Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zes ongemakkelijke opmerkingen

Zes ongemakkelijke opmerkingen

Door Anouk

Het kan zijn dat je nieuwe lover, je beste vriendin of je oma bepaalde uiterlijke aspecten heeft waar jij niet mee kan leven. Dingen waar je je zo aan ergert dat je nooit meer op visite wil bij je oma, de handdoek in de ring gooit bij je hotte date of een nieuwe bff gaat zoeken. Natuurlijk kunnen mensen zich aanpassen, maar niet elk kritiekpuntje valt even lekker. Dus: wat zeg je wel en wat zeg je niet?

1. Sportschooladvies

Ai, gelijk een van de lastigste problemen die er te bedenken valt. Je vader is tien kilo aangekomen of je date zou wat jou betreft wel iets meer uurtjes in de sportschool mogen doorbrengen. Is het verstandig daar iets van te zeggen? Nee. Zeker niet. Je kan het nog zo lief bedoelen, door er bij te vermelden dat die persoon heus niet dik is, maar wat extra lichaamsbeweging gewoon voor zijn/haar eigen bestwil is. Zelfs dan valt deze opmerking waarschijnlijk niet in de smaak. Niet bij je vader en zeker niet bij je date. No-go dus.

2. Slechte adem

Iemand in je omgeving met een slechte adem kan oprecht vervelend zijn, dus hier mag je best iets over zeggen. Wees niet te direct, je hoeft het heus niet letterlijk te brengen, maar dit probleem is heel makkelijk op een subtiele manier op te lossen. Bied het slachtoffer bijvoorbeeld een kauwgompje of een pepermuntje aan en je probleem lost zich binnen mum van tijd op.

3.  Gezichtsbeharing

Stel, iemand heeft een paar verdwaalde haartjes op zijn/haar gezicht op een plek die jij niet zo lekker vindt. Jij kijkt toch al zeker drie uur tegen die haartjes aan en dat begint je behoorlijk te irriteren, dus wil je er iets van zeggen. Bij een jongen is dit al lastig, omdat hij waarschijnlijk ook liever die vijf haartjes niet was vergeten bij het scheren, maar je kan hem hier wel subtiel op wijzen. Heb je met een meisje te maken? Zeg hier dan nooit iets over. Ze weet het zelf namelijk heus ook wel en een opmerking als “Goh, doe jij wel eens wat aan je gezichtsbeharing?” zal zeker niet luchtig worden opgevat. Ze weet zelf ook wel dat die haren daar zitten, dus dat hoef jij haar niet te vertellen.

4. Smakken

Ook vervelend: iemand die tijdens het eten ontzettend smakt. Het jammere aan dit probleem is dat het oprecht vervelend is. Als iemand smakt ben jij vaak zelf namelijk ook aan het eten en dan verlies je toch je eetlust. Zeg er wat van, maar wees niet te direct. Vertel bijvoorbeeld over je tante die altijd heel erg smakt, iets wat jij echt ontzettend vervelend vindt. Daarna kun je alleen maar bidden dat die persoon er mee ophoudt en anders zal je op zoek moeten naar iemand anders om mee te dineren.

5. Een veel te luide stem

Dit is een veel voorkomend probleem en hier kun je zeker iets van zeggen. Je hoeft je niet direct tot de persoon die veel te hard praat te richten, maar je kan wel een stilte-gebaar maken. Wat ook heel effectief schijnt te zijn is zelf het goede voorbeeld geven en te gaan fluisteren. Misschien komt zo je gezelschap ook wat tot rust en kun je een gesprek voeren zonder dat de hele binnenstad hoeft mee te luisteren.

6. Een grote puist

Soms kom je mensen tegen met een enorme puist op hun voorhoofd. Niet zomaar eentje, maar echt formaatje Mount Everest, inclusief wit kopje. Als het je beste vriendin betreft kun je er heus wel wat van zeggen, maar de vraag is of het probleem ook zomaar opgelost kan worden. Puisten uitknijpen op het toilet op school is niet zo fijn namelijk. 

Kortom, let een beetje op je woorden. Er zijn heus situaties waarbij je er echt wel wat van kan zeggen en het ligt er ook maar net aan met wie je te maken hebt. Je bff kan heel veel hebben en je vader waarschijnlijk ook, maar een kritiekrondje op een tweede date is gewoon nooit een goed idee. Hopelijk heb je er wat aan en helpt het je om in de toekomst wat liever tegen de mensheid te zijn!

Gepubliceerd op 27 oktober 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.