Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vijf tekenen dat je een control freak bent

Vijf tekenen dat je een control freak bent

Verveling staat niet in mijn woordenboek, omdat ik altijd wel íets doe. Als ik niet bezig ben met school dan vul ik mijn tijd met schrijven, zingen, voetballen, afspreken of iets anders. Regelmatig wordt er met een opgetrokken wenkbrauw aan me gevraagd hoe ik dat allemaal volhoud, dag in dag uit. Mijn geheim: Ik ben een control freak. En misschien blijk jij er ook een, na het lezen van deze vijf tekenen.

1. Je bent altijd gefocust

Tijdens het eerste lesuur slapen de meeste scholieren nog half, maar dat geldt niet voor jou. Jouw ogen zijn niet dicht, maar gericht naar de leraar, die vertelt over zijn ingewikkelde uitleg op het digibord. IJverig schrijf je mee in een perfect handschrift. De focus is er niet alleen binnen de schoolmuren, maar ook thuis, bij je vrienden, bij de sportclub. Overal waar je komt, eigenlijk.

2. Je maakt graag lijstjes en planningen

Duizend en één taken staan er op je beruchte to-do list, die nooit af komt. Steeds komt er weer een taakje bij dat absoluut niet vergeten mag wordt. Tijdverspilling is bij jou uit den boze, dus plan je alles in met behulp van een apart kleurtje voor elke activiteit. Het resultaat is een regenboogkleurige planning, zonder één blanco vakje. Je knikt dan tevreden, want al je tijd is ingevuld.

3. Je wilt dat alles loopt volgens plan

Afspraak is afspraak en je wijkt daar nooit van af. Keurig op tijd wacht je op je vriend(in), want jullie hebben afgesproken. In jouw hoofd zie je de uitgestippelde plannen die je hebt gemaakt al voor je, je hebt er zo’n zin in. Het voelt dan ook als een koude douche als je onverwachts wordt afgebeld. Je knijpt je ogen samen en vervloekt het universum. Waarom gaat niet alles zoals jij het wilt?

4. Je bent op alles voorbereid

“Wat heb je allemaal in je tas zitten?” vraagt je vriend(in) hijgend, die jouw tas eventjes vasthoudt. In je tas zitten namelijk niet alleen je schoolspullen, maar ook alles wat je wellicht ooit nodig zal hebben. Bijvoorbeeld een reparatiesetje voor je fietsbanden, een kleine EHBO-kit en de halve afdeling van de kantoorhandel. Dat komt vast nog wel een keer van pas, denk je.

5. Je zit meteen bovenop groepsopdrachten

"Oké jongens, dit moeten we doen!" roep je enthousiast naar je groepsgenoten, die je schaapachtig toeknikken. Als een wervelwind begin je instructies te geven, die steeds nét niet goed genoeg worden uitgevoerd in jouw ogen. Of helemaal niet worden uitgevoerd. Als een woeste draak spuw jij naar jouw groepsgenoten, hopend dat ze worden gestimuleerd om met toewijding en visie aan de opdracht te werken, net zoals jij.   

Als je een control freak blijkt te zijn, weet dan dat je niet altijd in die rol hoeft te zitten. Laat jezelf af en toe ook eens vrij, laat het leven je overrompelen en aanschouw welke mooie zaken daaruit voortkomen.

Want daarna, heb je alles toch wel weer onder controle.

 

 

 

 

Gepubliceerd op 18 oktober 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.