Percy Jackson & the Olympians - The sea of monsters door Rick Riordan

Zeker Weten Goed
Foto van Onessa
Boekcover Percy Jackson & the Olympians - The sea of monsters
Shadow
  • Boekverslag door Onessa
  • Zeker Weten Goed
  • 25 september 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Percy Jackson & the Olympians - The sea of monsters
Shadow
Percy Jackson & the Olympians - The sea of monsters door Rick Riordan
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 11e druk, 2010
  • 256 pagina's
  • Uitgeverij: Boekerij

Flaptekst

Als de boom van Thalia vergiftigd raakt, vervagen de magische grenzen die Kamp Halfbloed beschermen tegen woeste monsters. Percy onderneemt samen met zijn vrienden een gevaarlijke reis over de Zee van Monsters op zoek naar het tegengif, maar de klok tikt en Percy heeft maar enkele dagen de tijd...

Eerste zin

Dit is hoe mijn nachtmerrie begon: Ik stond in een verlaten straat in een klein kustplaatsje. Het was midden in de nacht. Het stormde.

Samenvatting

Percy Jackson is de 13-jarige zoon van Poseidon, de Griekse zeegod. Na jarenlang van iedere school getrapt te zijn door zijn ADHD en dyslexie, versloeg hij op zijn 12e zijn wiskunde lerares die in een mythisch monster veranderde waarna hij ontdekte wat zijn ware aard was. Hij werd in de zomer naar Kamp Halfbloed gestuurd. Hier worden kinderen die half mens, half goden zijn, zoals Percy, in veiligheid gebracht en getraind om monsters uit de onderwereld te verslaan. Na zijn eerste queeste te hebben vervuld keert Percy terug naar New York om bij zijn moeder te wonen om weer een jaar naar een normale school te gaan.

Na uit een verschrikkelijke droom te ontwaken waarin zijn satyr-vriend Grover van een monster wegrent, begint Percy met een van zijn laatste schooldagen. Hij heeft bijna een schooljaar achter de rug waarin hij geen problemen heeft veroorzaakt of van school is getrapt. Het is bijna tijd om naar Kamp Halfbloed terug te keren. Voordat hij naar school gaat krijgt hij van zijn moeder te horen dat het te gevaarlijk is om deze zomer naar Kamp Halfbloed te gaan, maar de reden waarom wilt ze niet vertellen.

Op school raken Percy en zijn vriend Tyson verwikkeld in een gevecht met Laestrygonen, reuzen uit de Griekse mythologie. Met moeite weten zij de reuzen te weren en worden zij gered door Percy's vriendin, Annabeth die de dochter van Pallas-Athena is. Na het gevecht vertelt Annabeth dat Kamp Halfbloed in gevaar is omdat de boom van Thalia vergiftigd is en het schild die het kamp beschermt tegen monsters daardoor vervaagd. Hierdoor moeten zij per direct naar Kamp Halfbloed gaan. Na een rit met de grijze zusters die de toekomst voorspellen komen zij bij Kamp Halfbloed aan. Daar zijn de kinderen in gevecht te zijn met metalen stieren genaamt Kolchissen. Nadat de Kolchissen zijn verslagen, blijkt het dat er veel op Kamp Halfbloed is veranderd sinds vorig jaar. Er is een nieuwe begeleider genaamd Tantalus bij gekomen, de centaur Chiron is ontslagen omdat hij verdacht wordt van het vergiftigen van de boom. Door het gevaar dat heerst, is de sfeer grimmiger op het kamp en door de nieuwe begeleider zijn de activiteiten zijn ook grimmiger. Ook komt Percy erachter dat zijn vriend Tyson eigenlijk een cycloop is en tegelijkertijd daarom ook zijn halfbroer is.

