Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

SMS door Tjibbe Veldkamp

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover SMS
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 4 februari 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover SMS
Shadow
SMS door Tjibbe Veldkamp
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2006
  • 95 pagina's
  • Uitgeverij: Lemniscaat

Flaptekst

Bas wordt gek van zijn vader, Deur, die alles doet om in contact te komen met de geest van zijn overleden vrouw Annabel. Voor zijn twee kinderen, Bas en zijn broertje Bobo, zorgt hij niet of nauwelijks. Als Bas op een avond een sms’je krijgt met ‘ik ben hier. anna’, gelooft Deur dat Annabels geest het gestuurd heeft. Die avond nog vertelt Bas aan Bobo’s juf hoe het eraan toegaat bij hen thuis. Nu zal de kinderbescherming wel gauw op de stoep staan… Terwijl Bas daarop wacht, probeert hij uit te zoeken wie het sms’je wél gestuurd heeft. Anna, het meisje met de merkwaardige rusteloze handen? Of Ugidali Alie, de gediplomeerde Gids voor Gene Zijde? Tijdens de bizarre speurtocht wordt Bas één ding duidelijk: niet alleen zijn vader is vreemd geworden; hijzelf ook.

Eerste zin

Ik hing op de bank in de voorkamer en tuurde naar de toetsen van mijn nieuwe mobieltje.

Samenvatting

In het eerste hoofdstuk wordt beschreven wat er gebeurt wanneer Bas het sms’je ontvangt met de tekst ‘ik ben hier. anna’. Deur en Bobo zijn door het dolle heen, ze zijn er namelijk van overtuigd dat Annabel hun een berichtje heeft gestuurd. Bas weet wel beter, maar toch heeft hij ergens nog hoop. Hij gaat die avond nog naar de juf van Bobo met zijn verhaal in de hoop dat hij en zijn broertje dan binnenkort uit huis worden gehaald.

In het tweede deel van het boek wordt beschreven wat er gebeurde voordat het sms’je binnen kwam. Bas stal een mobieltje in de Megamarkt, hoewel dit allemaal voor de show is: hij heeft een deal met de winkel. Hij steelt en laat zich pakken zodat klanten weten dat ze niet mogen stelen, in ruil hiervoor krijgt hij boodschappen voor thuis omdat zijn vader hier niet voor zorgt. Dit keer vergeet hij het mobieltje echter terug te geven en neemt het per ongeluk mee naar huis als blijkt dat Bobo nergens te vinden is. Gelukkig vindt hij hem in de Big Bad Burgerbar bij Anna, het meisje dat erbij stond toen hij het mobieltje stal in de Megamarkt. Thuis worden ze gevraagd om weer mee te doen aan een seance, waarbij Bas ervan wordt beschuldigd dat Annabel niet komt vanwege zijn ongeloof. In dit deel legt Bas ook uit dat hij strafpunten krijgt als hij aan wordt geraakt of als hij iemand aanraakt, dit spelletje heet ‘Zweven’.

In het derde en laatste deel worden beschreven wat er na de scène met het sms’je erin gebeurd. Allereerst wordt duidelijk dat Bas de geest van Annabel in zijn verbeelding ook wel eens ziet, daarna gaat hij snel naar Anna toe. Wanneer hij de kleedkamer vol halfnaakte meisje binnenloopt, is het enige wat hem opvalt Anna’s handen. Ze blijkt het sms’je niet te hebben gestuurd en Bas neemt haar mee naar huis. Gerard en Bobo zijn echter naar de paranormale beurs, waar ze Alies mobieltje stelen om te zien of zij misschien degene is die de berichtjes stuurt. Wanneer een medewerker van Jeugdzorg aan de deur staat, is het duidelijk dat de buren Bas hebben zien stelen en zich zorgen maken. Bas bedenkt zich dat dit zijn redding kan zijn: hij loopt weg van huis, iets wat zijn broertje minuten daarvoor al heeft gedaan vanwege een ruzie tussen hun vader en Bas. Bas ziet de geest van zijn moeder, dan blijkt dat hij het spel ‘Zweven’ speelt omdat zij ook niemand meer kan aanraken. Hij besluit ermee te stoppen, omdat het vreemd is. Daarna gaat hij door naar Anna, waar hij mee eet en daarna een seance met haar doet. Ineens krijgen ze een sms’je van hetzelfde nummer waar eerdere sms’jes ook van kwamen. Bobo blijkt in de Big Bad Burgerbar te zitten, hij heeft de sms’jes gestuurd om hen bij elkaar te houden. Ze overnachten drie nachten in de tent, tijdens de vierde nacht worden ze ontdekt. Hierna komen er veel hulpverleners bij hen thuis langs, maar ze blijven gewoon thuis wonen en Deur belooft een betere ouder te worden.

Personages

Bas

Hij ontvangt een sms’je en hoewel hij rationeel weet dat het berichtje niet van zijn moeder afkomstig is, hoopt hij toch. Hij blijkt ook een spelletje te doen: hij mag niemand aanraken, anders krijgt hij strafpunten. Bas probeert uit te zoeken wie de sms’jes stuurt zodat hij geen hoop meer heeft, want dat wil hij niet. Uiteindelijk blijkt dat hij ‘zweven’ speelt omdat hij zijn moeder regelmatig ziet en zij ook niemand aan kan raken.

