Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo krijgt je verslag een chique layout

Zo krijgt je verslag een chique layout

Hidde

Krijg jij als je Word opent spontaan buik-, oor- en linkerknieholtepijn? Of nog erger: kun je juist niet zonder WordArt en Comic Sans? Scholieren.com heeft een stappenplan ontwikkeld om je werkstuk een nette lay-out te geven. Een must voor een voldoende.

Naast een goede inhoud (ook niet onbelangrijk) worden leraren namelijk intens blij als de lay-out van je werkstuk of verslag mooi en overzichtelijk is. Vaak hangt 20 procent van je cijfer af van de presentatie (da's lay-out en taalgebruik samen). 20 PROCENT! Zo in de pocket.

Stap 1: focus eerst op de inhoud

Hoe graag je ook dat ene moeilijk vindbare lettertype wilt gebruiken voor je titel: don't waste too much time on it en begin met dat waar alles om draait. De inhoud.

Of het nu een (profiel)werkstuk, verslag, scriptie of betoog is: de inhoud telt nog steeds voor 80 procent. Dus sluit Word af en tik eerst je complete inhoud in een simpele tekstverwerker (Kladblok of WordPad bijvoorbeeld). Zonder plaatjes. Zonder mooie lettertypes. Echt.

Stap 2: kopiëren en plakken

Als het goed is, heb je nu een verslag. Goed zo. Nu mag je - eindelijk - Word openen. Kopieer nu je platte tekst (tekst zonder opmaak of andere rotzooi) en plak het in Word.

Stap 3: wat je NIET moet doen

Hoe moeilijk het ook is: weersta de verleiding om direct op 'WordArt', 'Comic Sans' of 'Illustraties' te klikken. Van een drukke lay-out wordt niemand blij. Jij krijgt een laag cijfer en je leraar krijgt nachtmerries van de lelijke illustraties die je naast je verslag hebt geplakt. Wil je er tóch graag iets creatiefs mee doen - maar onthoud: niet te veel - dan kan je altijd eens een kijkje nemen op Canva.com  of Piktochart.com. Daar kun je op een simpele manier je verslagen er nét wat leuker uit laten zien.

Stap 4: wat je WEL moet doen

Het magische woord is overzicht. Je pagina's moeten rustig ogen, het liefst allemaal dezelfde opmaak en indeling hebben, niet teveel afbeeldingen bevatten en ook niet teveel verschillende kleuren bevatten (bij voorkeur gewoon zwarte tekst). Kies één bepaalde kleur, lettertype en indeling voor je werkstuk, niet elke pagina iets anders.

Het voorblad idem dito. Vergeet niet de titel (die je bij de eerste stap hebt bedacht, hoop ik) erop te zetten. Ook je naam, klas en het vak waarvoor je het verslag maakt zijn belangrijk om te vermelden.

Tussenkopjes of hoofdstuktitels - die je hopelijk ook bij stap 1 hebt bedacht - mogen natuurlijk wel een afwijkende opmaak hebben: maak ze bijvoorbeeld dikgedrukt. Wel zo handig.

Stap 5: inhoudsopgave, paginanummering, bronvermelding

Moet je ook doen. Bij langere verslagen en werkstukken is het vaak handig om een inhoudsopgave (waar kun je wat vinden?) bij te voegen en de pagina's te nummeren. Als dit verplicht is, wordt het door je leraar gemeld.

Bronvermelding: hetzelfde verhaal. Maak een pagina achterin waarin je alle boeken en websites noteert waar je informatie vandaan hebt gehaald. En zorg dat die bronvermelding goed is. Echt goed. Zoals het moet. Dus klik maar op de link. Mijn tip, ooit geleerd op de basisschool: Google is geen bron. DUS GEBRUIK EEN LINK NAAR DE GEVONDEN WEBSITE ALS BRON. En schrijf niet 'wwww.google.nl' op. Dat is een zoekmachine. Belangrijk verschil.

Stap 6: inleveren

Als je dit complete stappenplan hebt gevolgd, is het tijd om het verslag in te leveren. Het liefst op tijd (dit is de enige regel waar ik nog wel eens vanaf wil wijken). Print het uit, stop het in een mapje (altijd chiquer dan een nietje) en lever het in, of stuur het digitaal op.

Als je het digitaal in moet leveren, doe dan niet te moeilijk. Sla het gewoon op als een .doc/.docx en e-mail het op naar je leraar. Echt, geloof mij: van pdf'jes of .html-bestanden krijgen ze uitslag. En dat wil je niet meemaken.

Stap 7, 8, 9 en 10

En na gedane arbeid is het goed rusten. Neem een glaasje appelsap (of twee!) en spendeer de rest van je ochtend/avond/middag op de bank. Pfoe. Zo'n lay-out maken is niet niks.

Heb jij nog goeie tips voor je medescholieren voor het maken van een lay-out? Deel het hieronder in de reacties!

