Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Obsessie door Joost Heyink

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Obsessie
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 3 augustus 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Obsessie
Shadow
Obsessie door Joost Heyink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 6e druk, 2002
  • 160 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

Flaptekst

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Eerste zin

Lieve lieve Paul, het spijt me zo. Je mag niet boos zijn, je kunt niet boos zijn!

Samenvatting

Paul houdt van muziek maken en speelt samen met zijn vrienden Flip, Willem en Beertje in een band. In de band speelt Paul mondharmonica. Tijdens een optreden komt hij oog in oog te staan met Kim. Kim is een supermooi meisje dat meteen zijn aandacht trekt. Ze raken aan de praat en komen tot de conclusie dat ze een klik hebben. Ze wisselen e-mailadressen uit, zodat ze nog wat kunnen afspreken met elkaar.

Regelmatig spreken ze met elkaar af. Paul vindt Kim wel aardig, maar vindt het ontzettend vervelend dat ze zo aanhankelijk is. Ondanks het feit dat hij nog weinig vrijheid heeft, vindt hij Kim erg leuk. Hij is zelfs zo verliefd op haar, dat elk afspraakje in zoenen eindigt.

Na een tijdje is Paul het zo zat, dat hij zoveel mogelijk afstand probeert te nemen van Kim. Daarnaast is de muziekband is benaderd door een producer, waardoor hij zijn tijd zoveel mogelijk wil steken in het maken van muziek. Kim is het er echter niet mee eens dat ze Paul steeds minder ziet. Als Kim vervolgens woedend reageert beseft Paul zich dat hij de juiste keuze gemaakt heeft: Kim spoort namelijk niet. Deze gedachte wordt vervolgens nog eens bevestigd als Kim hem blijft stalken met mailtjes. Aan het begin zijn het nog normale mailtjes, maar in de loop van de tijd veranderen deze mailtjes in dreigmailtjes. Met behulp van chantage wil Kim Paul namelijk verplichten om haar nog te zien.

Na een tijdje gaat Paul veel om met Berber. Berber is het zusje van Willem en Paul heeft hem dan ook via zijn vriend Willem leren kennen. Als Kim hierachter komt is ze woedend. Ze wil absoluut niet dat Paul zijn aandacht verdeeld over andere meisjes. Om wraak te nemen, schrijft Kim op de deur van het huis van Berber dat ze een hoer is. Berber heeft geen idee waar het vandaan komt. Als ze aan Paul verteld wat er gebeurd is, gaat er bij Paul meteen een belletje rinkelen. Hij heeft een groot vermoeden dat Kim hierachter zit.

Het stalkerige gedrag van Kim gaat van kwaad tot erger. Inmiddels heeft ze zelfs uit woede een stuk van het oor van Paul afgebeten. Daarnaast achtervolgt ze zowel Paul als Berber. Ze heeft zelfs iemand geregeld die Berber met behulp van een scooter dood probeert te rijden. Als Paul dit te horen krijgt is hij het helemaal zat. Hij heeft geen idee hoe hij moet handelen omdat hij zelf ontzettend bang is.

Uiteindelijk besluit Paul nog één keer met Kim af te spreken. In een hut bij de woning van Kim spreekt hij af om met haar te praten. Hij is vastberaden om haar te vertellen dat het stalkerige gedrag van haar eens over moet zijn omdat hij haar niet meer leuk vindt. Het afspraakje loopt echter anders dan dat hij verwacht had: Paul wordt op zijn hoofd geslagen, waardoor hij buiten bewustzijn raakt. Als hij weer bijkomt merkt hij dat hij aan een stoel vastgebonden is waardoor hij niet meer weg kan lopen. Daarnaast zijn er allerlei elektrische draden op de deur aangesloten, waardoor de hut in de fik vliegt als Paul ook maar probeert te ontsnappen.

Een tijdje denkt Paul na hoe hij kan ontsnappen. Hij komt niet tot een oplossing. Op een gegeven moment wordt hij afgeleid door een geluid van buiten. Hij begint bang te worden, omdat hij bang is dat het Kim de hut in de fik wil steken. Het geritsel langs de hut houdt aan. Ineens ziet hij Berber door het raam naar binnen kruipen.

