Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 572 woorden
  • 6 mei 2001
  • 293 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
293 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Auteur: Jan Terlouw
Genre: Oorlog
Titel: Oorlogswinter
Wie is de hoofdpersoon? Michiel van Beusekom: Hij is ongeveer 15 jaar oud. Hij is blond en is ongeveer1.70 meter lang. Hij denkt snel dat iets zijn schuld is. Hij is een aardige jongen met een goed verstand. Wie zijn de bijpersonen? Dirk Knopper: Hij is 21 jaar oud. Hij is de buurjongen van Michiel. Hij is bang voor niets, hij denkt na voor hij iets doet is erg behulpzaam en staat sterk in zijn schoenen. Jack: Hij is ongeveer 25 jaar. Hij is een Engelse piloot. Hij kan snel leren en is erg voorzichtig. In de loop van het verhaal bouwt hij een goede vriendschap op met Michiel. Erica van Beusekom: dit is de zuster van Michiel. Ze is een mooie jonge vrouw. Zij is een verpleegster En aan het einde van het verhaal heeft ze een relatie met jack. Mevrouw van Beusekom: Zij is heel emotioneel maar vertrouwt volledig in haar zoon Michiel. Meneer van Beusekom: Hij is burgemeester van Vlank. Het is een stil en voorzichtig iemand en is te vertrouwen Oom Ben: hij doet zich eerst voor als een man die in het verzet zit, maar later blijkt dat hij een verrader is en achter Adolf Hitler staat. Meester Postma: Dit is de vroegere meester van Michiel. Tijdens de oorlog zit hij in het verzet. Waar speelt het zich af? Het speelt zich af in het dorpje Vlank
Wanneer speelt het zich af? Het speelt zich af in de laatste winter van de tweede wereld oorlog [1944/1945] Wat is het belangrijkste probleem en hoe loopt het af? Michiel is 15 als de laatste oorlogswinter aanbreekt. In zijn huis zitten mensen uit allerlei verre plaatsen die komen om eten te kopen voor hun uitgehongerde familie. Dirk, een goede vriend en een buur van Michiel, geeft Michiel op een dag een geheime brief. Daarna wordt Michiel zijn vader opgepakt, later krijgen ze te horen dat zijn vader is dood geschoten. Daarna worden Dirk en de gene waar Michiel de brief aan moest geven opgepakt. Michiel weet geen andere oplossing dan de brief te openen en hem te lezen en daarna te verscheuren. In de brief vraagt Dirk aan de lezer om voortaan te zorgen voor een piloot die hij tot nu toe verborgen hield in het Dagdaliger bos. Michiel doet dit dan ook, als de wond van jack niet beter wordt vraagt hij aan zijn zus, Erica om te helpen. Op de kop toe worden die noch verliefd ook. Oom Ben is vaak bij de van Beusekoms thuis al gauw vertrouwt Michiel hem en vertelt hem al zijn geheimen. Als blijkt dat Oom Ben alleen slecht in de zin heeft vraagt Michiel zich af: wie kan ik wel vertrouwen en wie niet? Hij komt hier pas achter als Oom Ben op het punt staat Jack over te leveren aan de Duitsers. Hij levert Oom Ben dan af aan Meester Postma. Als hij daar mee bezig is vliegt er een Engelse vliegtuig over hen heen. Ze kunnen zich noch net redden, maar Oom Ben ontsnapt en ontploft door een kogel van het Engelse vliegtuig. Als Michiel en Meester Postma terug komen in het dorp zijn de bevrijders er al. Welke betekenis heeft de titel? Het boek heet oorlogswinter omdat het verhaal zich af speelt tijdens de laatste winter van de oorlog. Wat vond ik zelf van het boek? Ik vond het boek leuk en spannend. Het komt geloofswaardig over.

REACTIES

E.

E.

Wilt U mij meer boekverslagen sturen?. want die van jou is toch echt wel mooi

Ik vertrouw erop groetjes Eerde Doei

21 jaar geleden

L.

L.

Slecht heel erg slecht verhaal

20 jaar geleden

I.

I.

eenvoudige beschrijving :)

12 jaar geleden

R.

R.

een korte samenvatting en simpel ook want er zijn ook nog vragen van: wat is het belangrijksteprobleemin de film? en dat soort dingen beantwoordt je niet!!!!!

11 jaar geleden

N.

N.

eyy
srry maar ik heb over 3 dagen een boekverslag en ik weet niet meer in welk dorpje het zich afspeelde en ben het boek kwijt(ja ik weet) dus weet jij het
hoop dat je het optijd reageert
nikki

10 jaar geleden

N.

N.

srry spel fout

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"