Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Engelenmoord door Wendy Stroobant

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Engelenmoord
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Engelenmoord
Shadow
Engelenmoord door Wendy Stroobant
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2011
  • 176 pagina's
  • Uitgeverij: Davidsfonds Uitgeverij

Flaptekst

Eind negentiende eeuw. Louise is de dochter van de gevangenisdirecteur. Op school wordt ze opgevoed tot een goede huisvrouw, maar stiekem droomt ze van een avontuurlijk leven als fotografe.

Haar rustige leventjes wordt helemaal overhoop gegooid na een spannende seance bij gravin Ivanov. De geest van Olga, de dochter van de gravin, blijft haar nadien achtervolgen. Het spookt dwingt haar een van de gevangenen te redden. Het gaat om nummer 22, een jonge kerel die volgens advocaat Filip van Merode de typische trekken heeft van een gevaarlijke seriemoordenaar…

Kan Louise nummer 22 bevrijden? Zal Olga haar dan met rust laten? En wat heeft haar vader te maken met de dood van de kleine Olga?

Eerste zin

In een door fakkels verlichte schuur ligt een strijdperk van zowat dertig vierkante meter, afgebakend met touwen.

Samenvatting

Andrei wordt gevangen genomen, zijn zusje Olga wordt voor zijn neus vermoord. Louise en Emile, de kinderen van de gevangenisdirecteur, komen in het huis dat naast de gevangenis staat, te wonen. Ze mogen er echter niet in de buurt komen. Andrei probeert vrij te komen uit de gevangenis, want hij is onschuldig. Als Louise op seance bij de gravin gaat, ziet ze de geest van Olga. Ze maakt ook een foto van haar. Olga wil dat ze nummer 22 bevrijdt uit de gevangenis: dit blijkt Andrei te zijn. Hij heeft zich verstopt in haar kamer, maar als hij probeert te ontsnappen in gevecht met Louise, wordt hij gevangen genomen door de bewakers. Op school gaat het niet zo goed, want Louise is tegendraads en bovendien worden de rekeningen niet betaald door vader. Andrei wordt aangepakt door vader. Intussen doen Valerya en Louise samen een seance. Olga blijft Louise achtervolgen om nummer 22 te redden. Louise ontdekt al snel de namenlijst van vader, nummer 22 is een moordenaar.

Op het jaarlijkse bal staat Louise bijna voor schut: Hendrik duwt haar van zich af wanneer ze haar naam zegt, iedereen in de zaal ziet dit. Hij zegt het verkeerde meisje meegenomen te hebben op de dansvloer. Filip danst echter tot twee keer toe met haar, nodigt Louise zelfs uit naar zijn studiekamer om foto’s van criminelen te bekijken. Ze maken een plan om samen naar de gevangenis te gaan, maar vader komt dan onverwachts binnen. Op school krijgt ze weer straf, maar het maakt haar niets uit: op donderdagmiddag gaat ze met Filip naar de gevangenis om een aantal criminelen op de foto te zetten. Net voordat ze nummer 22 binnenbrengen, komt vader. Hij neemt Filip mee en stuurt Louise naar huis. Zij moet haar spullen nog inpakken. Terwijl ze bezig is, komt nummer 22 binnen. Ze maakt nog snel een foto van hem. Vader wordt dan beschuldigd van moord door Andrei (nummer 22): hij moet naar de strafcel en vader legt hem haarfijn uit dat hij Andrei alleen maar in bescherming neemt.

Als Olga weer een bericht heeft achtergelaten, besluit Louise een bericht te sturen naar nummer 22 via de tuinman. Andrei ontvangt de foto, maar de boodschap is grotendeels vervaagd. Wanneer Louise probeert om het antwoord van de tuinman te krijgen, ontdekt haar vader Louise. Ze krijgt een klap en mag niet meer naar school. Andrei heeft een plan en gaat biechten, maar de priester gelooft hem niet. De vader van Louise laat zijn dochter onderzoeken. De medicijnen slikt Louise niet, maar ze gelooft wel dat ze ziek is. Als Valerya bij haar langskomt en ze een nieuwe boodschap van Olga ziet, denkt ze even dat het Valerya is. Wanneer Louise naar de tuin gaat om de boodschap van nummer 22 te zoeken, hoort ze een gesprek tussen haar vader en de priester. Ze gelooft dat Andrei, Olga en Valerya slecht zijn. De vraag is wel waarom haar vader de naam van nummer 22 ontkent.

