De kroongetuige door Maarten 't Hart

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De kroongetuige
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1258 woorden
  • 28 juli 1999
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
116 keer beoordeeld

Boekcover De kroongetuige
Shadow

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas i…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspron…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas in de tweede plaats handelt het over iemand die van een moord beschuldigd wordt. Anders dan in Ik had een wapenbroeder, waarmee deze roman enige verwantschap vertoont, gaat het hier niet zozeer om de vraag hoe de schuldige (?) zelf de beschuldiging ervaart, maar om hoe zijn omgeving en met name zijn echtgenote daarop reageert. Zij is dan ook de werkelijke hoofdpersoon van het boek, een kroongetuige die niet wordt gehoord.

De kroongetuige door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel De Kroongetuige Zakelijke gegevens Het boek met de titel De Kroongetuige is geschreven door Maarten 't Hart. Het is uitgegeven in Januari 1983 (2e druk) door uitgeverij de Arbeiderspers. Gegevens over de schrijver Maarten 't Hart werd op 25 november 1944 in Maassluis geboren als oudste uit een gezin van drie kinderen. Het gezin was streng gereformeerd. Zijn vader werkte in een Westlandse tuinderij en was later gemeentelijk grafmaker. Na met veel succes de lagere school te hebben doorlopen, ging hij naar het Groen Prinstererlyceum, waar hij in 1962 het HSB-B-diploma haalde. Daarna ging hij biologie studeren in Leiden, waar hij in 1986 slaagde voor het doctoraalexamen. Sinds 1970 is hij als wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Leidse universiteit, waar hij in 1978 de doctorsgraad behaalde. In 1967 trouwde hij met Hanneke van den Muyzenberg. Andere boeken van Maarten 't Hart zijn: een vlucht regenwulpen ; De steile helling; De droomkoningin. Zijn boeken gaan meestal over het huwelijk. Korte inhoud Thomas Kuyper is onderzoeker en doet aan de universiteit onderzoek naar kannibalisme bij ratten. Hij is getrouwd met Leonie en ze hebben geen kinderen, omdat zij onvruchtbaar is. Wanneer Leonie een week bij haar moeder is, gaat Thomas uit met Jenny Fortuyn, op wie hij verliefd is. Na een kroegentocht wilde ze niet met hem naar huis. Nadat ze ruzie gehad hebben vluchtte ze en verdween spoorloos. Thomas wordt ervan beschuldigd Jenny vermoord te hebben. Hij zou haar aan de ratten gevoerd hebben. Een paar weken later wordt hij gearresteerd. Ondanks alle bewijs: de ratten, de getuigenis van de overbuurman en de kleren van Jenny die in zijn laboratorium gevonden zijn, blijft hij ontkennen en zwijgen. Leonie mag hem niet bezoeken. Daarom schrijven ze brieven. Als dit verboden wordt gaat Leonie zelf op zoek naar de waarheid en schrijft de resultaten op in haar dagboek. Ze heeft o.a. een gesprek met Robert, de vriend van Jennie. In het laboratorium ontdekt ze een lijk op sterk water, maar dat verzwijgt ze tijdens het proces. Uit het laboratorium blijken veel drugs gestolen te zijn. Omdat Thomas' schuld niet kan bewezen worden wordt hij vrijgesproken. Leonie is niet zo zeker van zijn onschuld en laat hem het lijk zien. Hierdoor wordt alles duidelijk, het lijk blijkt de vrouw van Robert te zijn. Robert was na de moord op zijn vrouw met Jennie, verkleed als Roberts vrouw, vandoor gegaan. Ze hebben de gestolen drugs meegenomen. Op weg naar huis denkt Leonie weer aan het feit dat ze onvruchtbaar is. Door een bericht in de krant over de eerste reageerbuisbaby krijgt zij weer hoop. (269 Woorden)
Hoofdpersoon / -personen Thomas Kuyper: dit is de persoon waar alles om draait. Hij is het laatst met Jenny Fortuyn gezien, en is verdacht van de moord op haar. Thomas is wetenschappelijk hoofdmedewerker aan het Medisch Biologisch Laboratorium. Hij is ongelovig, rijdt geen auto, haat popmuziek, maar houdt wel van Verdi en Haydn. Thomas wordt als bleek en mager omschreven en loopt wat gebogen en struikelend. Hijzelf vindt zich karakterloos en zwak. Leonie beschrijft hem als timide, bescheiden en goeiig, iemand die altijd een vriendelijke en innemende indruk maakt. Hij blijkt ook nogal koppig, omdat hij blijft zwijgen tijdens zijn opsluiting. Wil graag kinderen, maar dat is niet mogelijk doordat Leonie onvruchtbaar is, dit is waarschijnlijk de aanleiding van de relatie met Jennie Leonie