Als Kim Berber ziet heeft ze het helemaal gehad. Ze bindt ook Berber vast, waardoor zowel Berber als Paul niet meer uit de hut kunnen ontsnappen. Vervolgens probeert ze de hut in de fik te steken. Als de rook al de hut binnenkomt, weet Berber ineens los te komen. Vervolgens probeert ze Paul ook nog  los te krijgen. Het is onmogelijk hem los te krijgen, waardoor ze hem met stoel en al naar buiten gooit. Allebei ontsnappen ze net aan de dood.

Ze zijn allebei ontzettend blij. Zeker als ze erachter komen dat Kim wordt opgesloten in de gevangenis. Zowel Paul als Berber zijn niet meer bang. Ze zijn zelfs helemaal gelukkig met elkaar.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Kim

Kim is een knap meisje met blauwe ogen. Vanuit het eerste opzicht lijkt Kim een erg leuk en spontaan meisje. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer de lezer achter de ware aard van Kim komt. Kim is een erg aanhankelijk meisje. Daarnaast is ze erg gemeen en houdt ze ervan om mensen te chanteren.

Paul

Paul is een hele serieuze en rustige jongen. Als hij ergens voor wil gaan, dan gaat hij er voor de volle honderd procent in. Het is niet bekend hoe oud Paul precies is, maar aangezien hij in de puberteit zit zal hij rond de vijftien jaar oud is. Paul speelt in een band, waarin hij mondharmonica speelt. De band is alles voor Paul. Hij maakt liever muziek dan dat hij naar school gaat.

John van Hulst

John van Hulst is de producer die de band van Paul benadert. John van Hulst is erg te spreken over de soort muziek die de band van Paul maakt. Hij doet er alles aan om de band van Paul een contract aan te bieden.

Berber

Berber is het zusje van Willem. Berber is een ontzettend lief meisje dat erg veel geduld heeft. Uiteindelijk beginnen Berber en Paul elkaar leuk te vinden en krijgen ze een relatie.

Willem

Willem is een vriend van Paul. Hij speelt ook in de band. Hij is de broer van Berber.

Quotes

"‘Ja, wel dus. En de naaf van de terugtraprem was ook stuk. Dat geloof je toch niet. Alles tegelijk kapot. Wat een stomme pech, ongelofelijk.’ Paul kreeg een beroerd gevoel in zijn buik. Zou… Stel, dat… Als het nou eens… Nee, dat kon niet. Belachelijk! Hou op! Je ziet spoken! Maar…." Bladzijde 92
"Onder de douche klaarde zijn hoofd wat op. Hij wist het nu zeker. Het klopte niet. Er klopte geen reet van. Kim klopte niet. Hij kon niet precies zeggen wat er mis was, maar het begon te dagen. Ze deed iets met hem. Iets wat hij erg vervelend vond." Bladzijde 36
"Beetje terugduwen, zijn lippen wat uit elkaar. Hij voelde haar tong. Die maakte kleine beweginkjes. Paul gaf antwoord en toen zij weer. Kim had zijn hand gepakt en die neergelegd op een heerlijk plekje. En dus kon hij zijn hand niet stilhouden." Bladzijde 57
"‘Ik heet Kim. Ik zag je vallen. En vechten. Ik heb je ook horen zingen, in het begin. Je hebt een mooie stem. Ik zou je nog wel eens Under Cover willen horen zingen.’ Die navel! Paul zat precies op ooghoogte met haar navel." Bladzijde 8

Thematiek

Liefdesrelatie: onbereikbare liefde

Kim is ontzettend geobsedeerd door Paul. Ze vindt hem leuk en zegt dat ze gigantisch veel van hem houdt. Aan het begin hadden ze nog een relatie met elkaar, maar toen Paul in ging zien hoe het karakter van Kim werkelijk was, heeft hij het uitgemaakt. Ondanks de verbroken relatie en het feit dat Kim nooit meer een relatie met Paul zal krijgen, blijft ze geobsedeerd door hem. Het feit dat Paul een onbereikbare liefde voor haar is, maakt haar woedend. Het maakt haar zelfs zo woedend dat ze stalkerig en onbeschoft gedrag vertoont. Door haar stalkerige gedrag hoopt ze aandacht van Paul te krijgen en hem vervolgens weer terug te winnen.

