Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Te veel docenten zijn digibeet

Te veel docenten zijn digibeet

Docenten die niet weten hoe ze de beamer aan moeten zetten, of nog erger: alleen weten waar het aan-knopje van hun computer zit en verder niets. Veel leraren zijn nog steeds digibeet, en dat roept de nodige frustraties op bij hun leerlingen. Het LAKS voerde een onderzoek uit onder 88.000 jongeren, en de resultaten zijn niet al te best voor de docenten.

Scholieren zijn over het algemeen best positief over hun school, de lessen en hun docenten. Maar uit de jaarlijkse LAKS-monitor blijkt ook dat ruim één op de vijf leerlingen (20%) niet blij wordt van de manier waarop docenten ICT gebruiken. Dit varieert van docenten die niet weten hoe je een YouTube-video start tot geklungel met de beamer. 

Andrej Josic, voorzitter van het LAKS, wordt daarom ook al de hele dag platgebeld door radio-dj's en kranten over de onderzoeksresultaten: 20% betekent namelijk dat meer dan 17.000 deelnemers aan de monitor ontevreden zijn. Andrej is dan ook verbaasd over de uitkomst: "Eén op de vijf scholieren die last hebben van hun digibete docent is enorm veel. Het laat goed zien hoe groot het probleem is en dat er actie moet worden ondernomen."

Meldpunt

Het LAKS ervoer jaren geleden al dat veel docenten zich geen raad weten met moderne technologie. Dat was dan ook de reden om eind 2015 hiervoor een meldpunt te openen: het 'Help! Mijn docent is digibeet' meldpunt. Hierdoor kreeg de scholierenvakbond niet alleen een idee van het aantal, maar ook het onderwerp van de klachten. Andrej: "De meeste klachten hadden betrekking tot docenten die niet om konden gaan met Magister en andere online leeromgevingen. Verder klaagden veel scholieren over docenten die nooit het whiteboard of de beamer aan de praat kregen, wat nadelig is voor de les zelf."

De andere cijfers over ICT op school die voortkomen uit de monitor zijn ook niet al te best: 27% van de leerlingen is ontevreden over de hoeveelheid ICT die op zijn/haar school gebruikt wordt, en een kwart van de leerlingen wordt überhaupt niet blij van hoe er op hun school om wordt gegaan met ICT en computers. 

Nu de resultaten van de monitor bekend zijn, wil het LAKS actie gaan ondernemen. Zij gaan de klachten verzamelen en gebruiken om leraren en scholen te adviseren en helpen om dit landelijke probleem op te lossen. Andrej: "Op lerarenopleiding moeten docenten les gaan krijgen in ICT. Ze hoeven geen algoritmes te leren programmeren, maar de basisdingen zijn belangrijk."

Gepubliceerd op 17 juni 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.