De priester gaat bij Andrei op bezoek om hem te helpen, maar de volgende ochtend is hij doodgeslagen. Het lijkt of Louise het heeft gedaan, maar ze slaapwandelt en weet nergens meer wat vanaf. Emile is er ook bij, die denkt dat hij een engel is. Vader brengt Louise dan naar het ziekenhuis. Voordat ze onvruchtbaar wordt gemaakt, want die ingrijp willen ze uitvoeren komt Louise achter, vlucht ze. Ze gaat naar Filip, liegt hem voor door te zeggen dat ze naar het klooster moet van haar vader. Als ze daar wakker wordt, zit ze achter het bureau van Filip. ‘Red jezelf’ staat er dit keer, in plaats van ‘red hem’ in de vorige boodschappen. Het dringt dan tot Louise door: ze heeft alle boodschappen zelf geschreven, maar heeft ze dan ook de priester vermoord? In de krant staat dat haar vader alles bekend heeft. Louise twijfelt aan het verhaal. Emile bevestigd dat alleen zij op het plein was. Filip heeft haar daarvoor nog de afgietsels van de criminelen laten zien. Nadat ze bij Emile is geweest, gaat ze met een briefje dat ze heeft gevonden in haar vaders la naar Hendrik toe. De jongen die haar op het bal van zich af duwde. Hij vertelt dat hij Olga heeft vermoord, maar er komt iemand binnen wanneer hij de rest van het verhaal wil vertellen. Louise is niet welkom, ze moet er weg.

Bij thuiskomst wordt Emile uit huis gehaald, hij wordt naar het gekkenhuis gebracht. Ze gaat hem achterna, maar hij blijkt nooit te zijn aangekomen. Ook komt ze erachter dat Filip wekenlang in het gekkenhuis heeft doorgebracht, omdat hij hier ook onderzoek deed. Andrei lijkt intussen te worden vrijgelaten, maar het is een val. Samen met Emile zou hij levend worden begraven, maar ze weten beiden te ontkomen. Louise vindt hen uiteindelijk, nadat ze de verslagen van Filip in het gekkenhuis heeft gevonden en met hem heeft gesproken, hoewel Andrei en zij elkaar niet vertrouwen. Andrei neemt Emile in gijzeling en Louise gaat op zoek naar kleding voor hem. Tijdens deze zoektocht ontdekt ze dat Olga nog springlevend is, maar dat het gezin door middel van de seances aan geld komt. Daarbij blijken vader en Filip betrokken te zijn bij dezelfde avond waarop Olga vermoord zou zijn. In de krant staat dat Hendrik zelfmoord heeft gepleegd.

Louise, Emile en Andrei verblijven in het huis van Hendrik. Ondertussen verzamelen ze verschillend bewijsmateriaal tegen Filip. Op de dag dat vader terecht moet staat vanwege de moord op de priester en Filip hem ‘verdedigt’, brengen ze de waarheid aan het licht. Na de rechtszaak is het een tijdje verder de tijd in. Vader en gravin gaan voor een tijdje de bak in. Louise, Emile, Andrei, Olga en Valerya zijn verhuisd en hebben dan een beter leven.

Personages

Louise

Een meisje van 16 jaar. Ze is de dochter van de gevangenisdirecteur. Vader heeft bijna geen aandacht voor haar en haar broertje Emile. Ook zijn er geldproblemen. Ze is overal het buitenbeentje. Louise is iemand die graag op avontuur wil, maar wanneer ze midden in het drama terecht komt, weet ze niet meer waarom eigenlijk. Gelukkig komt alles op zijn pootjes terecht door haar onderzoek. Ze kan haar droom om te fotograferen en hier aan te verdienen, uitbrengen.

Andrei

Een jongen die onschuldig wordt opgesloten. Eerst lijkt het alsof de vader van Louise overal achter zit, maar in feite wordt Andrei beschermd zonder dat hij het weet. Zijn familie probeert hem wel vrij te krijgen door Louise erin te betrekken, maar dit lukt niet. Wanneer hij ‘vrij’ wordt gelaten, moet hij alsnog op de vlucht slaan. Samen met Louise – die hij eerst wantrouwde – verzamelt hij bewijs zodat de werkelijke dader achter slot en grendel komt te zitten.

Filip

De zoon van de burgemeester en daarbij ook advocaat. In werkelijkheid doet hij onderzoek naar criminelen. Het lichaam zou volgens hem alles verraden. Wat niemand echter weet, is dat deze man achter alle misdaad in de stad zit. Louise gelooft hem eerst, maar wantrouwt hem daarna steeds meer. Uiteindelijk komt hij in de gevangenis terecht omdat Andrei en Louise samenspannen tegen hem.

Quotes

"’s Nachts worstelt ze zich door de ene nachtmerrie na de andere, allemaal over dat Russische wicht met haar wijzende vingertjes. ‘Red hem!’ " Bladzijde 28
"Opeens weet Andrei het heel zeker. Hij zal de moordenaar van Olga raken in wat hem het meest dierbaar is: zijn kinderen. " Bladzijde 64
"'Volgens die lijst, jongeman, heet jij Gustaaf van der Plas.' " Bladzijde 88
"‘Even over iets anders, dokter. Is het mogelijk dat iemand, eh, een moord begaat terwijl hij slaapwandelt?’ " Bladzijde 115

Thematiek

Misdaad: algemeen

Louises vader heeft niet alleen een gevangenis, hij komt later ook zelf vast te zitten omdat hij een misdaad heeft verricht. Hij bekent voor moord, maar hij is uiteindelijk een medeplichtige in een andere zaak. Daarbij blijken er andere mensen te zijn die de boel aan het oplichten zijn: de gravin heeft deze titel niet en houdt seances die niet waar zijn. Ook is Filip, ondanks dat hij zegt alle misdadigers vast te zetten, misschien wel de grootste van ze allemaal. Andrei, die eerst onschuldig vastzit, heeft niets gedaan.

