Blauwe plekken door Anke de Vries

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Blauwe plekken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1708 woorden
  • 12 juli 2001
  • 1718 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
1718 keer beoordeeld

Boekcover Blauwe plekken
Shadow

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen …

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen ha…

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen in haar hals verdwenen niet zo snel.
En morgen hadden ze gym... Moest ze weer een smoes verzinnen, net als vorige keer, toen ze zoveel blauwe plekken had.
Gelukkig zat ze nog niet lang op deze school. Het zou misschien niet opvallen. Maar ze vond het vervelend om tegen de meester te liegen, hij was net zo aardig.

Op school is Judith stil en teruggetrokken. Thuis probeert ze het haar moeder zoveel mogelijk naar haar zin te maken en te helpen met de verzorging van haar kleine broertje, maar toch wordt haar moeder vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit. Op school durft Judith niets te vertellen en niemand merkt wat er aan de hand is. Dan raakt Judith bevriend met haar klasgenootje Michiel. Bij hem thuis is het erg gezellig en Judith ziet dat het ook anders kan. Haar moeder wordt echter steeds sneller boos en slaat haar steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen.

Blauwe plekken door Anke de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. SAMENVATTING
Judith van Gelderen heeft het moeilijk thuis, ze heeft geen vader meer en haar moeder mishandeld haar ookal doet ze nog zo veel in het huishouden, haar broertje Dennis van 2 jaar oud doet nooit iets fout in de ogen van haar moeder. Op school gaat het ook niet goed, ze wisselt vaak van school, kan niet goed meekomen in de klas en kan nooit meedoen met de gymles omdat ze overal blauwe plekken heeft. Toch is er een jongen, Michiel, die met Judith omgaat, hij komt uit Amerika en is bij zijn tante en oom in Nederland gaan wonen. Judith gaat tussen de middag altijd naar Michiel toe, ze vindt het daar thuis zo gezellig, een hele andere sfeer dan bij haar thuis, maar haar moeder mag dit natuurlijk niet weten! Haar moeder komt regelmatig ’s avonds laat pas thuis zonder dit te melden aan Judith, meestal neemt ze dan mannen mee en is ze dronken. Op een dag ziet Judith dat Nico, een nieuwe vriend van haar moeder geld uit haar moeders portemonnee pakt, Judith wordt hiervan door haar moeder beschuldigd, en wordt voor de zoveelste keer weer door haar moeder in elkaar geslagen. Als Judith op een dag thuiskomt van school, zit tante Lies in de kamer, tante Lies komt uit Canada en komt weer in Nederland wonen, ze blijft een week bij Judith logeren, dit wordt de fijnste week die Judith n tijden beleeft! In deze week wordt de rede duidelijk waarom haar moeder haar waarschijnlijk slaat. Vroeger hadden Judith’s moeder en tante Lies nog een broertje Dikkie, toen Judith’s moeder op een dag wou gaan schaatsen met vriendinnen moest Dikkie mee, waar Judith’s moeder geen zin in had, toen ze niet op lette schaatste Dikkie in een wak en overleed, Judith’s moeder kreeg hiervan de schuld door Judith’s oma, omdat Dikkie altijd al het lievelingetje was geweest, Judith lijkt sprekend op Dikkie , Judith’s moeder schrikt hier altijd van en raakt door de war, dit is de reden waarschijnlijk waarom Judith mishandeld wordt. Als Michiel op vakantie is naar Amerika naar z’n vader verhuist Judith naar Leiden. Als Michiel terugkomt en naar Judith toe gaat merkt hij dat ze weg is, van de onderburen krijgt hij te horen dat Judith mishandeld werd door haar moeder. Hij spoort haar op samen met de meester en ze komen erachter waar ze woont en op welke school ze zit, Michiel zoekt haar op, op school en geeft haar een beer die hij in Amerika heeft gekocht, hij verteld haar ook dat hij alles weet van haar moeder en zegt dat ze er iets moet aan doen. Als Judith thuiskomt ziet haar moeder de beer en denkt dat Judith die van haar geld heeft gekocht, Judith wordt weer in elkaar geslagen en de beer wordt kapot gestoken. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen voor Judith, Judith pakt haar koffer en gaat naar het station, aangekomen bij het loket vraagt ze om een enkele reis Den Haag….

