Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1574 woorden
  • 20 maart 2001
  • 1106 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
1106 keer beoordeeld

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Omslag: Roelof van der Schans
Genre: jeugdboek
Uitgave: Achtste druk 1999

Schrijversinformatie
Carry Slee werd op 1 juli 1949 in Amsterdam
geboren. Ze doorliep de H.B.S.B. Academie
voor Woord en Gebaar, waar ze in 1975 haar
diploma haalde. Daarna werkte ze tien jaar als
docent drama op een school voor mode en
kleding in Zaandam. Carry Slee heeft een aantal
hobby’s, namelijk wandelen, lekker eten en in
de sauna zitten. Haar favoriete kinderboek

vroeger was Kruimeltje, nu is het Ik wil die van
Imme Dros. Ze heeft nu twee dochters,
Nadja (1980) en Masja (1983) en woont in
Bergen. Ook heeft ze een hond (Doenja), waar-
van ze zegt dat het haar schrijfhond is.

Toen Carry Slee jong was hield ze erg veel van boeken. Ondanks dat kwam het niet in haar op om schrijfster te worden. Pas toen ze kinderen kreeg, ging ze verhaaltjes schrijven om aan hen voor te lezen. Deze verhaaltjes over Keetje Karnemelk werken in het kleutertijdschrift Bobo geplaatst. De eerste boeken van Carry Slee gingen over de kleuters Rik en Roosje. Deze boeken verschenen in 1989 als debuut bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf. Hierna was de tweeling Iris en Michiel aan de beurt. Ze schrijft met de leeftijd van haar kinderen mee. Nu is het favoriete onderwerp van haar onrecht.

Veel boeken van Carry Slee zijn bekroond door de Nederlandse Kinderjury. Zoals Verdriet met mayonaise in 1992 en Confetti conflict in 1994. In 1995 is het boek Ridder Schijtebroek bekroond en in 1997 Spijt! In 1998 werd Pijnstillers bekroond en in 1999 werden er twee boeken van haar bekroond. Namelijk Meester Paardenpoep en Afblijven. In 1998 is Spijt nog een keer bekroond, maar toen was het door de (allereerste) Jonge Jury. In 1999 werd ook Pijnstillers voor de tweede bekroond, door de Jonge Jury.

Titelverklaring
Er zijn twee mogelijke verklaringen voor de titel. Ik denk dat het boek Afblijven
heet, omdat Melissa van de drugs moet afblijven. De titel kan ook betekenen dat Jordi Melissa bij zich wil houden en niet wil dat Jim haar van hem afpakt.

Plaats
Het verhaal speelt zich af in een Nederlandse stad. Dit is te merken aan de achternamen van personen. Het speelt zich meestal af rond het huis en in het huis van Jordi af.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in onze tijd. Dit weet ik, omdat het in het boek stond. De verteltijd is ongeveer twee maanden. Er komen verschillende terugblikken in voor.

Aantal bladzijden
Het boek heeft honderdzesenvijftig bladzijden (van bladzijde drie tot en met bladzijde honderdnegenenvijftig).

Illustraties
De omslag is geïllustreerd door Roelof van der Schans en er zitten geen illustraties in het boek.

Ander werk van Carry Slee
Vanaf zeven jaar:
- Het drakepad
- Kaatje Knal en de biefstukbende
- De smoezen kampioen
- Ridder Schijtebroek
- Meester Paardenbroek
- Markies Kattenpies
Vanaf negen jaar:
- Verdriet met mayonaise
- Confetti conflict
- Kilometers cola en knetterende ruzie
- Geklutste geheimen met strafwerk toe
Vanaf twaalf jaar:
- Spijt!
- Pijnstillers
- Kappen

Hoofdpersonen
Jordi de Waard is samen met Melissa de hoofdpersoon in dit boek. Hij is veertien. Jordi verandert in de loop van het verhaal. In het begin geloofd hij Melissa onvoorwaardelijk, maar op het eind, nadat ze drugs gebruikt heeft, moet Melissa eerst weer zijn vertrouwen winnen. Jordi heeft een driftig karakter, hij wil Jim gelijk in elkaar slaan als hij ziet wat hij met Melissa gedaan heeft. Hij is ook heel bezorgd om Melissa; hij doet alles om haar te helpen.

