The importance of being earnest door Oscar Wilde

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover The importance of being earnest
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1356 woorden
  • 12 juli 2001
  • 194 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
194 keer beoordeeld

Boekcover The importance of being earnest
Shadow
The importance of being earnest door Oscar Wilde
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Volledige titel:The Importance of Being Earnest
Naam Schrijver: Oscar Wilde
Jaar & plaats uitgave:1895 Londen
Uitgeverij:Penquin Books

*Biografische & Bibliografische gegevens:
Oscar Fingal O. Flahertie Wills Wilde is geboren in Dublin, op 16 oktober 1854. Alhoewel hij in dublin naar school ging was zijn eigenlijke interesse alleen maar gericht op gedichten, Latijn en Grieks.In 1874 ging hij naar de universiteit van Camebridge. Daar vervolgde hij zijn studie in de klassieke talen. Zijn interesse voor literatuur werd heel duidelijk. Wilde was een briljante student en schrijver. Hij won in 1878 dan ook een hoofdprijs voor poezie. Het gedicht "Ravenna"waarmee hij won werd door de school gepubliceerd. Dat was dan ook gelijk zijn eerste dichtenbundel. Wilde trouwde in 1884 met Constance Mary Loyd, en ging met haar in londen wonen. Wilde besloot om te gaan schrijven. Hij heeft een paar belangrijke toneelstukken geschreven waaronder o.a "Lady Windermer's Fan", "The importance of being Earnest", "A woman of no importance", "Am Ideal Husband" en nog veel meer.

*Titelverklaring:

The importance of being Earnest ofterwijl de belangen om eerlijk te zijn.De titel slaat grotendeels op de hoofdpersoon Jack, die zijn hele leven aan elkaar liegt. Maar hij beseft dan aan het eind van het verhaal dat leugens altijd uit komen,dus dat het beter is te leven zonder leugens.

*Korte Samenvatting:
Jack gaat op een ochtend naar zijn vriend Algernon in Londen.Hij heeft  de mensen in Woolton verteld dat hij zijn broer Ernest een bezoekje gaat brengen. Als hij in londen aan komt stelt hij zich ook aan iedereen voor met de naam Ernest. Jack ontmoet bij Algernon zijn vriendin Gwendolen Fairfax op wie hij smoorverliefd is.Hij vertelt tegen Algernon die de oom is van Gwendolen dat hij haar ten huwelijk wil vragen.Algernon vindt dit niet goed,tenzij Jack iets meer verteld over het meisje uit zijn woonplaats. Het meisje heet Cecily en Jack is verantwoordelijk over haar. Dan arriveert Gwendolen met haar moeder.En Jack doet haar een huwelijksaanzoek onder de naam Ernest. Gwendolen zegt ja en verklaart gelijk dat ze het doet omdat ze voorbestemd is om te trouwen met iemand die Ernest heet.De moeder van Gwendolen komt binnen en wil voor dat ze haar toestemming geeft een paar dingen weten over Jacks afkomst.Jack moet tot zijn grote spijt toegeven dat hij ten vondeling is gelegd,en dat hij niet weet wie zijn eigenlijke ouders zijn. Lady Fairfax geeft Jack nu geen toestemming om met gwendolen te trouwen tenzij hij er achter komt wie zijn ouders zijn. Gwendolen en Jack zijn erg teleurgesteld en Jack geeft haar zijn adres zodat ze hem toch zo nu en dan nog eens op kan zoeken. Hij reist terug naar Woolten en het blijkt dat Algernon al ter plaatse is en zich al aan Cecily heeft voorgesteld als de broer van Jack onder de naam Ernest. Algernon heeft Cecily een huwelijksaanzoek gedaan, en ze heeft haar jawoord gegeven.Later komt Gwendolen ook nog op het toneel en ze ontmoet Cecily. Tot schrik van beiden blijken ze allebei verloofd te zijn met Ernest. Dan komt aan het ligt dat zowel Jack als Algernon zich onder de naam Ernest voordoen. Als ze de reden vertellen waarom ze beide de naam
Ernest gebruiken, namelijk om dat ze bij de dames willen zijn, zijn zowel Gwendolen als Cecily weer gelukkig.Op dat moment komt lady Fairfax gevold door miss Bracknell binnen.En blijkt dat Jack een zoon van miss bracknells zus is.Uiteindelijk is Algernon toch Jacks broer. En nu mogen ze beide met hun geliefdes trouwen.

*Genre:toneelstuk

*Thema:eerlijk duurt het langst

*Motieven:huwelijk ,liegen

*Opbouw/Structuur:
Het boek is geschreven in chronologische volgorde en onderverdeeld in 3 hoofdstukken (Scenes). Het verhaal in Londen bij Algernon, in het huis van Jack in Woolton, en in de tuin van Jack. Het boek is weergegeven doormiddel van dialogen tussen personen

*Personages:
* Jack is de hoofdpersoon uit het verhaal.hij is als baby gevonden op een treinstation. Om een vrouw haar hart te verover noemt hij zichzelf Ernest. Hij zet goed door en bereikt daardoor uiteindelijk toch zijn doel.
*Algernon Moncrief: woont in Londen en verzint een verhaaltje over een vriend die ziek is en waar hij vaak heen gaat.Hij vertoont ook veel leugenachtige trekjes net als zijn uiteindelijke broer.
*Gwendolen Fairfax:De vriendin van Jack.Ze denkt dat jack Ernest heet.