B DE VERHAALANALYSE

1. DE TITEL

Het boek heet blauwe plekken, deze blauwe plekken slaat terug op de blauwe plekken die Judith elke keer krijgt als ze weer eens door haar moeder in elkaar geslagen is.


2. SOORT BOEK
Kindermishandeling, jeugdboek.

3. PERSONAGES
>hoofdpersonage: Judith van Gelderen, een verlegen en teruggetrokken meisje van elf jaar is de hoofdpersoon. Ze woont samen met haar 2-jarige broertje bij haar moeder in een flat. Haar vader heeft haar moeder al bij haar geboorte verlaten. Judith wordt zwaar mishandeld door haar moeder en haar broertje Dennis is juist de lieveling. Op school gaat ze maar met een jongen om, Michiel, die haar goed opvangt en waar ze zich echt thuis vindt voelen in de familie. Niemand weet dat Judith wordt mishandeld door haar moeder. Judith is een round character.
>Dan heb je als bijpersoon Judith’s moeder, die er helemaal alleen voorstaat het gezin draaiende te houden. Ze slaat Judith geregeld in elkaar en komt ook regelmatig dronken thuis met een man die ze heeft ‘opgepikt’. Judith’s moeder is een flat character.
>Het broertje van Judith heet Dennis, hij is een erg grappig mannetje, en trouwens een flat character. Judith moet veel voor Dennis zorgen.
>Tante Lies is een tante van Judith uit Canada, ze komt weer terug naar Nederland en blijft een week bij Judith logeren. In deze tijd heeft Judith de leukste tijd van haar leven! Tante Lies is een flat character.
>Michiel is een jongen bij Judith in de klas. Michiel komt uit Amerika en is bij z’n tante n oom in Nederland gaan wonen. Judith komt vaak bij Michiel thuis, wat ze heerlijk vindt, zonder dat haar moeder dit natuurlijk weet.

4. TIJD
Het verhaal speelt zich af in deze, moderne tijd. Tussen het begin en het eind van het boek loopt precies een jaar. Het verhaal is chronologisch, maar er zijn wel soms flashbacks deze worden niet door Judith meegemaakt maar het zijn vooral Michiel en Tante Lies die naar het verleden terugkijken en er ook regelmatig over vertellen. Er zijn niet echt sprongen in het verhaal en de sprongen die er in zitten zijn zeker niet groter dan een maand.

5. VERTELSITUATIE
We zien het verhaal groot en deels in het boek door de ogen van Judith, maar ook af en toe door de ogen van Michiel als hij terug kijkt naar z’n leven in Amerika of een enkele keer door de ogen van de meester van Judith.


6. RUIMTE
Het verhaal speelt zich af in Den Haag, helemaal op het eind va van het verhaal verhuist Judith naar Leiden maar dit heeft verder geen betrekking tot het verhaal. Het huis van Judith is erg belangrijk in dit verhaal, dit is de plek waar Judith vaak in elkaar wordt geslagen door haar moeder, hier speelt het verhaal zich het meest af. Verder is de school belangrijk in het verhaal, ook al is ze vaak ziek, doordat ze blauwe plekken heeft en zich niet zo kan vertonen. Ook zit ze vaak thuis bij Michiel, hier zit ze altijd tussen de middag en soms ook na school.

7. OPBOUW
Het verhaal begint midden in een van de keren dat Judith weer eens in Elkaar wordt geslagen, dus midden in de handeling. Het probleem van Judith is dat ze vaak door haar moeder in elkaar geslagen wordt en dat ze veel in het huishoudenmoet doen, dit durft ze tegen niemand te zeggen. De oplossing is niet helemaal goed, op het einde van het boek loopt ze wegvan huis en gaat ze naar Michiel, wat er daar gebeurt krijg je niet te lezen. De belangrijkste gebeurtenis is toch wel dat ze uiteindelijk besluit om weg te lopen, je wilt weten hoe het afloopt, of ze weggaat als ze uiteindelijk is verhuist en je niet te weten krijg wat er met haar is gebeurt en wat er gaat gebeuren, want ondertussen zijn Michiel en de meester erachter gekomen dat Judith mishandeld wordt door haar moeder. Het einde is heel raar, het heeft twee ‘eindes’ een goede en een slechte. De slechte kant van het einde is dat Judith wegloopt en hier los je uiteindelijk niks mee op, je moet dingen uitpraten en de goede kant van het einde is dat ze nu niet meer door haar moeder geslagen wordt.