Motieven

Jaloezie

Jaloezie is een belangrijk motief in dit verhaal. Kim is ontzettend jaloers op het feit dat Paul wel een relatie wil met Berber, en niet met haar. Omdat ze zo jaloers is voert ze allerlei acties uit om Berber en Paul uit de tent te lokken.

Psychische afwijking

Psychische afwijking is een belangrijk motief in dit verhaal. Kim is namelijk ontzettend gemeen en vertoont heel erg vreemd gedrag. Ze houdt ervan om mensen te chanteren en te bedreigen. Daarnaast is ze zo gestoord, dat ze bijvoorbeeld een stuk van het oor van Paul eraf snijdt. Kim heeft een psychische afwijking, waardoor ze zulk vreemd gedrag vertoont.

Liefdesrelatie: happy end

Berber en Paul hebben een relatie met elkaar. Ze zijn na hun eerste ontmoeting gelijk verliefd op elkaar geworden. Hun relatie wordt het door Kim erg moeilijk gemaakt. Ondanks de moeilijkheden tijdens de relatie, weten de twee voor alle problematiek een oplossing te vinden. Ze weten wat ze aan elkaar hebben en zijn er altijd voor elkaar. Uiteindelijk weet Berber Paul te bevrijden uit de hut van Kim, waardoor ze samen gelukkig hun relatie voort kunnen zetten. Aangezien Kim opgesloten is, hebben ze ook geen last meer van Kim. De relatie tussen Berber en Paul eindigt dus gelukkig.

Trivia

Obsessie is bekroond met de Tip van de Jonge Jury. Bij de Jonge Jury zitten jongeren die boeken beoordelen en aan kinderen laat zien welke boeken aanraders zijn. Obsessie is dus één van die boeken die jaarlijks gekozen worden door De Jonge Jury.

Titelverklaring

De titel 'Obsessie' is eenvoudig uit te leggen. Paul heeft een tijdje een relatie met Kim. Aan het begin hebben ze het nog leuk samen, maar als Paul merkt dat Kim steeds aanhankelijker en gemener wordt is hij het zat. Hij maakt het uit met haar. Het gedrag van Kim verbetert niet nadat hij het uitgemaakt heeft. Sterker nog: het wordt steeds erger. Kim is zo geobsedeerd door Paul, dat ze hem blijft stalken. Ze blijft hem e-mailen en opzoeken om aandacht van hem te krijgen. Ze is zo geobsedeerd door hem, dat ze hem absoluut niet uit haar leven wil verwijderen.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het hij/zij-perspectief. Het grootste gedeelte gaat over Paul, maar er wordt ook regelmatig vanuit het perspectief van Kim gesproken.

Onderstaand een quote die het gebruikte perspectief illustreert:
'Onmogelijk. Ze keken bedenkelijk toen hij het uitlegde. En daarna had hij Kim gebeld.
'Leuk, ik miste je al,' had ze gezegd.
Paul was daar maar niet op ingegaan. De Prinsentuin, om half acht.'
- bladzijde 41

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer. Dit cijfer geeft aan in welk hoofdstuk de lezer aan het lezen is. In totaal zijn er 21 hoofdstukken, verdeeld over 160 bladzijden.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Westwolde. Dit is het dorp waar Paul woont. Heel het verhaal speelt zich in Westwolde af.

Het is onduidelijk hoe lang het verhaal precies duurt, omdat er geen tijdsaanduidingen in het boek weergegeven zijn. De verteltijd van het verhaal zal ongeveer een paar maanden zijn, omdat de relatie tussen Kim en Paul niet heel lang geduurd heeft.
Daarnaast speelt het verhaal zich in deze tijd af. Er zijn verschillende elementen die laten zien dat het verhaal zich in de huidige tijd afspeelt. Zo wordt er gebruik gemaakt van mobiele telefonie, en is Paul bezig met het bouwen van een website. Gedurende het verhaal wordt er dus ook gebruik gemaakt van internet.

