Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jonge ondernemers: apps ontwikkelen

Jonge ondernemers: apps ontwikkelen

Door Anouk

Frustraties hebben we allemaal wel eens. Over je wiskundesommen, het weer, je crush die niet reageert op je appje of je moeder die de chips is vergeten in de supermarkt. Maar je kan ook frustratie hebben over apps die niet werken, zoals Niels, Niek en Remy van Developing Wild. Die frustraties wilden ze te lijf gaan, dus begonnen ze met het maken van hun eigen apps.

Nieuw: een tweede editie van de jonge ondernemersreeks op Scholieren.com. Over jongeren die hun eigen bedrijfje runnen en daarmee een aardig zakcentje bijverdienen. En bovendien de coolste en interessantste dingen meemaken.

Een saaie zomer

Voor Niels begon het apps ontwikkelen allemaal tijdens de zomer van 2014. “Midden in de zomervakantie was ik me al best een tijdje aan het vervelen, dus ik ging op zoek naar een nieuwe hobby. Ik had veel frustratie over lelijke en slecht werkende apps, voornamelijk die van mijn school, dat was echt helemaal niets. Dat frustreerde me ontzettend en ik kon het op een gegeven moment gewoon niet meer aanzien. Toen besloot ik: dat kan ik beter, dus ging ik zelf aan de slag. Zo is het eigenlijk allemaal begonnen, want later groeide dat uit tot wat ons bedrijfje nu is.”

"We maken verschillende soorten apps, maar we hebben vooral veel apps voor websites van scholen gemaakt. Daarop kun je dan bijvoorbeeld je rooster, uitval of huiswerk bekijken. Ook hebben we een alternatief op de standaard Zermelo-app voor roosters die veel scholen gebruiken ontwikkeld. Die is best wel populair en zeker onze best lopende app. Daar zitten ook in-app aankopen aan verbonden, zodat we onze onkosten en dergelijke kunnen vergoeden."

Samenwerken

Niek en Niels kennen elkaar al langer. “Op een gegeven moment kwam ik naar Niels toe, met het idee om samen te gaan werken," vertelt Niek. "We hebben namelijk allebei andere kennis die we goed kunnen combineren. Zo ben ik back-end web-developer en weet ik veel van Java, Niels heeft weer andere skills. Later kwam ook Remy erbij, zo hebben we dus echt de krachten gebundeld. Door alles met elkaar te combineren, kunnen we veel toffere dingen maken en ook echt van elkaar leren, dus dat maakt het nog veel leuker.”

Drijfveer

De frustratie blijft toch een hoofdthema bij de heren. “Passie is ontzettend belangrijk," zegt Remy. "Maar die frustratie is toch wel echt onze grootste drijfveer. Als je zelf namelijk iets maakt en het niet werkt, dan kun je het fixen. Met je eigen product is die frustratie gewoon weg, dat is heel fijn. We verdienen er dan misschien nog niet zo heel veel geld mee, maar dat is ook niet ons doel. Het blijft een hobby en we hebben liever dat onze gebruikers een zo goed mogelijke app hebben dan dat wij er heel veel geld aan verdienen.”

De zakelijke kant van het bedrijf is voor de jongens een bijzaak. “Ik vind het wel grappig,” zegt Niek. Niels vertelt dat ze er wel degelijk mee bezig zijn. “Als we een app gaan maken dan kijken we wel eerst of dat überhaupt haalbaar is natuurlijk, we beginnen niet zomaar ergens aan. Eerst kijken we of we de tijd en de mogelijkheden hebben.” Toch gaat school wel voor. “Als ik thuis kom wordt er eerst huiswerk gemaakt en als ik dan nog tijd over heb, dan ga ik wel aan de apps werken, maar school gaat altijd voor.”

Begin op tijd

De jongens willen andere ondernemers ook nog wel een en ander op het hart drukken. “Heel praktisch, maar begin vooral op tijd met jezelf promoten op social media, dat is echt heel belangrijk. Wij zijn daar een beetje te laat mee geweest en daar ervaren we nu wel de gevolgen van.” Ook is feedback heel belangrijk. “Luister goed naar kritiek van je gebruikers en doe daar ook echt wat mee. En verder, gewoon door blijven gaan. Niet stoppen tot het probleem is opgelost.”

Gepubliceerd op 21 december 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.