8. THEMA EN MOTIEVEN
Het thema van het boek is ‘machteloosheid’. Omdat Judith machteloos staat tegenover de aanvallen van haar moeder. Haar moeder staat ook machteloos, omdat ze Judith eigenlijk helemaal niet wil slaan, maar ze kan het niet tegen gaan. De meester en Michiel staan ook machteloos omdat ze Judith graag willen helpen maar ze weten net wat ze moeten doen. In dit verhaal zie je steeds maar 1 motief: Het terugkeren dat Judith elke keer weer in elkaar wordt geslagen.

9. BEDOELING
Het is niet zo zeer een les of om te amuseren, maar de schrijver wil laten zien dat er achter zo’n stil meisje nog een ‘heel ander keven’ kan zitten. Dat ze helemaal niet zo doodgewoon is als ze lijkt. De schrijver wil hiermee zeggen dat je dingen beter over dingen kunt praten dan ze voor je te houden.

10. TAAL
Ik vond het een goed lettertype om te lezen, ook het taalgebruik vond ik goed, maar ik kan me voorstellen dat het voor wat jongere kinderen soms moeilijk was om te gebruiken omdat ze zinsopbouw dan iets wat vreemd is. Het verhaal bevat weinig dialoog, omdat Judith de hoofdpersoon is en nogal verlegen en stil, lees je vooral haar gedachten.

C. JE MENING
Ik vind het een heel goed boek, ik had van een vriendin gehoord dat het een heel goed boek was, en ben hem toen gelijk gaan lezen en later zelfs nog een keer. Ik kan er helmaal in opgaan. Het boek spreekt me erg aan. De gebeurtenissen hebben me erg aangegrepen, elke keer ben ik benieuwd wanneer er een einde komt aan de mishandeling van Judith. De personen vind ik erg goed beschreven, behalve de moeder van Judith wordt niet echt beschreven, maar dat vind ik juist goed want dan ga je je dingen afvragen, waarom Judith geslagen wordt bijvoorbeeld. Het onderwerp vind ik erg goed, het geeft heel goed het boek weer. Als je het boek leest kan je goed begrijpen waar de titel vandaan komt en dat heb ik niet bij alle boeken. De zinsopbouw is soms wat moeilijk in woordkeusvoor wat kleine kinderen, maar ik kan het allemaal goed volgen en begrijpen.


D. INFORMATIE OVER DE SCHRIJVER
Anke is geboren in Sellingen, in Groningen op 5 December. Anke is getrouwd en heeft een zoon en twee dochters. Haar favoriete schrijver is Guus Kuyer. Anke de Vries maakte naam met haar eerste boek: De vleugels van Wouter Pannenkoek, ze schreef het toen er actie in de buurt was waar Anke toen woonde. Dit boek verscheen in 1972. Tegenover haar huis was ook het hofje waar de kinderen in haar tweede boek; Het geheim van Mories Besjoer, zoveel plezier hebben. Bij ons in de straat, Wedden dat ik durf! En De blauwe reus zijn ook herkenbare boeken over gewone kinderen. In kladwerk beschrijft Anke hoe een groep klasgenoten erachter komt wie hun school nou al twee keer heeft beklad. ‘Blauwe plekken’ werd in 1993 bekroond in twee categorieën door de Nederlandse kinderjury.

REACTIES

F.

F.

he goeie uitreksel maar wat voor cijfer heb je er voor gekregen ??

22 jaar geleden

D.

D.

er is een 8,2 op gegeven

9 jaar geleden

D.

D.

ik vind het wel goed alleen belachelyk dat er het einde niet in stond dan heb ik er nog niks aan!

22 jaar geleden

K.

K.

eeh debby het is een open einde dus het wel het einde

10 jaar geleden

M.

M.

wat een goed boek verslag van blauwen plekken is het goed als ik die ook ga gebruiken voor nederlands ik zit nu namelijk in 2havo en ik hoop dat ik er ook een goed cijfer voor kan krijgen
mazzel milio

22 jaar geleden

H.

H.

goed zo

22 jaar geleden

R.

R.

Hey Leonie

Goed boekverslag ik heb er veel aan gehad!
Bedankt!

Groeten, Ronald

22 jaar geleden

A.

A.

Hey ik las je werkstuk maar het is me op gevallen dat je geen naam van de auteur is en ook niet van de uitgever,maar als ik het aan mijn mester weet ik dat daar wel en hoge sijfer voor krijg.

groetje's ahmed

22 jaar geleden

N.

