LAKS stelt zich verkiesbaar voor Tweede Kamerverkiezingen

LAKS stelt zich verkiesbaar voor Tweede Kamerverkiezingen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (beter bekend onder de naam LAKS) stelt zich verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen. De organisatie vindt dat de huidige politiek er maar een potje van maakt wat betreft onderwijs. Dat moet beter kunnen, volgens lijsttrekker Sven Annen, die ook voorzitter van het LAKS is. "De politiek zou in het belang van de leerling moeten handelen."

Foto: LAKSHet LAKS is er voor en door scholieren. Vanuit die rol ziet de organisatie dagelijks 'de grote fundamentele problemen die spelen in het onderwijs'. "Leerlingen worden in een keurslijf gestopt en moeten ten koste van alles zo snel mogelijk met een diploma van school. Slagingspercentages zijn heilig in Nederland."

Hoe ziet de 'partij' eruit?

Een scholierenpartij die zich verkiesbaar stelt, kan dat eigenlijk wel? Je mag namelijk pas meedoen aan de verkiezingen als je achttien jaar of ouder bent. Een partij oprichten is ook niet wat het LAKS doet. Ze presenteerden maandag een lijst van jonge mensen die zich altijd actief hebben ingezet voor de belangen van leerlingen en studenten. Al deze mensen zijn achttien jaar of ouder, Annen zelf is lijsttrekker. Op nummer twee staat Rick de Wijk, voorzitter Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB), op nummer drie oud-LAKS-voorzitter Andrej Josic. Op de lijst staat ook een middelbare scholier: Lennard Polling. 

Met het opzetten van zo'n blanco lijst en in die vorm meedoen aan de verkiezingen kost wel geld. Sterker nog: de komende tijd moet er €10.000 verzameld worden. Annen verwacht niet dat dat een probleem gaat worden. "De steun is groot. We verwachten die €10.000 ruim op tijd binnen te hebben."

Twintig punten

Wat wil het LAKS allemaal bereiken in de politiek? De partij presenteerde maandag een twintig puntenplan. Zo moeten decentrale examens compleet op de schop, te beginnen met het afschaffen van de rekentoets. Schaduwonderwijs van particuliere bureaus waarbij leerlingen tegen hoge betaling extra begeleiding en examentraining krijgen, moet verboden worden. Ook moet de basisbeurs weer worden ingevoerd, zodat niet alleen kinderen van rijke ouders, maar alle kinderen de kans hebben om te studeren zonder dat ze een enorme studieschuld opbouwen.

Stemmers

Maar wie gaan er dan stemmen? De meeste middelbare scholieren zijn natuurlijk nog geen achttien en kunnen hun stem helaas niet laten horen. "We roepen iedereen die geeft om de jeugd en het onderwijs op om te stemmen op ons. Veel onderwerpen die we aankaarten zijn van invloed op het middelbaar onderwijs, maar daarmee ook op de rest van het onderwijs in Nederland. Bovendien zijn er ook MBO-onderwerpen en MBO'ers mogen vaak wel stemmen," aldus Annen. De lijsttrekker benadrukt dat het startpunt onderwijs is. "Maar dat betekent niet dat we helemaal niet focussen op andere dingen." 

Meer info? Check de website stemlaks.nl, met daarop alle tien de kandidaten en de twintig punten. 

Gepubliceerd op 16 januari 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.