Bobo

Het jongere broertje van Bas, dat zo graag boodschappen wil doen en zichzelf al veel heeft aangeleerd. Hij wil ook niet dat zijn grotere broer en zijn vader ruzie maken, daar houdt hij niet van. Om ze bij elkaar te houden, is hij degene die de sms’jes gaat versturen.

Anna

Samen met Bas probeert ze uit te zoeken van wie de sms’jes komen. Daarbij helpt ze de jongens bij verschillende gebeurtenissen.

Deur

Sinds de dood van Annabel is hij niet meer zichzelf. Hij wil haar zo graag weer zien, dat hij geen rekening houdt met de jongens en niets meer in het huishouden doet. Gerard wil gewoon zijn vrouw weer zien en hij beweert dit ook voor de kinderen te doen. Met de hulp van hulpverleners ziet hij in dat het zo niet langer kan.

Quotes

"We leefden in de schemering. Mijn vader vond twee kaarsen genoeg voor de kamer." Bladzijde 7
"Ik voelde me verdrietig. Niet omdat ik gepakt was, of vanwege al die nieuwsgierige mensen of zo, die moesten maar denken wat ze wilden. Het kwam door die hand om m’n bovenarm." Bladzijde 19
"Bobo en ik ontbeten met crackers en een glas karnemelk, toen Deur de achterkamer binnen kwam huppelen." Bladzijde 47
"‘Gaan jullie ruzie maken?’" Bladzijde 69

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen

Het spelletje ‘zweven’, omdat Bas niemand mag aanraken omdat zijn moeder dit ook niet meer kan. Het sms’je, omdat Bobo het gezin bij elkaar probeert te houden en Gerard contact zoekt met Annabel (en denkt dat hij dit nu heeft). Stelen, want Bas doet dit om zijn broertjes en hemzelf te onderhouden, maar zo ontmoet hij Anna ook.

Motieven

Spiritualiteit

Deur is constant bezig met geesten in huis, tenminste: hij probeert de geest van Annabel, zijn vrouw, tot hen te roepen. Daarbij is Bas ook constant met dit onderwerp bezig, dit blijkt uit zijn hoop en het spelletje ‘zweven’.

Trivia

Tjibbe Veldkamp deed in 1991 mee aan een schrijfwedstrijd en won. Het boek ‘een ober van niks’ werd hierna uitgegeven met illustraties van Philip Hopman.

In 2011 heeft Tjibbe het kinderboekenweekgeschenk geschreven.

Titelverklaring

Het verhaal begint met de gebeurtenis dat Bas een sms’je ontvangt. Door de inhoud denkt zijn vader dat zijn moeders geest contact met hen probeert te zoeken. Dat is waar het boek om draait, net als om de zoektocht die Bas heeft om te achterhalen van wie het sms’je werkelijk komt.

Structuur & perspectief

Het boek is duidelijk ingedeeld in hoofdstukken. Dat niet alleen, er wordt ook aangegeven wat wanneer wordt beschreven. Het lijkt hierdoor verwarrend, maar dit is het eigenlijk helemaal niet. Het verhaal wordt geschreven vanuit de ik-persoon, vanuit Bas. Je leest mee met zijn gedachten, gevoelens en handelingen. Hierdoor is je blik een beetje troebel als het om Deur of Bobo gaat, aangezien alles vanuit Bas zijn visie wordt weergegeven. Toch is het heel goed mogelijk om je in te beelden in deze personages.

Decor

Er gaat hooguit een week à 10 dagen overheen voordat het verhaal is afgelopen. Het is ook maar een dun boekje, daarbij gaat het alleen om specifieke gebeurtenissen die naar het einde leiden. Het verhaal vindt plaats in het huis van Bas, op de paranormale beurs, op school, bij Anna thuis, de voetbalclub en het centrum (een deel hiervan bij de Megamarkt en Big Bad Burgerbar). 

Stijl

Het is een kinderboek, er worden dus geen moeilijke woorden genoemd (hoewel ik kan begrijpen dat een kind van 10 het woord ‘seance’ nog niet snapt, dit is de enige uitzondering). Over het algemeen worden er korte zinnen gebruikt, maar af en toe wordt er wel gebruikt gemaakt van komma’s en streepjes. Dit ervaar ik niet als storend. Verder zijn het kleine hoofdstukken.

Slotzin

Hij gaf ons de lijstjes terug met ‘beloofd’ eronder. We zullen zien.

Beoordeling

Persoonlijk vond ik Bas, het hoofdpersonage, een beetje ‘vaag’. Alsof hij niet zo goed wist wat hij wilde. Verder heb ik het boek in een paar uurtjes uitgelezen, want het is een dun boekje en gemakkelijk te lezen (voor iemand van mijn leeftijd). Niet een boek dat ik normaal gesproken zou lezen, maar zeker ook niet vervelend. Voor wie wel van geesten en het bovennatuurlijk houdt, is dit zeker een aanrader. 

Recensies

"Sterk verhaal over dode moeder in \"SMS\" van Tjibbe Veldkamp" http://www.tjibbeveldkamp...censieID=7
"Indrukwekkend aan \'SMS\' is de fijngevoelige manier waarop het rouwproces wordt beschreven, zonder dat het melodramatisch wordt." http://www.basmaliepaard....censie/sms

Bronnen

Tjibbe Veldkamp
http://www.tjibbeveldkamp.nl
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.666 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

E.

E.

ik zie geen fouten

6 jaar geleden

I.

I.

Kvint ellmal shun very shun

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "SMS door Tjibbe Veldkamp"

Ook geschreven door Anouk