Doordat er steeds meer verschillende monsters het kamp teisteren door het wegvallen van de barrière, wordt er besloten dat er een queeste gehouden moet worden om de enige redding voor de boom, het guldenvlies, naar het kamp toe te brengen. Omdat Tantalus een hekel heeft aan Percy wordt zijn rivale Clarisse, dochter van Ares, uitgekozen om deze queeste te begaan. Percy is teleurgesteld dat hij niet op deze queeste mag omdat hij door zijn voorspellende dromen heeft gezien dat zijn vriend Grover op hetzelfde eiland zit als waar het guldenvlies zich bevindt. 's Nachts krijgt Percy een bezoekje van god Hermes die hem vraagt om zelf toch op queeste te gaan met Tyson en Annabeth omdat hij weet dat zijn zoon Luuk degene is die achter de vergiftiging van de boom zat. Hierdoor krijgt Percy ook de taak om Luuk bij zinnen te brengen.

De boot die Hermes voor Percy en zijn vrienden heeft geregeld, blijkt geoccupeerd te zijn door Luuk met zijn vrienden en monsters. Hier ontdekken zij dat Luuk ook opzoek is naar het guldenvlies om de slechte titaan Kronos weer tot leven te wekken. Na een hevig gevecht vluchten Percy en zijn vrienden op een reddingsboot en besluiten zij op deze manier verder te reizen. 's Nachts komen ze aan in Chesapeak Bay waar Annabeth op haar vorige queeste een hut had gebouwd waar ze in besluiten te slapen. Al snel worden zij aangevallen door een Hydra, ze worden gered door Clarisse en mogen op haar boot verder varen. Samen bereiken ze de Zee van Monsters waar de boot ontploft bij het gevecht met de zeemonsters Scylla. Charybdis, Clarisse en Tyson raken vermist.

De volgende ochtend komen Annabeth en Percy aan op een eiland waar Percy veranderd wordt in een cavia door de heks Circes. Met behulp van de spullen die Hermes hun mee heeft gegeven weten zij Percy terug te toveren en te ontsnappen op en gloednieuwe boot. Ze varen verder naar het eiland waar Grover zich bevindt. Na een confrontatie met sirenen die zij overleven komen ze aan op het eiland. Ze zien dat Clarisse de ontploffing toch heeft overleefd en er op eigen houtje is gekomen. Ze zijn net op het moment gekomen waar de cycloop Polyphemus heeft besloten om Grover en Clarisse op te eten. Met behulp van een list weten Percy en Annabeth Grover en Clarisse te reden en gaan zij vechten met de cycloop om de guldenvlies te bemachtigen. Tijdens dit gevecht komt Tyson tevoorschijn en wint hij van de cycloop. 

De groep reizigers keert terug naar Miami waar ze besluiten dat Clarisse, omdat het origineel haar queeste was, met het vliegtuig het vlies naar het kamp mag brengen. Vlak nadat Clarisse weg is wordt de groep gevangen genomen door Luuk. Na een spannend gevecht dat doemt te falen, komen Chiron en zijn centaurfamilie hun redden en worden zij veilig terug gebracht naar het kamp.

Op het kamp wordt Tyson gevraagd om stage te lopen bij Poseidon en verlaat hij kamp. Dezelfde nacht komen zij tot de ontdekking dat het guldenvlies te sterk werkt en daarom het lijk van Thalia die onder de boom van Thalia met zijn magische krachten weer tot leven wekt.

Personages

Percy Jackson

De hoofdpersonage. Hij is de dertienjarige zoon van de Griekse god Poseidon. Hij kijkt positief naar de goden van Olympus terwijl hij wel van tijd tot tijd gefrustreerd is dat hij geen aandacht krijgt van zijn vader. Vaak reageert hij spontaan in gevaarlijke situaties, komt altijd in de problemen en zijn hoofdtaak is om zijn eigen vrienden te redden. Hij kan slecht tegen zijn verlies en doet daarom altijd zijn best om met alles te winnen.

Annabeth Chase

Is de beste vriendin van Percy. Zij was toen zij zeven jaar oud was al naar Kamp Halfbloed gegaan omdat ze niet geaccepteerd werd door haar vader. Ze is de dochter van Athena. Haar eerste queeste met Grover en Luuk was slecht verlopen omdat Thalia sneuvelde en in een boom veranderde, hier draait het hele verhaal om. Ze kan altijd goede plannen maken die haar en haar vrienden steeds uit de problemen halen, maar haar grootste probleem is dat zij altijd te nieuwsgierig is.

