunnen halen, bijvoorbeeld over het leven van Carry Slee. Super bedankt voor de informatie van Carry Slee! Aslhey

10 jaar geleden

D.

D.

de samenvatting is heel vaag en hij mist een boel informatie, hij is ook best wel slecht in elkaar gezet.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pijnstillers door Carry Slee"