Motieven

Buitenbeentjes

Louise heeft er op school nooit bij gehoord en wanneer haar vader ‘zit’ voor moord, is ze ineens nergens meer welkom.

Gevangenis

De vader van Louise is de directeur, daarbij draait het boek erom dat Louise een van de gevangen vrij laat.

Fotografie

Louise fotografeert graag en wil hier haar beroep van maken. Bovendien maakt ze foto’s van de seance en het bewijsmateriaal.

Trivia

In 2006 won Wendy de Boekenwerp voor ‘Prins van de hel’.

Wendy schrijft vooral over het verleden.

Titelverklaring

Emile denkt dat hij een engel is gedurende een periode van het boek, hij wil doden helpen naar de hemel te komen zodat ze engelen worden. In dezelfde periode probeert Filip mensen voor hem te laten vermoorden, ook Emile.

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit het hij/zij-perspectief, maar je kijkt wel mee vanuit Louise. Haar gedachten, gevoelens en handelingen komen op tafel te liggen. Net als die van Andrei overigens, er wordt dus geschreven vanuit twee perspectieven. Het verhaal verloopt chronologisch, maar tussendoor zijn er wel flashbacks geïntegreerd die terug blikken op het verleden. 

Decor

Het verhaal speelt zich af eind negentiende eeuw. Dit is niet alleen te merken aan de tijdsaanduiding in het boek, maar ook aan verschillende aspecten in het verhaal. Zo gaan vrouwen nog naar de huishoudschool en hebben ze nog korsetten aan. Waarschijnlijk gaan er enkele weken over het gehele verhaal heen. Alle gebeurtenissen in het boek spelen af in het huis van Louise, in de gevangenis, op school en bij de koninklijke mensen in de stad. 

Stijl

De hoofdstukken in het boek zijn allemaal vrij kort. De ene korter dan de ander. Alleen de hoofdlijnen komen naar voren, daar waar het om draait. Er komen wel enkele moeilijke woorden in voor, maar dit heeft vooral te maken met wetenschap en medische termen. Korte en lange zinnen worden afgewisseld. De gebeurtenissen worden duidelijk geïllustreerd.

Slotzin

Met een klap slaat ze de lade van de kassa dicht. ‘Andrei!’

Beoordeling

Hoewel de titel me wel aansprak, heb ik niet echt kunnen genieten van dit boek. Het las wel gemakkelijk, maar ik vond het verhaal niet echt aangrijpend. Als ik normaal gesproken een misdaad boek lees, ben ik benieuwd wie erachter zit en hoe het verloopt. Dat had ik bij dit boek helemaal niet. Uiteindelijk bleek het verhaal wel goed in elkaar te zitten, maar ik vond het verhaal gewoon niet heel interessant. 

Recensies

"Engelenmoord is een onweerstaanbaar spannend verhaal, dat goed geschreven en een sterke compositie heeft." http://boekenboekenboeken...obant.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.857 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

I.

I.

een kortere samenvating:
Olga en Andrei worde door handlangers van Filip van Merode ontvoerd, Andrei moet half naakt en geschoren tegen een andere jongeman vechten Hendrik de Gravae. Hendrik wint en word Olga doodgeschoten door de vader van Louise. Andrei werd door de vader van Louise gered door als gevangene opgesloten te worden in de gevangenis.
Louise Schatteman gaat naar een seacne van de gravin Ivanov ze ziet en fotografeert daar het dochtertje van de gravin Olga als 'geest'. Olga wees naar de aalmoezenier met de zin red hem, had de familie besloten om Louise te gebruiken. Louise dacht al dat de 'geest'naar haar wees en bleef er over piekeren. Na een seacne met Valerya thuis blijkt het nummer 22 te zijn een jonge man. Ze probeert in contact te komen met hem door briefen te laten smokkelen.
Louise word later wakker op het binnenplein met de aalmoezenier aan haar voeten dood en Emile die zit boven op een lantaarnpaal af te wachten zij hield een sleutelbos in haar hand. Er komt een nieuwe directeur en stuurt Emileweg naar St Rafael het gekkengesticht, maar ze werden als opdracht voorgedragen door Filip van Merode ze naar het bos te rijden en te vermoorden. Andrei en Emile ontsnappen Louise gaat naar Emile op zoek als ze erachter komt dat hij niet was aangekomen op St Rafael en vind hem en Andrei in een schuur.
Ze moet voor Andrei geld, kleren en een hoed halen voor de volgende dag. Ze wil niet maar haar broertje word als gijzelaar achtergehouden en moet ze wel. Ze voltooid het en gaan ze met ze drieen onderduiken in het huis van Hendrik. Louise en Andrei gaan filip van Merode zijn werk fotograferen om als bewijs tegen hem in de rechtzaak te kunnen winnen, en de waarheid waar te maken.

5 jaar geleden

I.

I.

299 woorden

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Engelenmoord door Wendy Stroobant"

Ook geschreven door Anouk