Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kunstbendewinnaars over hun toekomst

Kunstbendewinnaars over hun toekomst

Vorige week zaterdag vond de finale van de jaarlijkse jongeren-kunstwedstrijd Kunstbende plaats in Utrecht. In de grote zaal van Tivoli Vredenburg werden per categorie de eerste, tweede en derde prijs uitgereikt. Yoran (16), alias BOXOY, en Sterre (16) wonnen allebei in een andere categorie de eerste prijs. 

Het 'normale' leven is voor Yoran (categorie DJ) en Sterre (categorie Fashion) alweer begonnen: zo zit Yoran hard te leren voor zijn toetsweek, die nu in volle gang is. Hij zit in 4 vwo, en wilde sowieso na het vwo al dj worden, maar door Kunstbende is dat allemaal sneller op gang gekomen. Yoran: "Na de zomervakantie begint het traject na de finale. Ik krijg dan een coach toegewezen die mij gaat helpen in de aanloop naar Mysteryland, waar ik mag optreden. Daarnaast krijg ik een gesprek bij Headliner Entertainment. Het lijkt me heel mooi als daar nog iets uit voortvloeit."

Voor Sterre is het even wennen dat ze nu al aan het winnaarstraject begint: "Ik heb donderdag al een gesprek bij ontwerper Aziz Bekkaoui, een man die ik heel erg bewonder." Sterre glundert het meest als ze het heeft over haar gewonnen hoofdprijs: het showen van haar collectie op de Fashionweek Amsterdam volgend jaar. Sterre: "Ik vind het echt heel leuk dat ik mijn collectie mag laten zien op de Fashionweek. Ik ga er zelf al twee jaar heen en straks sta ik er gewoon zelf. Ook krijg ik een coach die mij gaat helpen bij het ontwerpen van mijn tweede collectie." Stiekem hoopt ze dat Aziz zelf voorstelt om haar coach te worden, voegt ze er dromend aan toe. 

Zowel Sterre als Yoran werd door een docent aangeraden om mee te doen aan Kunstbende. Bij Sterre was dat haar kunstdocente. "Zij had al eerder gezegd dat Kunstbende misschien iets voor mij was, maar ik vond dat ik er toen nog niet klaar voor was. Dit jaar wel, dus ik gaf me op." 

Foto: Henry Krul

Yoran had al aan de edities van 2014 en 2015 meegedaan: "Ik viel niet in de prijzen, wat ik ook wel snap, omdat ik alleen maar zenuwachtig naar mijn draaitafel zat te kijken die keren." Na de voorronde van 2015 trok hij de stoute schoenen aan: "Ik vroeg na die prijsuitreiking aan een jurylid van mijn categorie of hij eens de studio in wilde, en daar kwam een remix uit voort. Daardoor viel ik al op in de finale dit jaar."

Dat hun aanmelding zou leiden tot de hoofdprijs, hadden ze allebei niet verwacht. Yoran: "Tot het winnen van de prijs heb ik bewust niet nagedacht over winnen, om teleurstelling te voorkomen." Bij Sterre waren de zenuwen enorm: "Mijn collectie ging over het samenbrengen van verschillende culturen en geloven, typerend voor deze tijd, omdat dat niet altijd simpel is. Ik werd geïnspireerd door een roodborstje. Het roodborstje staat voor hoop, en daar heb ik de kleuren van de kleding bewust op uitgezocht. Zelf vond ik het goed gelukt, maar toen ik in de kleedkamer de creaties van mijn tegenstanders zag, had ik het idee dat ik beter naar huis kon gaan."

Door het winnen van de prijs zijn Sterre en Yoran nog meer gaan dromen over hun toekomst. Zo bewondert Yoran Afrojack ontzettend: "Zijn muziek is zo tof en hij is energiek in zijn live sets, ik zou dolgraag met hem samen willen werken", vertelt hij met een grote glimlach. Sterre twijfelt nog of ze naar de Rietveld Academie wil, of naar Artez. "Wat ik al wel zeker weet, is dat ik een eigen kledinglabel op wil zetten. Ook zou ik graag fotografen en modellen aan elkaar willen koppelen zodat ik andere mensen kan helpen."

Gepubliceerd op 28 juni 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.