Stijl

De schrijfstijl van Joost Heyink is erg eenvoudig. Hij gebruikt geen moeilijke woorden en zinsstructuren, waardoor het verhaal eenvoudig te lezen is.

Wel gebruikt hij veel details. Deze details zorgen ervoor dat het verhaal als het waren ingekleurd wordt. Door het gebruik van details wordt het verhaal compleet. De details zijn dus niet storend om te lezen.

Daarnaast bouwt Joost Heyink de spanning op in het verhaal, doordat er continu een afwisseling plaats vindt van gebeurtenissen. Tussen de spannende delen door gaat het bijvoorbeeld regelmatig over de optredens van Paul. Deze optredens zijn niet heel belangrijk voor het verhaal, maar zorgen er wel voor dat de spanning vastgehouden wordt omdat de lezer wil weten hoe het nou met Kim en Paul zit. 

Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
'Hij haalde diep adem, keek naar de wolken en moest, belachelijk, zijn best doen om niet met zijn ogen te gaan knipperen. Shit! Hij knipperde. En natuurlijk zag ze het. Nou ja, dan zag ze het maar. Het gaf niet. Idioot, maar het gaf niet, het mocht, het was goed.' - bladzijde 75

Slotzin

De boom aan de overkant stond daar iets te doen. Er rende en poes over de stoep. Iemand leunde tegen de boom.

Beoordeling

Al van het begin leek het verhaal me erg interessant. Ik begon dan ook vol verwachtingen aan het boek en mijn verwachtingen kwamen waar: wat een leuk boek is dit! Het verhaal is op zo'n manier geschreven dat het interessant blijft, waardoor je het verhaal blijft lezen. Het boek was lastig weg te leggen en ik had het dan ook snel uit.

In dit verhaal wordt een jongen gestalkt door een meisje. Tegenwoordig worden er steeds meer mensen gestalkt, dus dit is zeker een verhaal waar de doelgroep van dit verhaal -de jeugd- van kan leren. De lezer krijgt een boodschap mee over hoe je moet handelen als je gestalkt wordt. Erg interessant!

Al met al vond ik het een topper. Dit is zeker een boek dat iedereen gewoon gelezen moet hebben. En daarnaast denk ik dat het door zijn eenvoudige schrijfstijl en leuke verhaallijn de jeugd enthousiast kan maken voor lezen.

Recensies

"Obsessie is een van de beste en spannendste boeken over een stalker. Joost Heyink weet als geen ander je mee te sleuren in het verhaal. De onvoorspelbare stemmingswisselingen van Kim zijn zo beeldend en helder beschreven dat het net lijkt alsof Kim bij jou in de kamer staat. De opbouw van het boek is erg goed, vooral de spannende momenten worden zeer uitgebreid beschreven." http://sufamale.wordpress...-obsessie/
"Het verhaal beschrijft heel goed hoe het is om een stalker te hebben. Je denkt zelf nog wel een paar keer na of je nu wel een vriend/vriendin wilt. Stel je voor dat deze net zo is als Kim. De spannende stukken zijn extra goed beschreven, waardoor dit boek een erg goede thriller is geworden." http://www.bookalicious.n...essie.html
"Eindelijk een boek waarin een stalker een vrouw is. Niet dat ik van stalken in real-life houd maar in een thriller lijkt het mij best spannend dat de rollen omgedraaid worden. Dit boek laat zien dat niet alleen mannen stalken maar dat vrouwen er ook wat van kunnen. Heyink laat met zijn thriller zien dat vrouwen zelfs beter zijn in stalken dan mannen." http://vbnow.nl/2014/02/0...-obsessie/

Bronnen

Joost Heyink
http://www.joostheyink.nl/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.360 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

I.

I.

ik vind saai boek

8 jaar geleden

P.

P.

dat kan

7 jaar geleden

L.

L.

is toch geen boek lesh

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"

Ook geschreven door Jessica