Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Waarom ik jaloers ben op koffiedrinkers

Waarom ik jaloers ben op koffiedrinkers

Door Fay

Koffie… Ik vind het nog steeds één van de meest vieze drankjes die er bestaan. Toch ben ik heel jaloers op mensen die in een cafeetje een cappuccino kunnen bestellen, want het ziet er gewoon zo lekker en vooral heel mooi uit. Bovendien zweert bijna de hele wereld bij die bonen, dus dan zal het wel een wondermiddel zijn. Toch?

Bijna iedereen van mijn leeftijd drinkt al koffie. En dan bedoel ik niet zo'n nepkoffie met slagroom, maar echte zwarte koffie. Nou, geef mij maar een kopje thee in plaats van dat vieze, bittere zwarte spul. 

"Zonder koffie overleef ik de toetsweek echt niet", hoor ik mijn klasgenoten wel eens zeggen. Dat terwijl ik elk schooljaar zonder problemen overga op wat schijfjes gember. Toch zal er waarschijnlijk wel een goede reden zijn dat mensen zich beter kunnen focussen met een kop koffie op.

Concentratie

Terwijl ik dit schrijf, drink ik een kop organic chamomile, lemon balm and lavender infusion tea. Erg lekker, maar zou ik beter uit mijn woorden zijn gekomen als ik een espresso achterover had getikt? 

Van koffie word je blij, alert en geconcentreerd, zonder dat het slecht is voor je lichaam, zoals bij drugs. Koffie werkt natuurlijk opwekkend door de cafeïne die erin zit. Cafeïne zorgt ervoor dat het hormoon adenosine, wat slaperigheid veroorzaakt, niet meer werkt. Geen wonder dat koffie zo populair is.

Wel is het zo dat als je abrupt stopt met het drinken van koffie, je daar even aan zal moeten wennen. Je kan bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen, snel geïrriteerd raken en moe worden. Bij mij is het juist omgekeerd: Als ik een slok koffie neem word ik allesbehalve blij. Terwijl ik vieze gezichten trek en de vloeistof zo snel mogelijk probeer door te slikken, is het mijn doel om niet te letten op de bittere smaak. Na een grote slok water te hebben genomen, ben ik nog een tijdje geïrriteerd met mezelf: "Waarom vind ik het nou nog steeds niet lekker?!" 

Cool

Ik heb genoeg energie dus om die reden hoef ik geen koffie te leren drinken. Het gaat mij erom dat het me simpelweg heel cool lijkt om ergens koffie te kunnen bestellen in plaats van een hoog Duralex glas met een takje munt.

Dat koffie je alert en geconcentreerd maakt, komt in veel gevallen goed van pas. Een Australisch onderzoek laat zien dat vrachtwagenchauffeurs die een kopje koffie op hebben minder kans hebben op het veroorzaken van een ongeluk. En niet alleen chauffeurs hebben er profijt van. Uit een ander onderzoek bleek namelijk dat voetballers die koffie dronken, sneller korte afstanden konden sprinten en beter konden springen dan de niet-koffiedrinkers.

Nou, ik weet al welke smoes ik ga gebruiken als ik weer niet scoor tijdens gym. "Sorry, ik ben niet zo goed in voetbal, want ik houd niet van koffie." Heeft koffie dus toch nog een voordeel voor mij.

Gepubliceerd op 19 oktober 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.