Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Te weinig aandacht in geschiedenisles voor niet-westerse landen

Te weinig aandacht in geschiedenisles voor niet-westerse landen

De Franse Revolutie, de Gouden Eeuw, de Tweede Wereldoorlog: het zijn allemaal thema's die tot in den treuren besproken worden in de geschiedenisles. De geschiedenis van andere plekken op de wereld krijgen hierdoor te weinig aandacht. Dat vindt de vakvereniging van geschiedenisleraren (VGN Kleio).  

De geschiedenislessen zijn té erg gefocust op westerse landen, vinden de docenten. En dat terwijl bijna een op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs van niet-westerse afkomst is, zo vertelde VGN Kleio-voorzitter Ton van der Schans aan de NOS. Ook scholieren met een migrantenachtergrond moeten het gevoel krijgen dat de geschiedenisles hen aangaat. 

Voormalig geschiedenisdocent Joost van Oort - tevens bekend van het populaire youtube-kanaal JORTgeschiedenis - vindt het een positieve gedachte. "Ik heb in Eindhoven lesgegeven en daar heb je leerlingen met allerlei verschillende achtergronden. Ik kreeg erg vaak de opmerking dat het alleen maar over Nederland en West-Europa ging." Joost vindt het dus goed als er meer aandacht zou komen voor niet-westerse landen. "Eigenlijk komt de rest van de wereld pas aan bod in de geschiedenisles op het moment dat de Nederlanders of West-Europeanen er naartoe gaan", licht hij toe, verwijzend naar bijvoorbeeld de ontdekkingsreizen van de vijftiende en zestiende eeuw.

Westers perspectief

De plannen om de geschiedenislessen internationaler te maken, gelden voornamelijk voor landen waar leerlingen zelf een band mee hebben. Landen zoals Turkije, Marokko en de Antillen zijn hier voorbeelden van, maar ook China en het Midden-Oosten, plekken die veel in het nieuws komen, moeten meer aandacht krijgen. "En dan is het belangrijk dat deze landen niet alleen vanuit westers perspectief worden bekeken, maar dat echt gekeken wordt naar de bevolking van die landen", vindt Joost. 

Midden-Oosten

Scholier Yaser Mohamed (17, 6vwo) sluit zich hierbij aan. "Ik kom uit Irak, maar over het Midden-Oosten wordt bijna geen lesgegeven. Dat vind ik wel zonde." Yaser denkt dat meer aandacht aan het Midden-Oosten in de geschiedenisles invloed kan hebben op het beeld dat veel jongeren hebben van dat gebied. "Als mensen aan het Midden-Oosten denken, dan denken ze aan oorlog en aan laagopgeleide, arme mensen. En dat terwijl Arabieren eeuwen geleden een enorme bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap. De stelling van Pythagoras is bijvoorbeeld in Irak uitgevonden", weet Yaser. "Dat stond in mijn wiskundeboek, maar het is eigenlijk gek dat ik dat daar leer en niet bij geschiedenis."

Gepubliceerd op 19 februari 2019

REACTIES

D.

D.

Mag ik zeggen dat ik het logisch vindt dat er alleen over westerse landen les gegeven wordt? De niet westerse landen hebben niets of heel erg weinig met de Nederlandse geschiedenis te maken, terwijl de Franse Revolutie, de Gouden Eeuw en de Tweede Oorlog wel bij de Nederlandse geschiedenis horen.

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.