Trouwens, in deze how-to ga ik ervan uit dat je Microsoft Word (voor Windows of Mac) gebruikt, maar deze tips zijn universeel: ze werken net zo goed met Apple Pages of OpenOffice.

Gepubliceerd op 31 januari 2024

REACTIES

G.

G.

Tip: een mooie voorkant is ook leuk. En dan de rest wat minder druk!
Zitten ze gelijk in het mooi!

11 jaar geleden

S.

S.

Ja, dat doe ik altijd, en mijn docenten vinden dat mooi! helemaal top!

5 jaar geleden

Manou

Manou

Dat doe ik ook ja!

5 jaar geleden

P.

P.

Tip van een vormgever en scholier die altijd hoge cijfers haalde voor verslagen vanwege de opmaak.
1. Gebruik voor een digitaal verslag een schreefloze letter (Arial, Verdana) en voor een geprint verslag een schreefletter (Garamond, Times), dat leest prettiger.
2. Stel het liefst een iets hogere regelafstand in, dat maakt het geheel lekkerder leesbaar.
3. Wat mooi is is om de titels en tussenkopjes zwart te maken, maar de tekst van de verslag donkergrijs, dat geeft net wat meer rust aan de ogen (van je docent).

11 jaar geleden

E.

E.

10 jaar geleden

F.

F.

Zo'n grijze tekst oogt inderdaad mooi. Thx!

8 jaar geleden

P.

P.

Goeie tips ik haat werkstukken

11 jaar geleden

J.

J.

Voeg nooit afbeeldingen toe die niets bijdragen aan het werkstuk. Je leraar gaat zich afvragen waarom je ze er in hebt gestopt. Stick to the roots en dan zit het wel goed

11 jaar geleden

L.

L.

Als ik nu werkstukken van de basisschool, zie ik dat ik erg veel last had van de drang om alles op z'n drukst in te stellen. Denk aan een roze Comic Sans lettertype, regenboog Word Art in een soort cirkelvorm en tussendoor random plaatjes van bloemen en hartjes erin geplakt. Gelukkig ben ik daar in de tweede van afgekickt. Ik merk het eerlijk gezegd ook wel in m'n cijfers. Of ik ben een betere schrijver geworden in dat jaartje. Kan ook.

11 jaar geleden

C.

C.

Ik hield vroeger van Comic Sans. Jemig, dat was echt het meest ongezonde dat ik ooit heb gedaan!

11 jaar geleden

N.

N.

Weet wat het verschil tussen een voorwoord en inleiding is !!
Wat nog een valkuil is:
-niet bij plaatjes schrijven wat het is, jij hebt het plaatje opgezocht;logisch dat je weet wat het is, door eronder kort op te schrijven wat het is help je de lezer/docent(e)!
Maak een mooie voorkant!
Wat ook leuk is, bijv. je houdt je werkstuk over Wilhelmina, hang een Wilhelmina pepermunt aan je werkstuk. Of bij een werkstuk over China, zorg voor Chinees geld (eventueel uitgeprint)! Laat je fantasie lopen, maar bedenk eerst goed wat je wilt en hoe! Succes!

10 jaar geleden

M.

M.

dit heeft mij heel erg geholpen en wat ook helpt bij een verslag is dat je weet waar je leeraar van houdt, praten met je leeraar werkt ook altijd vraag eens wat over de toets of zo of zeg dat ze je heel erg geholpen hebben een paar vragen werkt altijd een. goede band is het halve werk

10 jaar geleden

A.

A.

Handig! Ik zit hier namelijk nog wel eens mee te worstelen...

10 jaar geleden

A.

A.

Wat ook heel mooi staat: print het uit en knip dan alles uit. Je plakt het op mooi karton en bind het in. Ik haal zo de hoogste cijfers en iedereen kijkt naar me van: Vet slim gedaan!

9 jaar geleden

N.

N.

... dat is echt super lelijk, ik geloof niet dat je daar je punten op haalt. Een proffesioneel document valt bij (mijn) leraren beter in de smaak.

8 jaar geleden

B.

B.

Groep 7-leerling?

8 jaar geleden

B.

B.

Ik weet niet in welke klas je zit, maar dat is totaal onprofessioneel en lelijk, dus ik weet niet waarom je stoer probeert te zijn op zo'n website?

5 jaar geleden

W.

W.

Ondanks het feit dat afbeeldingen teveel kunnen zijn: Wees niet bang nuttige afbeeldingen toe te voegen! Soms kun je iets nou eenmaal veel makkelijker uitleggen aan de hand van een plaatje, dan aan de hand van een lap tekst.

9 jaar geleden

Y.

Y.

Ook als je bijvoorbeeld gebruikt maakt van onderzoeksfiguren, (tabellen, grafieken ect.) zorg ervoor dat ze 1. Simpel voor het oog zijn, (en nee, dan bedoel ik niet zomaar de X-as wegdoen)

2. Zorg ervoor dat de opmaak gelijk is

3. Gebruik geen rare 3D-toestanden, daar wordt niemand vrolijk van.

6 jaar geleden

-.