N.

bedankt voor je fantastische uittreksel!!! super kusjes nellie

22 jaar geleden

R.

R.

proficiat leonie, je samenvatting is fantstisch
ik ga ze gebruiken voor school zo mmoet ik ze niet meer maken. Tof hé
bedankt

22 jaar geleden

J.

J.

heeej leonie.
hartstikkuh mooi man .
dat je van het boek Blauwe Plekken een verslag hebt gemaakt heeeeeel erg bedankt
je kent me niet maar toch vind ik jou stijl van boekverslagen heeeeeel gaaf man

22 jaar geleden

A.

A.

hoi alles goed je boek verslag is erg goed ik heb er een acht voor gehad schrijf je wat terug xxx appie

22 jaar geleden

D.

D.

Ik vindt het eeen hele goed boekverslag je vertelt duidelijk wat er in voorkomt. Ik moet dezelfde opdrachten als jou doen in mijn boekverslag dus ik kan het als een voorbeeld gebruiken...

maaruuh ik ga maar weer nog veel succes op school en wel overgaan he.....ciao

22 jaar geleden

K.

K.

hey leonie bedankt voor je verslag ik heb er veel aan gehad veel liefs kelly uit Rijswijk

22 jaar geleden

J.

J.

leonie ik vind het heel mooi hoe je
hebt het geschreven echt ik heb hem zelf ook nodig voor een verslag dank je wel ik zit zelf nog in de 1e klas ik doe mavo/havo


groetjes iemand

22 jaar geleden

B.

B.

ik vind dat je een mooi verslag hebt gemaakt ik wil graag weten hoe je heet enz... mail me en misschien kunnen we chatten met elkaar

22 jaar geleden

M.

M.

eeeeeeey goed verslag zeg 3 x raden wa voor punt ik had een 9.5 goed he maar ik ga stoppen
mazzzzzzzzzzzzel

22 jaar geleden

M.

M.

weet jij ook misshien in welke plaats het is uit gegeven en in welk jaar

22 jaar geleden

H.

H.

Hallo,

Ik vind de samenvatting heel goed geschreven.
Ik heb het boek zelf ook al gelezen en heb er een boekbespreking over gemaakt. Het boek heeft me soms ook erg gegrepen.
Jij hebt het in ieder geval zeer goed gedaan.
Groetjes Hanne

22 jaar geleden

D.

D.

Hallo,

Proficiat met je verslag va

22 jaar geleden

D.

D.

Hallo,

Proficiat met je verslag van BLAUWE PLEKKEN.
Ik overweeg om jou werk te gebruiken.
Alvast bedankt om zo'n goeie bespreking op het net te zetten.

Zeg, ken u niet, maar...

Salutjes!!!!!!!!!!!!!

22 jaar geleden

D.

D.

Proficiat Leonie!

Je hebt een prachtige boekbespreking gemaakt.
Ik dank je daarvoor, want ik had een boek nodig rond kindermishandeling!

Salukes en nog eens bedankt!

21 jaar geleden

L.

L.

heee bedankt voor je verslag van blauwe plekken. ik heb er veel aan gehad.
wel heel toevallig dat jij ook leonie heet en ik ook.
ik hoop dat jij nog wat terug stuurt van wat ik heb geschreven alvast bedankt.

bedankt voor je verslag
leonie

21 jaar geleden

T.

T.

Dank je wel! voor dit uittreksel van Carry Slee

21 jaar geleden

A.

A.

Hey leonie ik was toevallig ff aan het kijken op internet en toen heb ik ff joun uitreksel gelezen en ik vidn het heel goed ik heb er veel aan gehad want ik heb nog al moeite met dingen samenvatten dus dankje wel en groetjes annemarie

21 jaar geleden

A.

A.

Hoi ik vind het een erg goed boekverslag ik denk ook dat je er een hoog cijfer mee hebt gehaald.
daarom dit compliment ik heb er een paar dingen van gebruikt dat ik nodig was en zelf niet kon vinden.
bedankt groetjes,
alice

21 jaar geleden

G.

G.

hoi leonie bedankt dat je je uitreksel op het internet hebt gezet ik vind hem heel goed nog bedankt

groetjes, Geertje

21 jaar geleden

C.

