Latino king door Bibi Dumon Tak

Zeker Weten Goed
Foto van Anne
Boekcover Latino king
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Latino king
Shadow
Latino king door Bibi Dumon Tak
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 169 pagina's
  • Uitgeverij: Noordhoff Uitgevers BV

Flaptekst

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt gedeald, gevochten, gegokt, gedronken en gemoord. Al snel weet Castel dat er maar één manier is om deze hel te overleven: ontsnappen.

Dit boek is oorspronkelijk verschenen in de Slash-serie: boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een jongere.

Eerste zin

Puta madre, sodemieter op, man!

Samenvatting

Castel begint al op jonge leeftijd met het verkopen van drugs. In het begin zijn dit kleine hoeveelheden crack die hij aan junks en hoeren verkoopt, maar hij ergert zich aan dit soort mensen en besluit cocaïne te gaan dealen. Hij rent zich rot voor zijn klanten maar verdient ook een hoop geld. Op een gegeven moment krijgt hij het aanbod om een reisje naar de tropen te maken om vervolgens op de terugweg drugs te smokkelen. Hij gaat op dit aanbod in en verdient zo een hoop geld. Wel neemt hij zich tijdens de reis voor dit nooit meer te doen.

Na een tijdje is zijn geld op en gaat hij op aandringen van zijn moeder op zoek naar een baantje. Zo belandt hij bij een garagebedrijf waar hij Faatje ontmoet. Faatje is ook bekend met drugssmokkelen en brengt Castel in contact met mensen die hem vragen opnieuw drugs te smokkelen. Castel gaat hier, ondanks zijn voornemens, op in en probeert drugs van de Dominicaanse Republiek naar Nederland te smokkelen. 

Deze keer wordt hij echter gepakt en belandt in de cel. De volgende dag wordt hij met een busje naar de gevangenis La Victoria gebracht. Het gaat er meteen hard aan toe want zijn medegevangenen proberen zijn spullen af te pakken. Castel staat zijn mannetje en dwingt hiermee respect af. Hij raakt bevriend met Cola, Daddy, Kleineman en Manolo. 

Wanneer blijkt dat Castel voorlopig nog niet vrij komt, komt zijn moeder hem opzoeken. Ze steekt hem en de andere gevangenen een hart onder de riem. Na een maand vertrekt ze weer terug naar Nederland. Castel krijgt een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd, maar omdat Castel dit niet vol denkt te kunnen houden begint hij een plan te beramen hoe hij uit de gevangenis kan ontsnappen. Ondertussen sluit hij zich aan bij de Latino Kings. Castel heeft toevallig een tatoeage van een kroon, het kenmerk van de Latino Kings. Na een inwijdingsritueel beschouwen ze hem als broeder.

Niet veel later wordt Cola ziek en door de slechte medische zorg komt hij te overlijden. Castel dient onder bescherming van de Nederlandse ambassade een klacht in, maar is vanaf dan niet meer veilig in La Victoria. Hij wordt overgeplaatst naar een andere gevangenis, San Felipe, waar ook Faatje zich bevindt. Vanuit deze gevangenis probeert Castel te ontsnappen. Zijn advocaat raadt hem aan om zich te gedragen als iemand die niet toerekeningsvatbaar is. Tegen zijn wil in werkt Castel hieraan mee, maar wanneer de gevangenisdokter hem verteld dat er pas actie wordt ondernomen als hij er over een jaar nog zo aan toe is, stopt hij hiermee.

Samen met Kleineman, die inmiddels vrij is, en zijn moeder begint hij voorbereidingen te treffen voor een nieuwe ontsnapping. Castel moet opgenomen worden in het ziekenhuis en dit is de uitgelezen kans om te ontsnappen. De bewaking wordt afgeleid en hij wordt opgehaald door Broeder Dood, een lid van de Latino Kings en naar een appartement gebracht.

Dan breekt er een tijd aan dat hij zich koest moet houden, tot de politie niet meer met volle sterkte naar hem op zoek is. Er ontbreekt een stempel in zijn paspoort dus het is niet mogelijk om zo maar een vlucht naar Nederland te boeken. Uiteindelijk lukt het hem om via een boot naar Jamaica te vluchten. Zijn zus regelt papieren waarmee hij naar Nederland kan reizen. Na drie maanden op de vlucht te zijn geweest, belandt hij dan eindelijk weer in Nederland. 

Eenmaal in Nederland heeft hij nog vaak last van nachtmerries over de gevangenis. Hij heeft een baantje in een restaurant en ziet Faatje af en toe nog. Hij is tot op dat moment op het rechte pad gebleven maar voelt nog steeds een innerlijke strijd en de wil om makkelijk en snel geld te verdienen.

