Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Silke is talentvol singer-songwriter

Silke is talentvol singer-songwriter

Silke (17) won als jonge singer-songwriter de provinciefinale van Popsport, een begeleidingstraject voor muzikanten van 12 tot 20 jaar. Inmiddels heeft zij het Showcase Festival van Popsport achter de rug en focust zij zich op haar droom: spelen voor een groter publiek.

Op dit moment zit Silke in vwo 5, want school gaat voor haar ondanks de repetities gewoon door. In haar tussenuur legt ze mij uit dat deelname Popsport soms best veel tijd kost: "Nadat ik de provinciefinale had gewonnen en mee mocht doen aan het landelijke traject, moest ik flink gaan reizen. Ik woon zelf in Groningen, maar mijn muziekcoach woont in Deventer en workshops van Popsport zijn landelijk, dus ik moet vaak repeteren buiten Groningen."

Silke vindt het zelf niet vervelend dat ze veel in de trein zit, want het is voor een hoger doel: muziek maken is namelijk haar grootste passie: "Sinds mijn elfde zit ik op pianoles en ik ging steeds meer oefenen met akkoorden spelen en zingen. Rond mijn vijftiende begon ik met popnummers schrijven en leerde ik mezelf ook gitaarspelen."

Solo als schrijver

Inmiddels maakt Silke als solo-artieste muziek onder de naam 'Silkosound'. Silke: "Een tijdje heb ik in een coverband gespeeld, maar ik wilde toch liever mijn eigen nummers spelen. Op mijn school zijn er nauwelijks andere muzikanten, dus de keuze om solo te gaan was snel gemaakt.¨

In het Popsport-traject ontwikkelde Silke zich als singer-songwriter: "Met het traject kun je je focussen op waar jij als muzikant aan wilt werken. Bands die al veel opgetreden hadden, gingen zich vooral focussen op hun performance zelf. Ik heb me vooral met mijn coach gestort op mijn teksten. Nu dat wel goed zit, krijg ik een externe workshop voor podiumpresentatie."

Overwinnen van onzekerheid

Silke is door het traject kritischer geworden op haar eigen liedjes, wat volgens haar alleen maar positief heeft uitgepakt: "Eerst schreef ik nummers en als die af waren, vond ik ze gewoon prima. Nu ben ik me ervan bewust geworden dat er altijd nog iets aangepast kan worden aan de eerste versie van een lied zodat het beter wordt."

Op dit moment gaat school voor muziek maken, maar in haar schooluren droomt ze over een muzikale carrière: "Als ik me verveel in de les, schrijf ik in mijn notitieboekje ideeën voor teksten. Zo heb ik nu een nummer af over mijn eigen onzekerheid. In Groningen zou ik wel in Vera willen staan, maar eerst moet ik de twijfel over mezelf die ik soms heb overwinnen. De Melkweg in Amsterdam zou ook tof zijn. Maar dat is nu nog te ver weg, eerst moet ik nog meer podiumervaring opdoen."

Gepubliceerd op 29 november 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.