-.

Wow handig! Ik heb hetzelfde probleem, ik zit soms uren achter mijn computer me tijd te verdoen aan verslagen voor school, en met zo een stappenplan gaat het zoveel makkelijker! Handig, wanneer er net een verslagje aan zit te komen, heel erg bedankt!

9 jaar geleden

H.

H.

Kei leuk man, hier heb je dus niet veel aan. Een beschrijving van hoe je een lay-out moet heb je in feite nog niet gegeven, alleen een lijstje van do-s en don't-s. Want, hoe maak ik nu dat supervette voorblad, die goede inhoudsopgave of die mooie pagina nummering? Dat jij van saaie stukke houd, is jou keuze!

9 jaar geleden

F.

F.



Idd

9 jaar geleden

N.

N.

neem een standaard sjabloon van Word. Kei makkelijk.

8 jaar geleden

F.

F.

Flat design oogt altijd rustig!

8 jaar geleden

L.

L.

Lijkt me vet grappig om een keer een belangrijk werkstuk in comic sans in te leveren tho :''')))

8 jaar geleden

F.

F.

Ik zelf vind het maken van werkstukken heel leuk eigenlijk! En wat ook fijn is is wanneer je zo weinig mogelijk tot helemaal geen spelling fouten maakt. En begin elke zin met een hoofdletter en eindig met een punt, ik vind zelf dat wanneer dit niet zo is dat je werkstuk er afgeraffeld en niet netjes uitziet en ik denk dat leraren dit ook vinden!

8 jaar geleden

Q.

Q.

Je heb bij word als je naar invoegen gaat, ook een icoontje met voorblad. als je daarop klikt krijg je heel veel leuke pagina's die je als voorblad kan gebruiken.

8 jaar geleden

E.

E.

Heeft me heel erg geholpen, bedankt voor de tip!

5 jaar geleden

F.

F.

gwn handig

8 jaar geleden

K.

K.

leuk

7 jaar geleden

X.

X.

Dankjewel

7 jaar geleden

I.

I.

leuk dat dit op deze site staat kon ik goed gebruiken.

7 jaar geleden

R.

R.

Ben 58 en doe verpleegkunde MBO 4 verkorte opleiding. Goeie tips voor mij. Door zwart en grijs te gebruiken en de regelafstand iets te vergroten ziet mijn examenstuk er veel beter uit. Thanks

6 jaar geleden

G.

G.

Ik heb ooit een verslag in Wingdings ingeleverd :'). Je mocht zelf het lettertype kiezen, en ik wist dat die docent er de lol wel van zou inzien, dus de les erna kreeg ik het verslag "gecorrigeerd" (lees: met strepen, krullen, aantekeningen aan de kanten) terug met helemaal onderaan de vraag of hij hem ook in Arial 12 mocht hebben. Wat een hilariteit. :').

6 jaar geleden

J.

J.

Ik ben nogal inspiratieloos ik moet een verslag maken voor school over levensvragen. Het maakt niet uit hoe je het doet via Word of Powerpoint etc. Ik wilde eerst een echt boek maken! Dat had gekund maar ik heb maar kort de tijd. Weten jullie iets Echts orgineels om hem in te leveren groetje Juultje 1e klas VWO

6 jaar geleden

T.

T.

Gekke tijltijl groetjes van sambeer
ik moet even iets vertellen over tijltje van hij poept 36 keer per dag.

6 jaar geleden

T.

T.

Gekke tijltijl groetjes van sambeer
Tijl houd van kaasjes.

6 jaar geleden

T.

T.

Tijl needs some milk

6 jaar geleden

T.

T.

Tijl needs some milk

6 jaar geleden

T.

T.

deze tekst is even mooi als tijl zijn moeder.

6 jaar geleden

S.

S.

Wat een goede tekst ik heb er suuuuper veel van geleerd, groetjes tijltje van het ecl

6 jaar geleden

N.

N.

GERTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

6 jaar geleden

B.

B.

Nou heb je van alles verteld behalve wat er in de titel staat.

6 jaar geleden

A.

A.

Leuk dat je op een school uitkomt, als je op "Echt goed. Zoals het moet. " klikt..

6 jaar geleden

A.

A.

Leuk dat je op een school uitkomt, als je op "Echt goed. Zoals het moet. " klikt..

6 jaar geleden

S.

S.

@gre: Ja, dat doe ik altijd, en mijn docenten vinden dat mooi! helemaal top!

5 jaar geleden

S.

S.

mijn docenten willen juist dat ik het in pdf inlever zodat het niet kan verspringen als ze het openen. Dus zodat als ze word openen dat opeens de plaatjes anders staan want dan kan nog wel eens gebeuren. Als je het in Pdf inlevert dan staat alles vast en veranderd er niets aan je werkstuk of opdracht.

5 jaar geleden

M.

M.

gewoon niet doen - Groetjes de basisschool van Franssen

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.