Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Erik of Het klein insectenboek

Godfried Bomans

1940

143

1 uit 5

Je zou het zo vergeten in examentijd, maar het is bijna zomervakantie!
Wil jij zonder ouders maar mt vrienden op reis? Zonnen en uitgaan aan de Spaanse Costa, keiharde actie in Zweden, feesten op Sziget Festival, of je Engels bijspijkeren in Brighton. Je vult de vakantie in naar jouw wensen n je hoeft je niet druk te maken om alle organisatorische rompslomp, zoals eten en activiteiten, want de reisleiding regelt alles. Check Freestylevakanties.nl.
5.2 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 580 woorden
  • 6744 keer
    4 deze maand
  • 27 januari 1999
Titel
Erik of Het klein insectenboek

SCHRIJVER
Godfried Bomans.

TITELVERKLARING
Met: Erik of Het klein insectenboek, wordt bedoeld dat Erik net een wandelend insectenboek is. Hij weet zoveel van insekten af, omdat hij voor school een boekje dat Solms Beknopte Natuurlijke Historie getiteld was, moest leren.

PERSOON
Erik is nog maar een kleine jongen maar weet al goed wat hij wil. Hij kreeg heimwee naar huis. Hij gaat na afloop anders over de dieren denken.

INHOUD
Erik Pinksterblom is een jongetje van 9 jaar en zit in de derde klas van de lagere school. Hij ligt op een avond in bed met een biologie boekje onder zn kussen waar hij voor de volgende dag alle insekten uit moet kennen. Hij is erg goed in biologie en hij had er met Pasen ook een negen voor.

Aan zijn muur hangen een aantal fotos van zn voorouders (opa,oma,o- vergrootvader) en een schilderij die hij Wollewei gedoopt had om dat het geen naam had. Hij zou in dat schilderij, waar bijna alle insekten op stonden, wel eens een kijkje willen nemen. Dan hoort hij zn opa lachen waar hij dan ook een praatje mee maakt. Zn opa vertelt hem dat alle schilderijen en fotos op zn kamertje leven, waarna zijn oma uit haar lijst klom en op zn bed kwam waar hij ook een praatje mee ging maken en voor hij het wist was hij heel klein geworden en bevond hij zich in het schilderij Wollewei.

Erik maakt dan kennis met de familie Vliesvleugel en in dit geval zijn dat de Wespen oftewel wepsen zoals Erik ze noemt. Deze dieren zijn van adel dit merkt Erik wel als hij bij hen dineert (eten van honing). Ze hebben ook andere dieren in dienst waaronder een vlieg. Hij komt daarna te slapen in een hotel (zonder naam, bestaat uit een reus- achtig slakkehuis van slak uit de ijstijd). De baas van hotel is ook een slak. Hij raakt daar bevriend met een vlinder. Erik raakt verstrikt in een spinneweb en vernielt het waardoor hij ruzie krijgt met de spin. Hij doodt de spin wanneer zij springt, met een dennenaald. Zo komt hij in contact met een aantal doodgravers, waar hij ook gaat eten (paardenvlieg, onder de grond).

Deze vinden het jammer dat hij niet dood is en stellen hem voor om op zn rug te gaan liggen met zn pootjes omhoog.Daarna komt hij een worm tegen die zich zelf in de knoop kronkelt daarna gaat hij op bezoek bij een mierenkolonie. Waar hij zeer vereert ontvangen wordt. Hij is overal bekend om zn kennis over de insekten en alle dieren zijn nu bang dat ze het verkeert doen en komen bij hem om advies. Hij zegt hun dan dat ze moeten handelen naar hun eigen denken omdat hun instinct wel zegt wat goed is. Hij nodigt de mieren uit om met hem terug te keren naar zn eigen wereld. Ze gaan dan met zn allen op pad en komen een ander mierenleger tegen waarmee ze gaan vechten.

Op het moment dat een vijandige mier mierezuur in zn gezicht spuit wordt hij wakker in zn bed. Hij is terug onder de mensen, die hem bitter tegenvallen.

Hij maakt het proefwerk aan de hand van de dingen die hij in zn droom gezien heeft en haalt een slecht cijfer.

MENING
het was een leuk boek om te lezen,en het was niet moeilijk om te begrijpen. En het heeft een leuke inhoud.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2993

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Dorine Juchzeker weten goedZeker Weten Goed
Gerrine 6e klas vwo7.3
Saskia van Beek 5e klas havo7.0
Carlijn 5e klas vwo6.8
Charlotte 5e klas vwo6.7
anoniemhavo/vwo7.1
Meer verslagen ›

Het drinken van een energiedrankje helpt je om je examens door te komen. Feit of fabel?