Een week lang geen telefoon op school

Een week lang geen telefoon op school

Een mobiele telefoon in de les is in veel gevallen erg handig en chill. Toch leverden alle leerlingen uit een 4 vwo-klas op het Zaanlands Lyceum in Zaandam hun telefoon afgelopen week voor een week in. Niet omdat ze straf kregen, maar vrijwillig, voor een sociaal experiment onder leiding van hun mentor.

De mentor van de klas, Johannes Visser, was degene die het experiment voorstelde aan zijn klas: "Een collega-docent van een andere school had een betoog geschreven tegen mobiele telefoons in de les. Diezelfde week pakte ik zelf de telefoon af van een meisje in 3 havo en een jongen in mijn 4 vwo-klas. Beide keren ontstond er een discussie over telefoongebruik in de les. De week daarna liet ik mijn mentorklas het betoog van mijn collega lezen en ik stelde het experiment voor. De leerlingen wilden er, op één na, allemaal aan meedoen."

Dagboek

De leerlingen hielden zelf een dagboek bij over deze week zonder smartphone. Zo ook Ramon (16), Nola (17), Tim (15) en Lotte (16).

"Aan het begin van elke dag moesten we onze telefoon inleveren bij de balie op school. We kregen 'm weer terug na de laatste les", vertelt Ramon. Voor Tim en Lotte was dit geen groot offer. "Ik vond het zelf wel meevallen. Het was een stuk gezelliger in de klas", zegt Tim. "Dat vonden sommige leraren wel wat minder", voegt hij er lachend aan toe. "Jammer alleen dat ik de tijd niet kon checken en de klokken in veel lokalen niet werken."

Ook Lotte vond het gebrek aan een klok vervelend. "Daarnaast kon ik mijn moeder geen berichtje sturen om te laten weten dat ik mijn broertje op een bepaalde dag niet op kon halen. Verder viel het hartstikke mee. Ik miste mijn telefoon niet echt." Lotte kijkt naar haar vriendin Nola, die naast haar zit. "Ik kreeg geen afkickverschijnselen zoals jij", zegt ze plagerig.

Google Translate

Nola vond het inderdaad geen pretje, vertelt ze. "Vaak kijk ik tijdens de les of ik nieuwe berichtjes heb, of ik zit op Instagram. Tijdens Frans wilde ik Google Translate gebruiken om een woord op te zoeken, maar dat ging natuurlijk niet." Lotte valt lachend in. "De bel ging op dat moment, dus we wisten toen wel eindelijk hoe laat het was!"

Ramon merkte zijn gebrek aan een telefoon vooral op bepaalde momenten op. "Tijdens sommige saaie lessen voelde ik automatisch in mijn broekzak om mijn telefoon te pakken. Nu kon dat niet, en dus verveelde ik me."

'Loner'

Misschien werd de telefoon nog wel het meest gemist in de pauze. Lotte: "Met mijn vrienden sprak ik die week bij een paal bij de balie af. Ik stond daar als eerste, maar omdat ik geen telefoon had waarmee ik kon doen alsof ik in gesprek was, zag ik er heel loner uit", lacht ze. Nola vond het een grappige situatie: "Iedereen keek haar aan met een blik alsof ze geen vrienden had. Met mobiel heb je best een masker op."

Voor docent Johannes was het een interessant experiment. "Twee leerlingen haakten vroegtijdig af, maar verreweg de meeste leerlingen hielden het een week vol." Het 'masker' ging volgens Johannes wel direct na die week weer op. "Na de laatste dag rende iedereen naar me toe, toen ik de telefoons weer terug ging geven. Of het experiment deels wordt voorgezet, weet ik dus niet. Maar het is voor mij al geslaagd, omdat het zo interessant was."

Gepubliceerd op 13 juni 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Ik vind dit een goed stukje. leuk geschreven hoor! Ik heb hier veel van geleerd.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.