Grover Underwood

De satyr die Percy in eerste instantie naar kamp halfbloed heeft gebracht, en ook de beste vriend van Percy Hij heeft ook Annabeth en Luuk naar kamp halfbloed heeft gebracht. Door deze goede daden kreeg hij toestemming van de andere satyrs om op een queeste te gaan om de satyr god Pan te vinden. Hij komt tijdens zijn queeste terecht op het eiland van de cycloop Polyphemus doordat het guldenvlies dezelfde geur als Pan heeft. Hier maakt hij een mentale verbinding met Percy om hem te waarschuwen voor wat er komen zal en te vertellen dat op dit eiland de redding van Kamp Halfbloed te vinden is.

Luuk Castellan

Ooit een jongen die samen met Annabeth op Kamp Halfbloed terecht is gekomen. Hij is de zoon van Hermes, en kampt met dezelfde problemen als Percy. Hij kan er niet tegen dat zijn vader geen erkenning toont. Hierdoor keert hij zich tegen de goden van Olympus en verwikkelt hij zich in een complot met de titaan Kronos om de goden te vernietigen.

Tyson

De cycloop halfbroer van Percy. Hij werd vrienden met Percy op zijn nieuwe school en ging met hem mee op de queeste.

Quotes

"'Zag je die lijpe beer? Hij ging helemaal van "Wauw-ik-heb-een-pijl-in-mijn-muil!"' De centaur met de fopbril lachte." Bladzijde 226
"Langzaam maar zeker tekenden de donkere vlekken voor ons zich scherper af. Een immense rotspartij rees op uit de zee; een eiland met kliffen minstens dertig meter hoog. Een kleine kilometer ten zuiden ervan was de andere donkere vlek in een kolkende storm veranderd. De hemel en de zee waren versmolten tot een bulderende massa." Bladzijde 142
"We konden het vermenigvuldigen van de koppen alleen stoppen door de stompen dicht te schroeien voordat ze de tijd hadden om aan te groeien. Dat was tenminste wat Hercules had gedaan." Bladzijde 132

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen

Omdat het over de Griekse goden gaat, en de kinderen van die goden betekent het dat alle conflicten tussen hun eigenlijk familieconflicten zijn. Iedereen is verwant aan elkaar. Echter kan je de ontwikkelingen tussen de halfbloed kinderen eerder categoriseren in het thema vriendschap. Maar wanneer het over de relatie tussen halfbloed en god gaat is het aspect familie heel belangrijk. De goden geven de halfbloed kinderen namelijk niet tot weinig aandacht. Ze zijn allemaal gefrustreerd en voelen zich hierdoor afgewezen door hun ouders. In het boek wordt er duidelijk laten zien dat je twee kanten op kunt gaan in dit geval: je kunt zich net als Luuk tegen de goden keren en iedere vorm van affectie negeren, of net als Percy gefrustreerd zijn maar toch het beste er van maken. De onverschilligheid van de goden over hun kinderen is eigenlijk de reden waarom er goed of slecht voorkomt in dit verhaal.

Motieven

Vriendschap en verraad

Vriendschap en verraad is een motief dat door het hele boek heen alsmaar terug komt. Bij vriendschap is de ontwikkeling van vriendschap tussen Tyson en Percy een goed voorbeeld: Percy is op het begin niet helemaal postief over Tyson omdat hij raar en anders is en hij schaamt zich er om dat hij zijn broer is, en door het verhaal heen veranderd deze schaamte langzaam in trots en bouwen zij een goede vriendschap op. Want zonder Tyson was het Percy waarschijnlijk niet gelukt. Hetzelfde geldt tussen Annabeth en Tyson, alleen verafschuwt Annabeth Tyson op het begin. Achteraf laat ze haat vooroordelen over cyclopen vallen en accepteert ze Tyson als een vriend. Ook is de vriendschap tussen Grover, Percy en Annabeth belangrijk omdat Percy en Annabeth eigenlijk in de eerste plaats op queeste gaan om Grover, en het redden van de wereld is toch niet minder belangrijk voor hun. Ook is het verraad van Luuk belangrijk, want dat is waar het boek over gaat: Percy en zijn vrienden gaan het kamp proberen te redden van iets wat aangericht is door hun oude vriend Luuk die van het spoor af is gegaan. Ook proberen zij Luuk, omdat hij ooit een vriend van hun was, bij zinnen te brengen.

