Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Figuranten door Arnon Grunberg

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Figuranten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 679 woorden
  • 13 maart 1999
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
38 keer beoordeeld

Boekcover Figuranten
Shadow
Figuranten door Arnon Grunberg
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Figuranten Uitgever Nijgh & Van Ditmar 1e Druk April 1997 Gelezen Druk 1e Genre Slapstick-komedie Titelverklaring De titel heeft betrekking op hetgeen wat de hoofdpersonen eigenlijk zijn, figuranten. Ze willen wereldberoemd zijn, maar komen niet verder dan figurantenrolletjes. Opbouw De roman is opgezet als een raamvertelling. Het begint met een inleidend hoofdstuk en eindigt met een terugblik op de vertelde geschiedenis. Daartussen zitten 5 Romeinsgenummerde delen die zich zes jaar eerder afspelen. Tijd De eerste en de laatste hoofdstukken spelen zich af in 1995 en de delen daartussen zes jaar eerder. Soms zijn er flashbacks waarin Krieg terugdenkt aan eerdere ervaringen. Het eerste en laatste hoofdstuk zijn in de tegenwoordige tijd geschreven en de delen daartussen in de verleden tijd.
Vertelsituatie De schrijver gebruikt de situatie van de ik-persoon. De ik-persoon is in dit geval niet Grunberg, maar Ewald Krieg. Ruimte Veelal bevinden de hoofdpersonen zich in cafés en bar's, maar soms ook op straat in Amsterdam-zuid. Personages -Ewald Stanislas Krieg, de hoofdpersoon, is een jong volwassene die op zoek is naar succes, het liefst filmsucces. -Broccoli. Hij is de belangrijkste bij-persoon die eigenlijk Michael Eckstein heet is een vriend van Ewald. -Elvira Lopez. Zij is een Argentijnse actrice die naar Nederland gekomen is en hier is blijven hangen. Tevens vriendin van Ewald en Broccoli. -Meneer en mevrouw Meerschwam. Zij zijn beiden in dienst van de ouders van Broccoli. -Meneer Berk. Hij is een vriend van de ouders van Broccoli -Menneer Frohlich. Hij is een zakenman die mensen filmrolletjes bezorgt. -Frederika Steinman. Zij is een beroemde Nederlandse actrice met wie Ewald in contact komt en een relatie begint. Samenvatting Het boek begint met een portret van Ewald Stanislas Krieg in New York. Hij is makelaar geworden en filosofeert veel. Hij vindt zichzelf een geldwolf. Krieg en Broccoli, die eigenlijk Michael Eckstein heet, zijn vrienden van elkaar en maken zich op voor een grootse filmcarrière, want dat is hun doel, carrière maken en dan het liefst in Holleywood. Broccoli woont in een groot huis op de Bernard Zweerskade die eigenlijk van zijn (rijke) ouders is die het grootste deel van hun tijd in Zwitserland doorbrengen. Ewald en Broccoli ontmoeten Elvira, een Argentijnse filmactrice die in Nederland is blijven hangen. Ook zij wil carrière maken en ze besluiten samen verder te gaan met hun jacht naar succes. Zo doet Krieg een paar kleine rolletjes en Elvira ook, het loopt steeds weer uit op een teleurstelling, maar de hoop blijft altijd nog bestaan bij de drie en groeit op een gegeven moment zelfs. Ze willen naar Holleywood en daarvoor hebben ze de een geheime operatie in het leven geroepen: "Operatie Brando". Op een keer komen de ouders van Broccoli op bezoek en is goed te zien dat moeder Eckstein zeer nerveus is en bang dat ze wordt opgepakt. Waarom, is op dat moment nog niet duidelijk. Later informeert een oude vriend van meneer Eckstein, meneer meerschwam, Krieg dat Broccoli's ouders waarschijnlijk niet eerlijk aan hun geld gekomen zijn en dat ze tevens bijna failliet zijn. Broccoli, die leefde van papa's geld, heeft vanaf dat moment geen geld meer en besluit met Elvira naar Amerika te vertrekken. Krieg hoort een hele tijd niets van ze en gaat tenslotte zelf achter ze aan, maar kan ze daar niet vinden. In het laatste hoofdstuk kijkt Krieg terug op de vertelde tijd en wordt verslag gedaan van hoe het hem vergaat in Amerika. Met Broccoli en Elvira komt hij dan niet meer in contact. Thema Het verlangen naar succes, naar iemand worden die je niet bent, iemand die je waarschijnlijk ook nooit zal worden.
Mening Ik vond de manier waarop het verhaal verteld wordt erg goed, zeer grappig en droog. De beschrijvingen waren zeer goed en nauwkeurig. Het thema is goed te begrijpen. Schrijver Grunberg, Arnon (Amsterdam 22 febr. 1971), Nederlands in Amerika wonend schrijver, schreef toneelstukken in opdracht van het Amsterdamse Fonds voor de kunst en voor Toneelgroep Amsterdam, zoals Gefundenes Fressen (1989). WERK: (o.a.): Proza: Figuranten (1997); De troost van de slapstick (1998). Toneel: De dupe van Felix (1988); De Machiavellist (monoloog 1989); Onrust (1990); Van Palermo naar San Francisco (1994)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Figuranten door Arnon Grunberg"