Hoe maak je geschiedenisles leuk?

Hoe maak je geschiedenisles leuk?

Lerares Liesbeth Dirks, al dertig jaar docente geschiedenis, won eind oktober met haar enthousiaste manier van lesgeven de titel 'Beste geschiedenisleraar 2016'. Je hoeft natuurlijk geen prijs gewonnen te hebben om een goede geschiedenisleraar te zijn. Daarom legt Liesbeth uit op welke vijf manieren geschiedenisles voor docenten en leerlingen leuk kan zijn.

1. Durf buiten het boek om les te geven

Liesbeth: "Ik geef eigenlijk nooit les volgens het boek. Mijn leerlingen moeten ongetwijfeld huiswerk maken, maar meestal vertel ik zelf over het onderwerp, maak en geef ik opdrachten of hebben we een discussie in de klas met betrekking tot het onderwerp. Als je alleen maar huiswerk nakijkt in de les, haken leerlingen af: dat is gewoon dodelijk saai."

2. Ga in op de actualiteit

Liesbeth: "Op 9 november werd de uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt en ik heb daar gebruik van gemaakt in de les. Met mijn klassen heb ik op tv gekeken naar de beelden van de verkiezingsuitslag en daarbij een link gemaakt naar verschillende geschiedkundige onderwerpen. Zo heb ik met de leerlingen uit 6 vwo het populisme behandeld in combinatie met de verkiezingsuitslag en welke andere politieke figuren in het verleden populistisch hebben opgetreden."

3. Geef leerlingen beeld van de maatschappij

Liesbeth: "Het doel van het vak geschiedenis is leerlingen laten begrijpen hoe de maatschappij in elkaar zit. Zo vind ik het belangrijk dat leerlingen de feiten uit de geschiedenis kennen maar dit betekent niet dat geschiedenis het uit het hoofd leren van exacte jaartallen is. Ik hoop mijn leerlingen te leren dat maatschappijen soms erg van elkaar verschillen en dat dat niet per definitie stom of raar is, maar dat achter verschillende samenlevingen gewoon andere ideeën zitten."

4. Organiseer leuke maar leerzame excursies

Liesbeth: "Vorig jaar ben ik met mijn leerlingen naar het verzetsmuseum in Gouda gegaan toen we de Tweede Wereldoorlog in de les behandelden. Ook organiseer ik voor de bovenbouwklas al jaren een uitwisseling naar Italië: de Italiaanse leerlingen gaan dan naar het Binnenhof en met mijn leerlingen in Italië behandel ik dan het hele geschiedenisprogramma waarbij zij op zoek moeten gaan naar kenmerkende aspecten van een tijdperk bij een voorwerp. Bijvoorbeeld een beeld van Michelangelo wat deel uitmaakt van de Renaissance."

5. Geef les met humor en enthousiasme

Liesbeth: Ik zie deze titel als kroon op mijn docentschap, maar als lerares ga ik niet achterover zitten nu: ik blijf me verdiepen in de actualiteit en leren van collega's. Daardoor kan ik het vak met enthousiasme blijven geven. Verder is een leraar met humor iets wat een les een stuk luchtiger kan maken: zowel voor leerling als voor docent."

Gepubliceerd op 14 november 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.