Opdracht

De opdracht van in het boek is Grover de satyr te redden van de cycloop Polyphemus en het guldenvlies te bemachtigen om Kamp Halfbloed te redden.

Trivia

De avonturen, mythische wezens en karakters zijn bijna allemaal gebaseerd op de echte Griekse Mythologie.

Titelverklaring

De titel is Percy Jackson en de Olympiërs – De Zee van Monsters. Percy Jackson en de Olympiërs slaat op de boekenreeks die over de avonturen gaat van Percy Jackson die de zoon van de Olympische god Poseidon is.
De Zee van Monsters heeft te maken met dat Percy Jackson in het boek op een queeste gaat om de wereld te redden. De opdracht houdt in dat hij het gulden vlies moet weten te bemachtigen en zijn vriend Grover moet redden van de cycloop Polyphemus, die gesitueerd is op een eilandje midden in de Bermuda-Driehoek. Omdat Olympus van Athene naar New York is verhuisd in het verhaal is ook de zee van monsters van de Straat van Messina naar de Bermuda-Driehoek verhuisd.

De titel en het verhaal duiden erop dat het verhaal eigenlijk de Mythe van Perseus en Andromeda is in moderne setting.

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit 20 hoofdstukken die ieder aangegeven zijn met een zin die de kern van het hoofdstuk beschrijft, die pas begrijpelijk worden nadat het hoofdstuk uit is.

Het perspectief is vanuit de ik-persoon. Je kijkt uit de ogen van Percy Jackson en je hebt alleen kennis van zijn gedachten en de acties die gebeuren waar hij bij is of die aan hem verteld worden. 

Decor

Het wordt niet duidelijk gemaakt in welk jaar het zich precies afspeelt, maar het is bedoelt om zich in de contemporaine tijd af te spelen. Omdat het boek begin 21ste eeuw is geschreven, zal het zich daarom ook waarschijnlijk op het begin van de 21ste eeuw afspelen.

Hoewel het de bedoeling is om de Griekse mythologie toegankelijk te maken voor jongeren door het in een moderne setting te plaatsen en de helden van Olympus net zo oud als de doelgroep te maken is het toch wel mogelijk om het verhaal in een andere tijd te zetten. Dit komt omdat het verhaal zelf eigenlijk de mythes van de Illias en Oddysee zijn die zelf in moderne setting zijn geplaatst. Dus als je puur alleen naar het verhaal kijkt is het wel mogelijk en wordt het binnen de literatuur en toneel al veel gedaan, maar als je het doel van de schrijver er bij betrekt is dit echter niet mogelijk.

Het verhaal zelf strekt zich over een tijd van een zomervakantie, het begint vlak voor de zomervakantie en eindigt vlak voor het einde.

Er zijn geen flashbacks of flashforwards, wat best logisch is met zo'n prominent aanwezige ik-vertelinstantie omdat er letterlijk een opeenvolging van gebeurtenissen word beschreven die het personage meemaakt waarin het stilistisch vreemd zou zijn om de chronologie te verwarren. Er zijn wel terugblikken in het verhaal waarin Percy nadenkt over of refereert naar de gebeurtenissen die zich in het vorige boek hebben afgespeeld.

Het speelt zich af in New York, de baai van Miami, Kamp Halfbloed en de Bermuda-Driehoek. Dat het zich in Noord-Amerika afspeelt is wel belangrijk voor het verhaal omdat Olympus, het huis van de goden, nu op de bovenste etage van de Empirestatebuilding bevindt. Daarnaast is Percy zelf geboren in New York.

Kamp Halfbloed speelt een belangrijke rol, omdat dit voordat Thalia's boom vergiftigd was de enige plek was waar de halfbloed kinderen veilig waren voor de monsters uit de onderwereld. Hier leren ze elkaar ook allemaal kennen, ze leren vechten, doen ze kennis op over de Griekse mythologie en vanuit deze plek worden zij op queesten gestuurd.