Personages

Castel

Castel is het hoofdpersonage van dit boek. Deze jongen bestaat echt en heeft meegewerkt aan het boek. Wel wordt in de opdracht van het boek, op één van de eerste bladzijdes, al duidelijk gemaakt dat niet alles in het verhaal waarheidsgetrouw is. Castel is een jongen die spanning en avontuur opzoekt en hierdoor regelmatig in de problemen komt. Wanneer hij in de gevangenis terecht komt is hij nog redelijk naïef, maar dit verandert al snel wanneer hij bekend wordt met het reilen en zeilen in de gevangenis. Hij komt voor zichzelf op en klimt snel op in de hiërarchie die heerst onder de gevangenen.

Mamma

De moeder van Castel blijft haar zoon steunen, ook wanneer hij in de gevangenis zit. Zodra ze de kans heeft komt ze hem opzoeken en verkrijgt dan de status van Mamma-Tigre onder de gevangenen. Iedereen is dol op haar. Ze besteedt al haar spaargeld aan een advocaat die Castel uiteindelijk niet vrij weet te krijgen, maar toch geeft ze niet op. Mamma is als een soort tweede God voor Castel, zij geeft hem hoop wanneer hij het moeilijk heeft.

Quotes

"Ik begon te lachen. Echt te lachen, met mijn handen op mijn knieën, als een idioot. 'En je leeft nog,' ging Daddy verder. 'Hoe heb je dat voor elkaar gekregen, hijo?' Ik liet hem mijn tatoeage zien en hij schudde zijn hoofd. 'Hoe kom je daaraan?' zei hij. Op mijn bovenarm had ik ooit een kroon laten zetten. Een kroon voor mamma, dat zij mijn koningin is. Een teken van respect. De naam van mamma stond eronder. Ik wist niet dat de kroon ook het symbool was voor de Latin Kings." Bladzijde 58
"'Rijden!' 'Waarheen?' vroeg die jongen. 'Maakt niet uit! Rijden, zo hard je kan.' Ik zag hem naar mijn bebloede arm kijken, of ik net een zelfmoordpoging had gedaan en nu op de vlucht ging voor de dood. 'Rijden!' zei ik nog een keer en we begonnen te scheuren." Bladzijde 122

Thematiek

Misdaad: algemeen

Castel komt in de gevangenis omdat hij een misdrijf pleegt, namelijk het smokkelen van drugs. In het boek staan verschillende overpeinzingen van Castel over wat misdaad precies is en of er onderscheid te maken is tussen ernstige en minder ernstige misdrijven. In een van die overpeinzingen komt hij tot de volgende conclusie: 'Ik bedacht me die nacht wat misdaad was. Misdaad was iemand pijn doen, iemand beroven, iemand angst aanjagen. Maar wat was dealen nou helemaal? Alcohol mocht wel, en cocaïne niet? Waarom was dat eigenlijk zo? Wat was er zo misdadig aan een drugskoerier? Iemand had dat in de wet gezet, maar het was eigenlijk een heel willekeurige wet.' (p. 28) Hiermee praat hij als het ware de misdaden die hij in de toekomst gaat plegen goed. In de gevangenis krijgt hij te maken met mensen die veelal wel 'echte' misdaden hebben gepleegd.

Motieven

Kind-ouderrelatie

De relatie tussen Castel en zijn moeder speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Castel gaat zijn moeder steeds meer waarderen en vergelijkt haar op een gegeven moment zelfs met God. Zij is zijn steun en toeverlaat. Zijn moeder voelt op haar beurt een onvoorwaardelijke liefde voor haar zoon. Het maakt niet uit welke misdaden hij begaat, zij blijft hem steunen door dik en dun.

Godsdienst

Castel vertelt in het verhaal verschillende malen over zijn relatie tot God. Hij bidt bijvoorbeeld tot God wanneer hij zijn eerste drugssmokkel doet. Hij zweert dan dat als God hem hier goed doorheen laat komen, hij het nooit meer zal doen. Hier houdt hij zich uiteraard niet aan en wanneer hij de tweede keer wordt gepakt, denkt hij dan ook dat het de wraak van God is.

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang

Eenmaal in de gevangenis, verlangt Castel naar zijn vrijheid. Dat is niet zo gek, want de omstandigheden in de gevangenis zijn erbarmelijk en het leven is er hard. Wanneer hij zijn vonnis krijgt te horen, 8 jaar celstraf, wordt hij hier zo moedeloos van dat hij besluit te ontsnappen.

Corruptie

In de gevangenis is er veel sprake van corruptie. Vooral de bewakers, die toch een voorbeeldfunctie hebben, zijn erg corrupt. Drugs die van gevangenen wordt afgenomen wordt door de bewakers verkocht.

Schuld (gevoel)

Castel kampt met een schuldgevoel, vooral tegenover zijn moeder. Hij weet dat het niet goed is waar hij mee bezig is wanneer hij drugs dealt, maar toch kan hij er niet mee stoppen. Ook wanneer hij in de gevangenis zit, voelt hij zich schuldig omdat zijn moeder al haar spaargeld besteedt aan een advocaat om hem vrij te krijgen.

