Doodvermoeiend, al die meningen op het internet

Doodvermoeiend, al die meningen op het internet

Jij begeeft je ongetwijfeld elke dag een tijdje op social media: de plek waar je heen gaat voor grappige memes, foto’s van vrienden en het laatste nieuws. Helaas is het tegenwoordig ook dé plek waar mensen te pas, maar voornamelijk te onpas hun mening met de wereld delen. Het liefst over iets waar ze zich totaal niet in hebben verdiept. Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van die enorme hoeveelheid meningen op het internet. Daarom pleit ik voor minder mening.

Het probleem

Allereerst wil ik een mogelijk misverstand uit de weg helpen: een mening hebben is niet slecht. Het hebben van een mening die nergens op gebaseerd is, naar mijn mening (haha), wel. Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig overal een mening over heeft, terwijl deze vaak niet onderbouwd wordt en zelden getuigt van achtergrondkennis. Helemaal bijzonder vind ik mensen die wetenschappelijk onderzoek tegenspreken. Natuurlijk is het goed om kritisch te zijn, maar als timmerman Henk van 64 ineens meer denkt te weten over vaccinaties dan wetenschappers die hier jaren onderzoek naar hebben gedaan, gaat er volgens mij iets mis.

Social media

Het wereldwijde web is de plek waar al deze meningen tegenwoordig gedeeld worden. Je kunt Facebook niet betreden zonder een ‘Facebook-discussie’ tegen te komen en je kunt Twitter niet openen zonder te struikelen over een uitgesproken mening. Het probleem hierbij is dat alles heel vluchtig is. Uit reacties op een nieuwsartikel blijkt vaak dat mensen alleen de kop hebben gelezen; ze hebben namelijk commentaar op dingen die helemaal niet in het artikel staan. Toch denken ze precies te weten waar het stuk over gaat en hebben ze meteen hun mening klaar. Bovendien kunnen deze meningmensen vaak, als ze erop gewezen worden dat het totaal niet klopt wat ze zeggen, alsnog hun ongelijk niet toegeven. Doodvermoeiend.

Belangrijke mensen

Nog een probleem aan de shitload meningen op internet is dat veel mensen zich (onbewust) laten beïnvloeden door personen die ze bewonderen. Beroemdheden hebben een bepaalde status, waardoor men denkt dat ze kennis van zaken hebben, terwijl dit vaak niet zo is. Ik heb mezelf ook wel eens betrapt op het overnemen van de mening van iemand die ik bewonder; een schrijver of presentator bijvoorbeeld. Ik denk dat het goed is om je altijd te bedenken of een mening echt van jou is, of dat je deze mening simpelweg ergens gelezen hebt en het vervolgens jouw mening hebt gemaakt.

Mijn stappenplan

Ik snap dat het lastig is om te voorkomen dat je wordt meegezogen in de meningentunnel op social media. Daarom heb ik een stappenplan opgesteld. Zo voorkom je dat je een kuddedier wordt:

  1. Lees de mening van een persoon over een onderwerp.
  2. Lees je in over dit onderwerp.
  3. Lees de mening van de persoon nogmaals en bedenk nu zelf of je, met de achtergrondkennis die je hebt vergaard, nog steeds achter de mening van de persoon staat.
  4. Zo ja, hoera! Jullie hebben dezelfde mening! Feest.
  5. Zo nee, begin een (respectvolle) discussie en smijt met feiten in plaats van meningen. Ook feest.
  6. Maar vooral: Neem 90 procent van de meningen met een korreltje zout. Je hoeft niet op alle toetsenbordgekkies te reageren.

Daarbij is het ook niet erg als je geen duidelijk standpunt hebt over een onderwerp. Door veel te lezen kom je er waarschijnlijk achter dat voor verschillende meningen iets te zeggen valt. Veel vraagstukken blijken dan een stukje complexer te liggen dan je in eerste instantie dacht.

Conclusie

Ik zeg niet dat iedereen nu moet stoppen met het geven van zijn of haar mening. Mensen hebben nu eenmaal verschillende opvattingen en het aangaan van een respectvolle discussie is nooit verkeerd. Nuance is hierbij de key. Bovendien getuigt het van intelligentie als je ook je ongelijk toe durft te geven als je beseft dat je er volledig naast zit. Verder vind ik dat mensen voortaan wel even twee, of drie keer na mogen denken voordat ze hun ongezouten en vaak niet-onderbouwde mening de wereld in smijten. Maargoed, dat is ook maar een mening.

Gepubliceerd op 22 februari 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.