De Bermuda-Driehoek is de allerbelangrijkste locatie uit dit boek omdat Percy, Annabeth, Tyson en Clarisse hier al hun avonturen beleven om Grover te redden en het guldenvlies te bemachtigen.

Stijl

De schrijver schrijft in een luchtige en makkelijke stijl die qua niveau erg toegankelijk is voor zijn doelgroep. Hij maakt korte zinnen en gebruikt veel Engelse woorden. Hij probeert echter wel zijn taal aan te passen op de moderne jongerentaal, waarbij het soms niet duidelijk is of jongeren echt zo praten of dat het is hoe hij denkt dat jongeren praten. Deze doelgroepgerichte stijl zorgt er ook voor dat de schrijver vaak ook grapjes maakt.

Regelmatig maakt hij gebruik van Griekse begrippen, wat logisch is door het verhaal. Dit leidt ertoe dat hij vaak subtiel uitleg probeert te geven waar hij het over heeft. Dit houdt in dat als er gerefereerd wordt naar een bepaalde mythe, mythisch persoon of beest, het hoofdpersonage uitlegt wat het is door zich af te vragen wat het ook al weer was. Of iemand anders vertelt het dan aan de personage.

Ook worden de omgevingen in detail beschreven, zintuigen zoals voelen, proeven en ruiken zijn belangrijk en er wordt veel aandacht geschonken aan het beschrijven van actie scènes. Het uiterlijk van personages is pas van belang wanneer hij of zij voor het eerst in het verhaal voorkomt.

Deze stijl deed me heel erg denken aan de stijl die J. K. Rowling in haar Harry Potter boekenreeks hanteert. Het grote verschil is dat J.K. Rowling deze jongeren gerichte stijl wat minder kunstmatig overbrengt.

Slotzin

'Ik ben Thalia,' zei het meisje. 'De dochter van Zeus.'

Beoordeling

Het is een erg snel en makkelijk te lezen boek. De opeenvolging van spannende gebeurtenissen, gevechten met dodelijke monsters en het oplossen van raadsels maakt het erg toegankelijk voor de lezer. Om het verhaal niet te zwaar en tragisch te maken maakt de schrijver tactisch gebruik van een luchtige schrijfstijl en een goeie portie humor.

Hierdoor bereikt de schrijver zijn doel: hij heeft de Griekse mythologie door in een moderne setting te plaatsen toegankelijk gemaakt voor zijn doelgroep. Echter ergerde ik me aan het feit dat hij te graag deze toegankelijkheid wilde toepassen op zijn schrijfstijl waardoor het soms een beetje stijf en pretentieus overkwam. Het leek een beetje op J.K. Rowlings schrijfstijl, maar dan niet net zo goed. Het feit alleen al dat het verhaal spannend was gebracht en er een paar grapjes doorheen zaten zou al genoeg zijn geweest naar mijn mening.

Echter was het makkelijk om binding te maken met de personages omdat zij over het algemeen meer neigden naar round characters dan flat characters, door het verhaal heen maakten zij een ontwikkeling door en was er maar een enkeling door en door slecht of helemaal goed.

Kortom, voor een leuk en educatief fantasy verhaal is dit boek zeker aan te raden. Vooral voor de doelgroep waarvoor het geschreven is. 

Recensies

"Ik ben het eens met de meeste Amerikaanse recensenten: dit vervolg is nog beter dan het eerste deel van de serie." http://www.ezzulia.nl/rec...sters.html
"De schrijfstijl is gedetailleerd én vlot, hier en daar zit een leuk stukje humor verborgen en onze moderne samenleving gaat dankzij deze meesterverteller bijna naadloos over in de fantastische wereld van mythen en monsters." http://recensies.infonu.n...piers.html

Bronnen

Perseus (mythologie)
http://nl.wikipedia.org/w...ythologie)
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.686 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

L.

L.

super boek lees ook al het vervolg helden van olympusch ga zo maar door!!!!!

7 jaar geleden

A.

A.

SUPER LEUK!!!

6 jaar geleden

D.

D.

super leuk

6 jaar geleden

N.

N.

helemaal top alleen er zaten een paar schrijffouten in!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Percy Jackson & the Olympians - The sea of monsters door Rick Riordan"

Ook geschreven door Onessa