Kuyper: zij is de vrouw van Thomas. Als Thomas wordt opgesloten, gaat zij op zoek naar gegevens die zouden kunnen leiden tot het bewijs dat Thomas Jenny niet heeft vermoord. Ze wil ook weten of Jenny met Thomas naar bed is geweest. Leonie heeft Frans gestudeerd, is zelfs cum laude geslaagd, maar is daarna huisvrouw geworden. Ze is Christelijk Gereformeerd en houdt heel erg van het luisteren naar Schumanns muziek. Ze kan geen kinderen krijgen en dit vindt ze heel erg. Ze is bij veel gynaecologen langs geweest, maar ze zal geen kinderen kunnen krijgen. Bijpersonen Jenny Fortuyn: zij is het slachtoffer (denkt men). Ze is een 'opvallend, erg knap meisje, met melkwit krulhaar dat je niet over het hoofd ziet, en met grote donkere ogen', Thomas werd vooral geboeid door de witte laarsjes met verbazingwekkend grote hakken, en door haar lange zwartgelakte vingernagels. Ze duikt met iedereen de koffer in, maar ze moet wel een beetje op die persoon vallen. Ze werd twee keer ongewenst zwanger en heeft dus twee abortussen laten plegen. Ze heeft een onbezorgde, vrolijke, altijd onbezorgde giechelende lach. Maar ze heeft ook een keer geprobeerd zelfmoord te plegen. Ze is ook verslaafd. Krijn Lambert: dit is een rechercheur die de verdwijning van Jenny onderzoekt. Hij werkte eerst bij de narcoticabrigade. Hij wordt als een gewiekste reus met harige klauwen en een Nietzsche-snor omschreven. Hij zegt op een gegeven moment dat Leonie ook een gewiekste speurder is. Hij kende Jenny voordat zij verdween, en viel ook een beetje op haar.
Meuldijk: is de assistent van Lambert. Hij is een groezelige dikzak, en is eigenlijk een pispaal voor zijn chef. Hij schrijft van alles op, maar verder is hij niet belangrijk. Alex: is de assistent van Thomas. Hij moet de proefdieren verzorgen. Hij doet samen met Leonie een onderzoek naar hoeveel vlees 200 uitgehongerde ratten opeten. Arianne: is het buurmeisje van Jenny. Zij is verliefd op Jenny en valt ook op Leonie. Ze gaat samen met Leonie naar het vrouwenhuis. 'Sommig Mens': Hij is in eerste instantie de kroongetuige, want hij zegt dat hij Thomas met Jenny het laboratorium in heeft zien gaan, en Thomas er alleen uit heeft zien komen, en hem in een auto horen/zien stappen en wegrijden. Dit klopt niet, want Thomas heeft geen auto en kan niet autorijden. Later blijkt zijn getuigenis niet te kloppen. Bas, Gerard en een meisje: zij zijn er getuige van dat Thomas en Jenny onenigheid hebben. cafébezoekers: zij kennen Jenny en sommigen Thomas ook.
buurvrouw van Robert: zij kan vertellen dat Robert en zijn vrouw op een dag vertrokken. k Robert: hij is een vriend van Jenny, het zal later blijken dat hij er met Jenny vandoor is gegaan. Waar en wanneer Het verhaal speel zich af in Leiden. Het zou wel ergens anders kunnen spelen maar dan wel een plaats met een universiteit. Het verhaal speelt zich in deze tijd, omdat de eerste reageerbuisbaby geboren werd. Het zou dus niet in een vroegere tijd kunnen afspelen, omdat er toen nog geen reageerbuizen waren. Titelverklaring De letterlijke verklaring is dat er in het boek kroongetuigen voorkomen. Als je het boek als een detectiveroman ziet, zijn er twee kroongetuigen. 'Sommig Mens' is daar één van. Hij meent gezien te hebben dat Thomas met Jenny het laboratorium in geweest is, en Thomas alleen naar buiten heeft zien komen. Leonie denkt dat zij zelf de kroongetuige is, omdat zij weet waar het lijk verborgen is. De figuurlijke verklaring is het kind, dat niet geboren kan worden doordat Leonie onvruchtbaar is. Thema Er zijn er eigenlijk twee: 1. Een verstoorde huwelijksrelatie, doordat Leonie geobsedeerd is door een kind

2. Een raadselachtige verdwijning van een vrouw Eigen mening Het was een tamelijk moeilijk boek, omdat er sprongen gemaakt werden in de tijd waarin het zich afspeelde en het wisselen van het perspectief. Het boek was erg spannend, je wou gewoon weten wat er nou gebeurd was met Jenny. Soms gebeurde er ook iets grof, zoals het bijschrijven van een doding van een rat met behulp van een guillotine. Ik vond het een goed boek, doordat het in de werkelijkheid ook zo kan gaan. Ik kon me daardoor goed inleven in de hoofdpersoon, hoewel - als er gewisseld werd van perspectief - ik me toch even moest aanpassen.

REACTIES

A.

A.

heee Bart-Jan!
Dankjeee!
kus (en nog n x: onwijs bedankt!!) anniek

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kroongetuige door Maarten 't Hart"