Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bloedgeld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Bloedgeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1226 woorden
  • 15 mei 2001
  • 328 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
328 keer beoordeeld

Boekcover Bloedgeld
Shadow
Bloedgeld door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel. Bloedgeld. Auteur. Simone van der Vlugt. Genre. Avontuur. Inhoud. Gebeurtenissen. Reinout zit in Amsterdam in het Rasphuis. Op een dag moet hij bij de regent komen en die doet hem een aanbod om op een VOC-schip te gaan werken. Dit lijkt Reinout wel wat en hij neemt het aanbod aan. Maar op het schip valt het toch wel tegen. Vooral kapitein Ruygveen is een slechte man. Maar Reinout heeft al snel een goede vriend: Wijnant. Op zee zijn veel stormen en één keer is het zo erg zodat er bijna geen overlevenden overblijven. Van de 200 man die uit Amsterdam zijn vertrokken zijn er nog een stuk of 30 over. Ook Ruygveen is dood. Nu wordt Reinout de schipper. Er heerst ook veel scheurbuik. Reinout heeft dit ook gehad, maar gelukkig is hij weer beter geworden. Maar veel hadden het niet overleefd. Er werden vaak dichtgenaaide hangmatten met lijken overboord gegooid. Nu Reinout schipper is gaat alles anders. Reinout denkt ook veel aan de anderen. Ze overvallen wel schepen, maar ze laten iedereen gewoon weggaan en de buit verdelen ze eerlijk. Lutske woont ook in Amsterdam. Maar het gaat heel slecht met haar en ze besluit zich als jongen te verkleden en met haar broer te gaan varen. Maar haar schip wordt ook door Reinout overvallen en Lutske en haar broer besluiten zich aan te sluiten bij de piratenclub van Reinout. Maar van Lutske wordt ontdekt dat ze een meisje is. Reinout neemt het wel steeds voor haar op, maar ze wil toch weer naar huis en Wijnant ook. Samen gaan ze weer terug naar Amsterdam. In Amsterdam staan vaak op de voorpagina’s van de kranten hoe slecht Reinout is. Reinout wordt opgepakt en veroordeelt tot de doodstraf. Buiten de stad wordt hij aan de galg gahangen, maar Lutske en Wijnant hebben met de beul afgesproken een veel te breed touw te gebruiken zodat Reinout net niet stikt. Hij wordt hier natuurlijk voor betaald. Zo loopt het toch nog goed af met Reinout de gevreesde zeerover. Personen. -Hoofdpersoon: Reinout. Hij is geen lieverdje, hij zit al opgesloten in het Rasphuis en later wordt hij ook zeerover, maar heel slecht is hij ook weer niet want hij is rechtvaardig voor iedereen. Reinout maakt wel een ontwikkeling door, want van een gewone hulp op het schip wordt hij kapitein en zeerover. -Hoofdpersoon: Lutske (Thijs). Lutske is een meisje dat zich verkleed als jongen en met haar broer gaat varen. Ze wou eerst niet, maar heeft het toch maar gedaan. Want in Amsterdam had ze niks en niemand meer. Lutske maakt ook een ontwikkeling door, want het is een meisje en ze verkleedt zich als jongen. Ze moet zich nu ook heel anders gedragen en haar naam veranderen in Thijs. -Belangrijk bijpersoon: Wijnant. Hij is de beste vriend van Reinout. Ze maken veel mee samen. Wijnant houdt Reinout een beetje rustig in het begin, want Reinout had nog wel eens ruzie. Maar dat was gevaarlijk, want daar kon je flinke straffen voor krijgen.