*Cecily Cardew:Jack is haar voogd en ze is erg benieuwd naar zijn broer "Ernest" die uiteindelijk Algernon blijkt te heten.
*Miss Primm: De prive lerares van Cecily.Ze is de oppas van Jack geweest en had hem op het perron laten staan toen hij net geboren was,maar daar nooit wat van gezegd.
*Lady Bracknell:De moeder van Gwendolen.

*Tijd:Het verhaal speelt zich af in de tijd dat het geschreven is dus in de 19e eeuw.

*Perspectief/Vertelsituatie: De vertelsituatie is afgebeeld als een dialoog, omdat het origineel een toneelstuk is. Je bent dus eigenlijk het script aan het lezen.

*Ruimte:Londen en Woolton,Hertfordshire

*Bronvermelding:Penquin books 1895

Deel  2 Persoonlijk Tekstbeleving:

Het idee achter the importance of being Earnest ligt me wel aan het hart.Liegen en bedriegen komt altijd uit. Ik denk dat de schrijver dat ook wil laten overkomen. Ik probeer zelf zo veel mogelijk eerlijk te blijven, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Daarom vind ik het van Jack ook stom dat hij zich voorstelt als Ernest, alleen maar omdat Gwendolen die naam zo adoreert. Ik zelf zou dan gewoon mijn normale naam hebben gezegd. Niet dat ik zo blij ben dat mijn ouders me Janwillem hebben genoemd. Maar omdat ik gewoon zo heet en er toch een bepaalde waarde aan hecht. Ook vind ik het vreemd dat Gwendolen en Cecily alleen maar iets willen met mannen die Ernest heten.Je valt toch op de persoonlijkheid en niet op de naam die op de persoon geplakt is.
Het lezen van dit boek was in het begin wel wat moeilijk.Dat komt doordat het hele boek bestaat uit dialogen. Je leest eigenlijk gewoon een script van een toneelstuk. Daar zitten eigenlijk wel een paar nadelen aan verbonden. Bij een normaal gesprek wordt een persoon nogal eens onderbrokn. Maar bij deze dialogen zegt men zijn zegje zonder dat daartussen mensen beginnen te praten. Een 2e nadeel is vind ik dat je de gedachtes en gevoelens van de personen niet zo goed komt te weten als bij een ik-vertelsituatie. Vanuit die situatie lees je namelijk alles wat de persoon/personen doen en denken. Dat was in dit boek dus niet het geval en dat vermindert volgens mij de betrokkenheid.

Het verhaal zelf was best interessant. Het bleef boeien.dat komt onder andere doordat er steeds leugens bij kwamen.Ik was vooral nieuwsgierig naar de reactie van Jack nadat Algernon al voor hem was aangekomen in Woolton. En daarna zichzelf nog voorstelde als de broer van Jack ook. Maar dat hadden ze toch mooi opgelost. Jack deed in bijzijn van de anderen alsof Algernon inderdaad zijn broer was. Ik had gedacht dat Jack hem een pak slaag zou gaan geven.
Maar dat viel best mee.Toen aan het eind bleek dat Algernon inderdaad jacks broer was had de reactie van Jack wel wat vrolijker gemogen. Wat ik wel vreemd vond is dat Algernon al zo snel zichzelf ging verloven met Cecily terwijl ze elkaar nauwelijks kenden. Dan kan het misschien wel een leuk meisje zijn op het eerste gezicht. Maar voordat je gaat trouwen wil je volgens mij natuurlijk wel weten of je het je hele leven met elkaar uit kunt houden. Ikzelf zou pas gaan trouwen als ik tot mijn oren verliefd ben en 100% zeker weet dat ik met haar verder wil.
Behalve die paar nadelen vond ik het toch een heel geslaagd boek, alhoewel hij niet tegen mijn vorige boek"The bridges of madison Countie"op kan. Want dat was vergeleken met dit boek iets moderner en sprak iets meer tot mijn verbeelding.
Maar ik raad The importance of  Being Earnest zeker niet af.En ik denk dat er veel mensen zijn die van de achterliggende gedachte van het boek nog iets op kunnen steken.

REACTIES

T.

T.

lady Fairfax moet lady Bracknell zijn

16 jaar geleden

S.

S.

ey willempie
hartstikke fijn dat we jouw uitreksel konden gebruiken...heel veel liefs en dikke zoenen ons,..

22 jaar geleden

L.

L.

Earnest betekend niet eerlijk, honest=eerlijk. Earnest=ernstig of serieus. Dus dat stuk van dat de vrouwen een eerlijke man willen klopt niet.

10 jaar geleden

S.

S.

tip voor alle scholieren: de tekst wel even door de spellingschecker halen voordat je iets overneemt. Behoorlijke taalkundige fouten.

6 jaar geleden

N.

N.

is gwn goeie a neef

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The importance of being earnest door Oscar Wilde"