Melissa de Raaf is één van de hoofdpersonen. Ze is veertien jaar oud en kan heel goed dansen. Doordat ze daar wat onzeker over is gaat ze drugs gebruiken. Ze is erg onverschillig; als haar oma in het ziekenhuis ligt, gaat ze niet naar haar toe, omdat ze dansen. In het begin is ze erg aardig, maar nadat ze drugs gebruikt heeft, is ze een stuk minder aardig geworden.


Bijfiguren
Fleur van Lanen is een klasgenoot van Jordi en Melissa. Ze is dus ook ongeveer veertien. Ze is iemand zoals Jordi, ze staat altijd voor haar vrienden klaar. Ze probeert veel dingen op te lossen, maar als het niet lukt, geeft ze gauw op. Ze denkt, in tegenstelling van Jordi, eerst na voordat ze wat doet.

Jim is een dealer en is gewetenloos. Hij vindt het niet erg om Melissa voor zijn karweitjes op te laten draaien. Jim is een jaar of achttien.

Samenvatting
Jordi wil graag met Melissa op vakantie. Eindelijk na lang zoeken, heeft hij een baantje gevonden. Nu kan hij de reis naar Griekenland betalen. Hij gaat naar zijn vrienden om het goede nieuws te vertellen. Daar hoort hij van Melissa dat ze gevraagd is in een videoclip. Hij is ontzettend blij voor haar, omdat hij weet dat het haar grootste wens is om beroemd te worden.

De eerste keer dat Melissa moet oefenen gaat Jordi mee, omdat ze erg zenuwachtig is. Het dansen gaat ontzettend goed en na afloop gaan ze wat drinken met de andere dansers. Melissa spreekt met hen af dat ze een keer samen gaan oefenen, omdat ze het snel onder de knie moet krijgen.

Als het zover is zet Jordi Melissa bij Jim af. Na een tijd komt hij terug om haar op te halen. Tot zijn grote schrik vertelt Melissa dat ze LSD heeft gebruikt. Jordi vindt dat heel moeilijk om te begrijpen, omdat Melissa geen meeloper is. En ze heeft het alleen maar gedaan om erbij te horen.

Nu breekt er voor Jordi een moeilijke tijd aan. Melissa gaat steeds meer met Jim en de andere dansers om. Elke keer gebruikt ze drugs en het wordt steeds meer. Ze luistert niet meer naar haar vrienden, zodat Jordi niet meer weet wat hij moet doen en ook Fleur staat machteloos.

Op een gegeven moment komen haar ouders erachter dat ze gebruikt en ze worden heel boos op haar, maar zijn ook heel verdrietig. Het gevolg is dat Melissa huisarrest krijgt. Melissa vindt dit onrechtvaardig en loopt weg. Ze vertelt niemand waar ze heen is, maar gelukkig komt ze weer terug.

Als op een dag de videoclip wordt opgenomen, is Melissa heel zenuwachtig. Ze mag van Jim geen drugs gebruiken en het resultaat daarvan is dat ze niet goed genoeg meer danst en uit de clip gegooid wordt.


Melissa wordt erg depressief hiervan en loopt voor de tweede keer weg. In zijn zoektocht naar Melissa, ontmoet Jordi in het ziekenhuis een jongen, Frank. Met z’n drieën ( Fleur, Jordi en Frank) gaan ze op zoek naar Melissa. Uiteindelijk vinden ze haar, doordat ze zich versprak toen ze naar Jordi belde. Ze nemen haar mee naar huis, waar Melissa door haar ouders wordt opgevangen.

Als Melissa weer helemaal gewoon is, gaat ze steeds stiekem ergens naartoe. Fleur en Jordi vinden dit verdacht, maar als ze dit aan Melissa uiten, zegt Melissa dat ze zich voor niets zorgen hebben gemaakt. Ze is namelijk weer begonnen met jazzballet. De volgende dag gaat Jordi naar Melissa. Hij wilde aan Melissa verkering vragen en zij ook aan hem, maar ze vonden het allebei nog te vroeg. Toen keken ze elkaar in de ogen en zoenden.

Mijn mening
Het is een boek voor jongens en meisjes, omdat iedereen aan de drugs zou kunnen raken. Het is dus een neutraal boek. De hoofdpersonen zijn een jongen en een meisje.

