Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een kutdag mag

Een kutdag mag

Door Amber

Als ik tegenwoordig op social media kijk, zie ik behoorlijk indrukwekkende kiekjes: iedereen is in de sportschool, op een tropisch eiland of uit eten in een supertof restaurant. Hartstikke leuk, maar ook best wel confronterend als je zelf in een joggingbroek op de bank zit en al je wiskundehuiswerk nog moet maken. Het lijkt wel alsof we nooit een kutdag hebben.

Even ontspannen
Ik ben een redelijk groot fan van social media. Je kan je op Instagram kapot lachen om leuke posts en de nieuwste memes van de meest random accounts. Soms brengt social media ook inspiratie, dankzij die ene motivational quote van de dag of een tof verhaal van een held uit een ander land. Daarnaast kan je zelf ook leuke momenten delen met vrienden en familie. 

Maar er zijn ook veel negatieve kanten: op social media lijkt iedereens leven namelijk perfect. Dus als je een kutdag hebt wordt jouw dag vaak niet veel beter als je ziet hoe geweldig de levens van al je vrienden momenteel wel niet zijn. Een hoop jongeren worden dan ook depressief van Facebook, zo bleek uit onderzoek. Ik vind dat niet gek. Als je steeds maar ziet dat al je vrienden uit eten zijn, feestjes vieren of op een tropisch eiland zitten, ga je toch inhoud van je eigen leven second-guessen. Vooral als je zelf in bed ligt of op de bank zit terwijl je al die posts bekijkt.

Kutdagen ook delen

Maar waarom posten we dáár eigenlijk nooit foto's van? Waarom zijn er bijna nergens foto's te vinden van mensen die op de bank liggen te Netflixen, een bad hairday hebben of een mislukt recept hebben gemaakt? Omdat dit niet echt momenten zijn waar we heel trots op zijn. De meeste mensen delen niet graag de wat minder leuke momenten in hun leven. Bijna iedereen houdt op social media de illusie levend dat hun leven alleen maar uit topdagen bestaat.

Ik vraag me af hoe mijn tijdlijn eruit zou zien als iedereen ook kutdagen zou delen. Zelf doe ik het ook niet, als ik een kutdag heb zet ik het niet op Instagram waar iedereen het kan zien. Ik stuur liever een appje naar een goede vriendin. Als je iets deelt waar je trots op bent dan hoef je ook niet bang te zijn voor de reacties. Maar als je iets deelt wat laat zien dat je ook maar een mens bent, dan voel je je al veel sneller kwetsbaar.  

Je bent niet de enige

Misschien moeten we met zijn allen wat meer open-minded zijn zodat mensen beide kanten van zichzelf op social media kunnen laten zien. Iedereen heeft namelijk zo nu en dan een kutdag, dat is nu eenmaal hoe het leven werkt. Hoe onrealistisch het beeld op social media is vergeet men makkelijk, zeker op de kutdagen. Maar mocht je een dezer dagen even een dipje hebben, bedenk je dan in ieder geval maar dat ík ook weleens een kutdag heb. Nu bijvoorbeeld, terwijl ik dit stuk tik vanaf de bank in m'n joggingbroek.

Gepubliceerd op 30 januari 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.