Heeft mijn docent genoeg swag?

Heeft mijn docent genoeg swag?

Op welke school je ook zit of hebt gezeten: iedereen weet wie goede leraren waren en welke leraren hun lessen hun lessen drastisch zouden moeten verbeteren. Maar hoe kunnen docenten dit weten als leerlingen het ze niet zeggen? Natuurkundedocent Arjan van der Meij (46) heeft het antwoord: zijn 'Swag-o-meter' werd deze week onthuld.

Er heerst een feestelijke stemming op Het Christelijk College De Populier in Den Haag. Vandaag krijgen de leerlingen van 5 havo niet alleen hun diploma uitgereikt, maar wordt ook de Swag-o-meter voor het eerst geshowd. Extra speciaal voor de opgedofte jongens en meisjes, want zij hebben meegeholpen bij het maken van de meter.

Een 'swag' les

Hun geliefde docent Arjan van der Meij vertelt in een gelikte presentatie hoe het idee ontstaan is: "Toen deze klas vorig jaar nog 4 havo was, zei een leerling, Alex, dat hij vond dat de les 'swag' had. Als docent vond ik dat een leuke uitspraak en daar sprak ik later over met deze klas. Zo kwamen we op het idee om te meten hoeveel 'swag' een les had; hoe goed de leerlingen een bepaalde les dus vonden. Daarvoor bestond nog geen meetinstrument, dus besloten we die samen met de klas te gaan maken."

Leerlinge Evi (15) vertelt na afloop van de presentatie hoe het maakproces eruitzag: "We kregen huiswerk mee om thuis verder te werken aan de meter en uiteindelijk hebben we er een heel jaar aan gewerkt", lacht ze in haar diploma-uitreiking-jurk. Een heel jaar?! "Ja hoor", legt Evi trots uit. "Stapje voor stapje werd de meter steeds beter. Arjan pakte ook vaak Chinese pakketjes met onderdelen uit in de klas, er kwamen aardig wat kartonnen dozen binnen, haha."

Ondanks die pakketjes is de meter nog niet helemaal af. Evi: "Er moet nog een meter bijkomen en een brievenbus waar leerlingen ideeën in kunnen stoppen voor in de les."

Lampjes, toeters en bellen

Na de presentatie van Arjan is het tijd voor de onthulling van de Swag-o-meter. Hiervoor wordt leerlinge Romy naar voren geroepen: zij is degene die de meter uiteindelijk bedacht. Zelf wil ze later ook natuurkundeleraar worden.

Alle hoofden draaien om naar de deur van het lokaal, want daar hangt de meter. Dan gaat het doek eraf en is het eindresultaat te zien: een lange zuil met vijftien lampjes, twee zwaailichten (een voor als de les veel swag had en een voor als dat niet zo was) en twee grote knoppen. Op het moment dat Romy op de knopt drukt, begint de meter te lopen. De leerlingen zijn apetrots. 

Jaloers?

Naar aanleiding van een aankondiging van de Swag-o-meter kreeg leraar Arjan wel flinke kritiek op dit idee: zo schreef het AD dat leerlingen hun leraar niet zouden moeten beoordelen en werd Arjan online door een oud-leerling een 'vreemde vogel' genoemd.

Arjan zelf heeft daar maling aan: "Ik neem feedback van leerlingen serieus en op deze manier kunnen zij dit beter uiten. Bovendien: leraren beoordelen hun leerlingen de hele dag, waarom dan niet andersom?"

Samen met een glaasje kinderchampagne krijgen de 5 havo geslaagden nog een cadeau mee van Arjan: hun eigen mini-Swag-o-meter. Daarna gaan de leerlingen vol trots de aula in voor de uitreiking. Leerling Alex heeft nog iets te zeggen over de critici: "Deze ophef gaat helemaal nergens over: onze leraar heeft zelf iets bedacht wat niet eerder bestond. Misschien zijn de critici gewoon jaloers."

Gepubliceerd op 7 juli 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.