Het spannendste stuk was dat Jordi in het ziekenhuis was en dacht dat Melissa dood was gegaan. Hij was namelijk op zoek naar haar en toen zag hij Frank, de jongen waarbij Melissa een nacht had geslapen. Frank haastte zich toen naar het ziekenhuis, waar een ander meisje was doodgegaan aan de drugs. Jordi dacht dat zij Melissa was en toen hij erachter kwam dat hij zich had vergist, was hij geweldig blij dat Melissa niet dood was. Hierna ging Jordi nog beter zoeken, want hij had nog helemaal niet aan de mogelijkheid gedacht dat ze dood kon zijn.

Dit verhaal was erg leerzaam en interessant, want zo zie je wat de gevolgen van drugs kunnen zijn. En je leert dat weglopen voor je problemen geen enkele nut heeft, want dat je problemen achter je aankomen. Carry Slee beschrijft alles heel goed; je kunt echt meeleven met de hoofdpersonen. Het was erg herkenbaar en er was weinig fantasie voor nodig om dit te schrijven. Het gebeurt wel vaker dat iemand aan de drugs raakt.

Het boek was erg verrassend, want ik had nooit gedacht dat Melissa LSD zou gaan gebruiken en ook niet dat ze zou weglopen. Dat verraste me erg, want het boek liet je in de waan dat Melissa geen meeloper was. Het verhaal viel absoluut niet tegen; je was van het begin tot het eind echt geboeid aan het lezen.

Ik vond het geen moeilijk boek, de woorden waren niet te moeilijk en ook niet te makkelijk. Er stonden ook weinig tot geen lange zinnen in het verhaal. Hierdoor valt het boek erg makkelijk te begrijpen

Ik denk dat je Jim wel zou kunnen vergelijken met de duivel. Hij was een dealer en had Melissa aangespoord tot LSD. Eerst gaf hij het gratis aan haar, maar al snel had ze een heleboel gebruikt. Toen zei Jim dat ze het terug moest betalen. Daarover kregen ze ruzie, maar Jim had nog een ander voorstel. Ze moest drugs gaan verkopen op een basisschool. Gelukkig was Melissa nog zo sterk dat ze weigerde. Ze vertelde dat aan Jordi, die daar heel opgelucht over was.

REACTIES

D.

D.

er word gezegd dat jim te vergelijken is met de duivel maar op een christelijke school kun je dit niet maken

ps: bedankt voor dit boekverslag staat veel goede informatie in

18 jaar geleden

B.

B.

ik vondt het een goed verslag en ik heb er veel aan gehad bedankt!!!!!!!!!!
ik vindt het heel tof want ik heb er niks voor hoeven doen en een 8 gehaald.
nogmaals bedankt en het beste met je doeiiii
groetsjes bianca.
ps.ik zit in de 2e.

22 jaar geleden

M.

M.

leuk verslag hoor ik kon het geod gebruiken dat van afblijven!

dank je!

groetjes marit

22 jaar geleden

C.

C.

Goed werkstuk!

x ceciel

22 jaar geleden

G.

G.

Keurig en uitvoerig werk. Prettig om te lezen. Bedankt!

22 jaar geleden

M.

M.

hallo
alieke.
ik ben mehmet en zit ook op 2vwo
kan je mij helpen bij het maken van boekverslagen.
ik heb er veel problemen er mee.
oke.
ik moet gaan .
ajus

22 jaar geleden

A.

A.

Eg wel een goed leesverslag!Ik heb et kunnen gebruiken.Dank je.O,ja er staat vwo2.Maar ik zit in de eerste en gebruik hem toch.Maar als nog THNX!!!Doeg!!!

22 jaar geleden

R.

R.

hoi alieke,
ik vind het een heel mooi boekverslag,
ik ben zelf ook een boekverslag over afglijven aan het maken maar toen zag ik dit dus dacht ik dat ik er wel wat informatie van kon gebruiken.
maar dan heb ik wel een vraagje op welke school zit jij of tewijl op welke school zat jij toen je dit schreef en ingeleeverd hebt?
groetjes renee

22 jaar geleden

J.

J.

heey echt toppie hoor je verslag ik hoef t alleen maar uitteprintuh en aan me leraar te geven!! heel erg bedankt!!!!

21 jaar geleden

M.

M.

Bedankt!
De bieb was dicht en ik moest nog een boek verslag. Ik heb het gebruik om er info uit te halen.