C.

hai Leonie je opdracht is echt goed hoor ik heb een goed cijfer voor gehad en bedabkt dat je ons hebt gesteund

21 jaar geleden

M.

M.

Heeey,
Verder goed verslag hoor! ;)

21 jaar geleden

I.

I.


Hallo

hierbij wil ik jou werkstuk becomplimenteren
Ik vond het een heel mooi taalgebruik en zeer duur
Veel geluk met je studie.

21 jaar geleden

T.

T.

Ik vond het een heel goed verslag en heb er veel van opgestoken nu hoef ik zelf gene boek meer te lezen en kan ik jou boekverslag gebruiken

Groetjes en -xxx-Tim uit den haag

21 jaar geleden

M.

M.

het is en goed uitreksel en je hebt goed vertelt waar het over gaat maar je had er alleen bij moeten schrijven wat de wanneer de eerste druk was. Maar hij was erg goed hoor
Liefs manon

20 jaar geleden

M.

M.

ik heb veel aan je samenvatting gehad! ik had een 8,6 voor m'n werkstuk
groetjes myrthe

bedankt leony

20 jaar geleden

H.

H.

hoi hoi leonie
ik heb wel wat aan je verslag gehad ik had daardoor een 7.5 thanx.
xxxjes hedwig
4-vmbo

20 jaar geleden

I.

I.

Heeej poepjuh,
je uitreksel was echt hartstikke goed ik had er een 9 voor hartstikke bedankt
kussies.... ilse

20 jaar geleden

G.

G.

eeey Laura!!

Ik wil ff zeggen dat ik heel erg veel aan je boekverslag heb, ik heb het niet zo gekopieerd maar ik heb nu tenminste een voorbeeld!!
Dit vind ik heel erg fijn want ik wist echt niet hoe ik dat met die tijd moest doen!!
Dus hartsikke bedankt en groetjes!!!!!!!!
gabriela

20 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het een erg goed uitreksel van het boek blauwe plekken. De samenvatting is erg goed verwoord

19 jaar geleden

L.

L.

haaj!
k moe dit jaar (3 VWO) ook een boekverslag maken en da wil k over blauwe plekken doen. k vind da juh hem heel goe hebt gemaakt, mar kun juh mij vertellen wat voor cijfer juh ervoor hebt gekregen???

dank je! groetjuhs Lynn.

P.S. stuur alsjuhblieft een antwoord terug!!! :D

19 jaar geleden

S.

S.

heyhey...
ik wou je even bedanken voor al die dingend ie ik uit je verslag kon halen ik vind hem heel erg goed gemaakt en heb er dus ook veel uitgehaadl..(scheeld mij weer werk;))
maar ik mis alleen de genre:(...!!
Moest je die niet maken? hmmm maakt niet uit opzig hoor haha...nou doegg...mail me maar als je zin hebt;) dikke kus steffy

19 jaar geleden

N.

N.

eejss dit was een toppe samenvating bedankt hea latoorss.......

18 jaar geleden

I.

I.

heeey..

Goed uitreksel!!

Ilse

18 jaar geleden

R.

R.

hee ik vind het goed omschreven !:D

welke leonie ben jij ? :$

haha.

15 jaar geleden

..

..

goeie verslag Leonie

bedankt xx

13 jaar geleden

L.

L.

Ik vind het een goed geschreven verslag.

13 jaar geleden

M.

M.

top samenvatting!
bedaaaaaaaaaaaaaaankt :)
ciao.

13 jaar geleden

S.

S.

heei hjet is een goed verslag maar je verslag is iets telang dus je moets het ietsje in korte

13 jaar geleden

L.

L.

supar samenvatinggg nu wil ike hut boek ok leesn!!!!!!!!!!!!!!!!!

12 jaar geleden

M.

M.

Echt een super samenvatting. Ik had dit boek drie jaar geleden gelezen, en ik moest er nu pas een verslag er van maken. Super handig dan zo'n samenvatting.

12 jaar geleden

M.

M.

weet iemand hoe de moeder van Judith heet?

12 jaar geleden

N.

N.

het is een spannend boek
maar hoe heet de moeder van Judith nou?

11 jaar geleden

L.

L.

hoeveel drukken heeft het boek gehad?

11 jaar geleden

A.

A.

wie is de illustrator

11 jaar geleden

A.

A.

een super goed verslag leonie!!! ik had er super veel aan.. als dit verslag er niet was!! :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauwe plekken door Anke de Vries"