Plaats. Het speelt zich af in Amsterdam, Madagaskar, Algiers, een paar eilandjes, in het oerwoud en op zee. In Algiers is het erg warm. In het oerwoud leven veel gevaarlijke beesten en het is er ook erg warm. Op zee kan het erg gevaarlijk zijn. Op Madagaskar zijn veel piraten en daar moesten ze ook erg voor oppassen. Tijd. Het speelt zich af tussen 1653 en ± 1657. Dat weet ik omdat het boek in twee delen is verdeeld. Deel 1 begint in 1653 en deel 2 in 1655. Maar er gaat nog wel wat tijd voorbij tussen het begin van deel 2 en het einde van het boek. Verteltijd: 226 blz. Vertelde tijd: ± 4-5 jaar. Er is wel een tijdsversnelling in het boek, namelijk tussen het eind van deel 1 en het begin van deel 2. Maar het valt niet heel erg op; je hebt er geen last van. Alles wordt wel in chronologische volgorde verteld. Begin. Het begint met een gebeurtenis. Reinout zit opgesloten in een kelder van het Rasphuis en er stroomt steeds meer water de kelder in. Reinout moet heel hard pompen om niet te verdrinken. Probleem en afloop. Het belangrijkste probleem is dat Reinout gaat varen en dat hij de leiding moest nemen toen kapitein Ruygveen dood was. Het boek heeft een goede afloop, want je denkt dat Reinout gestikt is, maar hij leeft toch nog en wordt bevrijdt door Lutske en Wijnant. Het boek heeft een open einde en het is ook een realistisch boek. Perspectief. Het is geschreven in hij/zij perspectief. (Hij voor Reinout en zij voor Lutske) Het perspectief blijft de hele tijd hetzelfde. Titel. De titel is Bloedgeld. Zo noemt Lutske (Thijs) het geld dat ze verdienen met het overvallen van schepen, want eigenlijk vindt ze het niet helemaal eerlijk om zo aan hun geld te komen.
Beoordeling. Ik vond het een mooi en spannend boek. Het was spannend omdat je steeds niet weet hoe het afloopt met iedereen; of ze bijv. blijven leven. Ik heb het ook best snel uitgelezen omdat ik nieuwsgierig was hoe het verder ging. Het was ook wel even zielig, toen de broer van Lutske, David, dood was gebloed. Dit had ik echt niet verwacht. Hij was gewond geraakt bij een vechtpartij in Algiers. Nu heeft ze helemaal geen familie meer. Haar vader en moeder waren al overleden en haar tante waar ze daarna woonde ook al. Ik leefde ook erg mee met de hoofdpersonen. Er zaten ook wel eens wat ouderwetse woorden in of woorden die met de scheepvaart te maken hebben. Bijv. lichter, jol, bottellier, hartsvanger en warmoes. Maar achterin zat een lijstje met zulke woorden + betekenis. Dat vond ik wel heel handig. Het was ook wel handig dat ik met geschiedenis op de basisschool al wat had geleerd over de V.O.C. omdat ik er anders soms wat minder van had gesnapt. Wat V.O.C. precies is en inhoud en waar ze normaal gesproken heenvaren. Informatie over de schrijfster. Simone van der Vlugt is geboren in Hoorn op 15 december 1966. Van zichzelf heet ze Simone Watertor. Toen ze nog jong was hield ze al van schrijven. Al op dertienjarige leeftijd stuurde ze één van haar verhaaltjes op naar een uitgever die haar adviezen gaf en haar stimuleerde om door te gaan met schrijven. In 1985 verhuisde ze naar Amsterdam en studeerde ze Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding. Ze vond daar de lessen creatief schrijven het leukste. Toen ze klaar was met haar studie stortte ze zich op haar computer. Dat ging niet erg gemakkelijk door een drukke baan. In 1990 trouwde ze met Win van der Vlugt. Twee jaar later verhuisden ze naar Alkmaar en werd hun dochter Esmée geboren. In 1995 kreeg ze een zoon die Frisco heet. In 1995 verscheen ook haar eerste jeugdboek: De Amulet. Dit werd bekroond door de kinderjury. Al snel verscheen haar tweede boek: Bloedgeld. Nu ze in deeltijd werkt schrijft ze op een aparte kamer met al haar spullen om haar heen waar niemand aan mag komen. Ze schrijft in fragmenten, een stukje uit het midden van het verhaal en dan weer een stukje van het einde, gewoon wat in haar opkomt. Later schrijft ze alles aan elkaar. Veel van haar boeken gaan over vroegere tijden. Ze zorgt er heel goed voor dat je kan meeleven met de hoofdpersoon. Boeken van Simone van der Vlught:  Bloedgeld.  De Amulet.  De Guillotine.  De Zwarte Steen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bloedgeld door Simone van der Vlugt"