21 jaar geleden

M.

M.

Thanks voor dit boekverslag!

21 jaar geleden

M.

M.

IK vind het een erg maar ook een erg goed uitrekkel. Ik moet namelijk een boekverslag van carry slee maken en ik had het boek afblijven. en met jou verslag kan ik wat verder komen met de informatie, BEDANKT!!!!

21 jaar geleden

R.

R.

echt een goed werkstuk
doei rosie

21 jaar geleden

S.

S.

Echt goed!!!!!!!!!!!!!!!!!!

21 jaar geleden

T.

T.

bedank het was een goed boekverslag

21 jaar geleden

C.

C.

hallo ik heb een vraag, ik moet een boekverslag maken over een boek, ik heb afblijven gekoezen, maar ik heb een vraag, want ik heb mijn boek al ingeleverd, anders was ik te laat met inleveren, maar weet jij misschien of het boek afblijven van carry slee een prijs heeft gewonnen, en zo jah welke? en in welk jaar? ik hoop dat ik het nog hoor... groetjes Caitlin

21 jaar geleden

K.

K.

hoi, ik heb veel aan je uittreksel van jou gehad!!
bedankt daarvoor.
groetjes karin

20 jaar geleden

C.

C.

hey marieke!!
ik zit in 3-havo en k wou ff zeggen dat ik heel veel aan je verslag heb gehad.
want k moest de laatste dag nog aan beginnen, en toen vond k jou verslag!!
duz heel erg bedankt.XXxxx charlotte

20 jaar geleden

A.

A.

hoi ik ben ali ik heb je verslag gelezen en het was echt niet te geloven hij is echt mooie en spannend het is net als of ik het boek heb gelezen en het valt erg mee als ik een leraar was zou ik je een 9 geven geen 10 want een genre kan geen jeugdboek zijn...en

20 jaar geleden

N.

N.

bedankt voor dit uittreksel want ik had maar een paar uur om een uittreksel te maken en dat lukte me niet zonder hulp, dus keek ik op scholieren.com en daar stond die van afblijven bij

Niek

20 jaar geleden

F.

F.

Ik kan het erg goed gebruiken!En het was ook heel fijn om te gebruiken!alle dingen die erin stonden waren handig ik vond het heel goed!!!!!!!!!!!!!!!!!!Als ik nog een keer iets nodig heb zoek ik jou naam weer op! veeel groetjes
FEmke(Tweetalig havo/vwo)

20 jaar geleden

N.

N.

Heeyzz,
Ik wil niet veel zeggen maar dit is wel een klasse boekverslag.
TANX
Doei Greetzzz Niels

20 jaar geleden

M.

M.

jij kan egt goed liegen man de helft van je verhaal klopt niet eens

tfoe

20 jaar geleden

N.

N.

heel fijn je hebt een mooi uitreksel. Ik heb er veel aan gehad!!!!!
Heeel erg bedankt je hebt me gered van een enge meester:P:P:P

20 jaar geleden

E.

E.

hoi alieke ik heb heel veel gehad aan je verslag doei groetjes esther

19 jaar geleden

L.

L.

Ik heb het boek zelf ook eens een tijdje geleden. Ik moest nu voor nederlands een verslag maken, en het is handig om eens een terugblik te hebben. En ik vond die van jou heel erg goed, en heel duidenlijk!

19 jaar geleden

J.

J.

heyy bedankt dat je dit boekverslag op internet heb gezet. ik heb er veel aan en ik had een 8. mijn leraar merkte het niet eens. toff mailterug

19 jaar geleden

S.

S.

whahaa mooi verslag hoor ga ff uitprinten

19 jaar geleden

N.

N.

wat was je cifer hier voor?
dit kun je toch ook gebruiken voor een spreekbeurt over een boel xxx nathaly

18 jaar geleden

J.

J.

Joman, deze site is zeeer handig ! Kmoet nog snel een boekverslag maken, maar zo benik zo klaar (:!

13 jaar geleden

K.

K.

bedankt voor verslag goede infromatie...

11 jaar geleden

V.

V.

ik vindt afblijven een te gekke boek.
En ik vind ook dat je het goed hebt gedaan

11 jaar geleden

A.

A.

super mooi boekverslag! Ik heb hier en daar wat dingetjes geleend, bedankt!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"