Opdracht

Voor mamma

Dit boek vertelt het verhaal van Castel.

Voordat ik met schrijven begon zaten we vaak tegenover elkaar in een lawaaiig café te praten. We hadden tijdens het eerste gesprek drie dingen afgesproken.
Een: ik mocht vragen wat ik wilde.
Twee: hij hoefde het daarna niet precies zo op te schrijven zoals hij het mij had verteld.
Drie: en ik hoefde het daarna niet precies zo op te schrijven zoals hij het mij had verteld.
Zo zijn we samen tot dit boek gekomen. Het is eigenlijk als met een foto: Castel staat erop, maar door mijn ogen gezien. Eigenlijk is er ook nog een stilzwijgende vierde afspraak: wat waar is en wat niet laten we allebei in het midden. Behalve de brief op pagina 80, want dat is een brief die Castel zelf vanuit de gevangenis aan zijn moeder schreef.

BDT

Trivia

Bibi Dumon Tak heeft nog een boek geschreven dat gaat over het leven in de jeugdgevangenis, dat boek heet \'Rotjongens\'.

Titelverklaring

Latino King is de naam van een lid van de gang de Latino Kings. In hoofdstuk 17 legt Daddy de gebruiken en regels van de gang uit aan Castel. Hij raadt hem af om zich aan te sluiten bij deze gang maar Castel negeert dit advies. Hij draagt een tatoeage van een kroon op zich en hierdoor denken de Latino Kings dat hij één van hen is. Castel ondergaat een inwijdingsritueel en is vanaf dat moment ook een echte Latino King.

Structuur & perspectief

Het verhaal bestaat uit 45 korte hoofdstukken die niet in chronologische volgorde staan. De eerste drie spelen zich namelijk af wanneer Castel zich al in de gevangenis bevindt. Vanaf hoofdstuk 4 blikt hij terug op zijn jeugd en hoe hij in het drugsdealen is gerold. 

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief en de ik is in dit geval Castel. 

Decor

Er worden geen exacte tijdsaanduidingen genoemd in het verhaal maar het is aannemelijk dat het verhaal zich in recente verleden afspeelt. Het taalgebruik is modern en ook de technische middelen die de personages tot hun beschikking hebben, zoals mobiele telefoons, zijn van deze tijd.

Het decor is een essentieel onderdeel van dit verhaal. Het hoofdpersonage, dat de goede voorzieningen van Nederland gewend is, belandt in de gevangenis in de Dominicaanse Republiek. Alles is hier smerig en het recht van de sterkste geldt. Het hoofdpersonage moet hier aan wennen, maar gaandeweg het verhaal merk je dat hij zich aanpast aan deze nieuwe, harde omgeving. Het decor is somber, en dit werkt door in het personage van Castel; hij wordt steeds harder.

Stijl

De stijl waarin Latino King is geschreven is realistisch en direct. Scheldwoorden en grove taal worden niet gemeden, wat past bij de setting van een gevangenis. Achterin is een woordenlijst bijgevoegd van woorden die voornamelijk in straattaal worden gebruikt. Verder worden er weinig moeilijke woorden gebruikt en is er sprake van korte zinnen. Er is een goede balans tussen dialoog en beschrijving en doordat het steeds korte hoofdstukken zijn leest het verhaal makkelijk en snel.

Slotzin

Maar dat is het nou juist: makkelijk denken, hoe ging dat ook alweer?

Beoordeling

Latino King is een realistisch en daardoor extra aangrijpend verhaal. Je krijgt als lezer een duidelijk beeld van hoe het er aan toe gaat in de gevangenis in een land waarin de voorzieningen minder goed zijn geregeld dan in Nederland. Het verhaal is al spannend, maar doordat Castel besluit te ontsnappen uit de gevangenis wordt het verhaal extra spannend. 

Recensies

"\'Latino King\' is dicht op de huid geschreven en vaak confronterend. " http://www.basmaliepaard....atino-king
"The book reads as though Castel is sitting across from you at a table and telling you his story in the tough language of a kid who knows life on the streets." http://www.letterenfonds....atino-king

Bronnen

Jonge Jury over Latino King
http://www.jongejury.nl/i...atino-king
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.901 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

B.

B.

nice

7 jaar geleden

S.

S.

Het boek bevat een grote variatie aan scheldwoorden, het is inderdaad een jeugdboek maar dat wil niet zeggen dat het daarvoor zo een vulgaire taal moet bezitten. Ook is er veel moord in het boek en drugs gerelateerde onderwerpen.

5 jaar geleden

E.

E.

Thxxx

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Latino king door Bibi Dumon Tak"

Ook geschreven door Anne